Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 3 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Συνάδελφοι μπορεί κάποιος να μου πει ποιά η διαφορά στη πράξη μεταξύ της απλής Τεχνικής Έκθεσης και της ΈΚθεσης Στατικού ελέγχου?

Έχω τακτοποίηση με 1 ΦΚ που αφορά κλείσιμο ανοιγμάτων - Κατ. 4/1Πολεοδομική Παράβαση και 1ΦΚ που αφορά μετατόπιση ανοιγμάτων/αλλαγή διαστάσεων τους και αλλαγή εξ. διαστάσεων περιγράμματος εως 5% - Κατ.3.

Για τα παραπάνω μου ζητάει Τεχνική Έκθεση Στατικού Ελέγχου (που βέβαια εγώ έχω επιλέξει στα πρόσθετα αναγκαστικά για να προχωρήσω) που δεν γνωρίζω καλά τι να αναγράψω..

Επίσης, σωστά δεν υποθέτω ότι δεν απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας παρότι έχω και ΦΚ με κατ4 (δεδομένου ότι αυτό αφορά απλά κλείσιμο παραθύρων)

Edited by the_topo
Link to comment
Share on other sites

Σωστά υποθέτεις ότι δεν απαιτείται ΜΣΕ για αλλαγή ανοιγμάτων.

Έχω την εντύπωση δε,ότι αν ψάξεις στα αρχεία για download εδώ στο φόρουμ,θα βρεις κάποιο υπόδειγμα μιας Τεχνικής έκθεσης στατικού ελέγχου.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστώ πολύ Christina!

Mήπως όμως χρειάζεται λόγω της αλλαγής του περιγράμματος (εντός ανοχής 5%)/Κατ 3? Γιατί στα απιτούμενα δικαιολογητικά μου τη ζητάει..

Επίσης στα downloads δυστυχώς δεν βρήκα υπόδειγμα ΤΕ Στατικού Ελέγχου....

Edited by the_topo
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, the_topo said:

ΤΕ Στατικού Ελέγχου

Αυτή ορίζεται στο άρθρο 99 στο κομμάτι για τον στατικό έλεγχο και στο έξτρα ΦΕΚ 1643Β δεν θυμάμαι χρόνια, θα το βρεις με μια αναζήτηση κ επίσης το έχει κ ο kan62 στο τέλος των pdf του.

Είναι δεύτερη ξεχωριστή τεχνική έκθεση από την τεχνική έκθεση της δήλωσης (όπου περιγράφουμε τις αυθαιρεσίες) και αντικείμενο της είναι αν απαιτειται μελέτη στατικής επάρκειας ή όχι.

Πχ αν έχεις αύξηση κατακόρυφων φορτίων <20% δεν απαιτείται. Γενικά αυτά τα θέματα τα συζητάμε στο νήμα της ΜΣΕ.

Παρεμπιπτόντως δεν μπορούσες να βάλεις και τα ανοίγματα κατ3? Επίσης το σύστημα θα σου ζητήσει διάγραμμα κάλυψης αν δει κατ4, σύμφωνα με το 100.5 δεν απαιτείται.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι το βρήκα, είναι το ΦΕΚ 1643Β του '18. Ευχαριστώ και για την επεξήγηση της ΤΕ στατικού ελέγχου. Επομένως στην έκθεση αυτή θα αναφέρω τους λόγους για τους οποίους δεν απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας.

Κατ. 3 έχω βάλει την μετατόπιση ανοιγμάτων και αλλαγή διαστάσεων τους, μαζί με αλλαγή εξ. περιμετρικών επιφανειών (που συντελεί σε >δόμηση/κάλυψη από ότι στην άδεια)γιατί από ότι είδα στο αρθρο 96 εκεί υπάγονται. (παρεπιπτόντως αυτό το τελευταίο δεν απαιτεί ανάρτηση ΔΚ ως δικαιολογητικό?)

Κατηγορία 4 έχω βάλει το κλείσιμο (εκ κατασκευής/1983) 2 ανοιγμάτων γιατί απ' ό,τι βλπέπω δεν είναι στις υποκατηγορίες της Κατ.3. Εσυ το κλείσιμο των παραθύρων εννοούσες γιατί δεν βάζω ως Κατ 3? 

