Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 089 - Ν. 4495/17] Απαγόρευση υπαγωγής


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Αυθαίρετη διάνοιξη κουφώματος σε νομίμως υφιστάμενο έρκερ που υπερβαίνει ΟΓ/ΡΓ και υπέρκειται κοινοχρήστου πόλης τακτοποιείται ή ανήκει στις απαγορεύσεις?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συνάδελφοι σε οικόπεδο το οποίο ρυμοτομήθηκε υπήρχε οικοδομή μέρος της οποίας τώρα είναι πέραν της Ρ.Γ.  για λίγα εκατοστά. Δεν γνωρίζω να πω πόσα εκατοστά εξέχει της ΡΓ, δηλαδή αν είναι 20 ή 30, υπάρχει και η περίπτωση να ΜΗΝ είναι πέραν της ρυμοτομικής, εξαρτάται από την "ερμηνεία" του ρυμοτομικού. Μπορεί να τακτοποιηθεί?

Διανομή οικοπεδων: 1973

Έτος κατασκευής: 1979

Ρυμοτομικό σχέδιο: 1988 (όχι πράξη εφαρμογής) το δείχνει να ρυμοτομείται κατά πολύ, περίπου 2,50μ

Αναθεώρηση ρυμοτομικού 2003 (πάλι όχι πράξη εφαρμογής): Επιβολή προκηπίου σχεδόν, ίσως και στο όριο, του κτίσματος, δηλαδή μεταβολή της ΡΓ του 1988.

Το κτήριο είναι ενιαίο στατικά, δεν αναφέρομαι σε κάποια πρόχειρη κατασκευή.

Νοείται το ρυμοτομικό σχέδιο του 1988 ως αναγκαστική απαλλοτρίωση? Και αν ναι πότε θεωρείται ότι έχει συντελεστεί? Τι γίνεται που με την αναθεώρηση άλλαξε θέση η ΡΓ?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

κατ' αρχας η διανομη οικοπεδων του Υπουργειου αποτελει και ρυμοτομικο.[εκτος αν εννοείς  οτι προκειται για ιδιωτικη διανομη, την οποια θα ελεγξεις.]

δεν καταλαβα τι τροποποιηση εγινε και τι εγινε "μετα"

Για τακτοποιηση επι ρυμοτομουμενου,  μπορεις να την κανεις ανεξαρτητα του πότε την εκανες, εάν δεν εχεις αποζημιωθει.
Αυτη την -λογικη - ερμηνεια εχουν δοσει.

Κατα τα λοιπα βλεπεις και το  αρθρο 96/ιειε, ως εξαιρεση απο το   89/2/α,β,γ.

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,
θα ήθελα τα φώτα σας στο εξής θέμα: υπάρχει εντός οικισμού οικόπεδο με δύο κτίσματα προϋφιστάμενα του 1975 και μια μεταλλική κατασκευή-εξώστη του 2006, όπως φαίνονται στο συνημμένο.Με τυρκουάζ χρώμα εμφαίνεται ο κεντρικός δρόμος του οικισμού. ο οικισμός έχει σχέδιο, που προβλέπει τη διάνοιξη (κάθετου στον κεντρικό) δρόμου που διέρχεται μέσα από την ιδιοκτησία. Επισημαίνονται ρυμοτομική και οικοδομική γραμμή. Ως σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εκ μέρους του Δήμου για Π.Ε. και δεν το βρίσκω πιθανό για πολλά χρόνια ακόμα. Ανέλαβα να τακτοποιήσω τις αυθαίρετες κατασκευές του οικοπέδου αυτού και στην πορεία (πάντα στην πορεία, ποτέ εξαρχής) ο ιδιοκτήτης μου λέει ότι στη συνέχεια θέλει να βγάλει άδεια για αποθήκη. Αυτό είναι το ιστορικό. Κατά την αποτύπωση του οικοπέδου διαπιστώνω ότι ο αυθαίρετος εξώστης είναι ΚΑΙ εντός ρυμοτομούμενου.    
Απορίες
1) Εφόσον δεν έχει συντελεστεί απαλλοτρίωση, βάσει αρ.89 του Ν. 4495/17, η τακτοποίηση είναι δυνατή, απλά τα αυθαίρετα δεν αποζημιώνονται, σωστά?
2) Προκειμένου για την έκδοση οικοδομικής άδειας και την επίτευξη οικοδομησιμότητας, πρέπει να αφεθεί σε κοινή χρήση ο δρόμος?
Αν ναι, μας μπλοκάρει που ο εξώστης "πατάει πεζοδρόμιο"?
Αν ναι, τι δυνατότητες έχουμε: κατεδάφιση ή (χειρουργική) μείωση πλάτους τόσο όσο, ώστε να είναι εντός ρυμοτομικής?

