Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 3 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

On 26/11/2019 at 9:19 ΠΜ, Vasili said:

To πρόβλημα "λύθηκε" με το να γίνει τακτοποίηση με κατηγορία 3 (αποκλίσεις μέχρι 5%)

Ο τοπογράφος δεν ήθελε να αλλάξει τις διαστάσεις του τοπογραφικού και συνηγορούσα και εγώ σε αυτό γιατί είναι άλλο να γράφεις πχ. 10.00 και άλλο 10.09. Δεν είχαμε απόκλιση 2-3 εκατοστών αλλά 9. Ομως ήμαστε εντός των νόμιμων αποκλίσεων 2%.

Ο συμβολαιογράφος απαιτούσε είτε να γραφτεί το εμβαδόν της άδειας ΑΚΡΙΒΩΣ στο τοπογραφικό και να μην γίνει τακτοποίηση, είτε να πάμε με το μετρούμενο και να κάνουμε τακτοποίηση. Δεν μπορούσε να δεχθεί να γραφτεί το μετρούμενο εμβαδόν και να μην γίνει τακτοποίηση γιατί  επέμενε πως αυτό δεν είναι αποδεκτό από τη ΔΟΥ. Για κάποιο ακαθόριστο και ακατανόητη για μένα λόγο δεν μπορούσε να δεχθεί την νόμιμη απόκλιση και να γραφτεί το μετρούμενο εμβαδόν.

Το εξήγησα στον πελάτη και επειδή ήθελε να τελειώνει αποφάσισε να το πάμε ως τακτοποίηση.

Μου έχει μείνει η απορία όμως:

Όταν έχουμε μια ακριβή μέτρηση τοπογραφικού, θα πρέπει να αναγράφεται το τελικό εμβαδόν μαζί με το σοβά ή να γράφονται 2 εμβαδά: το τελικό και αυτό χωρίς το σοβά ?

Είναι λίγο ψείρισμα της μαϊμούς, αλλά μετά από αυτό το περιστατικό θα ήθελα πολύ να μάθω τι τακτική ακολουθείτε. Η απόκλιση -αν και μικρή- μπορεί να είναι 1-2 τ.μ. ανάλογα με την περίμετρο του κτίσματος. 

 

Έχω την ίδια απορία. Συνήθως στην ανοχή 2% δεν αναγράφω τις μετρούμενες καθώς εξ ορισμού δεν αποτελούν αυθαιρεσία.

Όμως στην υπαγωγή κατηγορίας 3 στο σχέδιο γράφουμε τις μετρημένες διαστάσεις και την απόκλιση που προκύπτει στην επιφάνεια?

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς στην υπαγωγή κατηγορίας 3 στο σχέδιο γράφουμε τις μετρημένες διαστάσεις, καθώς η επιπλέον απόκλιση της επιφάνειας ρυθμίζεται ως μικρή παράβαση.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

(1η ρύθμιση θα κάνω σε:)

Αυθαίρετη Ισόγεια Αποθήκη κτισμένη σε εντός σχεδίου με 6,80τμ . Όταν κτίστηκε ήταν εκτός σχεδίου. πλέον είναι εντός σχεδίου με Πράξη εφαρμογής (δε ρυθμίστηκε με νόμο περί αυθαιρέτων) επιτρέπεται να τεθεί στην κατηγορία 3? Δεν ανήκει στις διατάξεις του άρθρου 30 ν4495 17

 

Με εκτίμηση

Edited by dlpavloss
Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα και από μένα,

 σε κατοικία έχω υπέρβαση δόμησης λόγω μετατροπής η/χ σε κλειστό κατηγορίας 4 και διάφορες παραβάσεις κατηγορίας 3 με μία απ αυτές να είναι η ιειε) αλλαγή στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου έως 5%(η μια από 6,05μ έγινε 6,12 και η άλλη από 7,90μ σε 7,95. Διαφορά εμβαδού 0,86 τ.μ) .

Σύμφωνα με το νόμο για τις παραβάσεις κατηγοριας 3 θέλει αίτηση, υπεύθυνη δήλωση, τεχνική έκθεση και φωτογραφίες για την κατηγορια 4 όμως θέλω και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά ανάμεσά τους και τα σχέδια διορθωμένα.

Έχω μπλεχτεί και θα ήθελα την άποψη σας.

