Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 1 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Το θέμα είναι ότι δεν εκκρεμεί η συντέλεση της απαλλοτρίωσης, αφού έχει γίνει παραχώρηση και μάλιστα χωρίς επιφύλαξη για αποζημίωση. Οπότε είναι σαν να συντελέστηκε η απαλλοτρίωση και δεν μπορεί να βασιστεί στην εγκύκλιο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι, ως προς την αποθήκη που λέγαμε χθες, η αποθήκη είναι κατασκευασμένη σε χώρο αποκλειστικής χρήσης του ισόγειου διαμερίσματος. Οπότε του ανήκει. Σύσταση δεν υπάρχει για αυτό. Η ερώτησή μου είναι ως προς το διαμέρισμα για το οποίο δεν έχω σχέδια άδειας. Πως θα το αντιμετωπίσω; Δεν γνωρίζω αν έχει κάποια αυθαιρεσία ή όχι. Θα μπορούσα να το δηλώσω στην Κ1 και να καταθέσω σημερινό σχέδιο; Αλλά τι θα βάλω στο φύλλο καταγραφής και στην τεχνική έκθεση;

Link to comment
Share on other sites

Το διαμέρισμα κανονικά 1Κ1 αφού έχεις τα στοιχία ότι είναι πριν το '75.

Η αποθήκη αν χρονικά είναι μαζί με το διαμέρισμα , τότε και αυτή στην ίδια Κ1

Προυπόθεση βέβαια η κατοικία να είναι επικρατούσα χρήση.

 

Εαν  η  αποθήκη  είναι σε άλλο χρονικό σημείο τότε  εξαρτάται απο τον χρόνο δημιουργίας  για την ένταξή της σε κατηγορία.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε υφιστάμενο έλεγχο νομιμότητας κατασκευής 1959 κατοικία βρήκα 1337/83 περαιωμενη και σωστό το κτίσμα (αποτύπωση 83 με έλεγχο σημερινό συμφωνουν σαν περιτυπωμα) αλλά αποτυπωμένο στο τοπογραφικό από τον μηχανικό τοτε σε άλλη θέση κατά 1μ μακρυτερα.(δλδ έγινε λάθος η θέση του στο τοπογραφικό στην τότε νομιμοποίηση)

 

Εκτός σχεδίου μη άρτιο

Αν δεν υπάρχει θέμα με τα 250€ προ 75 είναι σωστό να το περάσω ξανά τακτοποιήση?

Κάποια άλλη ιδέα?

Ευχαριστώ....

Link to comment
Share on other sites

Μου κάνει και για Κ3 αφου το περίγραμμα είναι ίδιο.

Δεν ξέρω όμως τι γίνεται με αυτό που λέει το άρθρο για μετακίνηση σε νόμιμη θέση.

Πόσο μπορεί μια θέση να θεωρηθεί νόμιμη σε μη άρτιο γήπεδο;

Αλλά και αυτό  που σκέφτεσαι για Κ1 δεν νομίζω ότι μπορεί να πει κάτι κάποιος.

Το διπλονομιμοποιείς διορθώντας το λάθος του τοπογραφικού.

Είσαι σίγουρα προς το μέρος της ασφάλειας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι παρακαλώ ξεμπερδέψτε με..... Έχω πολυκατοικία, ημιυπόγειο και 4 όροφοι κατοικιών,  εντός σχεδίου με οικ. άδεια του 1965.  Το ημιυπόγειο στην άδεια φαίνεται ως αποθηκευτικός χώρος, αλλά στην πράξη χρησιμοποιήθηκε εξ' αρχής ως διαμέρισμα.  Θα πάω κατηγορία 4 με υπέρβαση δόμησης λόγω αλλαγής χρήσης από βοηθητική σε κύρια χρήση; Ή επειδή είναι προ του 75 μπαίνει στην κατηγορία 1; Στην κατηγορία 1, ο νόμος αναφέρει μόνο αυθαίρετες κατασκευές και όχι αυθαίρετες αλλαγές χρήσης,

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω αν μπορείς να αποδείξεις τον χρόνο αλλαγής χρήσης πριν το 1983 να το βάλεις Κ2 για την αλλαγή χρήσης με ΥΔ.