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)
Link to comment
Share on other sites

Ν.4495/17 ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΑΔΕΙΑ
 
συναδελφοι μια δυσκολη εξισωση
σε οικοδομικη αδεια του 2005, εντος σχεδιου τριοροφο κτιριο (μια κατοικια) με ισογειο καταστημα και υπογειο, λογω αρτιοτητας του οικοπεδου (υπολειποταν 4 μ2 για να φτασει την αρτιοτητα των 150,00μ2) χρησιμοποιηθηκε η θεωρητικη μεσοτοιχια. Πραγματι ηταν αστοχια του τοπογραφου, οταν εγινε το συμβολαιο αγοραπωλησιας, γιατι πραγματικα υπηρχε ο μεσοτοιχος.
Το κτιριο υλοποιηθηκε και βεβαια οι οροφοι, οπως και το οικοπεδο ειναι μεγαλυτερα απο τα εγκεκριμενα.
Σημερα υποβαλλουμε δηλωση Ν.4495 για κλεισιμο ημιυπαιθριου και καταργηση θεσης σταθμευσης και φυτευσης. Ο ιδιοκτητης ειναι ενας.
Το ερωτημα ειναι
Προσθετω και μια παραβαση κατηγοριας 3 για αποκλισεις διαστασεων <5%. Οταν συγκρινω για το 5% του εμβαδου, με ποιο εμβαδον θα συγκρινω; Με το εγκεκριμενο ή με το υλοποιημενο; Το παραπανω εμβαδον που προκυπτει, δεν ειναι προϊόν παραβασης, γιατι απλα ο μεσοτοιχος υπηρχε και οι οροφοι κατελαβαν το ημισυ αυτου του μεσοτοιχου.
Σημειωτεον οτι ειναι γωνιακο οικοπεδο, με πρασιες και στα 2 προσωπα, και το κτιριο καταλαμβανει ολο το υπολοιπο εμβαδον του οικοπεδου.
ποια ειναι η γνωμη σας;
Link to comment
Share on other sites

On 19/2/2022 at 7:22 ΜΜ, the_topo said:

(παρεπιπτόντως αυτό το τελευταίο δεν απαιτεί ανάρτηση ΔΚ ως δικαιολογητικό?)

Για την υπαγωγή υποβάλλεται αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, τεχνική έκθεση μηχανικού και φωτογραφίες, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος (από το άρθρο)

On 19/2/2022 at 7:22 ΜΜ, the_topo said:

Εσυ το κλείσιμο των παραθύρων εννοούσες γιατί δεν βάζω ως Κατ 3? 

ναι αλλά το λεκτικό είναι
γδ) αλλαγή των διαστάσεων των ανοιγμάτων και μετατόπισή τους,

οπότε καλύτερα έτσι που το έβαλες.

17 ώρες πριν, MARYKAL said:

. Οταν συγκρινω για το 5% του εμβαδου, με ποιο εμβαδον θα συγκρινω; Με το εγκεκριμενο ή με το υλοποιημενο;

Με το εγκεκριμένο. Γενικά όλα αυτά τα διφορούμενα, αν δεν είναι δυσβάσταχτο το κόστος, τα πάω με το δυσμενέστερο, για να μην έχουμε τρεχάματα αργότερα (θα έχουμε κάποια στιγμή, απλά να αποφεύγουμε ότι μπορούμε)

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Το άρθρο 96 για την ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3 αναφέρει "Στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν αυθαίρετες μικρές παραβάσεις με αυθαιρεσίες της παρ.5 του άρθρου 100 είναι δυνατή η σύνταξη αναλυτικού προϋπολογισμού για το σύνολο των αυθαιρεσιών (Κατηγορίας 3 και παρ.5 του άρθρου 100) προκειμένου να υπολογιστεί το ενιαίο ειδικό πρόστιμο."

