Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 4 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Kan62 είσαι μοναδικός! Αν και αναγνωρίζω ότι οι διευκρινίσεις που αναζητούσα δεν θα είχαν απαραίτητα βαρύτητα στις πολλές/συνήθεις περιπτώσεις (η αλήθεια είναι ότι έπεσα σε περίπτωση που ήταν θέμα λίγων τετραγωνικών η μετάβαση στην κατ. 5, γι'αυτό και η επιμονή) και περισσότερο ήταν απορίες κατανοήσης του γενικού θέματος, ωστόσο αφιέρωσες σημαντικό χρόνο να μου απαντήσεις και μάλιστα με τρόπο δομημένο και επεξηγηματικό. Το εκτιμώ πολύ και (μπορεί να στο έχουν ξαναεκφράσει) πραγματικά είσαι δάσκαλος!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

kan62 ή όποιος συνάδελφος γνωρίζει σχετικά, αποθήκες κατηγορίας 3 ή επεκτάσεις κύριων χώρων επίσης κατ. 3 (<5% μεταβολή διαστάσεων), υποθέτω δεν συμμετέχουν στον έλεγχο του ποσοστού για κατ4 ή 5, σωστά; Προφανώς αν ήταν μοναδικές αυθαιρεσίες δεν θα προσμετρούσαν (δεν θα υπήρχαν καν αυθαίρετες επιφάνειες που να ελέγχονται για άλλη κατηγορία). Αν υπάρχει ήδη ΥΔ κύριων χώρων (ας πούμε σε ποσοστό 39,9% της επιτρεπόμενης δόμησης) θα προστεθούν στην παραπάνω επιφάνεια αυτές της κατηγορίας 3 με την πιθανότητα έτσι το ποσοστό να υπερβεί το 40%;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα ,

Σε βιομηχανικό κτίριο έχει κατασκευαστεί ένας χώρος γραφείων με γυψοσανίδες και μεταλλικό σκελετό (επιφάνεια που ήδη προσμετρά στον Σ.Δ.) και  άνωθεν αυτού υπάρχει  όροφοςμε σκάλα μέσα απο το βιομηχανικό κτίριο .(το θεωρώ πατάρι όσο αφορά το σύνολο του κτιρίου)

Να αντιμετωπίσω το ισόγειο με αναλυτικό και το πατάρι ως υπέρβαση δόμησης με συντελεστή 0.30.?????

Τίθεται και θέμα αλλαγής χρήσης ???

Ο χώρος προς τακτοποίηση είναι στατικά ανεξάρτητος όποτε θα χρειαστώ και Μ.Σ.Ε. 

Επίσης στο Φ.Κ.  να το κατατάξω στις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ αλλά στην επικρατούσα χρήση να βάλω ''τουρισμος,Βιομηχανία'' μιας και η υπάρχουσα άδεια έχει εκδοθεί ως Βιομηχανικό Κτίριο.

Σας ευχαριστήσω πολύ για οποιαδήποτε βοήθεια/άποψη. 

  

 

Edited by teddyseker
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα,

θα ήθελα τη βοηθεια σας σχετικά με τον προσδιορισμό της κατηγορίας στην παρακάτω περίπτωση:

Ισογειο κτισμα κατοικίας εντος οικισμού με οικοδομική αδεια, στο οποίο υπάρχει αυθαίρετη προσθηκη οροφου:

-Ποσοστο ΥΔ<40%

-ΥΚ δεν υπάρχει

-Εγκεκριμένο Υψος αδειας: 3,50 (ισογειο)

-Επιτρεπόμενο Υψος : 7,50 

-Συνολικό εμβαδο  <250τμ

Τι ποσοστό υψους θα λάβω? Και τελικά τι κατηγορια να επιλέξω?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Ελένη.

Aν το συνολικό ύψος μαζί με της προσθήκης δεν ξεπερνά τα 7,50 μ  θα υπολογιστεί με αναλυτικό. Με βάση αυτή την προσέγγιση για την τακτοποίηση, η γνώμη μου είναι ότι δεν υφίσταται στην περίπτωση αυτή η έννοια του ποσοστού υπέρβασης (δηλαδή ποσοστό =0%<20%, συνεπώς κατηγορία 4) διότι είναι κάτω από το επιτρεπόμενο της περιοχής και αυτός είναι ο λόγος που υπολογίζεται με αναλυτικό, ώστε να καλύψει απλώς την διαφοροποίηση σε σχέση με την άδεια, αλλιώς θα είχαμε την ίδια περίπτωση, όπως όταν είχαμε υπέρβαση του μεγίστου ύψους περιοχής.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα σε όλους συνάδελφοι,

Είμαι νέα μηχανικός και πρόσφατα ανέλαβα μια τακτοποίηση ημιυπαιθρίου σε διαμέρισμα. Καθώς το περνάω στο σύστημα μου δημιουργήθηκαν οι εξής απορίες:

1.       Στο ποσοστό συνιδιοκτησίας του ιδιοκτήτη βάζω το ποσοστό συνιδιοκτησίας του οικοπέδου με τα χιλιοστά που λέει στην σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας; Ή έχει να κάνει με το ποσοστό ιδιοκτησίας του αιτούντα στο ίδιο το διαμέρισμα; Στην περίπτωση μου ο ιδιοκτήτης έχει την πλήρη κυριότητα.

