Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 3 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Οι νέες διαστάσεις δημιουργούν και νέα επιφάνεια οπότε θα σχεδιαστεί νέα κάτοψη και θα εμβαδομετρηθεί βάσει της νέας αποτύπωσης. Μπορεί ένα δικαιολογητικό να μη ζητείται, αλλά για λόγους μελλοντικής απαίτησης και πληρότητας στον πελάτη προσωπικά θεωρώ ότι μπορούμε να του το δώσουμε, κάνοντας την ανάλογη τιμολόγηση της εργασίας μας. 

Το δ. κάλυψης των αυθαιρέτων δεν είναι ακριβώς ίδιο με αυτό μιας Ο.Α. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει ειδική παράγραφος που να συσχετίζει αυθαιρεσίες, εμβαδά φύλλα καταγραφής, με τις αντίστοιχες σκιαγραφήσεις στα περιγράμματα. Το ότι στην τακτοποίηση μιας αποθήκης κατηγορίας 3 δεν εισάγουμε επιφάνεια στο κελί της εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος, δεν σημαίνει ότι σε περίπτωση έκδοσης άδειας η αποθήκη αυτή δεν θα συμπεριληφθεί στην πραγματοποιούμενη δόμηση. Το ίδιο θα συμβεί και με την επιπλέον επιφάνεια του κτιρίου λόγω της υπαγωγής του στην κατηγορία 3 για αλλαγή διαστάσεων και επιφάνειας.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι, ενδεχομένως να έχει απαντηθεί ήδη η απορία μου αλλά δεν βρίσκω κάποιο post.

Επιτρέπεται η ρύθμιση με τον ν.4495 επικάλυψης νόμιμου εξώστη με στέγη σε συνέχεια της στέγης του ορόφου, πάνω από κοινόχρηστο χώρο της πόλης;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Εννοείς προστέγασμα (πχ αυθαίρετη προέκταση πλάκας οροφής-πρόβολος) ή στέγαστρο με κολώνες;

Πότε εκδόθηκε η άδεια και πότε έγινε η αυθαίρετη κατασκευή;

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

Ο εξώστης είναι νόμιμος με άδεια του 2004 όπως και η στέγη. Η άδεια όμως προέβλεπε την στέγη μέχρι την Ρ.Γ. στην πράξη κάλυψε και τον εξώστη. Μπορώ τώρα να ρυθμίσω αυτή την επικάλυψη που έγινε;

Επισυνάπτω και μια πρόχειρη τομή για διευκόλυνση

Καταγραφή.JPG

Link to comment
Share on other sites

ωχ....

- και επειδη ο σκελετος της   οικοδομης   εναι   κοινοχρηστος,   αρα εχει "επικαλυψει" με κεραμιδια   ενα τμημα της τελευταιας πλακας και απαιτειται συναινεση των συνιδιοκτητων ....

- Μήπως ειναι   μια απλη στεγη χωρις σοφιτα  στην οποια δεν εχει καμμια προσβαση,

αρα ειναι μια κατασκευη που αφορα ολη την οικοδομη?

αλλά η αυθαιρεσια  δεν επηρεαζει το εμβαδον της ΟΙ.

[Χρήστο, και τι δουλεια ειχες εσυ να ανεβαινεις στα κεραμιδια του κόσμου???]:smile:

[παυλε καλησπερα]

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

ισως έχει απαντηθεί αλλά δεν μπορώ να το εντοπίσω με αναζήτηση.
Σε χωριό : κατασκευή κατοικίας χωρίς άδεια (έχει της χωροφυλακής, αλλά δεν σκοπεύω να το δηλώσω με ΟΑ) το 1967, κατασκευή αποθηκών (~200τμ για τραχτέρ κλπ κλπ) το 1972. (αρα αμφότερα ΚΑΤ 1). Έγινε προσθήκη κατ επέκτασιν στην κατοικία το 1981. (κατ 2).
Εχω ΟΜΩΣ υπόστεγο του 2006 (για σκιά στην   ισόγεια βεράντα ) ~25τμ (αναλυτικός και κάτι άλλα πχ μαντρότοιχος ..αλλά όλα 1 λοιπή παράβαση τελικά) ..

Το ερώτημα είναι οι λοιπές παραβάσεις του υποστέγου ..μπορούν να μπουν σε κάποιο φύλλο καταγραφής απο τα 2 (το ένα θα χει ΚΑΤ1 και το άλλο ΚΑΤ 2) ..ΒΛΕΠΩ ΠΩΣ ΟΧΙ (διότι ΔΕΝ βγάζει 250αρι για την Λοιπή Παράβαση ..

