Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 1 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η αλλαγή χρήσης δεν την πληρεί, η υπέρβαση δόμησης όμως την πληρεί γιατί είναι πριν το 1975.

Η υπέρβαση δόμησης θεωρείται ότι είναι σε κατοικία (τωρινή κατάσταση) ή σε βιοτεχνία (χρήση ΟΑ);

Συγγνώμη αν είναι προφανές, έχω κολλήσει.

Edited by TBD
Link to comment
Share on other sites

Επειδή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από βιοτεχνία σε κατοικία έγινε μετά το 1975 τότε δεν μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία 1. 

Το κτίριο κατασκευάστηκε ως βιοτεχνία προ 1975.

Το 1980 -ας πούμε - έγινε αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από βιοτεχνία σε κατοικία και επίσης  η υπέρβαση δόμησης.

Όλο το κτίριο πλέον από το 1980 είναι κατοικία.

 

Αρα τακτοποιείς με:

1) επικρατούσα χρήση Κατοικία (κύρια ή άλλη θα πρέπει να δεις στο Ε9 του ιδιοκτήτη)

2) κατηγορία 2 , αν όλα έγιναν πριν το 1982. Αν όχι βάζεις σε ξεχωριστό ΦΚ την ανάλογη κατηγορία.

3) ΦΚ με ΥΔ > εμβαδό της ΥΔ.

4) ΦΚ για την αλλαγή χρήσης > αναλυτικό για την αλλαγή χρήσης από κύρια σε κύρια χρήση 

Ειδικά για την αλλαγή χρήσης πρόσεξε την παράγραφο 7 του άρθρου 100 μήπως δεν πας με αναλυτικό αλλά με συντελεστή αλλαγής χρήσης.

"Σε περίπτωση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης από βοηθητική χρήση σε βοηθητική και από κύρια σε κύρια, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου, εφόσον ο προϋπολογισμός των εργασιών που έχουν εκτελεστεί δεν ξεπερνά τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, καταβάλλεται παράβολο διακοσίων πενήντα (250) ευρώ και δεν καταβάλλεται ειδικό πρόστιμο. Σε αντίθετη περίπτωση εφαρμόζεται η παράγραφος 5. Για αυθαίρετες αλλαγές χρήσης από κύρια χρήση σε κύρια, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου, στις περιπτώσεις όπου επέρχεται αύξηση του συντελεστή δόμησης, όπως αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε κατοικία σε εκτός σχεδίου περιοχή και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από βιομηχανία για την οποία εκδόθηκε άδεια, κατά παρέκκλιση, σε εκτός σχεδίου περιοχή σε κατοικία, εκτός των τυχόν υπολοίπων συντελεστών (εκτός σχεδίου, παλαιότητας) υπολογίζεται ο συντελεστής αλλαγής χρήσης σύμφωνα με το Παράρτημα Α΄ για την επιπλέον της επιτρεπόμενης για τη νέα χρήση επιφάνεια."

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η υπέρβαση δόμησης έγινε πριν το '75, κατά το πρώτο στάδιο κατασκευής του κτηρίου, όταν ήταν ακόμα βιοτεχνία.

Μπορεί να πάει κατηγορία 1;

Σαν βιοτεχνία που ήταν τότε όχι, σαν κατοικία που είναι σήμερα ναι.

Τί από τα δυο είναι το σωστό;

 

Για την αλλαγή χρήσης έχω ρωτήσει αλλου.

Edited by TBD
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

καλησπέρα σας,

έχω μια περίπτωση κατοικίας του '74 που έχει εκτός σχεδίου αδείας έναν εξώστη 2μ2, συνοδευόμενο και απο αντίστοιχη πόρτα. Επέλεξα κατηγορία 3,(λοιπές παραβάσεις) και λόγω έλλειψης σαφών αποδεικτικών (δεν φαίνονται καλά οι αεροφωτογραφίες) έβαλα 2004-2011 χρονολογία παράβασης για να μπορώ να το αποδείξω. Ωστώσο κατα την περαίωση το σύστημα μου το βάζει κατηγορια 4.(το παράβολο/πρόστιμο είναι το ίδιο)

