Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 3 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

να υπενθυμισω αυτη τη συζητηση

https://www.michanikos.gr/forums/topic/45634-οικίσκοι-γεωτρήσεων-αντλητικών-εγκαταστάσεων-εγκύκλιος-77124-1-1978-υπ-δημ-έργων/?do=findComment&comment=834486

δες τε και λιγο πιο πανω..απο τον sofopc ....[με τις καλησπερες μου]

και τους αλλους συναδελφους...ειναι διδακτικα....

[οπότε, τωρα, θα ξανακαταθεσει  νεα ερωτηση για οσα ζητουσε σαν -τοτε- αντιπολιτευση

και ξεχασε να τα κανει σαν Υπουργος

οπότε   δικαιουται να ξανα-διαμαρτυρηθει]😁:evil:

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

"Διευκρινίζεται ότι το εδάφιο αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο ισόγειες, αυτοτελείς
αποθήκες και όχι άλλους βοηθητικούς χώρους που εξυπηρετούν το κτίριο (π.χ λεβητοστάσια,
κλειστές θέσεις στάθμευσης, κ.ά). Επίσης, υπάγονται και περισσότερες της μιας ανεξάρτητες
αποθήκες, εφ’ όσον η συνολική επιφάνειά τους δεν υπερβαίνει τα 15 τ.μ., τηρουμένων των
λοιπών προϋποθέσεων." Εγκυκλιος 2 του Ν.4495/17 που αφορα την κατηγορια 3

Αυτο ειναι νεο παλι?τοσα χρονια τακτοποιουσαμε αποθηκες σε ολους τους οροφους και τωρα μας λεει οτι αφορα μονο τις ισογειες??? νωρις μας το αλλαξαν!! αντε να δουμε τι νεο θα θυμηθουν 10 χρονια μετα!! εγω πρεπει να εχω ηδη 10 δηλωσεις ακυρες βαση της νεας εγκυκλιου

Edited by kostavros
Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε ερμηνεία εγκυκλίου που διαφοροποιείται (είτε θετικά, είτε αρνητικά προς τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη) η οποία διαφοροποιείται από το νόμο. Μια χαρά θα τακτοποιήσεις αποθήκη στο δώμα που πληροί τα κριτήρια της κατηγορίας 3. Μην ασχολείσαι με το πυροτέχνημα που άναψαν οι προηγούμενοι φεύγοντας από το Υπουργείο.

Link to comment
Share on other sites

On 20/2/2020 at 2:53 ΜΜ, sada said:

Καλησπέρα σε όλους, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Σε κτίριο με άδεια 1998, υπάρχει επέκταση στον Α' όροφο κτιρίου (το μελετάω σαν ενιαίο κτίριο, όχι κάθε οριζόντια ιδιοκτησία ξεχωριστά) κατά 40εκ στην πρόσοψη εντός της πρασιάς. Εξετάζω την περίπτωση του 5% για τον Α' όροφο και μπορώ να πατήσω πάνω στην κατηγορία 3 παρ. ιειε. Το συνολικό ύψος του κτιρίου είναι μικρότερο από αυτό της οικοδομικής άδειας και του επιτρεπόμενου φυσικά, όμως η στάθμη του Α΄ορόφου είναι ψηλότερη από την αντίστοιχη της άδειας με απόκλιση μεγαλύτερη του 5%. Χάνω την δυνατότητα να το εντάξω στην κατ3 παρ ιειε? Διαφορετικά αναγκαστικά πάω κατηγορία 5? Ευχαριστώ

 

Μήπως μπορώ να πάω κατηγορία 3 και για το ύψος να πάω με αναλυτικό προυπολογισμό?

Καμμια άποψη γι' αυτό?

Link to comment
Share on other sites

On 22/2/2020 at 7:09 ΜΜ, Pavlos33 said:

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε ερμηνεία εγκυκλίου που διαφοροποιείται (είτε θετικά, είτε αρνητικά προς τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη) η οποία διαφοροποιείται από το νόμο. Μια χαρά θα τακτοποιήσεις αποθήκη στο δώμα που πληροί τα κριτήρια της κατηγορίας 3. Μην ασχολείσαι με το πυροτέχνημα που άναψαν οι προηγούμενοι φεύγοντας από το Υπουργείο.

Οποτε να μην ανησυχω συναδελφε λες ε? γιατι εχω τρομαξει με την βλακεια που ειδα

Link to comment
Share on other sites

6 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

Κανένας λόγος ανησυχίας. Προχώρησε τη δουλειά σου όπως έχεις αρχικά κρίνει.

Να δω βεβαια στο τελος ποιος θα μας ελεγξει σε αυτες τις δηλωσεις, οπως διαβασα προσφατα την προηγουμενη Κυριακη, και πως θα ερμηνευει νομους και εγκυκλιους που εχουν βγει κατα καιρους

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι για την περίπτωση ιειε) δηλαδή για την αλλαγή στις εξωτερικές διαστάσεις έως 5% έχω την εξής ερώτηση κατόπιν μάλιστα διευκρίνισης από τηλεφωνική απάντηση του ΤΕΕ, που ανετράπη η μέχρι τώρα αντίληψή μου - ερμηνεία μου.

