Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 3 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

15 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Οι συνθήκες του 5% σε διάσταση και εμβαδόν πρέπει να πληρούνται σωρευτικά. Αν έκρινες ότι οι διαστάσεις σου είναι άνω του 2% και μέχρι 5% θα κάνεις μια υπαγωγή στην "εύκολη"  κατηγορία 3. 

Παύλο στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται να κάνω και κάτοψη; Αν όχι, πως θα παρουσιάσω τα τετραγωνικά που ισχύουν τώρα, στην τεχνική έκθεση;

Link to comment
Share on other sites

παιδιά μια διευκρίνηση.

εστω οτι είμαστε μέσα στα όρια του 5% στην περιπτωση ιειε) σχετικά με τις εξωτερικές διαστάσεις, τί γίνεται με τα επιπλέον τετραγωνικά που δημιουργούνται?

δηλαδη αντι για 130τμ κατοψης σύμφωνα με ΟΑ, με την μικρη αλλαγη στις εξωτ διαστάσεις, έχουμε 132τμ. Αυτα τα 2τμ θα τα βάλουμε σε αντίστοιχη κατηγορία και θα πληρώσουμε πρόστιμο? ή απλα θα τα εντάξουμε στην κατ3 και θα το αναφέρουμε στην ΤΕ.?

ευχαριστω πολυ

Link to comment
Share on other sites

16 λεπτά πριν, ksteve said:

Απλά θα τα εντάξουμε στην κατ3 και θα το αναφέρουμε στην ΤΕ

σ'ευχαριστω, αλλά μόλις βρήκα και αυτό.

Αρθ 81, παρ 2

Δεν συνιστούν αυθαίρετη κατασκευή και δεν καταγράφονται ως παραβάσεις κατά τον έλεγχο οι αποκλίσεις των περιμετρικών διαστάσεων του κτιρίου έως δύο τοις εκατό (2%) από τις αναγραφόμενες στο διάγραμμα κάλυψης/δόμησης της οικοδομικής άδειας/άδειας δόμησης, μετρούμενες σε διαστάσεις κτίστη (φέρων οργανισμός και στοιχεία πλήρωσής του, χωρίς επιχρίσματα επενδύσεις), εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται κοινόχρηστοι χώροι του σχεδίου πόλεως. 

στην προκειμένη,  βρισκομαι και εντος του 2% οποτε δεν χρειάζεται καν να αναφέρω την κατ 3 ιειε)...

τώρα βέβαια αν ισχύει αυτο που λες, για τα έξτρα τετραγωνικά μεταξυ 2-5% πάλι δεν πληρώνουμε προστιμο....(?)!

Link to comment
Share on other sites

21 λεπτά πριν, ksteve said:

Απλά θα τα εντάξουμε στην κατ3 και θα το αναφέρουμε στην ΤΕ

Στην Τ.Ε. αναφέρουμε αναλυτικά και τις διαφορετικές διαστάσεις των πλευρών που είναι εντός του 5%

Link to comment
Share on other sites

Αν είσαι σε απόκλιση < 2%, μπορείς να μη χρεώσεις κάποια παράβαση. Αναφέρεις στην τεχνική σου έκθεση την (κατασκευαστική) απόκλιση που έχεις, τα τελικά τ.μ. της αποτύπωσης και το άρθρο που ανέφερες.

Αν είσαι σε απόκλιση < 5 %, χρεώνεις παράβαση Κατηγορίας 3, και αναφέρεις ακριβή απόκλιση και τελικά τ.μ. της αποτύπωσης σου

Κάποιοι Συμβολαιογράφοι βέβαια, ακόμα και να έχουμε απόκλιση < 2%, δε δέχονται να μη χρεώσουμε κάτι, γιατί....απορούν, πως άλλαξαν τα τ.μ. χωρίς να πληρώσει πρόστιμο?! Και έτσι ζητουν να χρεωθεί οπωσδήποτε παράβαση κατηγορίας 3.

 

Link to comment
Share on other sites

4 λεπτά πριν, Irini said:

Κάποιοι Συμβολαιογράφοι βέβαια, ακόμα και να έχουμε απόκλιση < 2%, δε δέχονται να μη χρεώσουμε κάτι, γιατί....απορούν, πως άλλαξαν τα τ.μ. χωρίς να πληρώσει πρόστιμο?! Και έτσι ζητούν να χρεωθεί οπωσδήποτε παράβαση κατηγορίας 3.

Προσωπικά κανείς δε μου έχει φέρει τέτοια αντίρρηση. Όπως πολύ σωστά αναφέρεις τεκμηριώνοντας στο κείμενο της τεχνικής έκθεσης το λόγο που δεν αποτελεί αυθαιρεσία και αναλύοντας το εμβαδόν και τις διαστάσεις, έχουμε πλήρως αποσαφηνίσει το θέμα. Μια παρόμοια περίπτωση που και προσωπικά την έχω εφαρμόσει είναι να απαιτείται να υπολογιστεί παράβαση για παραβίαση Δ χωρίς όμως να υπάρχει αυθαίρετη προσθήκη (περιπτώσεις αλλαγής ορίου, λανθασμένων αποτυπώσεων, λανθασμένης θέσης ανέγερσης κτιρίου κλπ). Ενώ στην πρώτη σελίδα της δήλωσης αναφέρονται περισσότερα τετραγωνικά στους κύριους χώρους, στην τεχνική έκθεση αναλύεται ποια είναι η επιφάνεια αυθαίρετων κλειστών χώρων και ποια είναι αυτή που συστημικά έχει καταχωρηθεί για τον υπολογισμό προστίμου. Θεωρώ ότι δεν έχουμε κανένα θέμα και μπορούμε να εξηγούμε στις συμβολαιογράφους κάποια πράγματα που ίσως λόγω της δικής τους ειδικότητας δεν γίνονται απολύτως κατανοητά.

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι οτι το πρόβλημα ήταν μεταξύ συμβολαιογράφου και υποθηκοφυλακείου. Το δεύτερο δεν ήθελε να το μεταγράψει αν δεν αιτιολογούταν με πρόστιμο η διαφοροποίηση τ.μ.

Και εκεί κάπου λες στο Συμβολαιογράφο, πες στον ιδιοκτήτη οτι θα πρέπει να πληρώσει 250 ευρώ παραπάνω, επειδή το υποθηκοφυλάκειο ετσι θέλει, ενώ ο Μηχανικός τεκμηριώνει το γιατί δεν χρειάζεται αυτό το εξτρα πρόστιμο...και τελειώνει η ιστορία! 

 

Link to comment
Share on other sites

Ο υποθηκοφύλακας διαβάζει και γνωρίζει το νόμο. Η παραπομπή στο εδάφιο του ν. 4495 περί απόκλισης μέχρι και 2% που δεν αποτελεί αυθαιρεσία και στη συνέχεια και η ερμηνεία της εγκ. 2/ν4495, δεν τον ικανοποιεί;  

Σωστά ως προς την τελική έκβαση.  Ο πελάτης θέλει να τελειώνει οπότε πληρώνει τα κερατιάτικα μετά.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.