Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 1 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Αντιλαμβάνομαι τι λες, για την ευκολία και την ασφάλεια των κατ.1 & 2 αλλωστε το σκεφτηκα κι εγω.

Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι τι προβλημα μπορω να εχω αν περιγραψω την κατασταση και βαλω χωρις ΟΑ. Είναι επειδη δεν αναφερεται αυτη η περιπτωση στο παραρτημα Α?

Γιατι στην Τεχνική Έκθεση και στα αρχεία αναφέρονται λεπτομερως τα πάντα (!) Πως να το κάνω γαργαρα!?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για τον απλούστατο λόγο ΄οτι δεν μπορείς να λες ότι διαθέτεις ο.α και δεν την χρησιμοποιείς αφού το ακίνητο δεν υπάγεται στις περιπτώσεις του παραρτήματος Α. Θυμήσου τι σου γράφω πιο πάνω. Ο ιδιοκτήτης δηλώνει, εσύ καταχωρείς. Αυτή είναι η υποχρέωσή σου. Καλή συνέχεια.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω το σκεπτικό του Παύλου, αν έχει Ο.Α. χωρίς σχέδια πας για ανασύσταση, αν δεν έχει Ο.Α. βάζεις όχι και τελείωσες. Αλλά πέραν από την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη λογικά θα αναφέρεται και στο συμβόλαιο η ύπαρξη της Ο.Α. που το συμβόλαιο δεν γίνεται να πεις δεν το διάβασα. Πρέπει να δεις αν όντως του ανήκει και αν διαβάσεις και αριθμό Ο.Α. θα πρέπει να το ψάξεις. Θεωρώ πως αν υπάρξει στο μέλλον κάποιο πρόβλημα καλύτερα να αναφέρεις την πραγματική κατάσταση ώστε να μην σου καταλογίσουν δόλο.

Έχω και εγώ αυτό τον καιρό μια παρόμοια περίπτωση με κτίσμα προ 75, που υπάρχει Ο.Α. και τοπογραφικό μόνο, που δεν συμπίπτει με την πραγματική κατάσταση, και κοιτάω να δω τι θα κάνω. Βέβαια σε εμένα υπάρχουν και αυθαιρεσίες κατ 5, οπότε αν πάω με όχι στην Ο.Α. θα χρειαστεί νέο τοπογραφικό.

Edited by Pavlos33
ορθογραφία
Link to comment
Share on other sites

Τα συμβόλαια ακινήτων που γίνονταν πριν το 2011 και περιελάμβαναν και κτίσμα σπανίως μνημόνευαν οικοδομικές άδειες καθώς πατούσαν στο Ν. 1337 και οι μεταβιβάσεις γίνονταν με υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτητών ότι τα κτίσματα προϋπήρχαν του 1983.

Τώρα, επειδή βλέπω ότι κολλάς στο ότι ενώ υπάρχει Ο.Α αλλά έχουν χαθεί τα εγκεκριμένα σχέδια, σου λέω μόνο να δοκιμάσεις να προχωρήσεις διαδικασία ανασύστασης και θα με θυμηθείς. Εξάλλου, δε βλέπω γιατί είναι εις βάρος του κράτους το να θεωρηθεί ακίνητο χωρίς Ο.Α. Το αντίθετο είναι. Αν κάποιος βλάπτεται οικονομικά λόγω προστίμων αυτός είναι ο ιδιοκτήτης, ο οποίος όμως δηλώνει υπεύθυνα ότι στο ακίνητο δεν υπάρχει Ο.Α. Τι άλλο δηλαδή θα πρέπει να ψάξει ο μηχανικός;

Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημά σου. Προσωπικά κάνω πάντα τοπογραφικό είτε απαιτείται από άποψη πληρότητας, είτε όχι.

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα,

έχω την εξής περίπτωση: πολυκατοικία που αποτελείται από ημιυπόγειο και ισόγειο του 1970 και προσθήκη 1ου κ 2ου ορόφου το 1980. Το ημιυπόγειο στην άδεια φαίνεται ως βοηθητικός χώρος (αποθήκη και πλυντήριο). Το 1990 γίνεται σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών ανά όροφο, ενώ το ημιυπόγειο δηλώνεται ως 2 οριζόντιες και αποτυπώνεται αντίστοιχα στο σχέδιο της σύστασης. Στην πραγματικότητα σήμερα στο ημιυπόγειο οι χώροι έχουν ενοποιηθεί (και ο χώρος δεν χρησιμοποιείται), χωρίς όμως να έχει γίνει τροποποίηση στη σύσταση. Με το δεδομένο ότι για κατηγορία 1 γίνεται χωριστή δήλωση ανά ΟΙ, πώς πρέπει να κινηθώ; Για το ημιυπόγειο θα κάνω 2 χωριστές δηλώσεις παρόλο που ο χώρος είναι ενιαίος; (ο ιδιοκτήτης είναι ένας)

Επίσης, για τους 2 τελευταίους ορόφους και τους κοινόχρηστους χώρους, εφόσον είναι κατηγορία 2, μπορώ να κάνω μια δήλωση ή θα πρέπει και αυτοί να γίνουν χωριστά οπότε σύνολο 6 δηλώσεις;;

ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να ελέγξεις πότε έγινε η αυθαιρεσία όχι πότε κτίστηκε το κτίριο. Εάν στη Ο.Α.  φαίνονται 2 ξεχωριστές ιδιοκτησίες, όπως και στα συμβόλαια, στο ημιυπόγειο και τώρα είναι ενιαίος χώρος θα πρέπει να δεις πότε έγινε αυτή η αλλαγή και με μία δήλωση ανά όροφο να χρεώσεις την διαμερισμάτωση.  

