Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 088 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα πριν την 28.07.2011 - Περίπτωση 1 (Κατασκευές που έχουν υπαχθεί σε προηγούμενους νόμους)


Recommended Posts

2 ώρες πριν, deget said:

αναφέρει τις αλλαγές στα κουφώματα

Η αλλαγή στις διαστάσεις του ανοίγματος, προφανώς, δεν είναι αλλαγή διαρρύθμισης. Συνιστά αυθαιρεσία σύμφωνα με τον 4495/17 (όπως και με τον προγενέστερο 4178/13).

Edited by Ψηφομάχος
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Σε διαμέρισμα έχω κάνει παλιότερα δήλωση Ημιυπαιθρίου χώρου με τον Ν.3843/2010.

Τώρα θα εντάξω το διαμέρισμα στον Ν.4495 για να δηλώσω μία λοιπή παράβαση για αλλαγές στα

ανοίγματα. Εαν δηλώσω ξανά τον Ημιπαίθριο και τον συμψηφίσω το πρόστιμο βγαίνει μεγάλο.

Μπορώ να δηλώση μόνο την λοιπή παράβαση και να αφήσω τον ημιπαίθριο στον 3843, κάνοντας αναφορα

στην τεχνική έκθεση και στην κάτοψη;

Link to comment
Share on other sites

35 λεπτά πριν, jkanel said:

Μπορώ να δηλώση μόνο την λοιπή παράβαση και να αφήσω τον ημιπαίθριο στον 3843,

Δεν είσαι υποχρεωμένος να εντάξεις το ρυθμισμένο (με τον 3843) ΗΧ στον 4495.
Μπορείς να δηλώσεις μόνο τη λοιπή παράβαση.

Edited by beLakis Tsipouras
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μία διαφορά του αν συμψηφίσεις το πρόστιμο του 3843 ή όχι στην νέα τακτοποίηση

είναι: αν συμψηφίσεις με το 3843 θα αναφέρεσαι πλέον μόνο στον Ν.4495

και θα ξεχάσεις τελείως τον 3843, ενώ αν δεν συμψηφίσεις

θα έχεις για το ακίνητο και τον 3843 και τον 4495.

Μια άλλη βασική διαφορά είναι: αν πας να συμψηφίσεις πρέπει να ελέγξεις

μήπως ανήκεις στην κατηγορία 5 (και άρα δεν μπορείς να το κάνεις),

διότι πλέον πρέπει να προσθέσεις το εμβαδόν των Η/Χ με το εμβαδόν των επιπλέον αυθαιρεσιών.

