Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 089 - Ν. 4495/17] Απαγόρευση υπαγωγής


Recommended Posts

1 ώρα πριν, Pavlos33 said:

Μπορείς να τεκμηριώσεις το επιτρεπτό της υπαγωγής επικαλούμενος-κατ αναλογία- την ερμηνεία της εγκ. 3 Ν. 4178 περί υπαγωγής εξωστών πάνω από δρόμο όταν αυτοί προϋπάρχουν του ΓΟΚ 85 ανεξαρτήτως επιφάνειας και να τον υπάγεις στην κατηγορία 3,  αφού ο αυθαίρετος εξώστης πληροί και το επιπλέον κριτήριο που εισήγαγε ο ν. 4495/17 περί ελάχιστου ελεύθερου ύψους κάτω από αυτόν, τα τρία μέτρα.

Ευχαριστώ πολύ, απλά μου έκανε εντύπωση να ρυθμίζεται κάτι το οποίο είναι εκτός πεζοδρομίου και 3 μετρα ύψος. Αν περάσει ένα φορτηγό τι γίνεται? Δεν είναι τυχαίο που μέχρι 5 μέτρα ύψος πρέπει να ειναι μισό μέτρο μέσα. Αλλά αφού το επιτρέπουν (το είχα διαβάσει και σε μια ερωτοαπαντηση για τα προ γοκ 85)... Πάω πάσο 

Καλό βράδυ 

Link to comment
Share on other sites

Μόνο για εξώστες ισχύει αυτό και συγκεκριμένα για ΄΄οσους περνάνε το ποσοστό 20% της κατηγορίας 3 και είναι μετά το 85 δεν μπορούν να ρυθμιστούν αν παραβιάζουν κοινόχρηστο χώρο πόλης, δηλαδή όταν είναι εκτός ρυμοτομικής γραμμής. Στον προηγούμενο νόμο δεν υπήρχε το κριτήριο των τριών μέτρων κάτω από τον αυθαίρετο εξώστη.  Τυχερός να αισθάνεσαι που μπορείς και το τακτοποιείς. Κατά τα άλλα, έχουμε πει ότι άλλο η τακτοποίηση, άλλο η έκδοση άδειας. Για παράδειγμα περίφραξη εντός 500 μ από την ακτή απαγορεύεται, αλλά τακτοποίηση αυτής (αν έχει κατασκευαστεί προ 28/7/11) μπορεί να γίνει. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Συνάδελφοι...

Σε 3ωροφο κτίριο με 6 οροφοδιαμερίσματα και άδεια του 75 έχει κατασκευαστεί στον Α' οροφο, εξώστης εκτός της ΡΓ που δεν προβλεπόταν στην άδεια. Λόγω της κεκλιμένης οδού, το ελεύθερο ύψος είναι από 3.45μ έως 2,30μ. Ρυθμίζω όλο το κτίριο, με συναινέσεις κλπ.

Το τμήμα του εξώστη που έχει ελεύθερο ύψος >3μ το ρυθμίζω, το άλλο δεν δύναται να ρυθμιστεί, αφού θεωρώ ότι ανήκει στις περιπτώσεις του αρθ.89.

 

Επειδή υπάρχουν διχογνωμίες...

μπορούμε να βασιστούμε στην βεβαίωση της παρ2β αρθ83 για ΥΔ/ΥΚ/h/χρήση ( 2β)  στο ακίνητο ή στη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινόκτητων ή κοινοχρήστων χώρων του ακινήτου, δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές καθ’ υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους της ιδιοκτησίας, καθώς και ότι δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια)

ή θα πρέπει να επικαλεστούμε αυτήν της παρ.2γ αρθ83 ( 2γ)  οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 82 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις περιπτώσεις του άρθρου 89.) η παρ.2/82 με την σειρά της, στην παρ.2θ αναφέρει τις περιπτώσεις της παρ.3/81 (πολεοδομικές παραβάσεις).

 

 

ή να το θέσω πιο γενικευμένα...

όταν έχετε πολεοδομικές παραβάσεις ποια βεβαίωση εκδίδετε; (τελικά μπορεί να  ανήκει σε άλλο νημα αυτή η ερώτηση...)

