Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 4 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Γνωρίζοντας ότι η εγκύκλιος δεν υποκαθιστά τον νόμο κλπ., κλπ, αν ωστόσο τη λάβουμε υπόψη, τότε η παρακάτω οδηγία της (και ειδικά το bold), σχετικά με την επιλογή κατηγορίας

Παράθεση

Για τον υπολογισμό του ποσοστού των υπερβάσεων των αυθαιρεσιών συνυπολογίζονται όλοι οι αυθαίρετοι κλειστοί χώροι που προσαυξάνουν τον συντελεστή δόμησης του ακινήτου, με την εξαίρεση μη αυτοτελών αυθαίρετων χώρων εντός του νομίμου περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές, καθώς και τακτοποιηθέντων ημιυπαιθρίων χώρων με τους νόμους ν.3775/09, ν.3843/10, ν.4014/11 και ν.4178/13 για τους οποίους έχει περαιωθεί η διαδικασία υπαγωγής.

θεωρείτε ότι αφορά σε όλες τις περιπτώσεις (δα) έως (δε) ή μόνο τις (δα) και (δβ); Αν ισχύει η πρώτη περίπτωση , τότε στο (δε) πρόκειται για έλεγχο σε νόμιμους η/υ χώρους που έχουν κλείσει. Αν αφορά μόνο στις (δα) και (δβ), τότε είναι αδιευκρίνιστο αν πρόκειται για επί πλέον αυθαίρετους ανοιχτούς η/υ ή ανοιχτούς νόμιμους που έχουν κλείσει αυθαίρετα.

Και μία παράπλευρη απορία: αν τυχόν ο νόμος στο (δε) αναφέρεται σε ανοιχτούς η/υ που, όπως ξέρουμε, υπολογίζονται με αναλ. προϋπ. είναι τότε η διάταξη αυτή σαν εξαίρεση στις παραβάσεις αναλυτικού, ότι ειδικά αυτές ελέγχονται για κατ. 4 ή 5; Επειδή γενικά θεωρούσα ότι παραβάσεις αναλυτικού πηγαίνουν κατευθείαν κατ. 4 (αν δεν είναι 1 ή 2) χωρίς έλεγχο επιφανειών. Ή μήπως τελικά υπολογίζουμε στην επιλογή κατηγορίας και τις επιφάνειες αυτών των παραβάσεων(π.χ. στέγαστρα, η/υ) που μετρούν σε δόμηση ή κάλυψη βάσει των οικοδομικών κανονισμών; Βασικά έχει δοικιμάσει κάποιος να βάλει μόνο παραβάσεις αναλυτικού και κατηγορία 5 για να δει αν το δέχεται το σύστημα;

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

14 ώρες πριν, tettris said:

Βασικά έχει δοικιμάσει κάποιος να βάλει μόνο παραβάσεις αναλυτικού και κατηγορία 5 για να δει αν το δέχεται το σύστημα;

Ναι άνετα (προφανώς προ 30/9)

Για τα υπόλοιπα θεωρώ ότι εννοεί τους κλειστούς (όπως λέει και στην αρχή).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι. Έχω περίπτωση στην οποία συμβαίνει το εξής. Η Ο.Α. προσμετράει στο στέλεχος της Εμβαδό ημιυπογείου ( το οποίο πλέον αποτελεί κατοικία ) . Εντέχνως ο συντάκης του διαγράμματος κάλυψης δεν αναφέρει καν πραγματοποιήσιμη δόμηση αλλά μόνο κάλυψη.

Μετά από 120 τακτοποίησεις και πρώτη φορά το βλέπω αυτό. Παρόλα αυτά έχω την απορία, μπορώ να συμπεριλάβω στη δόμηση το ημιυπόγειο ώστε να το περάσω έστω με συντελεστή Β.Χ. καθώς το ημιυπόγειο είναι όλο πλέον κατοικία?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα!

Σε κτίριο  χωρίς ΟΑ, τμήμα του οποίου υπάρχει προ 55 ενώ το υπόλοιπο κατασκευάστηκε το 2002, γίνεται για την εύρεση της κατηγορίας και των υπερβάσεων να χρησιμοποιηθούν οι όροι δόμησης της περιοχής που ίσχυαν το 2002?

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το παράρτημα Α αν υπάρχει στο ακίνητο κτίσμα προ 55, δηλώνεται "ναι" στην ύπαρξη Ο.Α. Η σύγκριση με τους σημερινούς όρους δόμησης δεν οδηγεί στην κατηγορία 4;

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβα την τελευταία φράση σου.

Με αυτούς που ίσχυαν το 2002 μπορώ να συγκρίνω? 

 

 

Σήμερα απαγορεύεται η δόμηση στην περιοχή. Τον χρόνο εκτέλεσης των αυθαιρεσιών βρισκόταν σε ακτίνα 800μ απο το κέντρο στάσιμου οικισμού. Μετά εφαρμόστηκε ΣΧΟΟΑΠ με προτεινόμενα όρια οικισμού και έμεινε εκτός.

Δλδ με σημερινούς όρους δεν έχω κανένα μέτρο σύγκρισης ούτε για την ΥΔ ούτε για ΥΚ ούτε για ΥΥ.

Απομένει ή να βρω τους όρους δόμησης για εκτός σχεδίου που ίσχυαν το 1955 ή αν γίνεται να το συγκρίνω με τους όρους δόμησης των στάσιμων οικισμών.

Link to comment
Share on other sites

Εντός προτεινόμενης οριοθέτησης-επέκτασης και εντός ζώνης 800 μ, συνεχίζουν να ισχύουν οι όροι δόμησης του στάσιμου οικισμού (ΦΕΚ 588 Δ 82). Εκτός της περιοχής προτεινόμενης οριοθέτησης-επέκτασης, ισχύουν οι όροι δόμησης από το ΣΧΟΟΑΠ. Άρα, αν αντιλαμβάνομαι σωστά το ακίνητο βρίσκεται εκτός περιοχής προτεινόμενης οριοθέτησης και είναι πλέον γήπεδο μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο. Θα μπορούσες και στην περίπτωση αυτή για να καθορίσεις την κατηγορία να συγκρίνεις με ένα "θεωρητικό" γήπεδο αρτιότητας όση ορίζει το ΣΧΟΟΑΠ. Αν πας με προ 55 το ίδιο ακριβώς θα συμβεί. Θα έχει γήπεδο μη άρτιο μη οικοδομήσιμο. Μια άλλη ιδέα για το προ 55 είναι να συγκρίνεις με το ίδιο το προ 55 κτίσμα σε ότι αφορά δόμηση κάλυψη και ύψος. Διάλεξε το πλέον συμφέρον για να βγει κατηγορία 4.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά το κατάλαβες και επιπλέον εμπιπτει σε περιοχή του ΣΧΟΟΑΠ όπου απαγορεύυεται η δόμηση. 

Οπότε μου μένει να πάω με τους όρους δόμησης του 55. Τι ίσχυε στην εκτός σχεδίου το '55?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.