Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 089 - Ν. 4495/17] Απαγόρευση υπαγωγής


Recommended Posts

On 3/11/2019 at 4:46 ΜΜ, Justiziar said:

Επιτρέπεται πλέον η σύσταση καθέτων και στα εκτός σχεδίου υπό τις εξής δύο προϋποθέσεις, βάσει των Ν. 4495/2017 (+ Ν. 4178/2013):

Πρώτον, όλα τα κτίσματα της έκτασης( εν προκειμένω 3 ) να είναι ανεγερθέντα προ του 2011.

Δεύτερον, όλα τα κτίσματα της έκτασης να είναι με κάποιον τρόπο νομίμως υφιστάμενα.

οπότε ισχύει για τα αυθαίρετα που ανήκουν στις κατηγορίες 1,2,3, και 4?

Και επομένως αποκλείονται απο την καθετη αυτά της κατ.5?

Link to comment
Share on other sites

δες τι οριζει το 98 του 4495.

Άρθρο 98

Ρυθμίσεις του ν.δ.1024/1971 και του ν.3741/1929

1.   Οι διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 1 του ν.δ.1024/1971 (Α232) εφαρμόζονται και επί γηπέδων, που κείνται εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών και ανήκουν σε έναν ή πλείονες ιδιοκτήτες, επί των οποίων έχουν ανεγερθεί μέχρι τις 28.7.2011 οικοδομήματα νομίμως ανεγερθέντα ή αυθαίρετα, υπαγόμενα στις διατάξεις του παρόντος, με την επιφύλαξη των οριζομένων στις διατάξεις του άρθρου 89 του παρόντος. Υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις επιτρέπεται η σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών επί των ανωτέρω γηπέδων και η μεταγραφή αυτών στα βιβλία μεταγραφών ή η καταχώριση στα κτηματολογικά γραφεία. Υπό τις ίδιες ανωτέρω προϋποθέσεις θεωρούνται εξ υπαρχής έγκυρες και ισχυρές συστάσεις διαιρεμένων ιδιοκτησιών, οι οποίες έχουν συσταθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και δεν έχουν κηρυχθεί άκυρες με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Η ανέγερση των οικοδομών μέχρι τις 28.7.2011 αποδεικνύεται από αεροφωτογραφίες που έχουν ληφθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή και βεβαιώνεται από το μηχανικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ναι, το είδα. Για τις προϋποθέσεις ρωτάω:

να έχουν ανεγερθεί εως τις 28.7.2011 (αποδεδειγμένα αποκλειστικά με α/φ?)

οικοδομήματα νομίμως ανεγερθέντα (με αδεια και όσα ανήκουν στο 82.2 ?)

ή αυθαίρετα υπαγόμενα στις διατάξεις του 4495 (προφανώς αυτά που μπορούν να υπαχθούν κατα το 89, τι γίνεται με την κατ.5?)

και ..τέλος ?

Link to comment
Share on other sites

12 ώρες πριν, doragk said:

Καλημέρα συνάδελφοι, τα φώτα σας.... Σε ένα κληροτεμάχιο εκτός σχεδίου γίνανε αγοραπωλησίες εξ αδιαιρέτου. Η τελευταία πώληση έγινε το 2013 με τοπογραφικό και δήλωση μηχανικού για 3 αυθαίρετες κατασκευές (δηλώθηκαν με τον 4014/2011) που βρίσκονταν εκεί. Σήμερα θέλουν να πουλήσουν και άλλη εξ αδιαιρέτου έκταση. Αυτός που αγόρασε το 2013 έκανε αυθαίρετο που το δήλωσε το 2019, ένας ακόμη έβαλε ένα ξύλινο σπίτι με ρόδες και οι δύο από τους αρχικούς τρεις που χτίσανε επεκτείνανε τα κτίσματα.

Πως γίνεται οι δύο από τους τρεις να δηλώσουν τα παραπάνω μέτρα; Δίνεται βεβαίωση μηχανικού για να πουληθεί η υπόλοιπη έκταση;

 

Βεβαίωση δεν μπορεί να δοθεί εφόσον υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές στο γήπεδο.

Τακτοποποίηση δεν μπορεί να γίνει αφού είναι μετά το 2011

Νομιμοποίηση μάλλον δεν  μπορεί να γίνει.

Άρα δεν μεταβιβάζονται.

Προχτές είχα έναν στο γραφείο που δεν του άρεσε όταν του είπα πως θα το έχεις μόνο για να σπέρνεις μαρουλάκια....

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστή αντιμετώπιση. Να μην ξεχνάμε το βασικό σκοπό και την βασική χρήση γης στις εκτός σχεδίου περιοχές που είναι η καλλιέργεια. Φυσικά κανείς δεν διαφωνεί να υπάρχουν και οι άλλες χρήσεις με σχεδιασμό και βάσει μελέτης.

...και για να ευθυμήσουμε συνάδελφε, τα μαρουλάκια φυτεύονται. Δεν σπέρνονται :)

 

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα! σε κτίριο προ του 75, εντός οικισμού, έχουν κατασκευαστεί καθ'υπέρβαση της οικοδομικής άδειας ανοικτός και κλειστός εξώστης (έρκερ) - και τα 2 προ του 75- τα οποία προεξέχουν από τη ρυμοτομική γραμμή, και βρίσκονται πάνω από τον δρόμο (άρθρο 89 παρ 2α). Το καθαρό ύψος κάτω από την επιφάνεια τους είναι πάνω από 3μ. Θεωρώ ότι ο ανοικτός εξώστης εμπίπτει στην κατ 3 γγ, τι γίνεται όμως με τον κλειστό εξώστη; ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

για τον ανοικτό εξώστη, αυτός μπορεί να τακτοποιηθεί με την επίκληση της εγκ. 3 ν, 4178 και υπό την θεώρηση ότι οι νόμοι οφείλουν να έχουν συνέχεια, όταν βεβαίως δεν έχουμε αντικρουόμενες διατάξεις. Οπότε ο εξώστης θα υπαχθεί στην κατηγορία 3. Για το ΕΡΚΕΡ η γνώμη μου είναι ότι δεν τακτοποιείται, εκτός και αν εμπίπτει στο σχετικό εδάφιο της κατηγορίας 3 (για το 5% διαστάσεων και 5% επιφάνειας ακόμη και σε κοινόχρηστο χώρο).

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ίσως το έρκερ αν πληροί τις προϋποθέσεις του ΝΟΚ και τις ειδικές διατάξεις του οικισμού σου (του χρόνου κατασκευής) να μπορεί να νομιμοποιηθεί

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Βασίλη.είναι και η μόνη ελπίδα η νομιμοποίηση (αν φυσικά μπορεί να γίνει) αν δεν πληροί το κριτήριο της κατηγορίας 3.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

καλησπέρα, θέλω να κάνω τακτοποίηση σε ακίνητο που βρίσκεται σε περιοχή natura.Πρέπει να ακολουθήσω την διαδικασία

του άρθρου 116 περί αυθαιρέτων κατασκευών σε προστατευόμενη περιοχή; έχει κάποιος συνάδελφος ασχοληθεί με κάτι παρόμοιο;

ευχαριστώ.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.