Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 094 - Ν. 4495/17] Κυρώσεις αυθαιρέτων κατασκευών μετά την 28.07.2011


Recommended Posts

Άρθρο 94/ 3. β) Αν ο ιδιοκτήτης προβεί σε νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το είκοσι τοις εκατό (20%) του προστίμου ανέγερσης της έκθεσης αυτοψίας και πρόστιμο διατήρησης από τη διαπίστωση του αυθαιρέτου έως την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

 

Άρθρο 106/1. α) Στην περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων για τις οποίες μπορεί να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης, εφόσον καταβληθεί το παράβολο της περίπτωσης ι΄ του άρθρου 99 και εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια νομιμοποίησης εντός δύο (2) ετών ή έγκριση εργασιών κατεδάφισης, εντός έξι (6) μηνών από την καταβολή του, δεν οφείλεται άλλο πρόστιμο.

Τι από τα δυο ισχύει? 'Η ειναι διαφορετικα πραγματα μεταξυ τους.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 296
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το άρθρο 94 αφορά αυθαιρεσίες μετά το 2011 για τις οποίες επιβάλεται πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης. Εφόσον είναι σύννομες μπορεί να εκδοθει άδεια νομιμοποίησης και τα πρόστιμα αυτά μειώνονται όπως αναφέρεται στο άρθρο.

Το άρθρο 106 αφορά αυθαιρεσίες πριν το 2011 για τις οποίες γίνεται δήλωση υπαγωγής. Εφόσον είναι σύννομες μπορούν να υπαχθούν προς έκδοση άδειας. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται μόνο το παράβολο του 4495 και δεν οφείλεται αλλο πρόστιμο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση ανάκλησης οικ. αδείας  , μετά το 2011 , για την περίπτωση που δεν προηγήθηκε οφειλόμενη πράξη αναλογισμού , είναι δυνατή εκ των υστέρων να υπαχθεί στις διατάξεις της παραγράφου β του άρθρου 94 με ολοκλήρωση της πράξης αναλογισμού και  έκδοση άδειας νομιμοποίησης  ?

( .Η οικοδομή σήμερα βρίσκεται σε στάδιο ημιτελούς φέροντα οργανισμού)

Link to comment
Share on other sites

On 28/11/2018 at 11:44 ΜΜ, danaikaterina said:

Το ελάχιστο πρόστιμο ανέγερσης αναφέρεται παραπάνω στο 4β και είναι 250 ευρώ.

Ουσιαστικά σου λέει ότι για τις πολεοδομικές παραβάσεις πληρώνεις το 10% του προστίμου ανέγερσης το οποίο όμως δεν πρέπει να είναι μικρότερο από το 20% του ελάχιστου.

Δηλαδή αν το πρόστιμο ανέγερσης ήταν 1000 ευρώ, αν πρόκειται για τις περιπτώσεις αυτές πληρώνεις 10% x 1000 = 100 ευρώ.

 Αν όμως το ανέγερσης ήταν πολύ μικρό πχ 200 ευρώ προκύπτει 10% x 200 = 20 ευρώ. Δε γίνεται. Σε αυτή την περίπτωση θα πληρώσεις το 20% του ελάχιστου που είναι 250 x 20% = 50 ευρώ.

(ps θα μπορούσαν απλά να γράψουν ότι πληρώνεις το 10% του ανέγερσης με ελάχιστο τα 50 ευρώ "το ετήσιο ή το επιβαλλόμενο??" για να μη μας ζαλίζουν)

Κατερίνα

Σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντηση η οποία είναι πολύ καλή 

αλλά δεν ξεζαλίστηκα τελείως 

έστω ότι  είμαι σ' αυτή την περίπτωση  "Αν όμως το ανέγερσης ήταν πολύ μικρό πχ 200 ευρώ προκύπτει 10% x 200 = 20 ευρώ."