Τι κάνω επομένως ; Νέο φύλλο πχ με ΚΑΤ 5 αλλά 0-δενικά τετραγωνικά Υπέρβασης δόμησης και μόνο Λοιπή Παράβαση=1 ;  μετά θα μου ζητά και τοπογραφικό σαν απαραίτητο δικαιολογητικό της κατ 5 (το έξοδο του οποίου ο ιδιοκτήτης θέλει να αποφύγει ..ειναι πάππους και ήθελε να κάνει διαθήκη .χωρίς ρύθμισή και ας τα βρούν οι κληρονόμοι λέει μετά.. του έδωσαν να καταλάβουν τα παιδιά/κληρονόμοι οτι αυτοι θα πρέπει να κάνουν ρύθμιση έτσι κ αλλιώς μετά...οπότε γιατί να μην γίνει τώρα οπότε να ναι όλα ωραία και καλά όταν κληρονομήσουν ...αλλά δν θέλει  ο παπππούς τα έξοδα .. κυρίως του τοπογράφου..! )

Link to comment
Share on other sites

@dimitris GM ειλικρινά δεν είχα καμία πρόθεση να τα δω🤣🤣 Αλλά έχουν και απόληξη κλιμακοστασίου με ανοίγματα οπότε τα είδα! Ευτυχώς η οικοδομή ανήκει σε ένα ιδιοκτήτη οπότε δεν έχω θέμα με συναίνεση. Επίσης έχει σύσταση οριζόντιων οπότε δεν επηρεάζει τη νομιμότητα των διαμερισμάτων!

Αλλά σε περίπτωση καταγγελίας π.χ. θα αποτελεί αυθαιρεσία, γι αυτό αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να το ρυθμίσω κι αυτό στη λογική της περ. γγ της κατηγορίας 3 όπου επιτρέπει ρύθμιση αυθαίρετου εξώστη πάνω από κοινόχρηστο οπότε γιατί να μην επιτρέπεται και η ρύθμιση της αυθαίρετης επικάλυψης;

@Pavlos33 αυτή η κατασκευή επιτρέπεται δηλαδή με νοκ; Θα μπορούσα να βγάλω άδεια για επικάλυψη εξώστη εκτός Ρ.Γ.; Επειδή αναφέρεις για νομιμοποίηση.

 

@MHD  Στην κατηγορία 1 δεν μπορείς να δηλώσεις λοιπή παράβαση, θα πρέπει να γίνει ξεχωριστό φύλλο καταγραφής. Στην Κατηγορία 2 μπορείς κανονικά. Στη δική σου περίπτωση όμως εφόσον τα υπόστεγα είναι μετά το 82 δεν μπορείς να τα βάλεις στην κατηγορία 2 οπότε αναγκαστικά (λόγω παλαιότητας) θα κάνεις ξεχωριστό φύλλο καταγραφής με μία λοιπή παράβαση και κατηγόρια 5.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, chris8 said:

@Pavlos33 αυτή η κατασκευή επιτρέπεται δηλαδή με νοκ; Θα μπορούσα να βγάλω άδεια για επικάλυψη εξώστη εκτός Ρ.Γ.; Επειδή αναφέρεις για νομιμοποίηση.

Το θέμα είναι ότι αν επιτρεπόταν να βγει στέγη έξω από τη ρυμοτομική γραμμή λογικά θα το είχαν κάνει κατά την έκδοση της άδειας. Το να "κόψουν" τη στέγη πάνω στην ρυμοτομική γραμμή και να αφεθεί μόνο πρόβολος ως αρχιτεκτονική προεξοχή (ή ως μη βατός εξώστης το πιθανότερο-δες στο τότε δ. κάλυψης να δεις πως τον έχουν), υποθέτω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, αλλιώς θα είχαν συνεχίσει τη στέγη μέχρι το ελεύθερο άκρο (όπως και τελικά έγινε αυθαίρετα) κάτι που και καλύτερο από άποψη αισθητικής θα ήταν και πιο πρακτικό στην κατασκευή. Επομένως για την νομιμοποίηση με πληρωμή παράβολου μέσω του 4495 εξετάζεις αν η κατασκευή μπορεί να νομιμοποιηθεί με το σύνολο των διατάξεων της εποχής που τελέστηκε η αυθαιρεσία (στην προκειμένη περίπτωση βάσει του ΓΟΚ 85/00) ή με το σύνολο των σημερινών διατάξεων (Ν. 4067/12).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και καλή χρονιά!!!

Κατά τη διάρκεια μιας τακτοποίησης μου γεννήθηκε η εξής απορία: Θέλω να δηλώσω υπέρβαση επιφάνειας εξωστών

Το ποσοστό του 20% το συγκρίνω σε σχέση με την επιφάνεια των εξωστών που προβλεπόταν από την οα να κατασκευαστούν στον : α) όροφο , β) στην οικοδομή ή γ) στην οριζόντια ιδιοκτησία

Αυτά ισχύουν και στην διαπίστωση απαίτησης μελέτης στατικής επάρκειας?

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.