Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 088 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα πριν την 28.07.2011 - Περίπτωση 1 (Κατασκευές που έχουν υπαχθεί σε προηγούμενους νόμους)


Recommended Posts

O 4014 έχει κριθεί αντισυνταγματικός! Οπότε, ό,τι έχει ρυθμιστεί με αυτόν, θέλει μεταφορά στον επόμενο 4178. Μοναδική διέξοδος. Σωστά;

Ο 4178 σήμερα δεν ισχύει. Έχει λήξει. Οπότε δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα σε αυτόν. Σωστά;

Δηλαδή, ο 4178 σήμερα μόνο ως "όχημα μεταφοράς δηλώσεων" υφίσταται (κι αυτό λόγω "βαρεμάρας κ.λπ. του ΤΕΕ", το λέω κομψά). Από αυτόν δηλαδή, περνούν τα παλιότερα και κατευθύνονται στον ισχύοντα σήμερα νόμο, απ' όπου θα πάρουν βεβαίωση. Σωστά;

Άρα, ερχόμενη μια δήλωση στον 4495, αναπροσαρμόζεται σε ό,τι αυτός προστάζει κ.λπ. κι από εκεί πλέον μπορεί μόνο να εκδοθεί η Βεβαίωση 4495 για μεταβίβαση. Σωστά;

Ανταποδοτικό τέλος δεν έχει πληρωθεί. Οπότε με τη μεταφορά στον 4178 θα ζητηθεί να πληρωθεί (σιγά μην το έχανε το ΤΕΕ). Σωστά;

Σχέδια κ.λπ. ο συμβολαιογράφος θα θέλει με τη "σφραγίδα - υπεύθυνη δήλωση του 4495". Οπότε φτιάχνονται νέα. Σωστά;

Εξουσιοδοτήσεις (νέοι ιδιοκτήτες γαρ), υπεύθυνες δηλώσεις, τεχνικές εκθέσεις, έρευνα για απαίτηση ΜΣΕ, νέα αυτοψία για νέες ή μη δηλωμένες αυθαιρεσίες κ.λπ. είναι απολύτως ευνόητο από νοήμονες επαγγελματίες μηχανικούς. Σωστά;

Δηλαδή, όλο αυτό το "πακετάκι" ο αγαπητός ιδιοκτήτης θα το ξαναπληρώσει από την αρχή (και θα κάνει τον σταυρό του για ενδεχόμενες ....εκπλήξεις). Σωστά;

 

P.S.1. Προφανώς, όλα τα παραπάνω στηρίζονται στην "κοινή λογική"..... Το θεωρώ απίθανο να τα βρεις μαζεμένα γραμμένα στον 4495 (διότι εγγράφει από "κόπανους" κι όχι επιστήμονες μηχανικούς) και γι' αυτό βαριέμαι να ψάξω..... Αν σου αρέσουν συμφωνείς, αν δεν σου αρέσουν ψάξε....

P.S.2. Είναι προτιμότερο να μάθεις πεινασμένο να "ψαρεύει", παρά να του προσφέρεις ένα πιάτο με "ψάρια" για να χορτάσει την πείνα του!

 

 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

@ΙΑΣΟΝΑΣ Ήρεμα τίγρη. Πρέπει να είχες δύσκολη μέρα. Δεν υπάρχει λόγος να απαντάς σε τέτοιο τόνο και ύφος!

Τώρα, αυτά με τα ψάρια, τους πεινασμένους, τι είναι βλάκας και λοιπά τσιτάτα για το θεαθήναι, ποσώς ενδιαφέρουν, αλλά αφού εσένα σου αρέσουν, εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι.

Τέλος πάντων,σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σε κάθε περίπτωση.

Edited by Directionless
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Θα ήθελα την γνώμη σας για την περίπτωση 1 β του άρθρου 88.

Στο νόμο η διατύπωση είναι (μετά και την τροποποίηση από το ν.4546/2018):

Αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3775/2009 (Α122) ή του ν.3843/2010 (Α62) και για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται σε αυτές και με τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου.
Οι ανωτέρω κατασκευές που περαίωσαν όλες τις προβλεπόμενες από τον κατά περίπτωση νόμο διαδικασίες και :
αα) δεν παραβιάζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τοις εκατό (40%) τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) το ύψος της οικοδομικής άδειας, συμπεριλαμβανομένων άλλων αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης επί του ακινήτου,
ββ) δεν βρίσκονται εντός προκηπίου, εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση και επιτρέπεται η μεταβίβαση και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτών.
Σε περίπτωση υπέρβασης των ανωτέρω ποσοστών ή αν οι κατασκευές βρίσκονται εντός προκηπίου, η εξαίρεση από την κατεδάφιση ισχύει για το χρόνο που προβλέπεται στους νόμους 3775/2009 και 3843/2010 και επιτρέπεται η μεταβίβαση και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτών. Για την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι απαραίτητη η δήλωση υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 96 με την καταβολή παραβόλου ύψους εκατό (100) ευρώ.