και έστω επίσης ότι η ΥΔΟΜ σήμερα που τη διαπιστώνει μου επιβάλει το πρόστιμο αντί των 20€  το πρόστιμο των 50€

έστω επίσης ότι   ο ιδιοκτήτης ενώ μπορεί με έκδοση άδειας νομιμοποίησης να τα νομιμοποιήσει (για να σταματήσει να πληρώνει το διατήρησης)

ή αδιαφορεί και έρχεται μετά από 5 χρόνια ή ενώ δεν αδιαφορεί κάνει 2 χρόνια να εκδώσει την Ο.Α

Σ΄αυτή την περίπτωση μπορείς να μου πεις τι πρόστιμο διατήρησης θα επιβάλει  τελικά η ΥΔΟΜ μετά από 5 ή 2 χρόνια?

  

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Η ΥΔΟΜ αρχικά σου χρεώνει το κανονικό ποσό του ανέγερσης και διατήρησης. Για να τροποποιήσει το χρηματικό κατάλογο και να σου επιβάλει το μικρότερο πρόστιμο που ορίζεται λόγω έκδοσης άδειας θα πρέπει να καταθέσεις πρώτα για την άδεια νομιμοποίησης. Κανένας υπάλληλος δεν θα σου χρεώσει μειωμένα πρόστιμα επειδή απλά προφορικά θα του πεις εντάξει μωρέ σου υπόσχομαι θα βγάλω άδεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

(από μεταφορά. Pavlos33)

Έχω μια βασική απορία.

Ιδιοκτήτης, ο οποίος θέλει να νομιμοποιήσει αυθαίρετη κατασκευή που αφορά σε Εργασίες Μικρής Κλίμακας (περίπτωση ε, Παραγράφου 3, Άρθρου 81), ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει και πόσα λεφτά θα πληρώσει;

Σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της Παραγράφου 4, του Άρθρου 94, θα πληρώσει 200 ευρώ. Σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δ, της ίδιας Παραγράφου, θα πληρώσει 1000 ευρώ πρόστιμο ανέγερσης και 200 ευρώ πρόστιμο διατήρησης. Αλλά πως θα γίνει η "διαπίστωσή της"; Με την οικειοθελή παρουσία και υπόδειξη της αυθαιρεσίας στην ΥΔΟΜ, θεωρώ ότι μιλάμε για 200 ευρώ πρόστιμο. Ποια η γνώμη σας; Είναι η κατάλληλη διαδικασία; (1)

Η νομιμοποίηση είναι δυνατή σύμφωνα με την Παράγραφο 5 του Άρθρου 29, όπως αυτή εισήχθηκε με τις τροποποιήσεις που έφερε ο ν.4546/18 τον Ιούνιο του 2018, που λέει ότι αυθαίρετη κατασκευή που τηρεί τις πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν τώρα ή που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής μπορούν να νομιμοποιηθούν με την έκδοση της απαραίτητης άδειας.

Η περίπτωση είναι η εξής:
Κάνει ένας ιδιοκτήτης θερμομόνωση χωρίς ΕΕΔΜΚ. Έπειτα μου ζητάει να βγει άδεια για τις παράνομες εργασίες που έκανε.
Κάνω τακτοποίηση αυθαιρεσιών, φτάνω την δήλωση σε οριστική υπαγωγή, πιστοποιείται η αυθαίρετη θερμομόνωση, πληρώνεται το πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης, βγαίνει η ΕΕΔΜΚ με τον νέο κλασσικό ηλεκτρονικό τρόπο. Συμφωνείτε με τη διαδικασία; (2)

Πώς πιστοποιείται η αυθαίρετη θερμομόνωση; Με την αυτοπρόσωπη παρουσία του ιδιοκτήτη στην ΥΔΟΜ; (3)

Πώς πληρώνεται και πόσο θα είναι το πρόστιμο; 200 ευρώ στην εφορία μετά από εντολή πληρωμής που θα του βγάλει το αρμόδιο τμήμα της ΥΔΟΜ; (4)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις γνώμες/απαντήσεις σας; Στην τοπική ΥΔΟΜ που ρώτησα δεν βρήκα μάλλον τον κατάλληλο υπάλληλο για να με βοηθήσει.

 

Μάλλον απαντιούνται τα περισσότερα που ρωτάω στο εξής:

 

Μάλλον είναι για μετακίνηση σε εκείνο το thread, το post μου

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς αν καταλαβαίνω καλά μιλάμε για εργασίες που έγιναν μετά το 2011. Άρα σε καμία περίπτωση δεν κάνεις δήλωση υπαγωγής.

