Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 3 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Επικαλείσαι τα σχετικά αναφερόμενα στην εγκ. 3 Ν. 4178  για εξώστες προ ΓΟΚ 85 κατ αντιστοιχία. Με κατηγορία 3 (ξεχωριστό Φ.Κ) μπορείς να το υπάγεις. Το άλλο εδάφιο δεν μπορείς να το επικαλεστείς καθώς ο πρόβολος δεν σχετίζεται με διαστάσεις περιγράμματος της ιδιοκτησίας.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Η αμφιβολία μου προέρχεται από το ότι το ύψος της εξοχής είναι 0,90 απο το πεζοδρόμιο .Κατά τη γνώμη σου Pavlo βάζω ένα  Φ.Κ  κατ 3 και αναφέρω τα της εγκ 3?

Link to comment
Share on other sites

Ο περιορισμός ύψους κάτω από τον αυθαίιρετο εξώστη, στην τελευταία τροποποίηση του νόμου 4759/20 καταργήθηκε. Μόνο να μην βγαίνει ο εξώστης πέραν του κρασπεδόρειθρου. Για το υπολογιστικό σκέλος, όπως τα είπαμε. Ένα ξεχωριστό ΦΚ κατηγορίας 3. Στην Τ.Ε αναφέρεις ότι επικαλείσαι κατ αναλογία την εγκ. 3 με το σχετικό εδάφιο. Εύκολο είναι μην αγχώνεσαι.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι.
Σε διαμέρισμα πολυκατοικίας συνολικών διαστάσεων 7.00μ. x 11.00μ. έχει γίνει ρύθμιση με το Ν.3843/2010, των ημιυπαίθριων χώρων εμβαδού περίπου 5.00τ.μ. (τα 5τ.μ. είναι μέσα στα 7.00μ.x11.00μ.). Κατά την αυτοψία μου διαπίστωσα ότι οι εξωτερικές διαστάσεις του διαμερίσματος έχουν γίνει 7.00μ. x 11.30μ.. Μπορώ να θεωρήσω ότι η αυθαιρεσία αυτή είναι κατηγορίας 3 επειδή η διάσταση έχει απόκλιση μικρότερη από 5% και το εμβαδό ομοίως ή ως περίγραμμα θα λάβω το περίγραμμα βάσει αδείας οπότε δεν είμαι κατηγορία 3;
 
Link to comment
Share on other sites

Σε μία γωνία της ιδιοκτησίας μου έχω ημιυπαίθριο διαστάσεων 2x2,50m. Επομένως αν θέλουμε να συγκρίνουμε με το περίγραμμα αδείας σε εκείνη τη θέση η διαμήκης διάσταση του κτιρίου είναι 11,00-2,00=9,00μ..Επομένως το 11,30 ξεφεύγει πολύ από το 9,00μ.. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν μπορώ να θεωρήσω τον ρυθμισμένο ημιυπαίθριο χώρο ως περίγραμμα κτιρίου. 

Link to comment
Share on other sites

katopsi a orofou.jpg

 

Συγνώμη για την άσχετη εικόνα πριν αλλά το παράθυρο όπως εμφανίζεται στον υπολογιστή μου δεν με αφήνει να γράψω αν δεν "attach file or drag file from your computer" όπως μου γνωστοποιεί. Οπότε έβαλα μια φωτογραφία από το πρώτο file που μου άνοιξε όταν επέλεξα το "attach file".-
Για την ιστορία είναι μια κάτοψη από μια παλιότερη δουλειά μας. 
Και τώρα Christina K θα ήθελα να σου απαντήσω την ερώτηση, όπως μας γνωστοποίησε ο συν γράφοντας μας αρχικά είχε ένα κτίριο 7χ 11μ και στη συνέχεια ανέφερε ότι το κτίριο έχει γίνει 7 χ 11,30μ οπότε υποθέτω όχι η πλευρά 7 μ αλλά η άλλη έχει γίνει 11,30μ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 10/2/2021 at 5:56 ΜΜ, Pavlos33 said:

Ο εξώστης άνωθεν Κ.Χ πόλης θα πρέπει να παραμείνει στην κατηγορία 3 καθώς μόνο σε αυτή (περίπτωση γγ *) υπάρχει η σχετική παρέκκλιση του άρθρου 98 δηλαδή να επιτρέπεται η υπαγωγή σε Κ.Χ. Θα σου χρειαστεί αυτό προκειμένου να το αναγράψεις-τεκμηριώσεις στην τεχνική σου έκθεση. Δες αν το αυθαίρετο τμήμα εξώστη πληροί τις προυποθέσεις για να υπαχθεί στην κατηγορία 3. Ο νόμος 4759 αφαίρεσε (ευτυχώς) το κριτήριο ελάχιστου ελεύθερου ύψους 3 μ κάτω από την επιφάνεια του αυθαίρετου εξώστη.

* γγ)   αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών που προκαλεί υπέρβαση της επιφανείας τους έως είκοσι τις εκατό (20%). Συμπεριλαμβάνονται και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετοι ανοικτοί εξώστες ή τμήματά τους, που  υπέρκεινται  του  κοινόχρηστου  χώρου  της  πόλης  (ρυμοτομική  γραμμή),  υπό  την  προϋπόθεση,  ότι  η προβολή τους δεν ξεπερνά το κρασπεδόρειθρο,

 

Καλησπέρα Παύλο. Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την αλλαγή της περίπτωσης γγ, γιατί θεωρείς ότι είναι σωστό που αφαιρέθηκε το κριτήριο ελάχιστου ύψους των 3μ; Δηλαδή ένας εξώστης που η προβολή του δεν θα ξεπερνούσε το κρασπεδόρειθρο αλλά θα άφηνε ελάχιστο ύψος 1 μ. από το πεζοδρόμιο θα μπορούσε να εξαιρεθεί και να μην κατεδαφιστεί;

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Το "ευτυχώς" συνάδελφε συνδέεται με την δυνατότητα τακτοποίησης τέτοιων περιπτώσεων οι οποίες είναι πολλές και συχνές. Πλέον η απαίτηση 3 μ ελεύθερου ύψους καταργήθηκε, οπότε σε ότι ύψος και αν είναι εμπίπτει στην κατηγορία 3.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kαλησπέρα,

βάζοντας κατηγορία 3 στο φύλλο καταγραφής δεν μου βγάζει πρόστιμο (πριν την ένταξη), πόσο είναι 250 ή έχει αλλάξει;

ευχαριστώ

Edited by χαιδω
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.