Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 4 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

δ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4 :

Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος και εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση, μετά την υπαγωγή, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου, με την επιφύλαξη εφαρμογής των οριζομένων στο άρθρο 97, οι εξής αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης :

αα)  αυθαίρετες κατασκευές εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης και ύψους που προβλέπονται από τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής αδείας

Link to comment
Share on other sites

δ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4 :

Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος και εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση, μετά την υπαγωγή, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου, με την επιφύλαξη εφαρμογής των οριζομένων στο άρθρο 97, οι εξής αυθαίρετες κατασκευές η αλλαγές χρήσης :

αα)   αυθαίρετες κατασκευές εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης και ύψους που προβλέπονται από τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής αδείας,

ββ)   αυθαίρετες κατασκευές εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τοις εκατό (40%) τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους που προβλέπονται από τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας και δεν υπερβαίνουν τα 250 τ.μ. για χρήση κατοικίας ανά ιδιοκτησία και μέχρι τα 1000 τ.μ. κτιρίου συνολικά, τα 1000 τ.μ. για τις λοιπές χρήσεις.

Στα ανωτέρω ποσοστά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και τυχόν αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στους νόμους 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011 και 4178/2013. Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες και υπόγεια. Ημιυπαίθριοι χώροι δε συνυπολογίζονται μέχρι του ποσοστού υπέρβασης 80% του πολεοδομικού μεγέθους κάλυψης και δόμησης, με την προϋπόθεση ότι έχουν ενταχθεί στους νόμους 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011 και 4178/2013,

γγ)    αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, εφόσον έχουν συντελεστεί σε περιοχές εντός σχεδίου και με την προϋπόθεση ότι η εν λόγω χρήση είναι σύμφωνη με τις επιτρεπόμενες χρήσεις της περιοχής,

Edited by karanus
Link to comment
Share on other sites

Ανακεφαλαιώνω τις απόψεις μου για να αποφύγουμε άσκοπες παραθέσεις τμημάτων του νόμου.

 

ΑΡΧΗ : Στον έλεγχο κατηγορίας 4 μπαίνουν αυθαιρεσίες που ικανοποιούν τις επιφυλάξεις του άρθρου 97.

Α. Αλλαγή χρήσης κτηρίου (εντός και εκτός σχεδίου) που δημιουργεί αυθαίρετη δόμηση-κάλυψη-ύψος -> υπόκειται στον κοινό έλεγχο αυθαίρετης κατασκευής (αα ή ββ της κατ.4).

Β. Αλλαγή χρήσης κτηρίου (εντός και εκτός σχεδίου) που περιλαμβάνει μόνο εργασίες -> ακολουθεί τις παρ.5 ή 7 του άρθρου 100 και μόνη της ικανοποιεί αυτομάτως τη συνθήκη αα της κατ.4.

Γ. Αλλαγή χρήσης κτηρίου (εκτός σχεδίου) που δεν ανήκει στις περιπτώσεις Α ή Β -> ακολουθεί το πρώτο εδάφιο της παρ.7 του άρθρου 100.

Δ. Αλλαγή χρήσης κτηρίου (εντός σχεδίου ) που μπορεί να ανήκει και στις περ.Α ή Β και έγινε χωρίς έλεγχο χρήσης γης -> υπόκειται και στον έλεγχο της συνθήκης γγ της κατ.4.

 

Δηλαδή, οι σχετικές με την "αλλαγή χρήσης" αυθαιρεσίες είναι :

- 3 για τις περιοχές εντός σχεδίου : πολεοδομικά μεγέθη, εργασίες και έλεγχος χρήσεων,

- 2 για τις περιοχές εκτός σχεδίου : πολεοδομικά μεγέθη και εργασίες.

 

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς Karanus 

με την παραπάνω ανάρτηση σου θέλεις να δείξεις ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ για μένα (το έχω ήδη πει) ότι στην ΚΑΤ.4 υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ κατασκευών και α/χ γης.      Οι αα, ββ δηλ.κατά το λεκτικό πραγματεύονται τις κατασκευές, η δε γγ την α/χ γης ΜΟΝΟΝ όμως για τα εντός σχεδίου. Φαίνεται από αυτό και πάντα κατά την λεκτική παράθεση του άρ.96.δ,  ότι προκειμένου π.χ για μία αυθ. α/χ γης εκτός σχδίου από εμπορικό κατάστημα σε συνεργείο αυτ/των αυτή θα πρέπει να χρεωθεί ΚΑΤ5 (!!),  πράγμα παράδοξο αφού ούτε Υ.Δ έχει η α/χ γης, αλλά ούτε και μπορεί να θεωρηθεί κατεδαφιστέο το  κτίσμα όντας νόμιμο κατά τα άλλα.

