Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 088 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα πριν την 28.07.2011 - Περίπτωση 3 (Κατασκευές που δεν έχουν υπαχθεί σε καμία ρύθμιση)


Recommended Posts

αν δηλώσεις κατασκευές πρίν το 2011 προς κατεδάφιση θα πρέπει και να βγει η έγκριση κατεδάφισης για να κλείσει η δήλωση

αν περιγράψεις στην υπαγωγή ότι υπάρχουν κατασκευές μετά το 2011 οι οποίες δεν τακτοποιούνται και θα πρέπει να κατεδαφιστούν δεν έχεις άλλη υποχρέωση σε αυτή τη φάση ως μηχανικός. Απλά δεν μπορεί να γίνει τίποτα με το ακίνητο. Γι αυτό λέω ότι δεν υπάρχει νόημα. Όταν μελλοντικά αποφασίσουν να μεταβιβάσουν ή να βγάλουν άδεια ή σε πιθανό δειγματοληπτικό έλεγχο θα έρθουν αντιμέτωποι με το θέμα των αυθαιρέτων μετά το 2011.

για αυθαίρετα μετά το 2011 θα πρέπει η πολεοδομία να κάνει αυτοψία για να επιβάλει τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης και να στείλει τον χρηματικό κατάλογο στη ΔΟΥ τον οποίο εσύ θα πρέπει να ανεβάσεις στο σύστημα και για την έκδοση κατεδάφισης/νομιμοποίησης. Αλλιώς εσύ θα μπορούσες αφενός να υπολογίσεις ότι πρόστιμα θέλεις και αφετέρου να μην φτάσουν ποτέ στη ΔΟΥ για πληρωμή.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα.

Χωρίς να γίνομαι κουραστικός θα ήθελα κάποιος που γνωρίζει να μου απαντήσει στο παρακάτω ζήτημα (λόγω απειρίας σε τέτοια θέματα, δεν είναι το αντικείμενο της δουλειάς μου):

Έχω ένα γεωτεμάχιο εκτός σχεδίου πόλεως το οποίο έχει μέσα 2 αποθήκες χωρίς άδεια κατασκευής οι οποίες χτίστηκαν πριν την 1-1-83. Οι αποθήκες είναι 24m² και 9m² χωρίς υπέρβαση ύψους (όσον αφορά τις αγροτικές αποθήκες). Θα ήθελα να μου απαντήσετε τα εξής:

1. Δεδομένου ότι στην περιοχή δεν υπάρχει αεροφωτογραφία από το 1977 έως το 1994 (πιθανή ημερομηνία κατασκευής είναι το 1981, δεν γνωρίζω ακριβώς γιατί περιήλθε στα χέρια μου από κληρονομιά) η τεκμηρίωση παλαιότητας μόνο με Ε9;

2. Σε ποια κατηγορία παραβάσεις θα πάει; Κατηγορία 2 ή 3; Πως δηλώνονται; Σαν άλλη κατοικία; Τι τετραγωνικά δηλώνονται; Της υπέρβασης πάνω από τα 15μ² ή όλα; Και αν τα βάλω άλλη κατοικία έχω υπέρβαση στα τετραγωνικά ή όχι; (χτίζει κατά παρέκκλιση 200μ²)

3. Μπορώ να τακτοποιήσω και τις 2 αποθήκες; Δεν με πειράζει να γκρεμίσω τη μία πριν τακτοποιήσω. Αν βάλω και τις 2 θα φτιάξω 2 φύλλα καταγραφής;

4. Επειδή έχουν κατασκευαστεί στα όρια του χωραφιού υπάρχει πρόβλημα με τις πλάγιες αποστάσεις; Νομίζω ότι επειδή δεν υφίσταται Ο.Α. δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

5. Θα χρειαστεί στατική μελέτη;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, ikont75 said:

1.  η τεκμηρίωση παλαιότητας μόνο με Ε9; Nαι

2. Σε ποια κατηγορία παραβάσεις θα πάει; Κατηγορία 2 ή 3; Πως δηλώνονται; Σαν άλλη κατοικία; Τι τετραγωνικά δηλώνονται; Της υπέρβασης πάνω από τα 15μ² ή όλα; Και αν τα βάλω άλλη κατοικία έχω υπέρβαση στα τετραγωνικά ή όχι; (χτίζει κατά παρέκκλιση 200μ²) Kατηγορια 2 την 24 μ2 και μπορεις να βαλεις κατ. 3 την 9 μ2 ή και τις δυο κατ.2, ανάλογα τι συμφέρει ως προς το προστιμο. Αν η χρηση τους δεν ειναι επαγγελματικη, άλλη κατοικία. Όλα τα τετραγωνικά, εκτος κ αν επιλέξεις για τη μια την κατ.3.

