Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 4 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Καλησπέρα, μπορεί κάποιος να φωτίσει την παρακάτω περίπτωση? Στο παρακάτω σχήμα το ισόγειο ΑΓΔΖΑ οικοδομήθηκε με ο.α. το 1978. Το 1990 εκδοθηκε άδεια για να οικοδομηθεί το ΚΛΘΗΚ, στο τοπογραφικό της οποίας δεν αποτυπώνεται η παλαιά άδεια ούτε αναφέρεται ότι κατεδαφίζεται το προυγούμενο κτίριο (!). Στην ουσία ο ιδιοκτήτης θεώρησε άδειο το οικόπεδο δεν ξέρω πώς, ενώ εξάντλησε τον Σ.Δ. με την άδεια του 1990 στο κτήριο ΚΛΘΗΚ.

Στην αυτοψία μου διαπίστωσα α) να υπάρχουν το κτίσμα ΚΛΘΗΚ του 1990 ενιαίο λειτουργικά με το ΒΓΔΕΒ τμήμα του κτίσματος του 1978 και αυθαίρετη προσθήκη στον όροφο το ΕΔΙΘΕ την οποία κάνω υπαγωγή στον νόμο. β) Το το ΒΓΔΕΒ δεν είναι σε άλλη θέση από αυτήν της αδείας του 1978 κανένα δεν είναι, απλά ταυτίζονται στο ΑΒΕΖΑ. 

Να θεωρήσω το τμήμα ΒΓΔΕΒ ως νομίμως υφιστάμενο ή να το θεωρήσω αυθαίρετο που κατασκευάστηκε μετά το 1990?

IMG_20180523_210637.thumb.jpg.4098e2d1e4771288006fbe81386dde91.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα συνάδερφοι.

Με το χθεσινό Φεκ 101/12-06-2018 σύμφωνα με την παρ. 33 του άρθρου 34

καταλαβαίνω ότι η Κατηγορία 4 του Ν. 4495 θα παίρνει οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση 

εφόσον οι αυθαίρετες κατασκευές δεν είναι εντός προκηπιου. Συμφωνείτε σε αυτό?

Link to comment
Share on other sites

Τελικά για την κατ. 4 είναι προαπαιτούμενο η Ο.Α. ?

Ή μια κατοικία <250 τ.μ. & δεν παραβιάζει σε ποσοστά 40% τη δόμηση και κάλυψη & 20% το ύψος τα επιτρεπόμενα μεγέθη, χωρίς Ο.Α. μπορεί να πάει κατηγορία 4?

Με άλλα λόγια το σύστημα δέχεται δηλώσεις χωρίς Ο.Α. και κατ. 4??????

Ευχαριστώ.

 

Edited by da-mi
Link to comment
Share on other sites

Το σύστημα πάντως μέχρι και εναν μηνα πρίν που το δοκίμασα δεν το δεχόταν κατηγορία 4 και χωρίς ΟΑ.

Έχω άλλη άποψη αλλά αναγκάστηκα να ταυτιστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

μετα σχεδον 8 χρονια αυθαιρετα,διαβαζοντας μια τακτοποιηση συναδελφου εχω κολλησει΄΄΄΄ισως φανει ανοητη η ερωτηση αλλα τι ισχυει για να βρουμε κατηγορια?

συγκρινω τα τετραγωνικα των αυθαιρετων  με τους επιτρεπομενους ορους(στο4178 πραγματοποιουμενα αδειας) αν υπερβαινω το 20,20,20 

η

το συνολο (αθαιρετα+νομιμα)των τετραγωνικων που ειναι κτισμενα στο οικοπεδο   με τους επιτρεπομενους ορους???/:mrgreen:

Edited by nikosantonakas
Link to comment
Share on other sites

Βασικά αναφέρεσαι στην επιλογή Κατηγορίας 4 ή Κατηγορίας 5 για ένα ακίνητο (στις υπόλοιπες είναι πιo εύκολα κι απλά τα κριτήρια υπαγωγής):

Αν λοιπόν, οι αυθαίρετες κατασκευές:

  1. Δεν παραβιάζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% την επιτρεπόμενη (σήμερα ή όταν εκδόθηκε η ΟΑ) κάλυψη, δόμηση, ύψος ή
  2. Δεν παραβιάζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% την επιτρεπόμενη (σήμερα ή όταν εκδόθηκε η ΟΑ) κάλυψη, δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το αντίστοιχο ύψος και δεν υπερβαίνουν τα 250 τ.μ. για χρήση κατοικίας ανά ιδιοκτησία και μέχρι τα 1.000 τ.μ. κτιρίου συνολικά, τα 1000 τ.μ. για τις λοιπές χρήσεις.
  3. Αφορούν σε αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, σε περιοχές εντός σχεδίου όπου η συγκεκριμένη χρήση επιτρέπεται.
  4. Αφορούν σε αυθαίρετες κατασκευές ημιυπαίθριων χώρων σε κτίσματα εκτός σχεδίου, με την προϋπόθεση ότι, επιτρέπεται η συγκεκριμένη χρήση στην περιοχή κι εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% η κάλυψη και η δόμηση (...αυτό είναι μια μπούρδα, μην το διαβάζεις καν, το έγραψαν .....Αρειανοί)

εντάσσονται στην Κατηγορία 4 (αν τα παραβιάζουν πάνε Κατηγορία 5), ανεξαρτήτως αν έχει ή όχι εκδοθεί ΟΑ για το ακίνητο, δηλαδή, δεν αποτελεί προϋπόθεση υπαγωγής στην Κατηγορία 4 του 4495, η ύπαρξη ή όχι ΟΑ, αλλά απλώς και μόνον το οικόπεδο ή αγροτεμάχιο "να δικαιούται", εκ του νόμου, συντελεστή δόμησης (άρτιο και οικοδομήσιμο κατά κανόνα ή και παρέκκλιση)!!!

Στα % αυτά συνυπολογίζονται:

  1. Όλες οι αυθαίρετα δομημένες επιφάνειες επί του ακινήτου, καθώς και τυχόν αυθαίρετες κατασκευές, που έχουν υπαχθεί στους νόμους 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011 και 4178/2013. Δηλαδή, εφόσον δεν είναι νομίμως υφιστάμενα, δεν εξαιρούνται π.χ. "τμήματα ακινήτου" που έχουν υπαχθεί στον 1337/1983, αποθήκες Κατηγορίας 3, "τμήματα ακινήτου" Κατηγοριών 1 ή 2 κ.λπ.
  2. Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές, που δεν δημιουργούν αυτοτελείς κι ανεξάρτητους χώρους, όπως π.χ. σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες, πατάρια και υπόγεια (δηλαδή, υπόγειο που από βοηθητικός χώρος έγινε διαμερισματάρα χωρίς άλλη αυθαίρετη προσθήκη δεν συνυπολογίζεται κ.λπ., αν όμως έχει 1 τ.μ. εκτός του νομίμου περιγράμματος τότε το ...."σφραγίζει" κ.λπ.).
  3. Δεν συνυπολογίζονται επίσης ημιυπαίθριοι χώροι, μέχρι του ποσοστού υπέρβασης 80% του πολεοδομικού μεγέθους κάλυψης και δόμησης, με την προϋπόθεση ότι έχουν ενταχθεί στους νόμους 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011 και 4178/2013 (αυτοί είναι οι ..."τυχερούληδες" της ιστορίας)!

Όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται εντός προκηπίου υπάγονται στην Κατηγορία 5 (δηλαδή, όχι μόνο οι "δομημένες επιφάνειες" αλλά κι όλες όσες το πρόστιμό τους υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό (π.χ. πέργκολες, στέγαστρα, μάντρες, μπάρμπεκιου, βαθμίδες, "τμήματα ακινήτου Κατηγοριών 1 ή 2 ή 3 κ.λπ.).

 

P.S. Το προηγούμενο post αφορά στην εύρεση - επιλογή των συντελεστών των υπερβάσεων για τον υπολογισμό του προστίμου και μόνον.

 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Thanks 3
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.