οικοπεδο εντός.jpg

Link to comment
Share on other sites

On 5/12/2017 at 7:20 ΜΜ, jimis9497 said:

Σε οικοδομή με άδεια του 1975 κατασκευάστηκε σε διαμέρισμα του Ανωγείου ορόφου εξώστης,

που δεν προβλεπόταν στην άδεια, εκτός Οικ. Γραμμής .

Κάτω από τον εξώστη το ελεύθερο ύψος είναι περίπου 1 μέτρο.

Σύμφωνα με το Ν.4178/2013 θα μπορούσα ενδεχομένως να το ρυθμίσω σύμφωνα με την κατηγ. 3 του άρθρου 9.

Πλέον όμως στο Ν.4495/2017 έχουν βάλει σαν προυπόθεση το ελεύθερο ύψος κάτω από τον εξώστη να είναι 3 μέτρα.

Στο συγκεκριμένο διαμέρισμα έχω και διαφορετική διαμερισμάτωση, οπότε πρέπει να το εντάξω ως προς αυτό το θέμα στο Ν.4495/17.

Ο εξώστης αυτός δύναται να ρυθμιστεί με το Ν.4495/17?

Μπορεί για το ακίνητο αυτό να εκδοθεί βεβαίωση περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών για τη σύνταξη συμβολαίου?

 

On 5/12/2017 at 7:42 ΜΜ, ΚΑΝΑ said:

και στα ΔΥΟ  όχι 

 

On 1/2/2018 at 8:50 ΜΜ, ΚΑΝΑ said:

Ρυθμίζεις ότι τ.μ βρίσκονται:

1. εντός ιδιοκτησίας και 

2. στο μη απαλλοτριωθέν πλήρως

και απλά δεν μπορείς να δώσεις Β/Μ αν πρώτα

ή δεν κατεδαφισθεί

ή δεν τροπ/θεί το Σ.Π

Καλησπέρα ..μοιάζει το ερώτημα που θα θέσω λίγο με το ακριβώς προηγούμεο πόστ (στο σχήμα για να είμαι ακριβής)

Εντός Σχεδίου με Ο.Α 2 οροφη οικοδομή με πυλωτή (Αδεια το 1982 περάτωση περί το 1986) (η πυλωτή έγινε ισογειο διαμέρισμα..)  ο ιδιοκτήτης επειθυμεί να προχωρήσει σε σύσταση διηρ. ωστε να μοιράσει στα παιδιά του τις Οριζ. Ιδιωκτ που θα προκύψουν.

ΟΜΩΣ απο κατασκευής δημιουργήθηκε στο "πρόσωπο" ανοικτος εξώστης 1 μέτρου,  σε όλο το μήκος της οικοδομής (τα μπαλκόνια σιδηρόδρομοι δηλαδη του 80-90) και στον πρώτο όροφο και στον 2ο και στο δώμα.. Ειναι εκτός ΟΓ=ΡΓ αρα πάνω απο τον κοινόχρηστο δρόμο αλλά με ελεύθερο ύψος 3.0μ (περί τα 3.12 στο χαμηλότερο σημείο)

Α- Ρυθμίζονται ή οχι σαν κατηγορία 3; Αν όχι γιατί; δεν είναι σαφές το λεκτικό του αρθ 96, γ, γγ ;
Β- Δίνεται βεβαίωση για συμβολαιογραφική πράξη ή οχι μέχρι να τα γκρεμίσει;;

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

On 30/7/2019 at 8:53 ΜΜ, Alessio said:

(...)
1) Εφόσον δεν έχει συντελεστεί απαλλοτρίωση, βάσει αρ.89 του Ν. 4495/17, η τακτοποίηση είναι δυνατή, απλά τα αυθαίρετα δεν αποζημιώνονται, σωστά?
2) Προκειμένου για την έκδοση οικοδομικής άδειας και την επίτευξη οικοδομησιμότητας, πρέπει να αφεθεί σε κοινή χρήση ο δρόμος?
Αν ναι, μας μπλοκάρει που ο εξώστης "πατάει πεζοδρόμιο"?
Αν ναι, τι δυνατότητες έχουμε: κατεδάφιση ή (χειρουργική) μείωση πλάτους τόσο όσο, ώστε να είναι εντός ρυμοτομικής?