Θα μπορούσαμε όμως να επικαλεστούμε τις κατασκευές της α/χ γης που έγιναν για την μετατροπή σε συνεργείο ώστε να μπούμε π.χ στην παρ.αα με Υ.Δ =0  => συντ. ΚΑΤ.4-5 < 40% => α/χ γης =ΚΑΤ.4 ! όπως θα του έπρεπε.

Αυτό βέβαια στην περίπτωση που ΔΕΝ έγιναν καθόλου κατασκευές*,  δεν μας εξυπηρετεί...!

Εν τέλει θα έπρεπε μέσα στον νόμο να υπήρχε ΣΑΦΗΣ αναφορά και παραπομπή για κάθε τακτοποιούμενη - επιτρεπόμενη  α/χ γης (Υ.Δ=0, και εντός νομίμου περιγρ.)  να χρεώνεται ΚΑΤ.4  ...!

Υ.Γ  Επαναλαμβάνω εδώ ότι ΚΑΙ οι  περιπτώσεις α/χ γης ΕΚΤΟΣ σχεδίου (όπως το κατάστ. σε συνεγείο) ελέγχονται για επιτρεπόμενη χρήση κατά το αρ. 97 και σε ενάντια περίπτωση ΔΕΝ τακτοποιούνται (π.χ εντός Γ.Π.Σ σε περιοχές με  απαγορευμένες χρήσεις) .

 

*EDIT:  Το εν λόγω κατάστημα π.χ μπορεί να έχει αλλάξει σε συνεργείο ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ απολύτως οικοδομική κατασκευή-εγκατάσταση 

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Anton_civeng

Αυτό ακριβώς ήθελα να δείξω, και με αυτόν  τον οπτικό τρόπο (bold μαύρο και bold μπλέ, ) στηριζόμενος στα όσα είχες αναφέρει σε προηγούμενή σου ανάρτηση.

και όπως γράφεις

......Εν τέλει θα έπρεπε μέσα στον νόμο να υπήρχε ΣΑΦΗΣ αναφορά και παραπομπή για κάθε τακτοποιούμενη - επιτρεπόμενη  α/χ γης (Υ.Δ=0, και εντός νομίμου περιγρ.)  να χρεώνεται ΚΑΤ.4  ...! ......

Αυτό θα τα έβαζε όλα σε τάξη!!

Edited by karanus
Link to comment
Share on other sites

Δεν πίστευα ποτέ οτι θα αντιμετώπιζα τόσο παράλογο θέμα.

Αυτο που γράφει ο karanus και ο  anton_civeng, περι διαχωρισμού κατασκευών και χρήσεων στο 96δ το γράφω και εγώ στο πρώτο μου ποστ.

Αυτό δε γίνονταν στην Κ4 του 4178 όπου τα "τσουβαλιαζε" όλα.

Ομως η άποψη του kan λίγο πολύ μας βολεύει. Πραγματικά δεν εχω ακριβή απάντηση πλέον.

Το ολο θέμα είναι οτι 110% μια αυθαίρετη α/χ περιλαμβάνει και αυθ. κατασκευές (καθαιρέσεις ανοίγματα μπάνια κλπ). Ισως εκει να μας βολεύει να καταλήξουμε!

Ομως, και κυρίως ώς προς τον kan, έστω α/χ εκτός σχεδίου απο αποθήκη σε χρήση τετοια που ναι μεν δεν θα εχω ΥΔ αλλά θα απαγορεύεται για τον χ ή ψ λόγο.

Μεσω της Κ4 θα δώσω οριστική εξαίρεση. Αρα θα έχει δοθεί οριστική εξαίρεση σε μη επιτρεπόμενη χρήση?

 

Edited by laxanos
Link to comment
Share on other sites

Αρα @kan62 στν περιπτωσή μου οπως καταλαβαίνω θα τεκμηρίωνες την ενταξη όλων των ΦΚ στην Κ4 ως εξής.

Εφόσον εχω Χτμ απο προσθήκη κατ επέκταση + 0τ.μ απο α/χ σε αλλη επιτρεπόμενη (?)  και ισχύει

(Χ+0)/Επιτρεπόμενα <40% ή <20% τότε εντάσσομαι αναλόγως στα αα) και ββ). Ορθώς?

 

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς όταν βρείς χρόνο και εφόσον θες να μου το ορίσεις με εδάφια του νόμου ή γενικής πολεδομικής νομοθεσίας?

Δλδ βάσει τάδει η α/χ εκτός σχεδίου σε επιτρεπόμενη χρήση (δίχως ΥΔ) δεν φεύγει απευθείας απο Κ4 βάσει του

 γγ) για Κ5, αλλά εντάσσεται στην Κ4 καθώς στα εκτός σχεδίου.........?????? εδώ χάνομαι...δεν έχω κάποια τεκμηρίωση με βάση άρθρο νόμο

παλιότερο νόμο κλπ κλπ ώστε να πώ κατι που συμβαίνει στα εκτός σχεδίου και όχι στα εντός και κανει τα εντός "μοναδικές" περιπτώσεις που αφορούν

το γγ...

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.