Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 4 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

kosfra1975

καλημέρα, η πυλωτή αποτελεί πολεοδομικό όρο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις (50% επιφανείας, +-0,50μ,  εμβ. κλιμ/σίου ...) των  Γ.Ο.Κ / Ν.Ο.Κ για έκδοση αδείας. Ως αυθαίρετο μόρφωμα λοιπόν δεν μπορεί να ονομαστεί ως "πυλωτή" .

Αυτό που υπάρχει τώρα εκεί μπορεί να θεωρηθεί ως :

α) ημιτελής όροφος οπότε τακτοποιείται όλος ως κλειστός χώρος με Υ.Δ διατηρώντας το δικαίωμα αποπεράτωσης του με άδεια αποπεράτωσης αυθαιρέτου, (bonus ....!)

β) αυθαίρετος φέρων οργανισμός υπερύψωσης που τακτοποιείται με αναλυτικό, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ την περεταίρω δυνατότητα αποπεράτωσης - δημιουργίας νέου χώρου, (no bonus ....!)

Σε κάθε περίπτωση έχεις και υπέρβαση ύψους του κτισμένου

Edited by Anton_civeng
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα σας είμαι πολίτικος μηχανικός και νέος στο επάγγελμα,

1.     πελάτης μου στην όψη μονοκατοικίας έκλεισε τον Η/Χ και έκανε δωμάτιο 9τμ . Kατηγορία 4 χωρίς αναλυτικό σωστά;

2.     Έπειτα έφτιαξε και ένα προστέγασμα με μεταλλικό σκελετό ραμποτε και κεραμιδιά, αυτό σημαίνει ότι έχουμε αυθαίρετο Η/Χ και πάει με αναλυτικό η απλά στέγαστρο και πάει με αναλυτικο? στον αναλυτικό δεν βρισκω μεταλλική κατασκευή ραμποτε και κεραμιδιά. Πως το υπολογίζω τι ειδους εργασία είναι?

3.     Έχουμε και αλλαγή χρήσης?

Παρακαλώ τη βοήθεια σας.

1.jpg

2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το κλείσιμο των η/χ  είναι ΥΔ(υπέρβαση δόμησης) στους νόμους των αυθαιρέτων και τα στέγαστρα με αναλυτικό.

Η κατασκευή των η/χ πάει με αναλυτικό.

Για τον αναλυτικό όταν δεν υπάρχουν στο πίνακα του παραρτήματος οι ανάλογες εργασίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τιμές του εμπορίου.

Για την μεταλλική κατασκευή βάλε 20ε/τμ και για την επίστρωση 15 ε/τμ και 24/τμ  για το ραμποτέ .(και πολλά είναι!!).

 

Link to comment
Share on other sites

21 ώρες πριν, karanus said:

Το κλείσιμο των η/χ  είναι ΥΔ(υπέρβαση δόμησης) στους νόμους των αυθαιρέτων και τα στέγαστρα με αναλυτικό.

Η κατασκευή των η/χ πάει με αναλυτικό.

Για τον αναλυτικό όταν δεν υπάρχουν στο πίνακα του παραρτήματος οι ανάλογες εργασίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τιμές του εμπορίου.

Για την μεταλλική κατασκευή βάλε 20ε/τμ και για την επίστρωση 15 ε/τμ και 24/τμ  για το ραμποτέ .(και πολλά είναι!!).

 

Είσαι άρχοντας σε ευχαριστώ πολύ!!!!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Έχω την εξής περίπτωση:

Κτίσμα με άδεια και παράβαση κατηγορίας 4.

Πρόκειται για έναν Η/Χ ο οποίος σύμφωνα με τον ΓΟΚ 85 στην άδεια είχε το ελάχιστο άνοιγμα για Η/Χ, 2.50μ. Στην πράξη το άνοιγμα έγινε 2.25μ.

Σαν επιφάνεια παράβασης μετράω το κομματάκι που κτίσθηκε επιπλέον-δηλ. 0.25μ επί το βάθος του- ή τη συνολική επιφάνεια του Η/Χ δηλ. 2.50 μ επί το βάθος του;

Link to comment
Share on other sites

Η παράβση αυτή αφορά σε Υ.Δ του γειτονικού χώρου που επεκτάθηκε εις βάρος του Η/Χ .     Άρα Υ.Δ=(0,25xβάθος)  ....

 

EDIT

chrisvach πράγματι, καταλογίζουμε πάντα την πρωτογενή παράβαση και όχι τις δευτερογενείς. Έτσι π.χ και οι αυθαίρετες προσθήκες στην πυλωτή καταλογίζονται με την Υ.Δ της επιφανείας τους ΚΑΙ ΟΧΙ με την θεώρηση  της πυλωτής ως αυθαίρετης έστω και που αυτή πλέον έχει καταστεί μικρότερη από το 50% της επιφανείας της κάτοψης......(βλ. ΓΟΚ ΄85)

 

Edited by Anton_civeng
Απάντηση δευτερολογίας
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ κατ'αρχήν.

Δηλαδή θεωρείς ότι δεν συμπαρασύρει όλο τον Η/Χ(που με βάση τον ορισμό του πρέπει να ειναι >2.50) ως εντός συντελεστή δόμησης πλέον.

Link to comment
Share on other sites

απο την αναρτηση του καν62

ετσι αλλαζει η κατ. 4   [για το με ή  χωρις ΟΑ...εξαρταται  απο την ερμηνεια του χρησμου..]

δ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4 :

 

Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος και αναστέλλεται για τριάντα (30) έτη η επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, μετά την υπαγωγή, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου, με την επιφύλαξη εφαρμογής των οριζομένων στο άρθρο 97, οι εξής αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης :

 

Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος και εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση, μετά την υπαγωγή, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου, με την επιφύλαξη εφαρμογής των οριζομένων στο άρθρο 97, οι εξής αυθαίρετες κατασκευές η αλλαγές χρήσης :

αα) αυθαίρετες κατασκευές εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης και ύψους που προβλέπονται από τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής αδείας,

ββ) αυθαίρετες κατασκευές εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τοις εκατό (40%) τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους που προβλέπονται από τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας και δεν υπερβαίνουν τα 250 τ.μ. για χρήση κατοικίας ανά ιδιοκτησία και μέχρι τα 1000 τ.μ. κτιρίου συνολικά, τα 1000 τ.μ. για τις λοιπές χρήσεις.

Στα ανωτέρω ποσοστά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και τυχόν αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στους νόμους 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011 και 4178/2013. Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες και υπόγεια. Ημιυπαίθριοι χώροι δε συνυπολογίζονται μέχρι του ποσοστού υπέρβασης 80% του πολεοδομικού μεγέθους κάλυψης και δόμησης, με την προϋπόθεση ότι έχουν ενταχθεί στους νόμους 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011 και 4178/2013,

γγ)   αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, εφόσον έχουν συντελεστεί σε περιοχές εντός σχεδίου και με την προϋπόθεση ότι η εν λόγω χρήση είναι σύμφωνη με τις επιτρεπόμενες χρήσεις της περιοχής,

δδ) αυθαίρετες κατασκευές ημιυπαίθριων χώρων σε κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου και με την προϋπόθεση ότι η χρήση τους είναι σύμφωνη με τις επιτρεπόμενες χρήσεις της περιοχής, εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του εξήντα τοις εκατό (60%) τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης.

Οι ανωτέρω αυθαίρετες κατασκευές εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης μετά τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου. Δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και δεν εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου.

 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.