Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απόδειξη χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

 

Για "κλεισμένο" Η.Χ. όπου το κλεισμένος σημαίνει με μετατροπή σε χώρο κυριας χρήσης (κατοικία), που έγινε όμως σε η.χ. που ήταν εκτός νομίμου όγκου (άρα μη δυνατή η επίκληση του άρθρου 87β του Ν.4495/2017 : "εντός νομίμου όγκου κλπ.."), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως αποδεικτικό παλαιότητας τροποποιημενο Ε9 ? Ειδάλλως τί επιλογές έχουμε?

Ευχαριστώ.

Οι επιλογές σου είναι αυτές που ήταν και στο ν. 4178. Ε9 ή αεροφωτογραφία.

Αν έχεις ενδείξεις κάποιας δεδομένης παλαιότητας, μπορείς να βάλεις τους ιδιοκτήτες να τροποποιήσουν το Ε9 τους σύμφωνα με την δική σου επιμέτρηση και φυσικά με τη ζητούμενη παλαιότητα. Αν όχι, προχωράς σε δυσμενέστερη παλαιότητα μέχρι να βρεθεί αποδεικτικό και να είσαι σίγουρος για την παλαιότητα που αναγράφεις. Το Ε9 είναι το σίγουρο όπλο στη φαρέτρα σου. Δεν γίνεται και διαφορετικά. Σκέψου μόνο κόστος φωτοερμηνείας και θα δεις αντιδράσεις από τον ιδιοκτήτη, ειδικά για μικρής κλίμακας παράβαση. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ θερμά συνάδελφε Παύλο για την βοήθεια και την διάθεση να απαντήσεις. Κάπως έτσι τα έχω στο μυαλό μου. Καλό ξημέρωμα!!

εδιτ: εδώ στο μήνυμα #6 γράφω τον προβληματισμό μου για την παλαιότητα αυτών των αυθαίρετων τμημάτων.

Επιγραμματικα: αυτά τα τμήματα (τα αυθαίρετα) δεν αποτυπώθηκαν στην οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση που πήρε το κτίσμα το 2008.Τον λόγο τον υποψιάζομαι και τον περιγράφω σε αυτό το μήνυμα. Η παλαιότητα τους όμως φαίνεται από διάφορα "αποδεικτικά" στοιχεία όπως λέω και στο μηνυμα. Τώρα θα πρέπει να δηλωθούν ως μετά το 2008, επειδή δεν αποτυπώθηκαν στην εξαίρεση?

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Το ότι κάποια τμήματα δεν αποτυπώθηκαν σε μια διοικητική πράξη, αυτό δεν επηρεάζει την φυσική τους παλαιότητα. Με μια παρόμοια λογική, αφού στα περισσότερα συμβόλαια διάφοροι -κυρίως- βοηθητικοί χώροι (πχ μικρές εξωτερικές αποθήκες) δεν περνούσαν, θα έπρεπε γι αυτά να μην επικαλεστούμε ποτέ παλαιότητα προγενέστερη του συμβολαίου, κάτι που βεβαίως δεν ισχύει γενικευμένα και οριζόντια.

Η γνώμη μου είναι να δηλωθούν όπως μπορεί να αποδειχθεί με τα μέσα που μπορείς να διαθέτεις. Αν μπορείς με τα ως άνω μέσα να στοιχειοθετήσεις παλαιότητα προ 2008 να το κάνεις.

 

Βεβαίως, όπως προανέφερα πρέπει και εσύ να έχεις κάποιες σοβαρές ενδείξεις παλαιότητας, διότι αν δεις για παράδειγμα ότι οι χώροι που αναφερόμαστε έχουν τέτοια μορφολογικά στοιχεία που δεν μοιάζουν με την υπόλοιπη κατασκευή, τότε πονηρεύεσαι ότι ίσως να έγιναν ως αυθαίρετες προσθήκες μετά την εξαίρεση από την κατεδάφιση. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Παύλο, σε ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση. Συμφωνώ με τα όσα λες.Στην περίπτωση μου συμβαίνουν τα εξής (πιθανολογώ, αλλά νομίζω πως είναι σχεδόν βέβαιη η υπόθεση μου.)