 

Προσωπικά πιστεύω οτι αυτή της 2γ είναι η ορθή και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το κτίριο αν δεν κατεδαφιστεί το τμήμα του εξώστη που έχει <3μ ελεύθερο.  Εν συνεχεία θα πρέπει να πάει με το αρθ106 για κατεδάφιση με έγκριση εργασιών του αρθ29 εντός 6 μηνών από την καταβολή του παραβόλου... συμφωνούμε ή οχι;

 

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

Οι εξαιρέσεις (δηλαδή μεταβίβαση ακινήτου με μικρές αυθαιρεσίες-συνδυασμός Α 82 με Α81) δεν αφορούν κατασκευές που παραβιάζουν κοινόχρηστο χώρο. Ο εξώστης θα μπορούσε να τακτοποιηθεί μόνο με επίκληση της κατ αναλογία εφαρμογής εγκ 3 ν. 4178 που αφορούσε την υπαγωγή του εξώστη στην κατηγορία 3 ανεξαρτήτως επιφάνειας αυτού. Με το νόμο 4495, όπως ορθά αναφέρεις υπάρχει η επιπλέον προυπόθεση του ελάχιστου ελεύθερου ύψους κάτω από τον εξώστη 3 μ. Συνεπώς όπου δεν πληρείται το ύψος αυτό, η κατασκευή δεν μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία 3 (εξώστες πάνω από Κ.Χ) και δεν τακτοποιείται. Τώρα, για το αν μπορεί να γίνει αδιατάρακτη κοπή είναι άλλο ζήτημα που αφορά τα στατικά.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά την ερώτηση του jbosdasα για τη βεβαίωση είναι πιστεύω αυτονόητο ότι δεν μπορεί να πάει με το 2β). Αυτό είναι για βεβαιώσεις σε περίπτωση που δεν υπάρχει κανένα αυθαίρετο - ούτε καν ρυθμισμένο - ή με μικρές αποκλίσεις.

Και να το καθαιρέσεις πάλι δεν μπορεί να γίνει σύννομα μόνο με βεβαίωση.

Edited by curzondax
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αν θα αποφασιστεί να κοπεί το τμήμα εξώστη και να μείνει το τμήμα που είναι πάνω από τα 3 μ. το οποίο και θα πρέπει να τακτοποιηθεί ως κατηγορία 3 και μόνον και στη συνέχεια χορήγηση βεβαίωσης. Έτσι όπως είναι τώρα δεν τακτοποιεί. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

οποτε οκ, συμφωνούμε...

ευχαριστω.

12 ώρες πριν, Pavlos33 said:

...Ο εξώστης θα μπορούσε να τακτοποιηθεί μόνο με επίκληση της κατ αναλογία εφαρμογής εγκ 3 ν. 4178 που αφορούσε την υπαγωγή του εξώστη στην κατηγορία 3 ανεξαρτήτως επιφάνειας αυτού. ...

φυσικά δεν είναι της παρούσης αλλά  επειδή συμβουλευόμαστε το φόρουμ, θα διορθώσω για μελλοντική χρήση...

Ακόμα και με την εγκ 3 δεν θα μπορούσε να υπαχθεί,

Η αναφορά της εγκ3 για την επιφάνεια γίνεται επειδή δεν υπήρχε περιορισμός των τμ προ γοκ85. Ο περιορισμός όμως του ύψους υπήρχε και φυσικά ελεγχόταν. Εξου και δεν εμφανίζεται στα σχεδια της αδείας ο εξώστης.

 

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

Να το ξαναπώ για να μην δημιουργηθεί κάποια παρερμηνεία.

Αν έχουμε αυθαίρετο εξώστη ή αυθαίρετο τμήμα-προέκταση εξώστη πάνω από Κ.Χ ο οποίος κατασκευάστηκε πριν από τον ΓΟΚ 85, μπορεί να ρυθμιστεί (κατ αναλογία της εγκ. 3 Ν. 4178) αναφορικά με την υπαγωγή του στην κατηγορία 3 και μόνο, υπό την επιπλέον προϋπόθεση που εισήγαγε ο ν. 4495 για ελάχιστο ελεύθερο ύψος κάτω από τον εξώστη τα 3 μ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα αν είναι εύκολο μπορεί να μου θυμίσει κάποιος συνάδελφος σε ποιο σημείο του νόμου απαγορεύεται η δεύτερη δήλωση υπό τον ίδιο νόμο (αν η πρώτη δεν αλλάξει τουλάχιστον); Επίσης αν και πιθανόν οι περισσότεροι να το θεωρούν επουσιώδες το να τηρείται, αυτό ισχύει και για "απλή" βεβαίωση που ενδεχομένως αρχικά να βγήκε με κάποιο πρόδηλο σφάλμα;

Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 99

"Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ’ επιλογή των ιδιοκτητών, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης."

Το δεύτερο κομμάτι δεν το κατάλαβα.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.