1. Στο διάγραμμα κάλυψης και τις κατόψεις που θα διορθώσω λόγω της υπέρβασης δόμησης από τον η/χ που έγινε κλειστός θα πρέπει να διορθώσω και τις διαστάσεις που ρυθμίζω με την κατηγορία 3? Αυτό θα μου δημιουργήσει μια υπέρβαση δόμησης 0,86 τ.μ επιπλέον του η/χ την οποία ρυθμίζω με την κατηγορία 3

2. Επίσης στην Ο.Α έχω η/χ 6,05*2,30=13,91 τ.μ αλλά σύμφωνα με τη νέα διάσταση που ρυθμίζω στην κατηγορία 3 γίνεται 6,12*2,30=14,08τ.μ. Ποιο από τα δύο νούμερα υπολογίζω στην κατηγορία 4 σαν υπέρβαση δόμησης?

Η γνώμη μου είναι ότι σύμφωνα με το νόμο αφού η αλλαγή των διαστάσεων ρυθμίζεται με την κατηγορία 3 δε χρειάζεται να υπολογίσω την διαφορά των 0,86 τ.μ. από τις νέες εξωτερικές διαστάσεις σαν υπερβ. δόμησης καθώς και τα αυξημένα τ.μ του η/χ, αλλά από την άλλη μου φαίνεται παράλογο να μη διορθώνουμε στα σχέδια τις νέες διαστάσεις(αν και η αλήθεια είναι ότι είναι ελάχιστες). Πως αντιμετωπίζετε τέτοιες περιπτώσεις? Επίσης στο ε9 και στα συμβόλαια δε θα πρέπει να φαίνονται τα νέα τετραγωνικά των 6,12Χ7,95 τ.μ.?

:shock:

Ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

Οι διαστάσεις που μετρήσατε είναι διαστάσεις χτίστη ή συμπεριλαμβάνουν και τους σοβάδες ? Αν ισχύει το δεύτερο, στην ουσία δεν υπάρχει παράβαση αφού το 7,90 γίνεται εύκολα 7,95 με τον σοβά, ενώ και το 6,05 δεν απέχει και πολύ από το 6,12 (κάνει και κοιλιά η κορδέλα... ). Από την άλλη, σε κάθε περίπτωση είστε εντός της απόκλισης του 2% και θα έλεγα να την αγνοήσετε και να ασχοληθείτε μόνο με τον ημιυπαίθριο.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι, θα ήθελα μία διευκρίνηση γιατί έχω μπερδευτεί!

Έχω ένα διαμέρισμα, σε όροφο οικοδομής όπου η μία πλευρά έχει κατασκευαστεί σε όλη την οικοδομή κατά 20 εκατοστά μικρότερη (το διαγραμμισμένο κόκκινο τμήμα στο σκαρίφημα).

Θα γίνει ούτως ή άλλως δήλωση κατηγορίας 3 για μικροπαραβάσεις που υπάρχουν στο διαμέρισμα + μία αποθήκη στο δώμα της οικοδομής.

 

Θα πρέπει να γίνει κάποια μνεία για το τμήμα της οικοδομής που δεν έχει κατασκευαστεί;

Θεωρείται ότι είναι στην περίπτωση ιειε (αλλά για μείωση αντί για υπέρβαση) εντός του ορίου 5%;

 

Ευχαριστώ για την όποια απάντηση!

katopsi.jpg

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μνεία στην τεχνική έκθεση για να μπορεί να γίνει αντιπαραβολή των νόμιμων και τακτοποιημένων τμημάτων, οπότε η επιφάνεια που λείπει να τεκμηριώνεται ότι για παράδειγμα έγινε εκ κατασκευής και κατ αναλογία με την περίπτωση της εγκ. 3 (παράρτημα) Ν. 4178 δεν αποτελεί αυθαιρεσία αφού με την μη υλοποίηση του τμήματος αυτού δεν παραβιάζονται πολεοδομικές διατάξεις.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

συμφωνω με τον παυλο

μαλλον στο 81 παρ. 2 θα πας

το ιειε αναφερεται σε εξαιρεσεις απο το 89 παρ.2/α.β και γ.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Έχω κατάργηση κουφωμάτων και ύπαρξη μπαλκονοπορτας σε αυθαίρετη επέκταση της κουζίνας στον εξώστη (δεν υπάρχει σύσταση ο.ι.)  και παράλληλα αλλαγή διαστάσεων εξωστών(όχι υπέρβαση αλλά μη υλοποιήση τμήματος του εξώστη).

Μπορώ να βάλω ένα φύλλο καταγραφής με κατηγορία 3  και για τα δύο;

 

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. 

Διάβασε τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. 

Pavlos 33

Edited by teddyseker
τονισμός
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.