Θα έχω πρόβλημα; μπορώ να επιλέξω κάποια άλλη κατηγορία;

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται κάποιο άλλο αποδεικτικό ο αυθαίρετος εξώστης, καθώς η χρονολογία κατασκευής ταυτίζεται με αυτή του φέροντος οργανισμού,  όπου και ο εξώστης είναι τμήμα του. Μια απλή αναγραφή στην Τ.Ε αρκεί. Βεβαίως αν ο εξώστης βρίσκεται πάνω από δρόμο τότε ορθώς τον υπάγεις στην κατηγορία 3 κάνοντας-κατ αναλογία- εφαρμογή της παλαιότερης εγκυκλίου 3 Ν. 4178 για το θέμα εξώστη άνωθεν κοινοχρήστου χώρου. Αν είναι πάνω από δρόμο να ελέγξεις μόνο αν το ελεύθερο ύψος από το δρόμο είναι κατ ελάχιστον 3 μ όπως ορίζει το σχετικό εδάφιο της κατηγορίας 3 Ν. 4495/17.

Link to comment
Share on other sites

Ναι συμφωνώ ότι έγινε απο κατασκευής οικοδομής, αλλά και παράλληλα αν χρειαστεί δεν μπορώ να το αποδείξω κιόλας με κάποιο τρόπο πέραν της κοινής λογικής. Το θέμα μου είναι, ενώ το έβαλα κατηγορία 3 στο φύλλο καταγραφής, κατά την περαίωση μου το άλλαξε το σύστημα μόνο του σε κατηγορία 4. Έγινε κάποιο. λάθος και δεν το πήρε είδηση και καλό είναι να το επιστρέψω σε υπαγωγή και να το αλλάξω; Ή το ίδιο πράγμα είναι ετσι και αλλιώς αφού η κατηγορία 4 είναι δυσμενέστερη έτσι και αλλιώς;

Link to comment
Share on other sites

Τι άλλο θέλεις να αποδείξεις; Σου έγραψα αναλυτικά ποια είναι η τεκμηρίωση. Την κοινή λογική μην την υποτιμάς, διότι φαίνεται να έχει απολεσθεί επικίνδυνα σε πολλές διατάξεις. Στην περίπτωσή μας έχουμε "κοινή" αλλά και τεχνική λογική. Αν οπωσδήποτε θέλεις να βρεις και άλλο στοιχεία αυτό θα μπορούσε να ήταν μια αεροφωτογραφία με φωτοερμηνεία όπου κάτι τέτοιο κοστίζει και δεν έχει και κανένα απολύτως νόημα.

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι λάθος έχεις κάνει στη δήλωσή σου. Μήπως έβαλες επιφάνεια στο κελί του φ.κ της κατηγορίας 3; Μήπως είχες ξεχάσει κάποιο Φ.Κ με επιλογή κατηγορίας 4;

Σε κάθε περίπτωση επιστροφή σε αρχική υποβολή να διορθωθεί το λάθος. Διαφωνώ να παραμείνει λανθασμένη κατηγορία. Ποτέ δεν ξέρεις οι μελλοντικοί νόμοι τι μπορεί να σκαρώσουν. Βάλε κατηγορία 1, ή 2 ή και 3 (αν συντρέχουν τα παραπάνω που σου γράφω).

Link to comment
Share on other sites

Στα κτίριο με άδεια και υπερβάσεις δόμησης  ΚΑΤ 1, υπολογίζω χωριστά με αναλυτικό τις λοιπές παραβάσεις προ 75; 

Edited by freecat
Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις αυθαιρεσίες που θα πρέπει να τις υπολογίσεις σαν Λ.Π. τότε της βάζεις. Ο αριθμός τους θα εξαρτηθεί ανάλογα με το ποσό αυτών. 1 Λ.Π. για κάθε 15,000 ευρώ εργασίες. Τώρα αν ρωτάς αν πρέπει να υπολογίσεις αναλυτικά τον προϋπολογισμό, εγώ μπαίνω στην διαδικασία και των κάνω αν και όσες Λ.Π. και να έχεις το πρόστιμο δεν αλλάζει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.