2.       Στο σύστημα εκεί που δηλώνουμε τις αυθαιρεσίες έχει μία επιλογή «Εντοπισμός αυθαιρέτου πριν την υπαγωγή»; Εννοεί την περίπτωση να έχει γίνει μία καταγγελία και να μην πάει μόνος του ας πούμε ο ιδιοκτήτης να το ρυθμίσει; Είδα ότι επηρεάζει και το πρόστιμο

3.       Τον αριθμό ρεύματος και ΕΥΔΑΠ βάζω αυτά που λέει πάνω στο στέλεχος της αδείας; Ή είναι κάποιοι άλλοι αριθμοί; Με προβλημάτισε γιατί στην άδεια βλέπω ότι έχει σφραγίδα για εργοταξιακή χρήση.

4.       Στον αριθμό ορόφων θα βάλω όλης της πολυκατοικίας στην οποία ανήκει το διαμέρισμα ή μόνο τους ορόφους που αντιστοιχούν στο διαμέρισμα που υπάγεται στις ρυθμίσεις του 4495;

5.       Απαιτείται να καταθέσω στο σύστημα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ εμού και του ιδιοκτήτη;

Και κάποιες πιο σημαντικές απορίες σε σχέση με τον υπολογογισμό του ποσοστού υπέρβασης της δόμησης:

6.       Το ποσοστό υπέρβασης της δόμησης εφόσον είναι διαμέρισμα σε πολυκατοικία το υπολόγισα ως εξής:

(Χιλιοστά που ανήκουν στον ιδιοκτήτη εξ αδιαιρέτου του οικοπέδου) X (εμβαδόν οικοπέδου) Χ (συντελεστής δόμησης) = εμβαδόν που επιτρέπεται να δομήσει ο ιδιοκτήτης = έστω 62 τ.μ.

Τελικό εμβαδόν διαμερίσματος = εμβαδόν από ΣΟΙ + ημιυπαίθριος = έστω 67 τ.μ.

Ποσοστό υπέρβασης δόμησης (67-62)/62=8%

Είναι σωστό έτσι;

7.       Για να διαπιστώσω αν έχω υπέρβαση στην κάλυψη, κανονικά πάω στο διάγραμμα κάλυψης του οικοπέδου (που είναι στην ουσία η περιβάλλουσα της κάλυψης όλων των σταθμών); Ή πρέπει να πάω στην κάλυψη του ορόφου που είναι το διαμέρισμα; Εμένα η λογική μου λέει πως πάω στο διάγραμμα κάλυψης όλου του οικοπέδου.

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

1. Εννοείς στην καρτέλα των ιδιοκτητών στο σύστημα; Βαζείς το ποσοστό που έχει ο κάθε ιδιοκτήτης στο διαμέρισμα. Αν είναι μόνο ένας 100%. Αν πχ το είχαν 2 άτομα απο μισό θα κατέγραφες και τους 2 απο 50%. Γενικώς το άθροισμα όλων των ιδιοκτητών πρέπει να βγάζει 100%

2. Ναι εννοεί την περίπτωση που δεν κάνεις υπαγωγή οικειοθελώς αλλά ήρθε η ΥΔΟΜ έκανε αυτοψία και σε έγραψε. Αν διαβάσεις και το νόμο, θα δεις ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχει προσαύξηση του προστίμου.

3. Μην ασχολείσαι με αυτό καθόλου, η συμπλήρωση είναι προαιρετική

4. Τον αριθμό ορόφων του κτιρίου

5. Στο σύστημα αυθαιρέτων όχι. Στο σύστημα αμοιβών υπάρχει πεδίο για να ανεβάσεις το συμφωνητικό. Άσχετα από το αν θα το ανεβάσεις ή όχι, να κάνεις συμφωνητικό γιατί διασφαλίζει πρωτίστως εσένα.

6. Ο πρώτος υπολογισμός που κάνεις είναι σωστός: συνολική επιτρεπόμενη δόμηση στο ακίνητο x ποσοστό ιδιοκτησίας. Έστω 62τ.μ. 'οπως λες. Μετά προσθέτεις όλες τις αυθαίρετες κατασκευές έστω ότι έχεις συνολικά αυθαίρετα 8τ.μ. και τα διαρείς: συνολικά αυθαίρετα/επιτρεπ.δόμηση ιδιοκτησίας = 8/62 = 12,90%

7. Κάποιοι συνάδελφοι θεωρούν ότι πρέπει να υπολογίσεις την κάλυψη ξεχωριστά ανά ιδιοκτησία. Εγώ συμφωνώ με αυτό που λες δηλαδή βλέπω το συνολικό διαγραμμα κάλυψης. Αν π.χ. κλείσει ένα τμήμα που στον απο κάτω όροφο ήταν δομημένο δεν θεωρώ ότι υπάρχει υπέρβαση κάλυψης. Πάντως γενικώς οι ημιυπαίθριοι μετρούσαν στην κάλυψη οπότε μάλλον δεν έχεις υπέρβαση.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και τον χρόνο σου!

Καλή συνέχεια και καλό υπόλοιπο σκ!

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

21 ώρες πριν, debkaracv said:

Τελικό εμβαδόν διαμερίσματος = εμβαδόν από ΣΟΙ + ημιυπαίθριος = έστω 67 τ.μ.

Καλημέρα συνάδελφοι!Μια μικρή παρατήρηση! Τελικό εμβαδόν διαμερίσματος = εμβαδόν από ΣΟΙ   εμβαδόν αποτύπωσης+ ημιυπαίθριος = έστω 67 τ.μ. Επειδή όπως λες είσαι νέα μηχανικός,σε περίπτωση που το παραπάνω δεν ξέφυγε εκ παραδρομής...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.