Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 1 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Κτίριο χωρίς άδεια πριν το 1975 ένα τμήμα,ένα άλλο τμήμα μετά σύνολο 97,00μ2 και ισόγεια αποθήκη κατ. 3 .Βάζω χωρίς οικ.αδεια με ΥΔ στα για  λιγότερο των 100,00  ή   θα υπολογιστούν και τα μ2 της ισόγεια αποθήκης;Γιατί μου βγάζει έτσι πάνω από 100 ,00 μ2 και αλλάζει το πρόστιμο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο συντελεστής επιβάρυνσης για >100 τμ. θα αυξηθεί από 1,3 σε 1,5.Τώρα αν όλα είναι κατ.1,2 και 3 δεν νομίζω να υπάρχει τεράστια διαφορά...Κατά την γνώμη μου πρέπει να υπολογίσεις συντελεστή >100 συμπεριλαμβάνοντας και την κ3 αποθήκη(συμμετέχει κι αυτή στο σύνολο της δόμησης).🙄

  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εχω υπόγεια αποθηκη στην άδεια. Στην πράξη έγινε ισόγειο φροντιστήριο προ της ημερομηνίας για την Κατηγορία 1. Πλέον με την νέα διατύπωση για ΚΑΤ1, είναι εφικτή η εισαγωγή του?

Link to comment
Share on other sites

σωστα

εδω, απο την κωδικοποιηση του καν62:

α) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 :Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, κατοικιών ή μη σε κτίρια με επικρατούσα χρήση κατοικία, που υφίστανται πριν από το έτος 1975:Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος και εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες είχαν ολοκληρωθεί πριν από τις 9.6.1975 με την καταβολή παραβόλουποσού διακοσίων πενήντα (250) ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου.Για την υπαγωγή υποβάλλονται τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων α, β, γ, δ, ε, και ζτου άρθρου 99και αποτύπωση των κατόψεων του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας.Αν έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος υποβάλλεται υποχρεωτικώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία. Αν στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγέςχρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκανμετά τις 9.6.1975,τότε για τις επιφάνειες αυτές δενπληρούνται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στην παρούσα κατηγορία και εντάσσονται στην Κατηγορία 2, 4 ή 5 ανάλογα την υπέρβαση και το χρόνο κατασκευής.Στην κατηγορία 1, υπάγονται ολοκληρωμένες -αποπερατωμένες αυθαίρετες κατασκευές ή εγκατεστημένες αλλαγές χρήσης, που έχουν συντελεστεί πριν τις 9.6.1975 σε κτίρια με επικρατούσα χρήση κατοικία, δηλαδή σε κτίρια όπου η χρήση κατοικίας υπερβαίνει το 50% της επιφάνειας (νόμιμης και αυθαίρετης) κύριας χρήσης του κτιρίου. Η απόδειξη του χρόνου κατασκευής γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 87.Στις περιπτώσεις όπου έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, η υπαγωγή κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου γίνεται υποχρεωτικώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία, ανεξαρτήτως αν ο ίδιος ιδιοκτήτης έχει περισσότερες διηρημένες ιδιοκτησίες.Το ύψος του παραβόλου δεν επηρεάζεται από το μέγεθος της επιφάνειας των αυθαιρέτων κατασκευών

 

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

14 ώρες πριν, ppetros said:

Πλέον με την νέα διατύπωση για ΚΑΤ1, είναι εφικτή η εισαγωγή του?

Καλημέρα κ από μένα.

Ήταν κ είναι κατηγορία 1, αν έχεις επικρατούσα χρήση κατοικία, αλλιώς κατηγορία 2.

Αν έχεις την προϋπόθεση αυτη και αν είναι ξεχωριστή οριζόντια υποχρεωτικά, σε δικιά της δήλωση.

