Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 4 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

On 15/11/2021 at 7:31 ΜΜ, akis73 said:

Η αλλαγή χρήσης εντός του νόμιμου όγκου καθώς και οι Η/Χ μέχρι 80% εξαιρούνται και πριν από τον υπολογισμό για την κατ.4. Οπότε μήπως είχες κατ.4 και πριν και δεν το γνώριζες;

Όπως το καταλαβαίνω εγώ αυτή η αλλαγή χρήσης αφορά την αλλαγή πχ από κατάστημα σε κατοικία, και όχι την αλλαγή χρήσης από βοηθητικό σε κύριο χώρο η οποία εμπεριέχει και υπέρβαση δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, σε κατοικία προ 1955 ο ιδιοκτήτης πρόσθεσε 2 δωμάτια συνολικής επιφάνειας 35 τ.μ. γύρω στο 2005.  

Σαν προ του 55 θεωρώ ότι έχω Ο.Α. και μπορώ να το βάλω Κατ.4 στην περίπτωση δγ)    " αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, ανεξαρτήτως του ποσοστού υπέρβασης της κάλυψης ή της δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα πενήντα (50) τ.μ. σε συνολική δόμηση."  ; Ευχαριστώ ! 

 

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, vasilis01 said:

Καλησπέρα, σε κατοικία προ 1955 ο ιδιοκτήτης πρόσθεσε 2 δωμάτια συνολικής επιφάνειας 35 τ.μ. γύρω στο 2005.  Σαν προ του 55 θεωρώ ότι έχω Ο.Α. 

Όχι προφανώς! Μόνο για τον υπολογισμό του προστιμού.

Βεβαίως, αν το γεωτεμάχιο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ελέγχεται βάσει των επιτρεπόμενων τ.μ. και ίσως να μπορεί να μπει και Κατηγορία 4 (καθαρώς προσωπική άποψη). Διαφορετικά είναι Κατηγορία 5 και απλώς περιμένει....

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Όχι προφανώς! Μόνο για τον υπολογισμό του προστιμού.

Βεβαίως, αν το γεωτεμάχιο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ελέγχεται βάσει των επιτρεπόμενων τ.μ. και ίσως να μπορεί να μπει και Κατηγορία 4 (καθαρώς προσωπική άποψη). Διαφορετικά είναι Κατηγορία 5 και απλώς περιμένει....

Άρτιο και οικοδομήσιμο εντός οικισμού. Με υπόλοιπο δόμησης πέραν της κατοικίας και του αυθαίρετου τμήματος. (~35τμ αυθαίρετα , ~100τμ προ 55 με το οικόπεδο να έχει δυνατότητα δόμηση  240τμ. ) 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Αν και χρόνια μηχανικός, πρόσφατα αποφάσισα να αφήσω τα εργοτάξια και να ιδιωτεύσω και αρχίζω ήδη να βλέπω μπροστά μου το κράτος με τους νομοθέτες του και θα ήθελα την βοήθειά σας. Έχω την παρακάτω περίπτωση:

Ισόγειο κατάστημα σε πολυώροφη οικοδομή ,ε άδεια το 2004 έχει επεκταθεί από την κατασκευή της οικοδομής εις βάρος κοινόχρηστου ημιυπαίθριου. Μέχρι τώρα όλα εντάξει. Επειδή καταπατήθηκε κοινόχρηστος χώρος, θα υποβάλει ΥΔ ο ιδιοκτήτης, ότι η αυθαίρετη επέκταση υπάρχει από την κατασκευή. Τα ερωτήματα είναι τα εξής:

1. Για την κατάταξη σε κατηγορία αυθαιρέτου αν πάρω το ποσοστό της επιτρεπόμενης δόμησης που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη διηρημένη ιδιοκτησία με βάση τα χιλιοστά σύστασης κατατάσσεται στην κατηγορία 4. Αν πάρω το ποσοστό με βάση την αναλογία της επιφάνειας του καταστήματος ως προς την πραγματοποιούμενη δόμηση κατατάσσεται στην κατηγορία 5. Με βάση τον Ν4495 λογικά θα πρέπει να πάω με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σωστά?

Ρωτώ, επειδή υπάρχει προηγούμενο από την εγκύκλιο 4 εδάφιο 33γ για τον Ν4178, η οποία διευκρίνιζε ότι έπρεπε να ληφθεί το ποσοστό δόμησης της διηρημένης ιδιοκτησίας ως προς την συνολική υλοποιημένη δόμηση και δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια αντίστοιχη διευκρίνιση για τον Ν4495.

2. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 96 παράγραφος δ του Ν4495 για την κατηγορία 4, δεν πρέπει οι παραβάσεις να υπερβαίνουν τα διακόσια πενήντα (250) τμ για χρήση κατοικίας ανά ιδιοκτησία και μέχρι τα χίλια (1000) τμ κτιρίου συνολικά και τα χίλια (1000) τμ για τις λοιπές χρήσεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 2/2019 θα πρέπει εκτός από τον έλεγχο του ποσοστού υπέρβασης της άδειας, να ελέγχεται παράλληλα και η επιφάνεια του αυθαιρέτου με βάση τη χρήση του, καθώς και η συνολική επιφάνεια αυθαιρέτων κατασκευών σε όλο το κτίριο η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1000τμ. Στα ανωτέρω ποσοστά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στους Ν-3775/09, Ν-3843/10, Ν-4014/11 και Ν-4178/13. Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες και υπόγεια. Ημιυπαίθριοι χώροι δε συνυπολογίζονται μέχρι του ποσοστού υπέρβασης 80% του πολεοδομικού μεγέθους κάλυψης και δόμησης, με την προϋπόθεση ότι έχουν ενταχθεί στους Ν-3775/09, Ν-3843/10, Ν-4014/11 και Ν-4178/13.

Θα πρέπει δηλαδή να γίνει έρευνα και να βρεθούν όλες οι υπαγωγές που έχουν γίνει σε όλους τους νόμους από τους επιμέρους κυρίους των υπολοίπων συνιδιοκτησιών?

Πώς μπορούμε να βρούμε όλες τις δηλώσεις που έχουν γίνει στο ΤΕΕ από τους άλλους ιδιοκτήτες για την υπαγωγή στους Ν4014 και 4178, διότι στην εφαρμογή για την εύρεση ζητά ΑΦΜ ιδιοκτήτη και κλειδί δήλωσης, κάτι που είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να βρεθούν (μιλάμε για περίπου 30 οριζόντιες ιδιοκτησίες) και βλέποντας εξωτερικά τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες σε σχέση με το σχέδιο κάλυψης, όλες έχουν κλείσει ημιυπαίθριους, επομένως φαντάζομαι ότι η πλειονότητα έχει προβεί σε κάποια ρύθμιση.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου, μήπως σε καλύπτει το παρακάτω;

δγ) αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, ανεξαρτήτως του ποσοστού υπέρβασης της κάλυψης ή της δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα πενήντα (50) τ.μ. σε συνολική δόμηση,

οπότε αν ο κλειστός η/χ είναι μέχρι 50 τμ, τότε κατ.4 και το θέμα τελειώνει εκεί.

Link to comment
Share on other sites

Η υπέρβαση δόμησης όντως είναι κάτω από 50μ2 και όντως με εξυπηρετεί αυτή η παράγραφος, αλλά την είχα απορρίψει, επειδή αναφέρεται σε συνολική υπέρβαση δόμησης και θεώρησα ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη το σύνολο των αυθαιρέτων στο ακίνητο σύμφωνα με το δβ.

Σκέφτηκα δηλαδή, ότι πχ σε περίπτωση ύπαρξης 21 συνιδιοκτητών, που ο καθένας έχει υπέρβαση 50μ2, θα έχουμε συνολικά στο ακίνητο 1050μ2 υπέρβαση > 1000μ2 στο σύνολο του ακινήτου.

Αν λέγοντας συνολική δόμηση σε περιπτώσεις συγκυριότητας εννοούμε το τμήμα που μας αναλογεί και δεν μας ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα, τότε το προχωρώ έτσι και ξενοιάζω.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εχω την εξης περίπτωση ,σύσταση οριζοντίου με ισόγειο κατάστημα και ποσοστά συνιδιοκτησίας .Αναθέωρηση άδειας με αλλαγή χρήσης τμήματος ισογείου σε πυλωτή   κσι μετεπειτα  αυθ.κλείσιμο πυλωτής  και κατασκευή ισογείου κατοικίας .  υπολογίζω τα ποσοστά ΥΔ  για το τμήμα  της πυλωτής και  για τον υπολογισμό της κατηγορίας και τα συγκρίνω με τα ποσοστά που είχε το ισόγειο κατά την σύσταση? σωστα/ 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Τα ρυθμισμένα με το ν.4178 αυθαίρετα κατ. 4 για να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση πρέπει να ενταχθούν στον ν. 4495 ?

Αν γίνει ΗΤΚ εξαιρούνται οριστικά ή θα ήταν καλύτερο να μεταφερθούν στον 4495 πρώτα? 
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Μεζονέτα κατηγορίας 4 έχει μικρό λεβητοστάσιο στο προκήπιο. Με δεδομένο οτι αυτό μπαίνει υποχρεωτικά στην 5 μηπως συμπαρασύρει όλη τη δήλωση σε κατηγορία 5;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.