Το άρθρο 100 παρ. 3 αναφέρει: "Για τον υπολογισμό του προστίμου, ομαδοποιούνται οι αυθαιρεσίες της ίδιας κατηγορίας και είδους κατασκευής ή χρήσης που ορίζεται στον πίνακα του παραρτήματος Α, οι οποίες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και προστίθενται τα εμβαδά των δηλούμενων εμβαδών της αυτής κατηγορίας και είδους ανά φύλλο καταγραφής.
Η αναφορά της παρ.3 ότι οι αυθαιρεσίες της ίδιας κατηγορίας ομαδοποιούνται δεν παραπέμπει μόνο στις Κατηγορίες του άρθρου 96 του νόμου (π.χ. κατηγορία 3), αλλά και στις αυθαιρεσίες με τα ίδια χαρακτηριστικά, (π.χ. αυτές που έχουν ίδιους συντελεστές τετραγωνιδίων, ή ανήκουν στην παρ.5 του άρθρου 100 του νόμου)."

Το ερώτημα μου είναι το εξής: 

Έστω οι αυθαιρεσίες που έχει ειναι

1)επέκταση εξώστη >20% της συνολικής επιφανείας 

2)κατασκευή εξωτερικού κλιμακοστασίου 

3) στέγαστρο ανοιχτό περίμετρικα σε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου 

4) αλλαγές στα ανοίγματα 

 

Το 1,2,3 αποτελούν λοιπές παραβάσεις. Αυτά θα πάνε σε ένα φύλλο καταγραφής και άρα θα πάει 250€*Παραβάσεις ? ή πρέπει το κλιμακοστάσιο επειδή έχει κάλυψη να πάει σε ξεχωριστό φύλλο καταγραφής? Γιατί βάσει του άρθρου 100 όπως αναφέρω από πάνω πρέπει να πάω σε ξεχωριστό η κλίμακα.

Επιπλέον βάσει του άρθρου 96 καταλαβαίνω ότι τις αλλαγές στα ανοίγματα μπορούμε αντί να τις βάλλουμε στη ΚΑΤ. 3 μόνες τους και να χρεώσουμε άλλα 250 € να πάει με αναλυτικό μαζί με όλα τα άλλα (και άρα σε περίπτωση που είμαστε κάτω από 15.000 € να μην χρεωθεί έξτρα 250€).

Εσείς πως θα ομαδοποιούσατε αυτές τις παραβάσεις? 

Ευχαριστώ και συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο απλά είμαι νέος μηχανικός και τώρα βγάζω τις πρώτες μου τακτοποιήσεις. 

 

Link to comment
Share on other sites

@Giallou

Δεν ισχύει το 250€ x παραβάσεις.
Το πρόστιμο είναι 250€ για όλα (κατηγορία 3 και παραβάσεις αναλυτικού), υπό την προϋπόθεση της μη υπέρβασης του ορίου των 15.000€. 
Δηλαδή, ένα φύλλο καταγραφής γι' αυτού του είδους τις παραβάσεις που συνυπολογίζονται όλες ως λοιπή παράβαση.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

55 λεπτά πριν, Equalizer said:

@Giallou

Δεν ισχύει το 250€ x παραβάσεις.
Το πρόστιμο είναι 250€ για όλα (κατηγορία 3 και παραβάσεις αναλυτικού), υπό την προϋπόθεση της μη υπέρβασης του ορίου των 15.000€. 
Δηλαδή, ένα φύλλο καταγραφής γι' αυτού του είδους τις παραβάσεις που συνυπολογίζονται όλες ως λοιπή παράβαση.

Ναι αυτό εννοούσα και εγώ απλά δεν το διατύπωσα σωστά. Άρα όταν έχω κατηγορία 3 και λοιπές παραβάσεις πάνε στο ίδιο φύλλο καταγραφής ΠΑΝΤΑ? Με βάσει όμως το άρθρο 100 όπως ανέφερα παραπάνω θέλει να κάνουμε ομαδοποίηση ανάλογα με το είδος της αυθαιρεσίας. Μήπως πρέπει να πάει ξεχωριστά η ανοιχτή κλίμακα διότι έχει και καλυπτόμενη επιφάνεια? 

Επιπλέον κάτι άλλο που ξέχασα να το γράψω προηγούμενος. Σε περίπτωση διαμερισμάτωσης αυτή πάει μόνη της σε ξεχωριστό φύλλο καταγραφής ή μπορώ να την βάλω σε ένα μαζί με τις λοιπές παραβάσεις? Το πρόστιμο το ίδιο δε θα βγεί? (+250 €)

Υ.Γ. 

Καλα είσαι παντού μιλάμε. Ευχαριστούμε!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.