Στην υπαγωγή στον νόμο 720/1977 που έκανε ο πελάτης μου το έτος 1978, ο μηχανικός της εποχής αποτύπωσε το πράσινο επισυναπτόμενο νόμιμο περίγραμμα , και εκεί όπου εγώ έχω τα δύο κόκκινα τμήματα (δωμάτιο Ε1 και Η.Χ.) σχεδίασε μια διακεκομμένη γραμμή χωρίς να επεξηγεί περί τίνος πρόκειται (π.χ. λεκτικό: πλακοσκεπής βεράντα) , χωρίς στην τομή του να δείχνει την πλάκα μπετόν να εξέχει εκεί ως πρόβολος, και χωρίς στο πάνω και δεξιά άκρο του Η.Χ. να δείχνει το υποστύλωμα τετραγωνικής διατομής που υπάρχει και σήμερα.Απλά μια διακεκομμένη γραμμή.. δηλαδή αφησε μια κατάσταση...μισή και μεσοβέζικη! Υπήρχε εκεί μια βεράντα πλακοσκεπής?

Μήπως δεν μπήκε σε τόσες λεπτομέρειες επειδή το 1978 δεν υπήρχε η έννοια του Η.Χ.?

Μήπως απλά υπήρχε εκεί ένα δάπεδο μπετόν που έδειξε με την διακεκομμένη?

Συνεχίζοντας την έρευνα μου για την παλαιότητα αυτων των τμημάτων (Ε1 και Η.Χ.) απέκτησα στα χέρια μου τα εξής στοιχεία:

-Η περιοχή εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης με ΦΕΚ του 1986. Στους χάρτες που συνοδεύουν αυτό το ΦΕΚ αποτυπώνονται κανονικά και το δωμάτιο Ε1 και ο Η.Χ. Συνεχίζοντας την ερευνα μου προς τα πίσω (στους χάρτες της ΥΔΟΜ) βρήκα το κτηματολογικό διάγραμμα αποτύπωσης και τον χάρτη της πολεοδομικής μελέτης (που εν συνεχεία εγκρίθηκε από το Υπουργείο, έγινε ΦΕΚ κλπ). Με την βοήθεια των συναδέλφων τοπογράφων  εδώ και με δεδομένο ότι στον χάρτη της πολεοδομικής μελέτης αποτυπώνονται κανονικά Ε1 και ΗΧ, κατόρθωσα με ασφάλεια να πάω πίσω ως τον Γεναρη του 1984.

- Από άλλη περίπτωση πελάτη μου,είχα στο αρχείο μου α/φ της πόλης, του 1980 ,στην οποία δια γυμνού οφθαλμού φαίνονται τα δυο τμήματα Ε1,ΗΧ να υπάρχουν. Να υπάρχουν  επικαλυμμένα με πλάκα μπετόν δηλαδή, αφού το "κλείσιμο" του Ε1 (δηλαδή η εγκατασταση της παράβαση) δεν μπορεί να φανεί μόνο από την α/φ. Αυτή την εβδομάδα περιμένω α/φ προ του 1978 (δηλαδή προ της νομιμοποίησης που έκανε με τον 720/77) ώστε να δω αν υπήρχαν τα Ε1 και ΗΧ ως φέρον οργανισμός.Καταλαβαίνω λοιπόν ότι το "κλείσιμο" του Ε1 θα το στηρίξω μόνον με φωτοερμηνεία ή με τροποποιημενο Ε9.Θα τα σταθμίσω και θα αποφασίσω.

Προφανώς και η εικόνα παλαιότητας που έχω για τα Ε1,ΗΧ (πλάκα επικάλυψης, στύλος τετραγωνικής διατομής στο άκρο του ΗΧ) είναι ότι είναι περίπου, αν όχι και ίδιας ηλικίας με το υπόλοιπο σπίτι που κατασκευάσθηκε το 1967. Για το "κλείσιμο" όμως του Ε1 και επειδή είναι καλά συντηρημενο και με αλλαγμένα με το εξοικονομώ κουφώματα (όπως και όλο το σπίτι) δεν μπορώ να πώ με ασφάλεια ότι είναι υλοποιημενο από την αρχή κατασκευής του σπιτιού (1967) αλλά μπορώ να πάω πίσω με ασφάλεια έως τον Γεν. του 1984, που "λέει" η πολεοδομική μελέτη.Αλήθεια, κατασκευάζονταν συρόμενα χωνευτά κουφώματα αυτή την περίοδο (1984) καθότι έχει ένα συρόμενο χωνευτό στο Ε1?

post-72619-0-91149700-1517654747_thumb.jpg

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφε. Σύμφωνα με την περιγραφή που κάνεις έχεις πολύ ισχυρές ενδείξεις αλλά και αποδείξεις να θεωρήσεις παλαιότητα πολύ πριν την εξαίρεση από κατεδάφιση. Ως γενικότερο σχόλιο θα πω ότι οι αποτυπώσεις ν. 720/77 και ν. 1337/83 συνήθως δεν ήταν πλήρεις και με κάθε λεπτομέρεια. Το ψάχνεις πολύ περισσότερο από ότι χρειάζεται. Μην ξεχνάς το Ε9. Με τόσα στοιχεία που έχεις βάλτους να κάνουν διορθωτικό και να ξεμπερδεύεις. Δεν θα σου πει κανείς τίποτα. Δεν υπάρχει ενδεχόμενος δόλος στην δήλωση υπαγωγής, αφού υπάρχουν στοιχεία. Προχώρησε άφοβα.

