Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 3 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

34 λεπτά πριν, Irini said:

Τον τρόπο τακτοποίησης που περιέγραψα, προσωπικά, τον εφάρμοζα και στο Ν.4178/13.

Η εγκύκλιος, κατ' εμέ, διευκρινίζει κάποια σημεία του τρόπου αυτού αντιμετώπισης τέτοιων περιπτώσεων, που δεν ήταν απόλυτα ξεκάθαρα με το Ν.4495/17. Η εγκύκλιος κατ εμε τα κανει...... στο συγκεκριμένο ζήτημα

Παράδειγμα 1 :

Κατασκευάστηκε με οικοδομική άδεια ένα σπίτι 100 τ.μ., που όμως δεν τοποθετήθηκε στη θέση που προβλεπόταν από την ο.α., αλλά σε άλλη σύννομη θέση στο γεωτεμάχιο, με αποτέλεσμα τα 20 τ.μ. του να βρίσκονται εκτός εγκεκριμένου περιγράμματος κάλυψης βάσει αδείας. Σε σύννομη θέση παρόλα αυτά. Συμφωνώ

Παράδειγμα 2 :

Κατασκευάστηκε με οικοδομική άδεια ένα σπιτι 100 τ.μ. στην προβλεπόμενη εγκεκριμένη θέση. Έχτισαν όμως αυθαίρετα επιπλέον 20 τ.μ. 

 

Στην πρώτη περίπτωση, συνεχίζουμε να έχουμε 100 τ.μ. σπίτι. Απλά σε λάθος θέση. Άρα χρεώνω μόνο το πρόστιμο μετακίνησης σε άλλη σύννομη θέση. Δεν έχουμε υπερβεί ούτε την εγκεκριμένη δόμηση ούτε την εγκεκριμένη κάλυψη.

Στη δεύτερη περίπτωση, έχουμε τελικά 120 τ.μ. σπίτι. Εδώ, ναι, χρεώνουμε υπέρβαση δόμησης και κάλυψης. Το σπίτι είναι μεγαλύτερο. Πρέπει να το πληρώσει αυτό ο ιδιοκτήτης. 

Με το δικό σου σκεπτικό @Iaxanos στην πρώτη περίπτωση θα έπρεπε να χρεωθεί υπέρβαση δόμησης και κάλυψης και όχι πρόστιμο μετακίνησης, σωστα? Άρα οι δυο περιπτώσεις θα πλήρωναν το ίδιο πρόστιμο, μόνο που στη δευτερη περίπτωση ο ιδιοκτήτης στο τέλος θα είχε μεγαλύτερο σπίτι! Κατ αρχήν στην περίπτωση που αναφέρθηκε μετα τη μετακίνηση (που αποτέλει τη μόνη παράβαση) το σπίτι βρίσκεσαι σε μη σύννομη θέση. Αρα πάει περίπατο η κ3.

Η δική μου θέση συνοπτικά και με βάση το νόμο είναι η εξής:
Αν το προβλεπόμενο μετα την όποια μετακίνηση βρισκεται σε σύννομη θέση τότε η μετακίνηση πάει Κ3 και οι υπόλοιπες παραβάσεις υπολογίζονται με βάση το μετακινημένο προβλεπόμενο περίγραμμα της ο.α
Η διαφωνία μου με άλλους συναδέρφους στο φόρουμ εγκειται στο γεγονός οτι η άλλη άποψη λεει πώς απαξ και εχω μετακίνηση και κάποια ΥΔ πχ 1τμ, δεν μπορώ να κάνω χρήση της Κ3.

Link to comment
Share on other sites

εγώ τα αντιμετώπιζα και στον 4178 και τωρα στον 4495 ως εξής: Η μετατόπιση με την ΚΑΤ.3 είναι για καθαρά ακίνητα σε σύννομη θέση (όπου δηλαδή θα μπορούσε κανείς να κάνει ενημέρωση φακέλου). Όταν ξεφεύγω από το ίχνος τις αδείας παίρνει ΥΔ και ΥΚ (και ανάλογα αν μπαίνω σε Δ ή προκήπιο χρεώνω έξτρα) και αν δεν έχω σχέση με το ίχνος καθόλου θεωρώ ότι δεν έχω άδεια καν.

Την μετακίνηση του ίχνους της αδείας ειδικά όταν ξεχειλίζει ένα σχήμα από παντού δεν βρίσκω με ποιον τρόπο μπορεί να την πραγματοποιήσει κανείς.

