Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 1 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

ppanag κάνω νέο σχέδιο και τακτοποιώ τα επιπλέον τετραγωνικά (αν προκύψουν), άσχετα με το ότι το σχήμα θα είναι διαφορετικό;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

μπορείς να κάνεις ένα νέο σχέδιο το autocad (ή σε όποιο σχεδιαστικό πρόγραμμα δουλεύεις) της οικοδομικής άδειας με βάσει τις διαστάσεις του σχεδίου. και να συγκρίνεις αυτό με το σχέδιο των μετρήσεών σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα,

 

Έχω υπερυψωμένο υπόγειο σε τριώροφη οικοδομή κατοικιών. Τακτοποιώ την ιδιοκτησία του υπογείου (ΟΑ του 1974), οι υπερβάσεις δόμησης εκτός περιγράμματος είναι προ 1975. Μπαίνουν κατηγορία 1 λόγω του ότι το υπόλοιπο κτίριο είναι κατοικίες ή με επηρεάζει το ότι η ιδιοκτησία μου είναι υπηρεσίες?

Link to comment
Share on other sites

α) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 :

Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, κατοικιών ή μη σε κτίρια με επικρατούσα χρήση κατοικία, που υφίστανται πριν από το έτος 1975 :

Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος και εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες είχαν ολοκληρωθεί πριν από τις 9.6.1975 με την καταβολή παραβόλου ποσού διακοσίων πενήντα (250) ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου.

Για την υπαγωγή υποβάλλονται τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων α, β, γ, δ, ε, και ζ [ΘΚ1] του άρθρου 99 και αποτύπωση των κατόψεων του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας.

Αν έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος υποβάλλεται υποχρεωτικώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία. Αν στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μετά τις 9.6.1975 τότε για τις επιφάνειες αυτές δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στην παρούσα κατηγορία και εντάσσονται στην Κατηγορία 2, 4 ή 5 ανάλογα την υπέρβαση και το χρόνο κατασκευής.

Στην κατηγορία 1, υπάγονται ολοκληρωμένες - αποπερατωμένες αυθαίρετες κατασκευές ή εγκατεστημένες αλλαγές χρήσης, που έχουν συντελεστεί πριν τις 9.6.1975 σε κτίρια με επικρατούσα χρήση κατοικία, δηλαδή σε κτίρια όπου η χρήση κατοικίας υπερβαίνει το 50% της επιφάνειας (νόμιμης και αυθαίρετης) κύριας χρήσης του κτιρίου. Η απόδειξη του χρόνου κατασκευής γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 87.

Στις περιπτώσεις όπου έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, η υπαγωγή κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου γίνεται υποχρεωτικώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία, ανεξαρτήτως αν ο ίδιος ιδιοκτήτης έχει περισσότερες διηρημένες ιδιοκτησίες.

Το ύψος του παραβόλου δεν επηρεάζεται από το μέγεθος της επιφάνειας των αυθαιρέτων κατασκευών.


 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ στην περίπτωσή μου έχω οριζόντια σύσταση. Όλο το κτίριο είναι κατοικία πλην του υπογείου που ασχολούμαι εγώ. Επικρατούσα χρήση λοιπόν κατοικία αλλά αυτό στη δήλωσή μου δεν φαίνεται πουθενά, καώς υπάγεται μόνο η ιδιοκτησία του υπογείου που είναι υπηρεσίες. Μπορώ λοιπόν να το βάλω κατηγορία 1 και να το αναφέρω στην τεχνική έκθεη ότι έχω επικρατούσα χρήση κατοικία?

Link to comment
Share on other sites

σωστα,

αν δεν εχει καποιο κελι

στην τεχνικη έκθεση   θα αναφερεις την "επικρατουσα χρηση"  του κτιριου, αναφεροντας τα δυο εμβαδά  σε  υπηρεσιες και κατοικιες.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα σας.

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Έχω μία πενταόροφη οικοδομή η οποία έχει στο υπόγειο κινηματογράφο, ο οποίος περιλαμβάνεται στην άδεια, και στους άλλους ορόφους κατοικίες- διαμερίσματα. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι αν μπορώ να βάλω τις αυθαιρεσίες στην κατηγορία 1 λόγω του κινηματογράφου. Ενδεικτικά οι αυθαιρεσίες είναι υπέρβαση κάλυψης για τη δημιουργία ανελκυστήρα, απολήξεις ανελκυστήρων και αποθήκες στο δώμα οι οποίες δεν φαίνονται πουθενά, θεωρώ πως είχε αδειοδοτηθεί ως μη βατό δώμα, αλλαγές στις όψεις και στην εσωτερική διαρρύθμιση. Ευχαριστώ πολύ. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Θα ελέγξεις δυο σωρευτικά ισχύουσες προυποθέσεις: (α) Η επικρατούσα χρήση του κτιρίου να είναι η κατοικία και (β) Οι αυθαιρεσίες να έχουν γίνει πριν την 9/6/75. Επιπλέον, για την υπαγωγή στην κατηγορία 1, απαιτείται μια ξεχωριστή δήλωση (άρα και ξεχωριστό παράβολο 250 Ε) για κάθε οριζόντια ιδιοκτησία της οποίας τακτοποιούνται οι αυθαιρεσίες που της ανήκουν.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα..

Εχω περίπτωση υπογείου ισογείου προ 1975 και α οροφος με δωμα με αδεια του 2007.Ο ιδιοκτήτης δεν εχει προβεί σε σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών.Αυθαιρεσίες υπάρχουν σε όλες τις στάθμες.Υποχρεωτικά κάνω 1 δηλωση με  1 φ.κ. τις παραβασεις προ 1975 και 2ο φ.κ με τις μεταγενέστερες (αδεια 2007) και κατα συνεπεια παω για Μ.Σ.Ε.? (ΟΙ Υπερβασεις συνολικά >25μ2) Ή 'εχω την δυνατότητα να κανω 2 δηλώσεις ξεχωριστες : 1 για το υπογειο+ισογειο προ 75 που απαλλασομαι της Μ.Σ.Ε και μια 2η για τον οροφο όπου οι παραβασεις >25μ2. Είναι απο τα κολλήματα που μπορούμε να πάθουμε και να μπλοκάρει ο εγκέφαλος 😃😃😃😃

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.