Η νόμιμη διαδικασία είναι η εξής:

  1. Αυτοκαταγγέλεσαι
  2. Έρχεται η ΥΔΟΜ και διαπιστώνει τις αυθαιρεσίες
  3. Συντάσσει έκθεση αυτοψίας και σου βγάζει πρόστιμο (αρχικά 1000ευρώ ανέγερσης και 250 διατήρησης/έτος αφού είσαι πολεοδομική παράβαση περίπτωση ε όπως λες)
  4. Μπαίνεις στο σύστημα και εκδίδεις ΕΕΜΚ για τις εργασίες εντός 4 μηνών από την αυτοψία (!προσοχή να επιλέξεις τη νομιμοποίηση και να ανεβάσεις σαν δικαιολογητικό το χρηματικό κατάλογο της ΥΔΟΜ!)
  5. Καταθέτεις την ΕΕΜΚ στην ΥΔΟΜ και τροποποιεί το χρηματικό κατάλογο και σου βεβαιώνει μόνο 200 ευρώ λόγω έκδοσης της ΕΕΜΚ
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Σε διώροφη οικοδομή με υπόγειο (άδεια του 1991), έγινε υπαγωγή στον 4178  το 2014, για πολλές αυθαιρεσίες, μεταξύ αυτών και για υπερβάσεις δόμησης στο ισόγειο και τον Α' όροφο. Δόμηση δεν υπάρχει πλέον. Στην υπαγωγή στον 4178, κατατέθηκαν από την προηγουμενη μηχανικό οι κατόψεις, όπου στο υπόγειο, δίχνει το χώρο κενό, σαν υπόγειο - χώρο βοηθ. χρήσης. Δεν τον προσμετράει στη δόμηση, παρόλο που η απόσταση της οροφής από το οριστ. διαμορφ εδαφος δεν είναι όπως στην άδεια (1,35 μ.) αλλά 2,50μ. Στη στάθμη υπογείου (βάσει της άδειας χαρακτηρίζεται υπόγειο) το 2018 έκανε σε μεγάλο τμήμα αλλάγή χρήσης διαμορφώνοντας χώρο κύριας χρήσης (κατοικία). Μπορώ να κάνω κάτι να γλιτώσω τα μεγάλα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης με υπαγωγή στον 4495?

1 )Στο άρθρο 81, παρ. 3 , περ. γ μιλάει για υπόγειο, εφόσον όμως τηρούνται οι προϋποθέσεις υπόγειου χώρου...

2) Με την αποπεράτωση του άρθρου 107 δεν βλέπω να μπορω να πάω ...

3) Άδεια δε μπορώ να βγάλω αφού παραβαίνω πολεοδομικές διατάξεις λόγω σ. δόμησης...

3) Η οικοδομή είνα μία ιδιοκτησία (δεν έχουν γίνει οροφοκτησίες κ.λπ)...

4) Να πω ότι είχε γίνει πριν το 11 δεν μπορώ, αφού τον "χώρο υπογείου" τον έχει αποτυπώσει η μηχανικός στις κατόψεις της

 

Κάποια λύση?

 

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν βλέπω κάποια λύση διότι καταρχάς η αλλαγή χρήσης έγινε μετά το 2011 όπως λες και άρα δεν τακτοποιείται ούτε όμως νομιμοποιείται αφού δεν υπαρχει υπόλοιπο δόμησης αλλά επιπλέον και η υπαγωγή που έγινε είναι λανθασμένη γιατί θα έπρεπε να δηλωθεί ο χώρος που πλέον δεν ήταν υπόγειο.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ..ίσως (και αυτό δύσκολο) περάσει από την πολεοδομία ότι αφού έχει ήδη τακτοποιηθείμε το Ν. 4178 μεταξύ των άλλων και παράβαση σχετικά με τον περιβάλλοντα χώρο και τις εκχωματώσεις, το υπόγειο διατηρεί το χαρακτήρα του ως υπόγειο και πάω με την περίπτωση γ) του άρθρου 81 του 4495 (αλλαγή χρήσης υπόγειου χώρου σε κατοικία) των πολεοδομικών παραβάσεων και πάρω το 5% στο πρόστιμο ανέγερσης..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.