Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 088 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα πριν την 28.07.2011 - Περίπτωση 3 (Κατασκευές που δεν έχουν υπαχθεί σε καμία ρύθμιση)


Recommended Posts

Στο τέλος της παρ. δ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4  αναφέρει: "Δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και δεν εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου.".

 

Αν αντί για περίπτωση  έγραφε κατηγορία, θα συμφωνούσα με τον ΙΑΣΟΝΑ.

Νομίζω όμως ότι είναι κατ. 4 που δεν μπορεί όμως να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Eχω το εξής

2016 : Αυτοψία ΥΔΟΜ διαπιστώνει μετατροπή υπογείου σε οικία. Δίνεται προθεσμία στον ιδιοκτήτη να προσκομίσει χαρτιά τακτοποίησης. Εκτίμηση χρόνου μετατροπής δεκαετία '90.

Ο ιδιοκτήτης σε άγνωστη χρονική στιγμή χωρίς συνεννόηση με ΥΔΟΜ ξηλώνει τα πάντα και επαναφέρει το υπόγειο σε κατάσταση αποθήκης.

Το θέμα ξεχνιέται και στην ΥΔΟΜ

2018 : Στην ΥΔΟΜ βρίσκουν το θέμα που εκκρεμεί και θέλουν να του βεβαιώσουν το πρόστιμο καθώς δεν υπήρξε καμμία ανταπόοκριση από ιδιοκτήτη.

Νέα αυτοψία ΟΚ , θα δείξει την επαναφορά στη νομιμότητα αλλά πως μπορεί να γίνει η αποχρέωση προστίμου ανέγερσης και διατήρησης ? Εχει παρέλθει και το 4μηνο που λέει ο 4495.
 
Υποθέτω πρέπει κάπως να δηλωθεί στον 4495 αλλά πως ?

 

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Συζήτησέ το με την ΥΔΟΜ.

Εγώ πάντως θα πρότεινα να το εντάξεις στην παρ.4 του άρθρου 106

 
"Αυθαίρετες κατασκευές πριν από τις 28.7.2011, που έχουν κατεδαφιστεί από τους ιδιοκτήτες και για τις οποίες έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης στην αρμόδια φορολογική αρχή και δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση για την κατεδάφισή τους, υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος με την καταβολή παραβόλου ποσού πεντακοσίων (500) ευρώ. Για την υπαγωγή υποβάλλεται αίτηση, τεχνική έκθεση μηχανικού και αποδεικτικά στοιχεία για την κατεδάφιση, δεν απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία και σχέδια και εφαρμόζεται η διαδικασία διαγραφής ανείσπρακτων βεβαιωθέντων προστίμων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος."

 

Δηλαδή αν είχες πχ ένα αυθαίρετο κτίριο για το οποίο είχε προηγηθεί έκθεση αυτοψίας και μετά ο ίδιοκτήτης το γκρέμιζε τότε θα ήσουν σε αυτήν την περίπτωση. Τώρα βέβαια επειδή μιλάμε για αλλαγή χρήσης, δεν έχεις κατεδάφιση αλλά έχεις πάλι κατ' αντιστοιχία κατάργηση της αυθαιρεσίας. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλο τρόπο πιο κοντά στη λογική.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

(από μεταφορά. Pavlos33)

Σε τακτοποίηση αυθαιρέτου Η/Χ με τον 4495/17 ελέγχουμε τον Η/Χ με βάση το ΝΟΚ ή το ΓΟΚ 85; Έχει σχέση με το αν η Ο.Α. βγήκε πριν την εφαρμογή του ΝΟΚ;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλημέρα,

σε οικόπεδο που υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές πριν το 2011 και μετά το 2011 μπορώ να δηλώσω μόνο τις πριν του 2011 και να μην δώσω τη βεβαίωση στον πελάτη μου; Γενικότερα επιτρέπεται να γίνει δήλωση κάποιων κατασκευών και κάποιες άλλες να μην δηλωθούν γιατί προτίθεται να τις κατεδαφίσει ο ιδιοκτήτης στο μέλλον;