 

Edited by zazeng
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 12/12/2020 at 3:39 ΜΜ, ChristinaK said:

συμπεριλαμβάνοντας και την κ3 αποθήκη(συμμετέχει κι αυτή στο σύνολο της δόμησης)

Αν ο διαχειριστής μηχανικός της δήλωσης θέλει να είναι 100% προς την πλευρά της ασφάλειας (αφού και λάθος προς αύξηση του προστίμου να έκανε, δεν τα έβαλε και στην τσέπη του. Υποτίθεται εξάλλου πως μπορεί μελλοντικά ο ιδιοκτήτης να αιτηθεί επιστροφή χρημάτων, αν τη δικαιούται.), τότε συμφωνώ με την απάντηση της ChristinaK, επειδή είναι λογική.

Αν όμως πάρουμε αυτή την προσέγγιση και δεν συμπεριλάβουμε στο ποσοστό μόνο κλειστούς χώρους που έχουν δηλωθεί με ΥΔ κύριων χώρων συγκεκριμένα βάσει των λογικών του 4495, τότε δεν γίνεται το θέμα σαφώς πολύπλοκο; Αν συμπεριλάβεις π.χ. αποθήκη Κ3 στο ποσοστό, δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν και ΗΧ που έχουν υπολογιστεί με αναλυτικό, αλλά συμμετέχουν στη δόμηση, λόγω του τάδε ΓΟΚ; Εκτός αν εντοπίζεις τον κανόνα συμμετοχής στο ποσοστό, μόνο την περίπτωση παραβάσεων Κ3 που αφορούν επιφάνειες κλειστών χώρων, και όχι γενικά ό,τι θα προσμετρούσε στον ΣΔ. Ή αν έχεις διαμορφώσει κάποιο σύστημα, αυστηρό μεν, αλλά καλά ορισμένο και που το ακολουθείς καθολικά σε κάθε (υπο)περίπτωση, οπότε κάτι θα ξέρεις.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 12/12/2020 at 3:05 ΜΜ, janna said:

Κτίριο χωρίς άδεια πριν το 1975 ένα τμήμα,ένα άλλο τμήμα μετά σύνολο 97,00μ2 και ισόγεια αποθήκη κατ. 3 .Βάζω χωρίς οικ.αδεια με ΥΔ στα για  λιγότερο των 100,00  ή   θα υπολογιστούν και τα μ2 της ισόγεια αποθήκης;Γιατί μου βγάζει έτσι πάνω από 100 ,00 μ2 και αλλάζει το πρόστιμο.

Θεωρώ ότι η Κ1 είναι παράβαση παραβόλου ανεξάρτητα με τα τμ , οπότε πληρώνεται το 250άρι και τέλος. Το ίδιο και η Κ3 .  Τα υπόλοιπα τμ αυθαιρέτων που έχεις ,θα συγκριθούν με τα 100,200, κ.λ.π.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Εχω την εξής πέριπτωση:

Σε ακίνητο όπου ανεγέρθει προ του 75 και η υφιστάμενη του κατάσταση είναι παντελώς διαφορετική σύφωνα με την προβλεπόμενη κάτοψη της Ο.Α, δηλαδή:

Παραβίαση πλαγίων ορίων 

Αλλαγή στη κάλυψη (οχι σε εμβαδό)

Αλλαγή στη δόμηση (όχι σε εμβαδό)

Προσθήκη εξώστη

Διαφορετική θέση κλιμακοστασίου

Με λίγα λόγια έχω ένα τελείως διαφορετικό κτίριο...

Εαν θεωρήσουμε ότι όλες αυτες οι αυθαιρεσίες πραγματοποιήθηκαν προ του 75 θα μπορέσει να ενταχθεί στη κατηγορία 1.

 

Ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

Όλες οι παραβάσεις εφ' όσον είναι πριν το 1975 μπορούν να μπουν στην Κ1 .

Πρόσεξε μήπως υπάρχουν διαφορετικές ΟΙ , οπότε πρέπει για  κάθε ΟΙ πρέπει να βάλεις και μία παράβαση Κ1.

niktri1992

Θα τακτοποιήσεις την ΟΙ του ορόφου με ένα 250άρι πρόστιμο παραβόλου.

Edited by karanus
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.