Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 088 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα πριν την 28.07.2011 - Περίπτωση 1 (Κατασκευές που έχουν υπαχθεί σε προηγούμενους νόμους)


Recommended Posts

  • 4 months later...

Συνάδελφοι με την εγκύκλιο της 31-05-2019 αναφέρεται το εξής:

 

Αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης,
σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3775/2009 (Α122) ή του ν.3843/2010 (Α62) και για το χρονικό
διάστημα που προβλέπεται σε αυτές και με τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου.
Οι ανωτέρω κατασκευές που περαίωσαν όλες τις προβλεπόμενες από τον κατά περίπτωση νόμο
διαδικασίες και :
αα) δεν παραβιάζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τοις εκατό (40%) τα πολεοδομικά μεγέθη
κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) το ύψος της
οικοδομικής άδειας
, συμπεριλαμβανομένων άλλων αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων
αλλαγών χρήσης επί του ακινήτου,
ββ) δεν βρίσκονται εντός προκηπίου, εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση και επιτρέπεται η
μεταβίβαση και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτών.

 

Στέκομαι στο "της οικοδομικής άδειας". Έχω περίπτωση που ένα διαμέρισμα έχει 60τμ κλειστό Η/Υ χώρο που τακτοποιήθηκε με τον 3843. Είναι το μόνο στην οικοδομή με αυτή την παράβαση, με Υ.Δ. δηλαδή. Στην οικοδομή υπάρχει γενική Υ.Υ. περίπου 3%

Τι θα πρέπει να συγκρίνω ώστε να δω αν μπορεί να πάρει οριστικά εξαίρεση από κατεδάφιση ο συγκεκριμένος Η/Υ? Σύμφωνα με την άδεια (δόμηση 850τμ) το 40% της δόμησης της όλης οικοδομής είναι περίπου 340τμ, σαφώς πολύ μεγαλύτερο από όλες τις αυθαιρεσίες σαν Υ.Δ. Αν όμως πάρω το ποσοστό του διαμερίσματος και αναλογικά σύμφωνα με τη σύσταση υπολογίσω το 40% από τη δόμηση της οικοδομής που του αναλογεί προκύπτει επιφάνεια 20τμ σαφώς μικρότερη από τα 60τμ που είναι ο κλειστός Η/Υ.

Ποια προσέγγιση είναι αυτή που πρέπει να ακολουθήσω για τον έλεγχο 40-40-20?

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα,

σύμφωνα με τη εγκύκλιο 2 χώροι που έχουν υπαχθεί στο Ν.3843/2010 και δε παραβιάζουν τα μεγέθη 40-40-20 κάλυψης δόμησης και ύψους αντίστοιχα και δε βρίσκονται σε προκηπιο εξαιρούνται με δήλωση υπαγωγής στο ν.4495 πληρώνοντας παράβολο 100 ευρώ

1. έχει κάνει μήπως κανείς συνάδελφος τη διαδικασία αυτή? Χρειάζονται δικαιολογητικά ή τι κατηγορία επιλέγετε κλπ?

2.  Στην περίπτωση που με ενδιαφέρει στο β όροφο μιας πολυκατοικίας κλείστηκε η/χ 8 τ.μ. και η αυθαιρεσία αυτή ρυθμιστηκε με το Ν.3843/10. Τώρα η ίδια ιδιοκτήτρια έχει και το διαμέρισμα του α ορόφου και θέλει να ρυθμίσει σε αυτό 25τ.μ. βεράντας που κλείστηκαν. Στο υπόγειο και ισογειο έχουν ρυθμιστεί διάφορες επιπλέον αυθαιρεσίες με το ν.4495 αλλά διαφορετικών ιδιοκτητών.

α. Μπορώ να δηλώσω σε μια δήλωση και τη αυθαιρεσία των 25 τ.μ. και να δηλώσω την υπαγωγή της ρύθμισης του Ν.3843 8 τ.μ. κλειστού Η/Χ?

β. Για να υπολογίσω τα ποσοστά υπέρβασης των μεγεθών κάλυψης και δόμησης(εννοώ για τη δήλωση ή όχι των 8 τ.μ. του η/χ ) επιμερίζω στα χιλιοστά της ιδιοκτήτριας και υπολογίζω μόνο τις αυθαιρεσίες τις οριζόντιας και αν κάνω κοινή δήλωση συνυπολογίζω και τις αυθαιρεσίες της δεύτερης οριζόντιας ? Σωστά ή μήπως πρέπει να βάλω όλες τα τ.μ των συνολικών αυθαιρεσίων του κτιρίου?

Ευχαριστώ

 

Edited by anpap
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω κάνει διαδικασία εξαίρεσης του 3843. Γενικώς προτιμώ πάντα την εξαρχής δήλωση των χώρων που έχουν υπαχθεί στον 3843 και αφαίρεση προστίμων για 2 λόγους: 1ον επειδή δεν έχω βρεί μέχρι τώρα ποτέ ολόσωστη δήλωση 3843 οπότε τα δηλώνω ξανά σωστά, 2ον επειδή συνήθως τα πρόστιμα του 3843 ήταν ακριβότερα οπότε συμφέρει ο συμψηφισμός.