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να τακτοποιήσεις ότι είναι πριν το 2011. Στα σχέδια και τεχνικές εκθέσεις σου θα φαίνονται όλες οι κατασκευές που υπάρχουν στο ακίνητο και θα αναφέρεις ότι δεν μπορούν να τακτοποιηθούν γιατί υλοποιήθηκαν μετά το 2011 και πρέπει να κατεδαφιστούν. Εννοείται δεν δίνεις βεβαίωση και άρα δε γίνεται μεταβίβαση. Τι αξία έχει μια τέτοια υπαγωγή δεν μπορώ να φανταστώ. Εκτός αν έχει σκοπό να προχωρήσει ο ιδιοκτήτης και στα επόμενα στάδια, δηλαδή πρόστιμα ανέγερσης/διατήρησης και έκδοση άδειας νομιμοποίησης ή κατεδάφισης για τα μετά το 2011

Link to comment
Share on other sites

Έχει αξία αν προτίθεται όντως να κατεδαφίσει τις κατασκευές που δεν δηλώνονται. 

Αυτό μπορεί να γίνει και για κατασκευές πριν το 2011;

πχ. Υπάρχει αυθαίρετη κατοικία και ανεξάρτητη αποθήκη (παλιός στάβλος που δεν λειτουργεί πλέον) όλα πριν το 2011.

Μπορεί ο ιδιοκτήτης να δηλώσει μόνο την κατοικία επειδή η αποθήκη - στάβλος προτίθεται να κατεδαφιστεί;

Link to comment
Share on other sites

Τι σημαίνει "προτίθεται να κατεδαφιστεί"; Ξαναλέω, ουσιαστικά με τη δήλωση υπαγωγής "καρφώνεις" υποχρεωτικά όλες τις αυθαιρεσίες που υπάρχουν σε ένα ακίνητο όποτε και αν κατασκευάστηκαν και ανεξάρτητα από το αν θέλει να τις διατηρήσει η όχι. Ας πάρουμε λοιπόν την περίπτωση που έχεις λίγα από όλα. Η νόμιμη διαδικασία έχει ως εξής:

  • Κάνεις δήλωση υπαγωγής αυθαιρέτου για όλες τις κατασκευές που υλοποιήθηκαν πριν το 2011. Αυτές που θές να διατηρήσεις τις υπάγεις "προς ρύθμιση" και πληρώνεις πρόστιμο. Αυτές που θες να κατεδαφίσεις τις υπάγεις "προς έγκριση κατεδάφισης" (*αν θέλεις και μπορείς να νομιμοποιήσεις κάποιες βάζεις και προς έκδοση άδειας νομιμοποίησης) και συμμετέχουν μόνο στον υπολογισμό του παραβόλου. Στα σχέδια και τεχνική έκθεση περιγράφεις και όλες τις υπόλοιπες κατασκευές που υλοποιήθηκαν μετά το 2011.
  • Κάνεις καταγγελία και η πολεοδομία σου καταλογίζει πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για όλες της κατασκευές μετά το 2011 (δηλώνοντας ότι θα κατεδαφίσεις/νομιμοποιήσεις τα πρόστιμα μειώνονται).
  • Εκδίδεις έγκριση κατεδάφισης για όλα τα αυθαίρετα
  • Εκδίδεις άδεια νομιμοποίησης σε περίπτωση που θέλεις και μπορείς
  • Έχεις ένα ακίνητο νομίμως υφιστάμενο και μεταβιβάσιμο

Επομένως επανέρχομαι, το να κάνω απλώς μια δήλωση υπαγωγής με μισά δηλωμένα πράγματα και να σταματήσω εκεί δεν εξυπηρετεί απολύτως κανένα σκοπό. Αν δεν έχει πρόθεση να κατεδαφίσει τίποτα άμεσα για ποιό λόγο να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Αν έχει σκοπό να κατεδαφίσει άμεσα μήπως τυχόν πέσανε από μόνα τους από το πολύ χιόνι πριν πας εσύ για αυτοψία και άρα δεν υπάρχει αντικείμενο προς κατεδάφιση..

 

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείται κάνεις καταγγελία; Το ότι θα τις περιγράψω δεν σημαίνει ότι αυτομάτως θα επιβάλλει πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης η πολεοδομία. Έτσι δεν είναι; Πρακτικά μιλάω βέβαια, όχι τι λέει ο νόμος. Είμαι υποχρεωμένος σαν μηχανικός να πάω στην πολεοδομία να καταγγείλω ότι είδα ένα αυθαίρετο;

Σκέψεις εκφράζω. Δε λέω ότι είναι έτσι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.