Link to comment
Share on other sites

....και το σημαντικότερο: Nα ελέγξεις αν ο 3843 έγινε "σωστά" κι αν συμπεριέλαβε όλες τις επιφάνειες που έπρεπε να συμπεριληφθούν κ.λπ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Κάνω μία κοινή δήλωση του 4495 για αυθαίρετες κατασκευές που έχουν γίνει σε 2 διαμερίσματα – οριζόντιες ιδιοκτησίες στην ίδια πολυκατοικία του ίδιου ιδιοκτήτη. Η κάθε μία εξ αυτών, πέρα από τις υπόλοιπες αυθαίρετες κατασκευές που δηλώνονται για πρώτη φορά, έχει και από έναν κλειστό ημιυπαίθριο χώρο δηλωμένο με 3843 και περαιωμένο. Συμφέρει οικονομικά να διατηρηθούν οι δηλώσεις του 3843 ως έχουν και όχι να γίνει ανάκλησή τους με συμψηφισμό των προστίμων. Με ενδιαφέρει όμως να πάρω για τους περαιωμένους χώρους του 3843 την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση του άρθρου 88 παρ. 1β, ββ με την πληρωμή των 100 €. Αν στην ίδια δήλωση του 4495 δημιουργήσω 2 ξεχωριστά φύλλα καταγραφής για να δηλώσω την οριστική εξαίρεση για τον κάθε ημιυπαίθριο χώρο το συνολικό πρόστιμο της δήλωσης αυξάνεται κατά 100 € στο σύνολο και όχι κατά 100+100=200 € επειδή έχω 2 ημιυπαίθριους χώρους και 2 ξεχωριστές δηλώσεις του 3843 για τις οποίες αιτούμαι την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση. Είναι σωστός αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης ή πιστεύετε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν 2 επιπλέον ξεχωριστές δηλώσεις του 4495 η κάθε μία από τις οποίες θα αφορά μόνο την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση του κάθε ημιυπαίθριου χώρου, οπότε αντί για 100 € επιπλέον των του προστίμου υπόλοιπων αυθαιρεσιών στο σύνολο θα πρέπει να πληρωθούν 100 € παράβολο + 15  ανταποδοτικό τέλος = 115 € για τη μία δήλωση και άλλα 115 € για την άλλη δήλωση του 4495. Με αυτόν όμως τον τρόπο για κάθε διαμέρισμα – οριζόντια ιδιοκτησία θα έχω 2 δηλώσεις του 4495, μία που θα είναι κοινή και για τα 2 διαμερίσματα και μία που θα αφορά την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση του κλειστού ημιυπαίθριου χώρου του κάθε διαμερίσματος που έχει περαιωθεί με τον 3843. Ποιος από τους 2 τρόπους πιστεύετε ότι είναι ο σωστότερος?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Έχω μια ερώτηση σχετικά με ακίνητο που έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.1337/83 και έχει φτάσει μέχρι την Β΄ φάση (εν ξέρω αν το ερώτημα πρέπει να μπει εδώ ή στο νήμα του άρθρου 82, αν είναι λάθος παρακαλώ να μεταφερθεί)

Στο ακίνητο έχει γίνει μετέπειτα προσθήκη κατ' επέκταση και καθ'ύψος (με ξεχωριστά υποστυλώματα), η οποία και ρυθμίζεται με τις διατάξεις του Ν.4495/2017 ως κατηγορία 5. Το ερώτημα είναι για το υφιστάμενο που έχει ρυθμιστεί με τον Ν.1337/1983: στην τεχνική έκθεση του Ν.1337, αναφέρεται ότι είναι λυόμενο και όντως έτσι είναι (το συγκεκριμένο ακίνητο είναι συγγενή και το γνωρίζω). Κατά την προσθήκη, το υφιστάμενο "ενσωματώθηκε" με σκοπό την ενιαία μορφολογία του κτιρίου και σοβατίστηκε οπότε δεν είναι εμφανές ότι το ισόγειο είναι λυόμενο.

Ας πούμε όμως προς απλοποίηση του ερωτήματος, ότι τελικά το κτίσμα δεν ήταν λυόμενο αλλά από σκυρόδεμα και τοιχοποιία. Πιστέυετε πως θα έπρεπε να δηλωθεί εκ νέου το τμήμα του κτιρίου που έχει ήδη υπαχθεί στον Ν.1337 ως αυθαίρετο ή αρκεί η δήλωση μιας λοιπής παράβασης του άρθρου 100 για τροποποίηση Φ.Ο.; Ή τίποτα απολύτως;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω οτι σε αυτές τις περιπτώσεις η καλύτερη λύση ειναι να το δηλώσεις ως προ του 1983 τα στοίχεια τα έχεις και ο ιδιοκτήτης  ειναι πιο κατοχυρωμένος ετσι.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

μια ερώτηση. 

έχουν δηλωθεί καποια τμ στον Ν3843 με περιαωμένη δήλωση.

αν τα συμπεριλάβω στο Ν4495 με το άρθρο 88, 1β, ββ που πληρώνουν 100€ πρόστιμο, τα πληρωμένα πρόστιμα από το Ν3843 τα συμψηφίζω στη δήλωση  μου???

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.