Επίσης έχω αναφέρει πολλές φορές στο φόρουμ ότι κατά τη γνώμη μου δεν είναι ορθή η κοινή δήλωση μερικών ιδιοκτησιών ενός ακινήτου. Είτε θα πρέπει να γίνεται ξεχωριστή δήλωση για κάθε ιδιοκτησία είτε μια κοινή δήλωση για το σύνολο του ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση ο υπολογισμός της κατηγορίας και των ποσοστών υπέρβασης πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ποσοστά της κάθε ιδιοκτησίας.

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα. Έχω το εξής πρόβλημα.

Εχω δήλωση σε υπαγωγή στον 4178. πληρωμένα αφαπαξ το ποσο..

πάω τωρα να το ολοκληρώσω και μου ξεφουρνάει ο ιδιοκτήτης ότι το 2014 δεν έχει δηλωμένο ιδιοκτητη στο Ε9 γιατί ήταν του πατέρα μέχρι πρότεινος ο οποίος πέθανε πριν το 2014 και δεν έκαναν αποδοχή κληρονομιάς και δεν το δήλωνε κανένας για να μην πληρωνουν λένε...Σήμερα , το δηλώνει ο ανήλικος γιος τους 7 χρονών....

Τι να κάνω τώρα εγω...;

Να κάνω μεταφορά στον 4495 και να βαλω το ανηλικο ως ιδιοκτητη ;

Θα πρέπει να πληρωσει και μελετη στατικης επαρκειας σε αυτην την περίπτωση;

Να του ζητήσω να κανει διορθωση του Ε9 του 2014 ωστε να το προχωρησω ετσι όπως είναι στο Ν. 4178/13;

Ευχαριστώ για όποια βοήθεια..

 

(1) Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. 

(2) Πρόσθεσε τονισμό όπου λείπει στο κείμενο της δημοσίευσής σου . Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το.

Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
έγινε διόρθωση κειμένου για καλύτερη κατανόηση του ερωτήματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)
Link to comment
Share on other sites

Τίτλο ιδιοκτησίας του ακινήτου διάβασες με την ανάθεση της εργασίας? 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλήμερα , Η.Χ. έχει μετατραπεί σε κατοικία και έχει ρυθμιστεί με το Ν3843/2010. Σήμερα θέλουμε να υπάγουμε στο Ν.4495/17 την αυθαίρετη αλλαγή του υπογείου σε κατοικία . Το υπόγειο είναι συνδεδεμένο με το ισογείο της κατοικίας με εσωτερική σκάλας. Αν αθροίσουμε την υπέρβασή δόμησης (εμβαδόν υπογείου+Η..Χ. ξεπερνάμε το 50 %) . Θέλω να ρωτήσω αν αυτό το ποσοστό υπέρβαση ταυτίζεται με το ποσοστό που αναφέρεται  στο άρθρο 88 παρ β) αα). Δηλαδή ο Η.Χ. παίρνει οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση ή πρέπει να πληρωθεί παράβολο. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καταρχήν καλή δύναμη σε όλους αυτές τις (πιθανόν) τελευταίες μέρες του 4495 με την υπάρχουσα μορφή και την μάχη με το τέρας του συστήματος του ΤΕΕ!

Δυόιώροφη κατοικία με μικρή σοφίτα, με 3η φάση Τρίτση. Εν συνεχεία η σοφίτα επεκτείνεται, ενώ κατασκευάζεται και ισόγειο γκαράζ. Ο ιδιοκτήτης τακτοποιεί με τον Ν4178/13 με άλλον συνάδελφο την σοφίτα, αλλά όχι το γκαράζ, το οποίο και δεν φαίνεται (προφανώς) πουθενά στην τακτοποίηση που έχει κάνει ο συνάδελφος. Το μόνο που δεν γνωρίζω είναι πως ανέβασε φωτό της όψης στην οποία εφάπτεται το γκαράζ, και το οποίο θα φανεί κάποια στιγμή.  Η δήλωση είναι περαιωμένη. Είναι ξεκάθαρο ότι το γκαράζ προϋπήρχε το 2011.

Κατ' αρχήν δεν θα αναφερθώ  σε πιθανό σφάλμα κατάταξης της δήλωσης σε κατ4 αντί κατ5. Δεν το έχω μελετήσει επαρκώς, αλλά θα το θέσω ως ερώτημα θεωρητικού επιπέδου, σε συνέχεια άλλων ερωτημάτων.

1. Μπορεί να δηλώθεί το γκαράζ με νέα δήλωση στον 4495/17?

2. Με την "προσθήκη" αυτή η κατοικία θα γίνει κατ5, οπότε θα συμπαρασύρει και την κατηγορία του σπιτιού. Άρα θα υπάρχουν 2 δηλώσεις για το ίδιο ακίνητο, μία με κατ4 και μία με κατ5. Απόψεις?

3. Το γεγονός ότι πιθανόν η πρώτη κατηγοριοποίηση του ακινήτου σε κατ4 είναι και αυτή λάθος με αφορά και αν ναι σε πιο βαθμό?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν μπορεί. Θα πρέπει να γίνει μεταφορά της δήλωσης από 4178 σε 4495 και να γίνουν εκεί οι διορθώσεις και να προστεθούν όλες οι αυθαιρεσίες του ακινήτου. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν έχει δοθεί βεβαίωση νομιμότητας και δεν έχει γίνει κάποια δικαιοπραξία εν τω μεταξύ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.