Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 1 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Να περιμένεις λίγο να απαντηθεί το ένα ερώτημα και μετά. Αυτό εννοώ, διότι διαφορετικά δημιουργείται σύγχυση στο νήμα. Για τα υπόλοιπα που λες, αφού αυτά που σου λέω δεν σου κάνουν βρες τη δική σου άκρη. Οι νόμοι ποτέ δεν λένε τα πάντα, καθώς αφήνουν και κάτι που να αφορά τους λεγόμενους κανόνες τέχνης και επιστήμης και γενικότερα την κριτική σκέψη του μηχανικού. 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα,

κτίσμα προ του '55 στο οποίο έχουν γίνει προσθήκες την περίοδο '60-'70 μπορεί να δηλωθεί όλο ως κατηγορία 1 με την λογική ότι δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν το προ του '55; Ούτε Α/Φ, ούτε συμβόλαια υπάρχουν, ούτε αναδασμοί τίποτα. Ο Δήμος για να εκδώσει βεβαίωση προ του '55 ζητάει ΥΔ του ιδιοκτήτη ότι το κτίσμα είναι προ του '55!!!

 

Link to comment
Share on other sites

Oι βεβαιώσεις δημάρχων για τα προ 55 μας έχουν αφήσει χρόνους (από το 2008) και ουδεμία σημασία έχουν για εμάς ακόμη και αν βρεθούν στο αρχείο ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης υπογράφει υπεύθυνη δήλωση την οποία καταχωρούμε στο σύστημα αναφορικά με παλαιότητες, ύπαρξη Ο.Α, επιφάνειες αυθαιρέτων, ειδικούς συντελεστές μείωσης προστίμου (πχ ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι κλπ). Εσύ θα εξετάσεις με όσες περισσότερες ισχυρές ενδείξεις έχεις τα τμήματα που είναι προ 55, (μορφολογικά στοιχεία όψεων και λοιπών δομικών χαρακτηριστικών, παλιά συμβόλαια, λογαριασμός ΔΕΗ +Βεβαίωση χρόνο ρευματοδότησης, αξιόπιστες αναφορές όμορων ιδιοκτητών, δομικά χαρακτηριστικά παρακείμενων κτισμάτων κλπ). Θα ζητήσεις και το Ε9 όσο πιο παλιό υπάρχει (δες για παράδειγμα του έτους 2012-2013). Αν και τότε δήλωνε προ 55 και οι υπόλοιπες ενδείξεις συνάδουν προς την ίδια παλαιότητα, τότε θα τον βάλεις να αλλάξει το Ε9 του με τις νέες επιφάνειες που προέκυψαν από την αποτύπωση και φυσικά τη σωστή χρονολογία κτίσματος (προ 55). Έτσι με αυτά τα στοιχεία θα τεκμηριώσεις στην τεχνική έκθεση ότι τα τμήματα είναι προ 55 και δεν απαιτείται να δηλωθούν (υπάγονται στις εξαιρέσεις). Τα υπόλοιπα τμήματα, προσθήκες και δομικές εργασίες μετά το 1955 θα υπαχθούν κανονικά στην ανάλογη κατηγορία αναλόγως των ενδείξεων-αποδείξεων που μπορείς να έχεις και αν δεν μπορείς να είσαι βέβαιος θα τα υπάγεις σε δυσμενέστερη κατηγορία μέχρι να είσαι σίγουρος.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Παύλο, το ξέρω ότι οι βεβαιώσεις των δημάρχων δεν έχουν καμία ισχύ απλά κάποιοι νοικοκυρεμένοι Δήμοι έχουν αρχεία και ίσως κάτι βρεθεί που να τεκμηριώνει την παλαιότητα. Άλλοι είναι χύμα και δίνουν βεβαιώσεις για πλάκα.

Το θέμα μου είναι αν υπάρχει πρόβλημα να δηλωθεί όλο ως κατηγορία 1 ή πρέπει υποχρεωτικά να εξαιρέσω τα προ του '55 τμήματα.

 

Link to comment
Share on other sites

20 λεπτά πριν, giorgosv said:

.Το θέμα μου είναι αν υπάρχει πρόβλημα να δηλωθεί όλο ως κατηγορία 1 ή πρέπει υποχρεωτικά να εξαιρέσω τα προ του '55 τμήματα.

