Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 089 - Ν. 4495/17] Απαγόρευση υπαγωγής


Recommended Posts

2 ώρες πριν, MEGAMAN13 said:

Καλησπέρα σας, με ποια δικαιολογητικά αποδεικνύεται ότι δεν έχει συντελεστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση επί ακινήτων 

 

IMG_20220803_005654.jpg

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλησπέρα, εχω οικόπεδο εντος διανομης του υπουργειου ετους1958. Σε αυτό κατασκευάστηκαν κατοικια και αποθηκες χωρίς ο.α. παρά μόνο της χωροφυλακής για αποθηκες-σταυλους. Η κατοικία η οποία κατασκευάστηκε πρώτη από όλα τα κτίσματα περίπου το 1960-1965, τμήμα της (όχι μικρό) φαίνεται να είναι εκτός των ορίων του οικόπεδου βάσει της διανομής (ο τίτλος ιδιοκτησίας είναι το αρχικό παραχωρητηριο). Η υφιστάμενη περιφραξη όπως φαίνεται και απο αεροφωτογραφία ήταν πάντα όπως είναι και τώρα (δλδ με καταπάτηση του Κοιωοχρηστου χώρου) . Μπορω να κάνω τακτοποίηση/ταυτότητα? Μπορω να το τακτοποίησω και απλά να το δείχνω εκτός του οικοπέδου?  δηλαδή σε μελλοντική δικαιοπραξία να μην συμπεριλαμαβάνεται  το τμήμα αυτό και ουσιαστικά να κόβω την κατοικία?  Η κατοικία κανονικά έχει ρεύμα

Link to comment
Share on other sites

Αν μπορείς, προφανώς προσεγγιστικά με ότι στοιχεία μπορείς να έχεις, να κάνεις εφαρμογή τίτλου στο οικόπεδο και να δεις που θα πρέπει να είναι τα όριά του. Εξέτασε τυχόν προηγούμενα συμβόλαια που έχουν γίνει μήπως και έχουν προσαρτήσει τοπογραφικό. Θέλει έμπειρη τοπογραφική αποτύπωση και ανάλυση ώστε να κριθούν τα όρια του οικοπέδου. Δεν τακτοποιούνται κατασκευές σε κοινόχρηστο χώρο πόλης εκτός των ειδικών περιπτώσεων μη συντέλεσης απαλλοτριώσεων (παρ. 2α). Εναλλακτικά, αν το πρόβλημα είναι μόνο η περίφραξη και όχι τμήμα κτιρίου που πατάει στον κοινόχρηστο χώρο, να αποξηλωθεί και να δειχθούν τα σωστά όρια του οικοπέδου με τα του επ αυτού κτίρια.

2.   Απαγορεύεται  η  μεταβίβαση  δικαιώματος  ακινήτου  ή  αυτοτελούς  διηρημένης  ιδιοκτησίας  ή  η  σύσταση  εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης βρίσκεται : 
α)   σε  εγκεκριμένο  κοινόχρηστο  χώρο  της  πόλης  ή  του  οικισμού.  Εξαιρούνται  οι  περιπτώσεις  στις  οποίες  δεν  έχει συντελεστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση επί ακινήτων στα οποία υφίστανται εμπράγματα δικαιώματα πολιτών. Σε περίπτωση υπαγωγής στον παρόντα, δεν επηρεάζονται το κύρος και η διαδικασία απαλλοτρίωσης και τα αυθαίρετα κτίσματα δεν αποζημιώνονται, 

Link to comment
Share on other sites

δλδ δεν μπορώ να κάνω τακτοποιηση όλο το ακίνητο μαζί με το "προβληματικό" τμήμα αλλά να αναγραφω πως αυτό δεν περιλαμβάνεται στο ακίνητο εν γνώσει των ιδιοκτητών? Βέβαια ανα καταλαβαίνω  τέτοια μεταβίσβαση δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί αφου εκτός των αλλών θα "κόβω" και την κατοικία .

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Παρουσιάζω μια περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης προς υπαγωγή η οποία έχει τα εξής στοιχεία:

Ακίνητο με Ο.Α 2007 με πράξη εφαρμογής .το κτήριο είχε λάθος τοπογραφικό και "κάθεται" τώρα 0,75 εκτός Ο.Γ. μέσα στην πρασιά .

Η πράξη δεν έχει κυρωθεί.

Πως το αντιμετωπίσω ;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Kαλησπέρα,

σε αγροτεμάχιο εντός Νatura υφίσταται αντλιοστάσιο 6τ.μ. Στην περιοχή δεν υπάρχει ΓΠΣ.

Στην κατ.3 του άρθρου 96 δεν αναφέρεται απαγόρευση υπαγωγής εντός Νatura αλλά στην η Εγκ. 2 για το άρθρο 81 περ. 3 αναφέρει :

"...Οι παραπάνω διατάξεις αφορούν σε γήπεδα και οικόπεδα με οικοδομική άδεια και δεν εφαρμόζονται σε παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικούς τόπους, αρχαιολογικούς χώρους ζώνης Α, διατηρητέα κτίρια και σύνολα κτιρίων, καθώς και σε περιοχές Natura, δάση, ρέματα, αιγιαλό – παραλία. Επίσης, οι διατάξεις περί πολεοδομικών παραβάσεων δεν εφαρμόζονται σε υπό κατασκευή κτίρια για τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί τα στάδια ελέγχου από τους Ελεγκτές Δόμησης. Στις παραπάνω περιπτώσεις, τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις, αντιμετωπίζονται ως αυθαίρετες κατασκευές της παρ.1α) ή 1β) του άρθρου 81 χωρίς δυνατότητα οριστικής διατήρησης σύμφωνα με την παρ.4 περ. δ του άρθρου 94..."

Από το helpdesk μου είπαν ότι δε γνωρίζουν αλλά αν επιτρέπεται από τις χρήσεις Νatura να προχωρήσω.

Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος τι ισχύει τελικά ?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

στην παρ. ιγ του άρθρου 89 αναφέρεται η απαγόρευση και στο τέλος της παραγράφου αναφέρεται ότι  αν απαγορευόταν η εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή η χρήση κατά την εγκατάσταση της αυθαίρετης χρήσης, 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλημέρα συνάδελφοι!

Έχω ένα γήπεδο με οριζόντιες ιδιοκτησίες στο οποίο καλούμαι να κάνω τακτοποίηση. Το πρόβλημα είναι το εξής: το γήπεδο τέμνει γραμμή αιγιαλού και παραλίας (επισυνάπτεται εικόνα με τα περιγράμματα). Στον ιδιοκτήτη σύμφωνα με τα συμβόλαια έχει παραχωρηθεί το τμήμα μέχρι τη γραμμή της παραλίας με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (τυρκουάζ σχήμα - ΚΑΕΚ). Όμως υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται στη ζώνη της παραλίας που υλοποιήθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο του ΦΕΚ δημοσίευσης του προσδιορισμού του αιγιαλού.

Πως αντιμετωπίζω το θέμα αυτό; Κάθε βοήθεια και άποψη ευπρόσδεκτη...

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-05-10 225137.jpg

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@Argy Deligianni δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο πέραν της κατεδάφισης.

Άρα κάποια ΦΚ θα είναι προς ρύθμιση και κάποια προς έγκριση κατεδάφισης. Λογικά θα απαιτείται και αίτηση στο ΤΕΚ για την έγκριση εργασιών κατεδάφισης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.