Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 4 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

On 24/2/2021 at 3:12 ΜΜ, S.P. said:

Στις οριζόντιες ιδιοκτησίες εχω καταλήξει ότι ο έλεγχος κατηγορίας 4 ή 5 και ο υπολογισμός του ποσοστού υπέρβασης είναι το ίδιο και το αυτό. (τμ υπέρβασης / {Συνολική Δόμηση*χιλιοστα Ο.Ι.} )

Κάπως απλοποιητική η παρατήρησή σας. Πρόκειται για δύο διαφορετικούς ελεγχους που ναι μεν τα πολεοδομικά μεγέθη σύγκρισης είναι τα ίδια, αλλά το ποιες παραβάσεις θα προσμετρήσουν στον κάθε έλεγχο διαφέρει. Για παράδειγμα στην επιλογή κατηγορίας θα προσμετρηθούν και οι Η/Υ, ενώ στον συντελεστή επιβάρυνσης όχι. Αντίθετα στην κατηγορία δεν θα προσμετρηθεί η επιφάνεια σοφίτας, ενώ στην επιβάρυνση θα μετρήσει.

Edited by tettris
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα
Βρισκόμαστε εντός σχεδίου με χρήσης γης Γενική Κατοικία.
Πελάτης έχει υπόγεια αποθήκη 60 τ.μ. η οποία μετατράπηκε σε υπόγειο διαμέρισμα. 
Θα θεωρούσατε ότι υπάγεται στην κατηγορία 4, παρ. δδ: "αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, εφόσον έχει συντελεστεί σε περιοχές εντός σχεδίου και με την προϋπόθεση ότι η εν λόγω χρήση είναι σύμφωνη με τις επιτρεπόμενες χρήσης γης της περιοχής";
Δηλαδή θεωρούμε αλλαγή χρήσης την μετατροπή της υπόγειας αποθήκης σε υπόγεια κατοικία ή όχι?
Το ρωτάω γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις δεν κλικάρουμε τον αυξητικό συντελεστή της αλλαγής χρήσης στο σύστημα των αυθαιρέτων.

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημά σου είναι παρόμοιο με αυτό του gamvro; (που βλέπω δυστυχώς δεν απαντήθηκε) Δηλ. κατά πόσο μπορεί να ενταχθεί το υπόγειο στην 4;

On 10/2/2021 at 10:07 ΜΜ, gamvro said:

Υπόγειος βοηθητικός χώρος σε εντός σχεδίου περιοχή και εντός περιγράμματος

του κτιρίου που έχει κατασκευαστή αυθαίρετα κάτω από νόμιμο ισόγειο κατάστημα

και μάλιστα επικοινωνεί εσωτερικά με σκάλα, με εμβαδόν υπογείου όσο και του καταστήματος

ανήκει στην περίπτωση δβ της κατηγορίας 4 ή όχι;

Αν στην ίδια περίπτωση η χρήση του υπογείου ήταν κύρια πάλι ανήκει στην κατηγορία 4

λόγω μη αυτοτελούς χώρου;

Γνώμη μου είναι -χωρίς να νιώθω εντελώς σίγουρος- ότι στην περίπτωση του gamvro, ειδικά αν δεν αποτελεί το υπόγειο διαφορετική ο.ι., (αν και πάλι δε γνωρίζω αν υπερισχύει το ότι δεν έχει ανεξάρτητη είσοδο) μπορεί να μπει στην 4. Στη δική σου περίπτωση Περικλή εφόσον έχεις νόμιμο χώρο, είσαι ξεκάθαρα στην περίτωση δδ και άρα πάει κατ.4.

Edited by tettris
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Έξετάζω ισόγειο κατάστημα σε τριώροφο κτίριο όπου έγινε το γνωστό πανωσήκωμα, με αποτέλεσμα η στάθμη ισογείου από το +0.00 να πάει στο +0.90 , από κατασκευής του κτιρίου (2002).

Η πρόσοψη εφάπτεται στην οικοδομική γραμμή. Η πρόσβαση του καταστήματος γίνεται με διαμορφωμένη είσοδο με σκαλοπάτια η οποία περιλαμβάνει και ράμπα εισόδου ΑΜΕΑ, προφανώς όμως μέσα στην πρασιά και πάνω από το μισό πλάτος αυτής.

Η σκέψη μου για την είσοδο είναι αναλυτικός και κατηγορία 4, δεν μπορώ όμως να βγάλω άκρη αν το εδάφιο του ΦΕΚ Α245/2020 στο άρθρο 80 για την κατηγορία 4"Δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και δεν εξαιρούνται της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές, εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου κατά περισσότερο από είκοσι (20) εκατοστά." αναφέρεται αποκλειστικά για την περίπτωση "δε" (αυθαίρετες κατασκευές ημιυπαιθρίων χώρων) ή για όλη την κατηγορία 4 ("δΧ"). Η λογική λέει ότι για όλη την κατηγορία 4, θα έπρεπε να αναφέρεται το από πάνω ως "Δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα κατηγορία...". Όχι τίποτε άλλο, αν θεωρηθεί κατηγορία 5, προφανώς μπλοκάρει την τακτοποίηση.

Edited by cv01302
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, με τη νέα τροποποίηση του νόμου στην κατηγορία 4 υπάγονται αυθαίρετες κατασκευές έως 50μ² στο ακίνητο. Έχω διαμέρισμα - οριζόντια ιδιοκτησία με κλείσιμο Η/Χ 25μ² και από υπέρβαση >40%. Μπορεί να μπει κατηγορία 4? κατά την άποψή σας? Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

@NTIN  Σωστά, μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία 4 καθώς η διάταξη ισχύει ανεξαρτήτως του ποσοστού υπέρβασης της κάλυψης ή της δόμησης.

Edited by Overseer
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, έχω την εξής περίπτωση. Αγροτεμάχιο με αυθαίρετα κτίσματα νομιμοποιημένα με τον 720/77 και οριστική απόφαση νομάρχη για εξαίρεση από κατεδάφιση. Στη συνέχεια, γύρω στο 1990 κατασκευή ενός επιπλέον κτίσματος.

Πριν την απαγόρευση της κατ.5 θα το δήλωνα χωρίς άδεια και κατ.5 αλλά καθώς πλέον είναι αδύνατο, θέλω να τ ο εντάξω στην 4. 

1. Ο 720/77 με απόφαση, θεωρείται «με άδεια» ;; (Ώστε να μη βγει κατ.5 και να παραμείνει 4)

2. το νεο κτίσμα είναι 36τμ < 50 τμ οπότε λόγω της αλλαγή της κατ.4 είναι αυτόματα κατ.4 αν δηλωθεί  «με άδεια».

3. η κατ.4 προχωράει στο σύστημα, αν επιλεγούν οι συντελεστές >50% δόμησης και 20-60 κάλυψης ; ; Καθότι το αγρτμχ είναι μικρό, όλοι οι συντελεστές κατέληξαν αυξημένοι και οι αποστάσεις απο τα όρια ανεπαρκείς

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αν υπάρχει απόφαση Νομάρχη (τέτοιες αποφάσεις είναι μετά το 1985) οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση, στον υπολογισμό καταχωρείς "ΝΑΙ" στην Ο.Α

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.