Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 1 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Ο περιορισμός των 20 εκατοστών εντός προκηπίου, ισχύει μόνο για την Κατηγορία 4.
Εφόσον πρόκειται για Κατηγορία 1 (επικρατούσα χρήση κατοικία, αυθαιρεσία πριν τις 9.6.1975), δεν υπάρχει πρόβλημα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ευχαριστώ για την πληροφόρηση -επιβεβαίωση.

Και κατά τη δική μου γνώμη η ΚΑΤ.1 είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει. Η έλλειψη Ο.Α επίσης δεν επιτρέπει συνδυασμούς. Απλά επειδή πρόκειται  για μεταβίβαση ακινήτου ( κτίσμα  κ οικόπεδο), χωρίς να γνωρίζω και την μελλοντική τύχη του (αν κ λογικά με ΣΔ σχεδόν 2,00, και εμβαδόν 600μ2...) θεώρησα χρήσιμο να διασταυρώσω γνώμες(η).

(Παρεπιπτόντως μιας κ η ΚΑΤ.4 αναφέρεται σε ύπαρξη Ο.Α., και σε μια καταχρηστική οπτική η χρήση ΚΑΤ. 3 (ιειε), ως επιπλέον παράβαση ήταν στις σκέψεις).

Edited by fkostas
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Έχω αναλάβει την τακτοποίηση ενός αυθαίρετου κτίσματος (κατηγορία 1) το οποίο είναι διηρημένο σε δυο διαμερίσματα. Αρχικά σκέφτηκα να το τακτοποιήσω ως ένα κτίσμα ενιαίο κάνοντας μια δήλωση και προσθέτοντας στα σχέδια και στην τεχνική έκθεση, αναλυτικά, ότι πρόκειται για δυο ξεχωριστά διαμερίσματα. 
Καταρχάς μπορώ να το κάνω αυτό η θέλει αναγκαστικά ξεχωριστές δηλώσεις;

Και δεύτερον, επειδή ο ιδιοκτήτης θέλει να εντάξει στο μέλλον τα δυο διαμερίσματα στο Εξοικονομώ-αυτονομώ ως ξεχωριστά, θα του δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα εάν η τακτοποίηση γίνει ενιαία για το κτίσμα όπως προανέφερα;
Θα μπορέσει να κάνει αίτηση για ξεχωριστό ρολόι ύδρευσης και ρεύματος; 
 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον γνωρίζει να απαντήσει.

 

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δες τα συμβόλαια, αν πρόκειται για ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες, θα γνωρίζεις ότι για κατ.1 απαιτείται μία δήλωση ανά ιδιοκτησία. Αν δεν έχει γίνει σύσταση, τότε το κτίριο λογίζεται ως ενιαίο και μπορείς να κάνεις 1 δήλωση κατ. 1 κανονικά.

Για να αιτηθείς ξεχωριστό μετρητή ΔΕΗ και ύδρευσης χρειάζεται άδεια διαχωρισμού ώστε να μπορείς να αιτιολογήσεις τον 2ο μετρητή.

Edited by akis73
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Στην περίπτωση μου δεν υπάρχει το συγκεκριμένο κτίσμα σε κάποιο συμβόλαιο η άλλο έγγραφο που να το περιγράφει ως ξεχωριστά διαμερίσματα. Επίσης, δεν ανέφερα ότι είναι διηρημένο κάθετα σε 2 διαμερίσματα όχι οριζόντια, οπότε μάλλον ως ενιαίο πρέπει να το δηλώσω.
Όσον αφορά το θέμα του 2ου μετρητή, όπως καταλαβαίνω, η τακτοποίηση δεν είναι αρκετή για να μπορέσει ο ιδιοκτήτης να αιτηθεί. Οπότε είτε τακτοποιηθεί το κτίσμα στο νόμο των αυθαιρέτων ως ενιαίο είτε σε ξεχωριστά διαμερίσματα δεν επηρεάζει μελλοντικές ενέργειες διαχωρισμού σωστά ; 
Ευχαριστώ και παλι! 

Edited by Pavlos33
διαμόρφωση κειμένου & διαγραφή παράθεσης αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)
Link to comment
Share on other sites

Αν δεν υπάρχει σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών και πρόκειται για αυτοτελή ιδιοκτησία με λειτουργικά και όχι συμβολαιογραφικά, διαχωρισμένα διαμερίσματα, η δήλωση θα είναι μια και θα αφορά όλο το ακίνητο (γη και κτίριο). 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι

έχω διαμερισμάτωση προ 75 και την έβαλα κατ. 1 και μικρές αλλαγές στις όψεις κ το περίγραμμα και  προσπαθώ να τα βάλω κατ. 3 αλλά μου βγάζει δεν συνδυάζεται κατ.1 με 3 , έχετε κάτι υπόψιν ?

 

Link to comment
Share on other sites

Ο συνδυασμός κατηγορίας 1 και 3 επιτρέπεται. Έχεις βάλει 2 ξεχωριστά φύλλα καταγραφής;

Μήπως το πρόβλημα είναι με την Δ.Δ που μπήκε κατηγορία 1; Δοκίμασε να την βάλεις κατηγορία 2 και πες μας αν λύθηκε το πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, AsiM said:

Καλησπέρα συνάδελφοι

έχω διαμερισμάτωση προ 75 και την έβαλα κατ. 1 και μικρές αλλαγές στις όψεις κ το περίγραμμα και  προσπαθώ να τα βάλω κατ. 3 αλλά μου βγάζει δεν συνδυάζεται κατ.1 με 3 , έχετε κάτι υπόψιν ?

 

Δοκίμασε να βάλεις την διαμερισμάτωση ως λοιπή παράβαση.

Link to comment
Share on other sites

το πρόβλημα είναι ότι οριστικοποίησα ήδη τη δήλωση γιατί έπρεπε να προλάβω την 30/6 και τελικά έβαλα 1 διαμερισμάτωση κατ. 1 και 1 λοιπή παράβαση (για τις μικροαλλαγές στις εξωτ. διαστάσεις και τα ανοιγματα).

Αν το γυρίσω σε υπαγωγή και το πάρει τελικά σε κατ. 3 πρέπει να περάσω επιτροπή κλπ κλπ, γιατί θα αυξηθεί το πρόστιμο >20% , οπότε λέω να το γυρίσω σε υπαγωγή αλλά να μη το δοκιμάσω ξανα κατ. 3, αλλά να βάλω τις αλλαγές στο περίγραμμα με τα τετραγωνικά τους κατ. 1 και τα ανοίγματα λοιπή παράβαση. ή απλά να το αφήσω ως έχει.

1 φκ - Κατ. 1 -διαμερισμάτωση και 1 φκ - κατ.3 πάντως δεν το δεχόταν με τίποτα, γι'αυτό αναγκάστηκα και το έκλεισα έτσι.

 

edit : μόλις μίλησα με το ΤΕΕ , μου είπε ότι εφόσον οι αλλαγές που έχω στο περίγραμμα και στα κουφώματα έγιναν πριν το 1975 δεν μπορούν να μπουν κατ.3 (γι'αυτο δεν το έπαιρνε το σύστημα) θα πρέπει να μπουν και αυτά κατ. 1 με αναλυτικό - 1 λοιπή παράβαση, όπως το έκανα δηλαδή Thx God

Edited by AsiM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.