Το κτίριο ανήκει σε έναν ιδιοκτήτη? Αν ναι μήπως να κάνεις μία δήλωση για όλα.

Link to comment
Share on other sites

στην οικοδομική άδεια (1970) στο ημιυπόγειο φαίνεται 1 ιδιοκτησία (έχει κατασκευαστεί μεγαλύτερη εξ αρχής οπότε έχω ΥΔ κατ 1). Το 1990 γίνεται σύσταση και χωρίζεται σε 2 τμήματα. Τώρα είναι ένας ενιαίος χώρος αλλά η σύσταση δεν έχει τροποποιηθεί. Όλο το ημιυπόγειο ανήκει σε 1 ιδιοκτήτη, αλλά το άρθρο 96, κατ1 αναφέρει "Αν έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος υποβάλλεται υποχρεωτικώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία". 

οπότε πρέπει να κάνω 2 δηλώσεις εφόσον έχω 2 ΟΙ παρόλο που στην πραγματικότητα έχει ενοποιηθεί ο χώρος;

Link to comment
Share on other sites

-  στην αδεια ειναι ενας χωρος

- το 1990 εγινε συσταση για δυο χωρους

Θεωρητικα, στην κατοψη του 1990, πρέπει να υπαρχει ο διαχωριστικος τοιχος μεταξυ των δυο ΟΙ.

Ετσι γραφει και το συμβολαιο, οτι το 1990 υπαρχουν δυο ΟΙ. Και στο Ε9 δηλωνει "δυο" και στο Κτηματολογιο "δυο"

Μετα το συμβολαιο του 1990,  εγινε η  καθαιρεση  της μεσοτοιχιας.

Αρα, έχεις  μια ΔΔ, ωστε εχεις δυο νομιμες ΟΙ και μια καθαιρεση μεσοτοιχιας μετα το 90.

[για τους οροφους, δεν καταλαβα]

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

32 λεπτά πριν, dimitris GM said:

-  στην αδεια ειναι ενας χωρος ναι

- το 1990 εγινε συσταση για δυο χωρους ναι

Θεωρητικα, στην κατοψη του 1990, πρέπει να υπαρχει ο διαχωριστικος τοιχος μεταξυ των δυο ΟΙ. ναι

Ετσι γραφει και το συμβολαιο, οτι το 1990 υπαρχουν δυο ΟΙ. ναι 

Και στο Ε9 δηλωνει "δυο" και στο Κτηματολογιο "δυο"  στο Ε9 το δηλώνει σε 1 γραμμη: το ένα ως κχ και το αλλο ως βχ

Μετα το συμβολαιο του 1990,  εγινε η  καθαιρεση  της μεσοτοιχιας.  ναι

Αρα, έχεις  μια ΔΔ, ωστε εχεις δυο νομιμες ΟΙ και μια καθαιρεση μεσοτοιχιας μετα το 90.  ναι

οπότε ως προ του 75 κάνω 2 δηλώσεις; διαμερισμάτωση δηλώνω μόνο στη 1 δήλωση (εφόσον είναι στον ίδιο όροφο); Η διαμερισμάτωση δηλώνεται 1 ή 2 φορές (διαχωρισμός και επανένωση);

[για τους οροφους, δεν καταλαβα]

για τους ορόφους εννοώ αν θα πρέπει να δηλωθούν επίσης χωριστά ανά ΟΙ παρόλο που δεν είναι κατ 1- δηλαδή αν από 5 ΟΙ οι 2 κάνουν χωριστές δηλώσεις οι υπόλοιποι μπορούν να κάνουν μια ενιαία ή αναγκαστικά κ αυτοί κάνουν χωριστές;

 

HMIYPOGEIO.PNG

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον έχεις αυθαιρεσίες και στις 2 Ο.Ι. αν τις πας με κατ1 θα κάνεις 2 δηλώσεις. Δες επίσης μήπως δεν έχεις ΥΔ διότι μου έχει τύχη σε παλιά κτίσματα αυτοί οι τύπου Η/Χ να μετρούσαν στην δόμηση. Επίσης εφόσον στην Ο.Α.  είναι ένας χώρος όπως και τώρα, πολεοδομικά δεν βλέπω κάποια αυθαιρεσία. Εμείς συγκρίνουμε τα σχέδια της Ο.Α. με την υπάρχουσα κατάσταση. Ο τοίχος μπορεί να μην έγινε και ποτέ. Οπότε λέω ας μείνει μόνο στην ΔΔ. Η ΔΔ 1 ανά όροφο, άρα σε μία δήλωση.

Σε ένα σεμινάριο του ΤΕΕ μας είπαν, είτε 1 δήλωση για όλη την οικοδομή, είτε μια δήλωση για κάθε μία Ο.Ι. + κοινόχρηστα, είτε 1 δήλωση για όλες τις Ο.Ι. ενός ιδιοκτήτη.

Στο άρθρο 99 αναφέρει.

«Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ’ επιλογή των ιδιοκτητών, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης»

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.