Πριν την τροποποίηση από το ν.4546/2018 το τελευταίο εδάφιο ανέφερε:

Για την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι απαραίτητη η δήλωση υπαγωγής στη κατηγορία 5 του άρθρου 96 με την καταβολή παραβόλου ύψους εκατό (100) ευρώ.

Από την διατύπωση αυτή προκύπτει ότι εάν ισχύουν τα αα και ββ τότε οι χώροι αυτοί εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση. Στην περίπτωση που δεν ισχύουν τότε η εξαίρεση ισχύει για το χρόνο που προβλέπεται στους νόμους 3775/2009 και 3843/2010. Εάν θες να λάβεις οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση τότε κάνεις υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 96 (επιλέγεις την κατηγορία που εμπίπτεις) και καταβάλεις παράβολο 100 ευρώ.

Η εγκύκλιος 2/ 31-5-2019 αναφέρει ότι

Οι αυθαίρετες κατασκευές της περίπτωσης 1 β), για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία με τις διατάξεις των νόμων 3775/2009 και 3843/2010, εφ’ όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις των εδαφίων αα) και ββ), δηλαδή δεν παραβιάζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τοις εκατό (40%) τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) το ύψος της οικοδομικής άδειας, συμπεριλαμβανομένων άλλων αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης επί του ακινήτου και δεν βρίσκονται εντός προκηπίου, εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση μετά από δήλωση υπαγωγής με καταβολή παραβόλου ύψους εκατό (100) ευρώ. Σε περίπτωση υπέρβασης των ανωτέρω ποσοστών, η αναστολή επιβολής κυρώσεων ισχύει για τον προβλεπόμενο από τους παραπάνω νόμους χρόνο.

Από την διατύπωση αυτή προκύπτει ότι εάν ισχύουν τα αα και ββ τότε θα πρέπει να γίνει υπαγωγή και να καταβληθεί παράβολο 100 ευρώ ώστε να επέλθει οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση.

 

Edited by lazikos1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα

έχω περίπτωση ακινήτου κατασκευής του 1978 που έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.1337/1983 μέχρι την Β΄ φάση. Υπάρχει συμφωνία για την επιφάνεια που έχει υπαχθεί σύμφωνα με την τότε δήλωση και την πραγματική όπως διαπίστωσα κατά την αυτοψία. Θα πρέπει να υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 4495/2017; Πρόκειται να εκδώσω έγκριση μικρής κλίμακας για ανακατασκευή της στέγης για αυτό και το ερώτημα.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Επειδή ξεκίνησες το ερώτημα με την ανάλυση  εδώ  σου έχω απαντήσει σχετικά.  Η β φάση ν. 1337 δεν οδηγεί σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο ή έστω κτίριο που να έχει οριστικά εξαιρεθεί από την κατεδάφιση.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Καλησπερα σε όλους. Ελπίζω να αναρτώ το ερώτημα στο σωστό κεφάλαιο.
 
Μου έγινε μεταφορά δήλωσης 4495 για να την διορθώσω. Ο ιδιοκτήτης έχει αλλάξει σήμερα. Λογικά τις διορθώσεις θα της κάνω στην δήλωση με το όνομα του προηγούμενου ιδιοκτήτη?
Στην περιγραφή να γράψω και το όνομα του σημερινού ιδιοκτήτη? Αλλά να μην τον βάλω στους ιδιοκτήτες γιατί έτσι θα αλλάξει το όνομα στην αρχική δήλωση που έχει υποβληθεί....
Επίσης τα σχέδια που είναι λάθος θα τα διαγράψω. Θα ανεβάσω νέο Τοπογραφικό κλπ όλα τα σχέδια που απαιτούνται.
Όταν θα πάει για την άδεια στην πολεοδομία έτσι θα γίνει κουβάρι όλο το θέμα....
Επίσης οι παραβάσεις στα εμβαδά, οσο και στις διαστάσεις είναι μικρότερες από 5%. Που σημαίνει ότι κάλλιστα θα μπορούσε ο προηγούμενος συνάδελφος να το είχε εντάξει στην κατηγορία 3 περίπτωση ιειε.
Αντιθέτως το έχει βάλει κατηγορία 4.
Παρακαλώ για τις απόψεις σας.
Ευχαριστώ.
 
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα!

Έχω περίπτωση τακτοποίησης αυθαιρέτου προ του 1975 αποδεδειγμένο από αεροφωτογραφία της ΓΥΣ.
Έχω σχέδια από οικοδομική άδεια του 1968 για προσθήκη κατ' επέκταση ισογείου και προσθήκη ορόφου.
Πέραν αυτών, έχουν γίνει επεκτάσεις πέραν της οικοδομικής άδειας.

Το ερώτημά μου είναι το εξής: Θεωρώ νόμιμα ότι φαίνονται στα σχέδια της οικοδομικής άδειας (τότε υπάρχουσα κατάσταση και μελέτες επεκτάσεων) και τακτοποιώ τα υπόλοιπα, σωστά;

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.