Τι νόμιζα μέχρι σήμερα: Έχεις ενα κτήριο 10Χ10, αν έγινε μέχρι 10,50 είσαι οκ και μπορείς μάλιστα να τακτοποιησείς και εκτός Ρ.Γ. τα 50 εκ. Δηλαδή απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει μεγαλώσει η διάσταση.

Τι είπε το ΤΕΕ: Ακόμα και αν έχει διατηρηθεί η διάσταση 10μ και έστω ότι "μετακινήθηκε" εκτός Ρ.Γ. για 40εκ, μπορεί να τακτοποιηθεί γιατί εξετάζω το σύννομο περίγραμμα και έχω στη μια πλευρά επιμήκυνση και στην άλλη απομείωση. Γιατί έχω σύννομο περίγραμμα 9,60μ, του οποίου το 5% είναι 0,48μ και για 0,48μ μπορώ να τακτοποιήσω αν έχει βγει στη Ρ.Γ.

Τελικά ποιο από τα δύο ισχύει?

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο καλησπέρα

Το είχαμε συζητήσει αυτό παλιά (προσωπικά συμφωνούσα με όσα λέει το ΤΕΕ -δηλ ότι το 5% ισχύει για ότι βγαίνει σε κοιν/στο-κοιν/λή) αλλά άλλοι έλεγαν ότι το 5% ισχύει σε κάθε περίπτωση (ή καλύτερα ..για κάθε νόσο!)

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, θα ήθελα την άποψή σας για την αντιμετώπιση της εξής περίπτωσης:

Σε διαμέρισμα στο οποίο κλήθηκα να κάνω τακτοποίηση/βεβαίωση για συμβόλαιο, κατόπιν αυτοψίας, παρατηρήθηκαν οι εξής δύο (2) διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με το σχέδιο της οικοδομικής αδείας: 

α) μετατόπιση τοίχου μεταξύ του διαμερίσματος και ομόρου διαμερίσματος, [αλλαγή η οποία εμφαίνεται ορθά όπως είναι σήμερα στο σχέδιο της σύστασης οριζ. ιδιοκτησιών] --> θεωρώ ότι πρέπει να γίνει υπαγωγή ως Διαμερισμάτωση,

β) αύξηση διάστασης πλευράς διαμερίσματος (όμορη-όριο με τον κοινόχρηστο διάδρομο εσωτερικά της πολυκατοικίας) κατά 30cm (από 6,35μ έγινε 6,65μ, αλλαγή στο μήκος >2% διάστασης αλλά <5% της αρχικής πλευράς του διαμερίσματος με αύξηση εμβαδού <2% αυτού που αναγράφεται στη σύσταση), η οποία πλευρά καταλήγει σε εσωτερικό φωταγωγό της πολυκατοικίας, η οποία επιφέρει μετατόπιση του φωταγωγού κατά 30cm χωρίς όμως διαφοροποίηση των διαστάσεων αυτού (οι διαστάσεις του φωταγωγού δηλαδή παραμένουν ίδιες με την οικοδ. άδεια όσο και με το σχέδιο της σύστασης-έχω δηλ. ομοιόμορφη μετατόπιση). Η διαφοροποίηση αυτή υπάρχει τόσο ως προς το σχέδιο οικοδ. αδείας όσο και ως προς το σχέδιο της σύστασης. Βάσει του Ν. 4495  άρθρ. 81+82, θεωρώ ότι προκύπτει ότι: οι παραβάσεις της Κατηγορίας 3 θεωρούνται πολεοδομικές παραβάσεις και οι οποίες ανήκουν στις εξαιρέσεις απαγόρευσης μεταβίβασης, δηλ. μπορούν να καταρτισθούν συμβόλαια χωρίς υπαγωγή των παραβάσεων Κατηγ.3 αλλά με αναφορά και περιγραφή αυτών στην Τεχνική Έκθεση Μηχανικού (βάσει και της εγκ.2/2019). 

Θα ήθελα την γνώμη σας, για το αν μπορώ-αν μου δίνει τη δυνατότητα ο νόμος, να κάνω υπαγωγή για την Διαμερισμάτωση και όχι για την αύξηση του μήκους της πλευράς (<5% μήκους κλπ κλπ) με ομοιόμορφη μετατόπιση φωταγωγού (χωρίς μείωση επιφανείας του), την οποία να περιγράψω βέβαια στην τεχνική έκθεση. Ο σκοπός είναι να αποφύγω πιθανή απαίτηση τροποποίησης σύστασης, χωρίς όμως να γίνει ψευδής δήλωση ή δήλωση εκτός πρόβλεψης του 4495.

Ευχαριστώ για οποιαδήποτε βοήθεια ή γνώμη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.