Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 1 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

HAROUL

α) Συνυπολογίζονται όλοι οι αυθαίρετοι κλειστοί χώροι που προσαυξάνουν τον συντελεστή δόμησης του ακινήτου, χωρίς να εξετάζουμε την κατηγορία που ανήκουν.
β) Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το εδάφιο, γιατί ως αλλαγή χρήσης θεωρείται (για τον N 4495) η αλλαγή από κύρια σε κύρια.
Ενώ εσύ έχεις υπέρβαση δόμησης λόγω αλλαγής από βοηθητική σε κύρια.
Συνεπώς, πρέπει να υπολογίσεις τα ποσοστά υπέρβασης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 11/2/2022 at 9:54 ΠΜ, fpanagos said:

Συνάδελφοι καλημέρα.

Σε ένα τετραόροφο κτίριο εντός σχεδίου, έχουν εκδοθεί τρεις άδειες. Η 1η για Ισόγειο και Α' (προ του 1975), η 2η για Β' (αργότερα;) , και η 3η για Γ' όροφο. Κανένας ιδιοκτήτης δεν έχει άδεια στα χέρια του. Καλούμαι να δώσω βεβαίωση για Ο. Ι.  του Α' ορόφου. Αν τελικά καταφέρουν να βρουν μόνο το στέλεχος της 1ης άδειας, πως χειρίζομαι το θέμα κατά τη γνώμη σας και με τι δικαιολογητικά (σχέδια);

Ευχαριστώ.

 

Συνάδελφοι, είχα υποβάλει το παραπάνω θέμα στις 11/2. Θα μπορούσε κάποιος να μου απαντήσει;

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχει χαθεί ο φάκελος αλλά υπάρχει στέλεχος, πρέπει να κάνεις μερική ανασύσταση στην πολεοδομία. Θα σε βοηθήσουν ίσως κάποια σχέδια από συμβόλαια κλπ. Αν δεν βρεθεί το στέλεχος να το θεωρήσεις εξολοκλήρου αυθαίρετο και να τη γλιτώσεις με 250ευρώ. 

Link to comment
Share on other sites

Λες ότι κανένας ιδιοκτήτης δεν έχει άδεια. Από την πολεοδομία έχεις βεβαίωση απώλειας / καταστροφής φακέλου;

Link to comment
Share on other sites

Τελικά, υπάρχει το στέλεχος της άδειας στην πολεοδομία, δεν υπάρχει ο φάκελος, αλλά βρέθηκε στον συμβολαιογράφο από την σύσταση, τοπογραφικό και κάτοψη από την προσθήκη του δεύτερου ορόφου που αποτυπώνει και τον πρώτο όροφο που ενδιαφέρει εμένα. Οι αυθαιρεσίες είναι ότι έχει μεγαλώσει το μήκος των βεραντων (όχι το πλάτος) και προστεθεί περίπου 1 τμ που αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1%. Σκέφτομαι να το βάλω κατηγορία 3 με μια λοιπή παράβαση, με παράβολο-πρόστιμο 250€ ανεξάρτητα από χρόνο κατασκευής. Ούτε σχέδια, ούτε τίποτε. Μόνο υπεύθυνες δηλώσεις και τεχνικές εκθέσεις. Πως το βλέπετε;

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει σφραγίδα πολεοδομιας. Είναι της σύστασης. Επίσης η υπέρβαση στους εξωστες είναι 40%.

Link to comment
Share on other sites

Ο έλεγχος αυθαιρέτων γίνεται με τα σχέδια της πολεοδομίας. Τα σχέδια της σύστασης συγκρίνονται με αυτά της πολεοδομίας και βεβαιώνουν ή όχι διαφορετική διαμερισμάτωση.

Από την πολεοδομία εφόσον δεν υπάρχει φάκελος παίρνεις την βεβαίωση απώλειας και προκύπτει υποχρέωση ανασύστασης.  Συνάδελφοι μιλάνε για μερική τμηματική ανασύσταση, προσωπικά μία φορά που μου 'χει τύχει, δεν την δέχτηκε η πολεοδομία και μου ζήτησαν ανασύσταση όλης της πολυκατοικίας!

Εδώ ο καθένας χωρίζει το δρόμο του με τον άλλον...

Άλλοι βγάζουν αυθαίρετη όλη την οικοδομή και άλλοι κάνουν ανασύσταση.

Κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά. Αν είσαι πχ κατηγορία 1 με 250 € ρυθμίζεις όλο το κτήριο ως αυθαίρετο και γλιτώνεις όλη την ανασύσταση του φακέλου στην πολεοδομία...

377605665_ScreenShot2022-02-25at18_28_57PM.thumb.png.8c48ed40fa359d35cec04039513838dd.png

Edited by jbosdas
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Αν είναι προ του 1975 οι αυθαιρεσίες, εννοείται ότι από θέμα δουλειάς, συμφέρει να δηλωθεί η οριζόντια ως εξολοκλήρου αυθαίρετη αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν είναι σωστή αντιμετώπιση. Εφόσον έχει βρεθεί το στέλεχος και υπάρχει χαρτί ότι έχει χαθεί ο φάκελος, πρέπει να γίνει ανασύσταση. Επίσης θα κοιτούσα αν έχουν λάβει χώρα και άλλες συμβολαιογραφικές πράξεις στην εν λόγω οικοδομή, μήπως βρεθεί κάποια άκρη σχετικά με το πότε κινήθηκε τελευταία αφορά ο φάκελος κλπ.

Link to comment
Share on other sites

On 23/2/2022 at 3:04 ΜΜ, Angela_Liako said:

Σύσταση δεν υπάρχει δυστυχώς ούτε κατόψεις σύστασης. Τουλάχιστον ο πελάτης μου δεν έχει. Τα τετραγωνικά της σύστασης τα αναφέρει σε συμβόλαιο αγοραπωλησίας με το οποίο περιήλθε στην κατοχή του το διαμέρισμα (το 1988). Το μόνο που έχουμε είναι τα σχέδια της άδειας και το συμβόλαιο αγοράς. 

Συνάδελφοι επανήλθα γιατί ο πελάτης "βρήκε" τελικά τη κάτοψη της σύστασης. Το θέμα είναι ότι η κάτοψη της άδειας (1970), της σύστασης (1970) και της αποτύπωσης είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Με το σκεπτικό ότι η διαμερισμάτωση που βλέπω εγώ τώρα και αυτή που φαίνεται λόγω διαφοράς άδειας και σύστασης είναι διαφορετικές μπορώ να θεωρήσω ότι η παράβαση έγινε προ του 1975 ή όχι?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.