Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απόδειξη χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

9 λεπτά πριν, Porter said:

Για την αλλαγή σε κατοικία, έχεις κάποια απόδειξη;
Δεν μπορεί να μην υπάρχει κάποιο σχετικό έγγραφο τόσα χρόνια (από το 1968) που είναι διαμέρισμα.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν κάποια έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι χρησιμοποιούνταν ως κατοικία από (περίπου) το 1968 και μετά. Κι αν ποτέ υπήρχαν τέτοια έγγραφα, δεν υπάρχουν πιά. Αυτά είναι όσα γνωρίζω.

 

9 λεπτά πριν, Porter said:

Το έγγραφο που διαθέτεις αποδεικνύει ότι έγινε αλλαγή σε κατάστημα.

Εδώ είναι ο προβληματισμός που έθεσα προηγουμένως και που παραθέτω και πάλι:

Για το χρόνο της αυθαιρεσίας ο νόμος αναφέρει ότι: "ο χρόνος εγκατάστασης της αλλαγής χρήσης από βοηθητική σε κύρια σε κτίρια με οικοδομική άδεια αποδεικνύεται με έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής, άλλως λαμβάνεται ο χρόνος θεώρησης της αδείας για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου."

Το παραπάνω δεν αναφέρει λεπτομέρειες, λέει γενικά "από βοηθητική σε κύρια."

Εμείς έχουμε μια τέτοια περίπτωση (από υπόγεια αποθήκη έγινε κατάστημα και κατόπιν διαμέρισμα) και έχουμε βεβαίωση της ΔΕΗ για κατάστημα (και όχι για κατοικία). Όμως κατάστημα και κατοικία είναι κύριες χρήσεις (αυτό το γνώριζα ήδη αλλά το επιβεβαίωσα και εδώ στο φόρουμ). Εφόσον λοιπόν ο νόμος αναφέρει γενικά "από βοηθητική σε κύρια", θεώρησα πως η βεβαίωση της ΔΕΗ του 1964 για κατάστημα, αρκούσε για να αποδειχθεί ο χρόνος της αυθαιρεσίας ως κατοικία (που έγινε το 1967-68).

Μπορεί να είναι σωστή αυτή η σκέψη;

Link to comment
Share on other sites

32 λεπτά πριν, Porter said:

Όχι, δεν μπορεί.

Ο συνάδελφος σας πιο πάνω ανέφερε ότι γίνεται, όχι με τον τρόπο που  περιέγραψα εγώ, αλλά ότι γίνεται να δηλωθεί ως κατοικία προ του 1970, εκτός κι αν κατάλαβα λάθος (κάτι το πολύ πιθανό). Παραθέτω:

On 22/4/2022 at 7:05 ΜΜ, akis73 said:

Αν το ακίνητο εχει αλλάξει χρήση το 1967 από αποθήκη σε κατοικία θα διορθωθεί το τελευταίο E9 με παλαιότητα το έτος 1967 και χρήση κατοικία.

και θα χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό του χρόνου της αυθαιρεσίας το Ε9.

Τα έχω καταλάβει λάθος;

 

Edited by Dimitris792
Link to comment
Share on other sites

12 ώρες πριν, Dimitris792 said:

Ο συνάδελφος σας πιο πάνω ανέφερε ότι γίνεται, όχι με τον τρόπο που  περιέγραψα εγώ, αλλά ότι γίνεται να δηλωθεί ως κατοικία προ του 1970, εκτός κι αν κατάλαβα λάθος (κάτι το πολύ πιθανό). Παραθέτω:

Καλησπέρα και χρόνια πολλά,

Τα έχω πει σε προηγούμενο ποστ, για την υπαγωγή απαιτείται το τελευταίο Ε9 διορθωμένο με τα σωστά μέτρα και χρήση. Η ΔΕΗ δεν καλύπτει γιατί αναφέρει χρήση γραφείο. Όμως δεν έχει νόημα πλέον να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια αφού θα πάτε σε μηχανικό και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα σας πει τα ίδια με αυτά που παρέθεσα εγώ και άλλοι συν/φοι.

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 19/5/2020 at 10:17 ΠΜ, thessalon-77 said:

Ηθελα να ρωτησω αν έχει ποτέ προσκομίσει σε κανεναν σας πελατης σας

"βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής από την οποία θα προκύπτει ο χρόνος υποβολής του και οι τυχόν τροποποιήσεις του στο σύστημα" 

Εχει αλλάξει κάτι; Εχει λάβει κανείς;

 

On 19/5/2020 at 10:25 ΠΜ, Pavlos33 said:

Μην ασχολείσαι με την εγκ. 2. Έχουμε πει εκατοντάδες φορές πως αυτή εκδόθηκε (τελευταία στιγμή λίγο πριν την παράδοση του υπουργείου). Ο νόμος απαιτεί πρόσφατο Ε9. Αυτό πρέπει να εισάγεις στο σύστημα. Όλα τα υπόλοιπα που έγραψαν είναι για τον κάλαθο των αχρήστων.

καλημέρα

Εχει αλλάξει κάτι; Εχει λάβει κανείς;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

το νέο Σχέδιο Νόμου στο αρθρ 154 ,καταργεί το Ε9 ως αποδεικτικό δημόσιο έγγραφο ή δεν κατάλαβα σωστά?

<<Στην παρ. 1 του άρθρου 87 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), περί απόδειξης του χρόνου εκτέλεσης αυθαίρετων κατασκευών, α) στην περ. β) εξειδικεύεται η απόδειξη του τρόπου κατασκευής, γ) καταργείται το τρίτο εδάφιο περί τεκμηρίου ως προς τον χρόνο αλλαγής χρήσης και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής: «1. Η απόδειξη του χρόνου ανέγερσης της αυθαίρετης κατασκευής γίνεται με την υποβολή σχετικής αεροφωτογραφίας. Αν δεν προκύπτει με βεβαιότητα ο χρόνος εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή της εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης από την αεροφωτογραφία, για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής: α) ο χρόνος της αλλαγής χρήσης από κύρια χρήση σε άλλη κύρια αποδεικνύεται με έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής, εξαιρουμένης της δήλωσης Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων/Πράξης Προσδιορισμού Φόρου, που προκύπτει από τη μηχανογραφική σύνθεση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), στο οποίο εμφαίνονται το ακίνητο και η χρήση, όπως περιγράφονται κατά την υπαγωγή, β) .....>>

Link to comment
Share on other sites

Όχι, δεν υπάρχει κάτι που να καταργεί το Ε9 ως αποδεικτικό στοιχείο παλαιότητας αυθαιρεσιών.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

σε περίπτωση όπου έχει γίνει αυθαίρετη προσθήκη κατ' επέκταση το 1988 και Α/Φ υπάρχουν του 1983 και του 1995 πάω αναγκαστικά στην κατηγορία 1993-2003;

Ε9 αναγράφει την χρονολογία της αρχικής κατασκευής και το χρειάζομαι για απόδειξη της παλαιότητας αυτής.

Link to comment
Share on other sites

Θα διορθώσεις το Ε9 με τα σωστά το τμ και παλαιότητα το 1988, το κακό είναι ότι όλο το ακίνητο συμπαρασύρεται σε παλαιότητα του '88 αν το αρχικό τμήμα ήταν παλαιότερ. Συζήτησε το με τον φοροτεχνικό του πελάτη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.