Και να καταθέσω εδώ οτι σε επικοινωνία με το helpdesk του ΤΕΕ Θεσσαλονίκης και τηλεφωνικά με το ΤΕΕ Αθήνας στην έναρξη του 4495 ειπώθηκε χαρακτηριστικά το "έτσι είναι το σωστό αλλά το 99% των συναδέρφων χρεώνει ΚΑΤ.3 ώστε να εφαρμόσει μετατοπισμένο το ίχνος της αδείας."

Δεν καταλαβαίνω καθόλου τη λογική χρέωσης και ΚΑΤ.3 και ΥΔ ΥΚ...

Edited by freecat
Link to comment
Share on other sites

Σε ένα διαμέρισμα , ένας ΄χώρος που στην κάτοψη αναγράφεται ως ''Αποθήκη'' θα χρησιμοποιηθεί ως W.C. και στον οποίο έχουν περαστεί δύο σωληνώσεις όπως φαίνεται και στην εικόνα .Αυτό αποτελεί κάποιου είδους αυθαιρεσία?

VideoCapture_20190702-211007.jpg

Link to comment
Share on other sites

Απ ότι βλέπω, η οικοδομή είναι υπό κατασκευήν. Υποθέτω ότι θα ελεγχθεί από ελεγκτή δόμησης. Άρα θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση της αδείας για όποια μελέτη επηρεάζεται με την αλλαγή (αρχιτεκτονικά, υδραυλικά).

Link to comment
Share on other sites

Η άδεια είναι του 1996.Το 2009 αναθεωρήθηκε επ' αόριστον επειδή έως τότε είχαν υλοποιηθεί φέρων οργανισμός και τοιχοποιίες.

Κάνω την ερώτηση γιατί ο  ιδιοκτήτης θέλει να πάρει δάνειο για τη συνέχιση και αποπεράτωση των εργασιών του οροφοδιαμερίσματός του , οπότε και πέρασε μηχανικός για τεχνικό έλεγχο  η οποία σημείωσε κάποιες λοιπές παραβάσεις και επίσης κράτησε σημειώσεις  και για αυτό το χώρο που φαίνεται Αποθήκη στην κάτοψη αλλά στην πράξη είδε τις σωληνώσεις. Εγώ για τις λοιπές θα κάνω τακτοποίηση αλλά δε ξέρω τι πρέπει να κάνω για αυτό το χώρο

Edited by dadabook
Link to comment
Share on other sites

τα wc και οι αποθήκες κατά τον κτιριοδομικό κανονισμό αποτελούν όμοιους  βοηθητικούς χώρους δηλαδή η μεταβολή της αποθήκης σε wc δεν αποτελεί αλλαγή χρήσης για την οποία να προαπαιτείται η έκδοση Ο.Α

υ.γ οι τυχόν δε μεταβολές της εσωτερικής διαδρομής των σωληνώσεων των μηχανολογικών εγκαταστάσεων (εντός της αυτοτελούς ιδιοκτησίας) από κανένα νόμο δεν προβλέπονται ως αυθαιρεσίες (ακόμη και από τον ελεγκτή δόμησης, όπου αυτός προβλέπεται σε τελικό έλεγχο) 

Επομένως αν δεν αλλάζουν οι όψεις δεν απαιτείται αναθεώρηση Ο.Α 

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Απ' ότι καταλαβαίνω, υπάρχει αλλαγή στις μελέτες των υδραυλικών, αλλά όχι και τροποποίηση διαγράμματος δόμησης. Άρα κάνω λάθος και δεν θέλει αναθεώρηση, αλλά νομίζω ότι θέλει ενημέρωση φακέλου.

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω σε περίπτωση που έχω υπέρβαση διαστάσεων σε εξώστη κ νέα ανοιγματα που δεν φαίνονται στην κάτοψη μπορώ να τα ρυθμίσω ως κατηγορία 3 ? και κάτι λιγο διαφορετικό, εξώστης που δεν υπήρχε στην κάτοψη του ορόφου πάει σαν πολεδομική παράβαση?

Link to comment
Share on other sites

Αν οι εξώστες είναι στο γγ τότε μπορείς να βάλεις κατ.3. αλλά αφού  έχεις και μια παράβαση για τον εξώστη που δεν υπήρχε, βάλτα όλα μαζί ως μια παράβαση κατ.4

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.