 

1. Ναι

2. Οικόπεδο οικοδομήσιμο από ότι φαίνεται έχεις λόγω του διανοιγμένου δρόμου ανατολικά. Δεν απαιτείται και στους δυο δρόμους διάνοιξη (εγκ 25/87).

Τώρα, το τι θα πει η ΥΔΟΜ για την έκδοση άδειας είναι άλλος πονοκέφαλος καθώς μπορεί στα πλαίσια του ν 4495 να μπορεί να τακτοποιηθεί ο εξώστης εκτός ρυμοτομικής, αλλά η ΥΔΟΜ έχει δικαίωμα να μη χορηγήσει άδεια κρίνοντας ότι η έκδοση αυτή μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα γειτονικά ή και στα απέναντι οικόπεδα. Πχ το απέναντι οικόπεδο με πρόσωπο στον αδιάνοικτο δρόμο πως θα αποκτήσει την οικοδομησιμότητα που ενώ θα πρέπει να διανοιχτεί πλήρως η οδός δεν θα γίνεται λόγω στατικής σύνδεσης του εξώστη με το υπόλοιπο κτίριο; 

Η αδιατάρακτη κοπή είναι μια επιλογή υπό προϋποθέσεις και κρίνοντας από στατικής άποψης αν μπορεί να υλοποιηθεί. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

15 ώρες πριν, Pavlos33 said:

...μπορεί στα πλαίσια του ν 4495 να μπορεί να τακτοποιηθεί ο εξώστης εκτός ρυμοτομικής, αλλά η ΥΔΟΜ έχει δικαίωμα να μη χορηγήσει άδεια κρίνοντας ότι η έκδοση αυτή μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα γειτονικά ή και στα απέναντι οικόπεδα. Πχ το απέναντι οικόπεδο με πρόσωπο στον αδιάνοικτο δρόμο πως θα αποκτήσει την οικοδομησιμότητα που ενώ θα πρέπει να διανοιχτεί πλήρως η οδός δεν θα γίνεται λόγω στατικής σύνδεσης του εξώστη με το υπόλοιπο κτίριο; 

Η αδιατάρακτη κοπή είναι μια επιλογή υπό προϋποθέσεις και κρίνοντας από στατικής άποψης αν μπορεί να υλοποιηθεί. 

Παύλο σε ευχαριστώ για την απάντηση. Ο εξώστης είναι μεταλλικής κατασκευής, εδραζόμενος σε κοιλοδοκούς. Θεωρητικά (και πρακτικά) είναι δυνατός ο περιορισμός της επιφάνειας του εντός της ρυμοτομικής. Ωστόσο καταλαβαίνω πως καλό θα ήταν να το δω με τον αρμόδιο της ΥΔΟΜ για καλό και για κακό.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα κ πάλι  (έθιξα το ίδιο ζήτημα 3 ποστ παρα πάνω αλλά μάλλον το έγραψα περίπλοκα οπότε το ξαναθέτω με σκαρίφημα)

Σε Εντός σχεδίου με ΟΑ 2 οροφη οικοδομή του 1984, είναι μετακινημένη κατα 1 μετρο ως προς το Διαγρ Κάλυψης, και μεταξύ άλλον αυθαιρεσιών έχει σε όλο το πρόσωπό της αυθαίρετη  προσθήκη εξώστη  πλάτους ~ 1μέτρου (μάλλον για αυτό την μετακίνησαν κιολας).

Ο εξώστης αυτός διαφαίνεται να προεξέχει της ΟΓ=ΡΓ περί τα 16 εκ στο ένα άκρο (το άλλο ειναι εντός της ΟΓ) .. Ο τοπογράφος απο βδομάδα μάλλον θα το ξεδιαλύνει το μυστήριο με την ακριβή τιμή της προεξοχής.  το ύψος του εν λόγω άκρου είναι 3.10 από το οδόστρωμα (δεν υπάρχει πεζοδρόμιο/κράσπεδο.. είναι μια πάροδος με πλάτος ~4 μέτρα {με έγκριση Νομάρχη το 1982})

image.png.660cc0c149b8cbdea78e93bb570e9a16.png

Διαβάζω στον 4495 και στον ΝΟΚ :

4495 Αρ 89
... 2. Απαγορεύεται η μεταβίβαση δικαιώματος ακινήτου ή αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης βρίσκεται: α) σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης ή του οικισμού. ...