ΥΓ συρρόμενα χονευτά έχω δει σε πολυκατοικία κατασκευής του 78-80. Άρα νομίζω πως ναι. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ και πάλι Παύλο για τις απαντήσεις.

Για τα συρόμενα χωνευτά έχεις δίκιο, η ερώτηση μου ήταν και λίγο αφελής.. Μετά θυμήθηκα ότι σε αρκετές περιπτώσεις στην πόλη μου, έχω δει σε αποτυπώσεις για πεα, κατοικίες με οικοδομική άδεια προ ΚΘΚ (δηλαδή προ 1978) και κατασκευή προ του 1980, και φυσικά να έχουν συρόμενα χωνευτά κουφώματα.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα, για την απόδειξη αυθαίρετων κατασκευών σε σταυλική εγκατάσταση ψάχνοντας να βρω μια πολυπόθητη αεροφωτογραφία του 2011 δε βρήκα πουθενά, ούτε σε ΓΥΣ ούτε σε ΕΚΧΑ (που δε νομίζω και να έχουν γενικά αεροφωτογραφίες της επικράτειας με έτος λήψης το 2011). Συνέχισα την έρευνα μου με ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες αλλά ούτε εκεί βρήκα κάτι.Στο googlearth τίποτα ώσπου στο τέλος έπεσα πάνω σε μια αμερικάνικη εταιρεία (terraserver.com) η οποία έχει αρκετά καλό και πλούσιο υλικό δορυφορικών εικόνων και με νορμάλ τιμές. Ωστόσο δε ξέρω κατά πόσο μπορούν να γίνουν δεκτές αυτές δορυφορικές εικόνες από ξένη εταιρεία. Σίγουρα θα κάνω και τροποποιητική Ε9 και σα δεύτερο στοιχείο θα επισυνάψω και μια δορυφορική εικόνα που βρήκα από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε batzmav, Τι κόστος έχουν  από terraserver.com ?

 

ΟΚ τα βρηκα, από 20$ έως 205$

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι για μια κατοικία με ισόγειο και όροφο (δυο διαφορετικές οριζόντιες ιδιοκτησίες) σε οικισμό έχω βρέι το επισυναπτόμενο φύλλο με το σκαρίφημα απο την αρχική ηλεκτροδότηση. Στο σκαρίφημα αναφέρεται ότι η ηλεκτροδότηση αφορά τον 1ο όροφο και έγινε το 1969. Το κτίριο είναι φτιαγμένο απο τοιχοποιία (πετρες και οπτόπλινθοι), θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι και η οριζόντια του ισογείου είναι και αυτή φτιαγμένη το 1969 ώστε και αυτή να μπεί στην κατηγορία 1;

 

post-42751-0-38584300-1518180520_thumb.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Χαίρεται.

 

Στο δώμα διώροφης οικοδομής από σκυρόδεμα που εντάχθηκε στο Ν720/1977 το 1978, κατασκευάστηκε αυθαίρετα ξύλινη κατοικία με δίρριχτη στέγη το 1982 κατά δήλωση των ιδιοκτητών. Η κατοικία αυτή δε φαίνεται σε κάποιο δημόσιο έγγραφο (ΔΕΗ, μισθωτήριο κλπ), ενώ υπάρχουν αεροφωτογραφίες στη ΓΥΣ για το 1975 και το 1988 (τις οποίες δεν έχω ζητήσει ακόμα).

 

Η κατοικία είναι σε καλή κατάσταση αλλά έχει παλαιά ξύλινα κουφώματα ανοιγόμενα, ψευδοροφή από πεπιεσμένο ξύλο, υλικά που χρησιμοποιούσαν την δεκαετία του 80.

 

Λόγω "έμπνευσης" του λογιστή η ιδιοκτησία φαίνεται στο Ε9 του γιου του νόμιμου ιδιοκτήτη, κάτι το οποίο πρόκειται να διορθωθεί για να προχωρήσει η ένταξη στο Ν4495.

 

Πιστεύεται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το (διορθωμένο) Ε9 ως απόδειξη του χρόνου κατασκευής (δηλ το 1982) ή θα ληφθεί αυτός της παλαιότερης αεροφωτογραφίας που την απεικονίζει;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.