Aκόμη και τμήματα που εξαιρούνται της υπαγωγής μπορούν να δηλωθούν (πχ προ 55, υπαχθέντα σε ν. 720/77 κλπ), αρκεί να αποδείξεις ότι οι κατασκευές προϋφιστανται τις 9/6/75 και βεβαίως το κτίριο να έχει επικρατούσα χρήση κατοικία, ώστε σωρευτικά να ισχύουν οι προυποθέσεις υπαγωγής στην εν λόγω κατηγορία. Η εξαίρεση προ 55 τμημάτων θα είχε νόημα σε μια αμιγώς επαγγελματική χρήση (πχ κατάστημα) όπου δεν θα μπορούσε να μπει κατηγορία 1, ακόμη και αν κάποιος ήθελε να κάνει υπαγωγή, αλλά υποχρεωτικά θα μπορούσε να το υπάγει μόνο σε κατηγορία 2 με συνέπεια την αύξηση προστίμου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε κατοικία προ του 1975 έχω αυθαίρετες κατασκευές που εμπίπτουν στη Λοιπή Παράβαση του άρθρου 100 παρ. 5 κατασκευασμένες άλλες προ του 1975 και άλλες σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Κάνω 2 Φ.Κ. με 2 Λοιπές παραβάσεις, 1 Φ.Κ. Κατηγορία 1 (1 Λοιπή Παράβαση) και 1 άλλο Φ.Κ  Κατηγορία π.χ. 4 (1 Λοιπή Παράβαση); Ή βάζω σε 1Φ.Κ. όλες τις αυθαιρεσίες του άρθρου 100 παρ. 5 με κατηγορία 4 (τη δυσμενέστερη); Φυσικά την κατοικία προ του 1975 τη βάζω σε ξεχωριστό Φ.Κ. κατ.1 και το συνολικό παράβολο δεν αλλάζει παραμένει 250+250.

Link to comment
Share on other sites

Σε 1 φκ με κατηγορία 1 βάζεις την ΥΔ της κατοικίας (αν κατάλαβα καλά έχεις και ΥΔ, αν όχι ό,τι σου λέει ο Παύλος) μαζί με 1 λοιπή παράβαση, αυτή προ του 75.

Σε άλλο φκ κατηγορία 4, την άλλη λοιπή παράβαση. Σύνολο 500 ευρώ

Edited by Largy
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν αναφέρει να έχει Υ.Δ. ΑΠλώς έχει λοιπές παραβάσεις διαφορετικής χρονολογίας αλλά το να τις εντάξει σε κατ 1 και κατ 4 δεν κερδίζει απολύτως τίποτα,, παρά μόνο χάνει 250 Ευρώ τζάμπα, αν κάνει 2 ΦΚ. Αυτό προτείνω και παραπάνω. Να τις σουμάρει όλες σε 1 ΛΠ κατ 4. Έτσι και αλλιώς, κατ 1 έως και 4, παίρνουν οριστική εξαίρεση. Οπότε κανένα πρόβλημα και κερδίζει και 250 Ε.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

On 24/7/2020 at 6:48 ΜΜ, Largy said:

Σε 1 φκ με κατηγορία 1 βάζεις την ΥΔ της κατοικίας (αν κατάλαβα καλά έχεις και ΥΔ, αν όχι ό,τι σου λέει ο Παύλος) μαζί με 1 λοιπή παράβαση, αυτή προ του 75.

Σε άλλο φκ κατηγορία 4, την άλλη λοιπή παράβαση. Σύνολο 500 ευρώ

Ναι αυτό είναι, γιατί έχω και ΥΔ κατ. 1 όπως το έχεις καταλάβει. Γι' αυτό και επιλέγω 2 ΦΚ ένα ΦΚ με ΥΔ+1ΛΠ Κατ. 1 και ένα ΦΚ 1ΛΠ Κατ. 4. Σύνολο προστίμου 250+250=500€. Διαφορετικά αν δεν είχα ΥΔ κατ. 1 θα έβαζα 1ΦΚ κατ.4 όλα και θα πλήρωνα φυσικά 250€ όπως αναφέρει ο Παύλος. Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.