4495 αρθ 100 2.   Για τον υπολογισμό των ανωτέρω συντελεστών τετραγωνιδίων, τα μεγέθη των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου και, σε περίπτωση συγκυριότητας ακινήτου, με το μέρος των επιτρεπομένων μεγεθών, που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζόντιας ή κάθετης ή ιδιοκτησίας κάθε συγκύριου.

ΝΟΚ  Αρθ 16  
3. Οι ανοικτοί εξώστες μπορούν να προεξέχουν της οικοδομικής γραμμής έως πλάτους 1/10 Π και όχι περισσότερο των 2.00 μ. και όταν αυτή ταυτίζεται με τη ρυμοτομική γραμμή μπορούν να κατασκευάζονται σε ύψος τουλάχιστον 3,00 μέτρων από τη στάθμη του πεζοδρομίου. Ανοικτοί εξώστες εντός των υποχρεωτικά ακαλύπτων τμημάτων του οικοπέδου μπορούν να κατασκευάζονται μέχρι πλάτους 1/4 Δ ή 1/4 δ. Οι εξώστες, αρχιτεκτονικά και λοιπά δομικά στοιχεία, αν εξέχουν της ρυμοτομικής γραμμής, πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 0,50 μ. από το άκρο του κρασπέδου του πεζοδρομίου και προς την πλευρά της ρυμοτομικής γραμμής σε οριζόντια προβολή.

 

Η οικοδομή (δεν εχει σύσταση) ανήκει σε μια ψιλή κύριο (κόρη) με εναν επικαρπωτή (μητέρα ηλικιωμένη) . Ο ψιλός κύριος θέλει να προχωρήσει σε σύσταση ΟΙ (μάλλον θα το γράψει στα 3 παιδιά σε διαθήκη ) οπότε και θα χρειαστεί βεβαίωση Μηχαν. για συμβολαιογράφο..

 

ΕΡΩΤΗΜΑ1 : τελικά αν δεν γίνει καθαίρεση αυτώ των 16 εκατοστών μπαλκονιού.. Βεβαίωση "με καμία κυβέρνηση;" ή είναι ολα οκ ως εχουν και κατόπιν της ρύθμισης με τον 4495 εκδίδω βεβαίωση για συμβολαιογράφο;

ΕΡΩΤΗΜΑ2 ..στο τοπογραφικό ο τότε μηχανικός (Αρχιτεκτων) εκτός απο την κάλυψη της οικοδομής (12,6 *8,30) έχει και μια ακόμη διαγράμμιση στο αριστερό τμήμα 8.00*4.30.. τι μπορεί να είναι αυτό ;)(το υπολογίζει στην κάλυψη του οικοπέδου ) ..κάτι σαν διαμόρφωση ακάλυπτου με σκυρόδεμα πχ;  (διότι γκαράζ προβλέπει την Πυλωτή ..{η οποία σημειωτέων έχει κλείσει και ειναι ενα ωραίο ισόγειο διαμέρισμα πλέον}.. Βέβαια πλέον όλος ο ακάλυπτος εκτός από αποθήκες και γκαράζ κ λεβητοστάσια που προστέθηκαν με τα χρόνια..οτι έμεινε είναι σκυροδετημένα και πλακώστρωτα..

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αυθαίρετος εξώστης προ ΓΟΚ 85 τακτοποιείται με κατηγορία 3 ανεξαρτήτως μεγέθους ακόμη και πάνω από κοινόχρηστο χώρο σύμφωνα με την εγκ 3 ν 4178 (σύμφωνες είναι και μερικές ερωτοαπαντήσεις του ΤΕΕ για το θέμα αυτό στον τότε νόμο) με την επιπλέον προϋπόθεση που ορίστηκε στην κατηγορία 3 του ν. 4495 για ελάχιστο ύψος 3 μ από το δρόμο.  Αν είναι μετά τον ΓΟΚ 85 εξετάζεις την περίπτωση νομιμοποίησης

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.