3. Μπορώ να τακτοποιήσω και τις 2 αποθήκες; Δεν με πειράζει να γκρεμίσω τη μία πριν τακτοποιήσω. Αν βάλω και τις 2 θα φτιάξω 2 φύλλα καταγραφής; Ναι. Αν θες να γκρεμίσεις τη μία, μπορείς χρησιμοποιώντας το αρθ.106 και βγαζοντας εγκριση εκτελεσης εργασιων.  Σε ενα φυλλο καταγραφης αν βαλεις κατ.2 και τις δυο ή 2 φκ αν επιλεξεις κατ.2 και κατ.3

4. Επειδή έχουν κατασκευαστεί στα όρια του χωραφιού υπάρχει πρόβλημα με τις πλάγιες αποστάσεις; Νομίζω ότι επειδή δεν υφίσταται Ο.Α. δεν τίθεται τέτοιο θέμα. σωστα

5. Θα χρειαστεί στατική μελέτη; όχι, κάθε κτίριο χωριστά είναι <25 μ2

 

Edited by LESS
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

καλημερα,

σε κτίριο κατοικιών τριών ορόφων(ισόγειο, α' +β' όροφος)  χωρίς σύσταση, του ίδιου ιδιοκτητη. Τοισόγειο και τον β' όροφο τα νοικιάζει (χωρις ΠΕΑ) και στον α΄όροφο κατοικεί- πρώτη κατοικία.  Στον δεύτερο όροφο έχει γίνει υπέρβαση δόμησης και ένα υπόστεγο αυθαίρετο. Ερώτηση: εφόσον δεν υπάρχει σύσταση θα πρέπει να ελεγχθεί όλο το κτίριο? ή μπορώ να κάνω μια δήλωση μόνο για τις αυθαιρεσίες του εξεταζόμενου ορόφου? και βάσει ποιού άρθρου? ευχαριστω!

Link to comment
Share on other sites

Αφου δεν εχει γινει συσταση ΟΙ, το κτιριο τακτοποιειται  "ενιαια" και δεν υπαρχει "εξεταζομενος οροφος"

 Να τακτοποιησεις τα παντα, να συστησει ΟΙ και να νοικοκυρευτει

[Πληρωνει και περισσοτερα σε ΕΝΦΙΑ, διοτι χωρις συσταση δεν μπορει να αφαιρεσει τα "μικτα".]

Και μην ασχοληθεις με την κυρια κατοικια.

Θα δοσεις βεβαιωση για ολοκληρο

και κατα την συσταση ξεχωριστες βεβαιωσεις για καθε ΟΙ.

Και ξεχωριστή βεβαιωση  για τον "εξεταζομενο όροφο" αν προκειται να κανει μεταβιβαση.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ Δημητρη! δυστυχώς φτάσαμε να ρωτάμε τα αυτονόητα πια, αφού υπάρχουν  άλλοι πιο "έξυπνοι " συνάδελφοι, που τα κάνουν όλα και συμφέρουν...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Kαλημέρα!

Είμαι νέα μηχανικός (μόλις άρχισα να εργάζομαι στο επάγγελμα) και διαβάζω το νόμο μήπως και καταφέρω να βγάλω κάποια άκρη με μία τακτοποίηση που θέλω να πραγματοποιήσω!

Έχει κατασκευαστεί στο δώμα ενός ακινήτου μια αποθήκη με χρήση λεβητοστασίου (πάνω στην οποία έχει τοποθετηθεί και ηλιακός θερμοσίφωνας) και προσπαθώ να δω πως θα την υπάγω στο σύστημα. Κύριας χρήσης χώρος δεν είναι, υπόγειο δεν είναι για να λάβει μειωτικό 0,3, ισόγεια αποθήκη δεν είναι για να λάβει μειωτικό 0,5... Πού την εισάγω λοιπόν? Νομίζω ούτε στις "λοιπές παραβάσεις" μπορώ να την περάσω διότι προχωρώντας σε υποβολή βγαίνει σφάλμα του τύπου "δε μπορείτε να έχετε δυο διαφορετικές παραβάσεις". 

Edited by Zoey Georgaka
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και καλή σταδιοδρομία. Καλώς ήρθες στο φόρουμ.

Η αποθήκη στο δώμα δεν λαμβάνει κανένα μειωτικό συντελεστή και θα υπαχθεί στο Ν. 4495 ως ΥΔ με ταυτόχρονη Υ.Υ.  Για την εισαγωγή στο σύστημα θα την εντάξεις στην ΥΔ κύριων χώρων, αλλά στην τεχνική έκθεση θα αναγράψεις ότι βάσει κτιριοδομικού κανονισμού αποτελεί χώρο βοηθητικής χρήσης και η καταχώρηση στη δήλωση ως επιφάνεια Κ.Χ γίνεται μόνο για λόγους υπολογισμού προστίμου. Έτσι στη συνέχεια δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στις καταχωρήσεις του Ε9.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.