 

.......Αν στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποι- ήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μετά τις 9.6.1975 τότε για τις επιφάνειες αυτές δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στην παρούσα κατηγορία και εντάσσονται στην Κατηγορία 2, 4 ή 5 ανάλογα την υπέρβαση και το χρόνο κατασκευής........

 

Βέβαια έτσι πως το διατυπώνει αφήνει και ένα παράθυρο για Κ1 και την αλλαγή χρήσης.   ....ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποι- ήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μετά τις 9.6.1975.....

 

Άρα αν πραγματοποιήθηκαν πρίν (και μπορείς να το αποδείξεις), τότε γιατί όχι και Κ1.

Link to comment
Share on other sites

Αν η εγκατάσταση της αυθαίρετης χρήσης έγινε πριν την 9/6/75 έχεις κατηγορία 1.

Πράγματι έτσι όπως είναι η διατύπωση δεν το αναφέρει. Στο ν. 4178 το αναφέρει μόνο στο παράρτημα της τότε εγκ. 3 με την διατύπωση ότι στην κατηγορία 1 υπάγονται και οι αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, οπότε ελπίζουμε σε κάποια επόμενη τροποποίηση του Νόμου να συμπεριληφθεί και ρητά αυτή η περίπτωση.

Στη θέση σου θα προχωρούσα την υπαγωγή για κάτι τόσο αυτονόητο. Εξάλλου αν δούμε παρακάτω στη διατύπωση της σχετικής παραγράφου αναφέρεται ότι:

 Αν στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μετά τις 9.6.1975 τότε για τις επιφάνειες αυτές δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στην παρούσα κατηγορία και εντάσσονται στην Κατηγορία 2, 4 ή 5 ανάλογα την υπέρβαση και το χρόνο κατασκευής.

Από το παραπάνω προκύπτει εμμέσως το συμπέρασμα ότι ήθελαν να γράψουν και για αυθαίρετες αλλαγές χρήσης προ 9/6/75, αλλά μάλλον το ξέχασαν.

 

α) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1: Αυθαίρετες κατασκευές σε κτίριο με επικρατούσα χρήση κατοικία, που υφίστανται πριν από το έτος 1975: Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος και εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες είχαν ολοκληρωθεί πριν από τις 9.6.1975 με την καταβολή παραβόλου ποσού διακοσίων πενήντα (250) ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου. Για την υπαγωγή υποβάλλονται τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων α΄, β΄, γ΄, δ΄, ε΄, και ζ΄ του άρθρου 99 και αποτύπωση των κατόψεων του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας. Αν έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος υποβάλλεται υποχρεωτικώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία. Αν στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μετά τις 9.6.1975 τότε για τις επιφάνειες αυτές δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στην παρούσα κατηγορία και εντάσσονται στην Κατηγορία 2, 4 ή 5 ανάλογα την υπέρβαση και το χρόνο κατασκευής.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα! Σας ευχαριστώ πολύ για τις τόσο άμεσες απαντήσεις. Συμφωνώ ότι αυτό :

 

"Αν στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μετά τις 9.6.1975 τότε για τις επιφάνειες αυτές δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στην παρούσα κατηγορία και εντάσσονται στην Κατηγορία 2, 4 ή 5 ανάλογα την υπέρβαση και το χρόνο κατασκευής",

 

εμμέσως εντάσσει και τις αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις προ του 75 στην κατηγορία 1. Αλλά προβληματίστηκα.... μήπως υπάρχει κάποιος λόγος που δεν αναφέρεται ρητά η αλλαγή χρήσης (το ίδιο συμβαίνει και στην κατηγορία 2). Μου φαίνεται απίθανο απλά να ξεχάστηκε στη διατύπωση.  Η αλλαγή χρήσης εμφανίζεται ουσιαστικά στην κατηγορία 4. 

 

Ήδη ψάχνω Ε1 ή Ε9 των παλαιότερων ιδιοκτητών.....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Απίθανο δεν είναι τίποτα με τους νόμους αυθαιρέτων. Mη σε προβληματίζει. Στο ν. 4178 επίσης δεν αναφέρονταν και αποσαφηνίστηκε με την τότε εγκύκλιο 3. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.