Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 4 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Μην το βλέπεις έτσι! Επειδή δίνουν δώρο τις σοφιτες, πατάρια, ηχ, υπόγεια, δε σημαίνει ότι θα επρέπε να εξαιρέσουν και τις αποθήκες!

Link to comment
Share on other sites

Σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ για όλη τη βοήθεια που λαμβάνω διαβάζοντας τις απόψεις σας εδώ. Διάβασα όσο μπορούσα αλλά ίσως φανώ αδιάβαστη διότι πρώτη φορά στα χρονικά (!) θα επιχειρήσω υποβολή δήλωσης προς τακτοποίηση. Σε ο.α που είχα εκδώσει η ίδια το 2006 και σε τμήμα του κτιρίου εκδίδω τώρα α.δ αλλαγής χρήσης. Όλο το πρόστιμο θα αναλάβει ο μισθωτής της συγκεκριμένης οριζόντιας που αλλάζει χρήση διότι οι υπόλοιποι -πλην της συναίνεσης- δεν συνεργάζονται. Υφίσταται λοιπόν - μεταξύ 2004 και 2011- η.χ προς τακτοποίηση κατηγορία 4 με αναλυτικό <15.000 άρα παράβολο 250 αλλά δυστυχώς και 2 μετακινήσεις ανοιγμάτων που από ότι κατάλαβα είναι κατηγορία 3 άρα άλλα 250? Υπάρχει σύσταση οριζοντίου, ο η.χ είναι σε κοινόχρηστο αλλά η μετακίνηση ανοιγμάτων σε διακεκριμένη (όχι στη δική μου) οριζόντια.  Θα μπορούσα να στηριχτώ σε αυτό ή στη συμπερίληψη της μετακίνησης ανοιγμάτων στον αναλυτικό (?? ) ή κάπου αλλού ώστε να αποφύγω τα έξτρα 250?

Link to comment
Share on other sites

Έχεις ένα κτήριο και σε ΟΙ αυτού  η οποία δεν έχει αυθαιρεσίες ,θέλεις να εκδώσεις άδεια αλλαγής χρήσης.

Το προβλημά σου είναι ότι σε Κ/Χ του οικοπέδου έχει κατασκευαστεί Η/Χ , (για τον οποίο δεν μας λες αν υπάρχει φερόμενος ιδιοκτητής) και ακόμα ότι

σε μία άλλη ΟΙ έχεις την μετακίνηση των ανοιγμάτων.

Με αποτέλεσμα το κτήριο  να έχει αυθαιρεσίες και να μην μπορείς να προχωρήσεις σε ΟΑ.

Ο νόμος δίνει το δικαίωμα και στον μισθωτή να κάνει την τακτοποίηση.

Νομίζω ότι μπορείς στην 1ΛΠ που ήδη έχεις για τον ανοικτό Η/Χ να βάλεις και τις μετακινήσεις των ανοιγμάτων.

Με την λογική της μίας δήλωσης για όλες τις αυθαιρεσίες του κτηρίου.

Ο κλήρος έπεσε στον δικό σου πελάτη να τακτοποιήσει αυθαιρεσίες άλλων, αλλά δεν υπάρχει και άλλος τρόπος από την στιγμή που το κτήριο πρέπει να είναι νόμιμο για να

προχωρήσεις σε ΟΑ.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Από τη μεριά μου έχω να σου πω τα εξής:

1. Από τη στιγμή που αλλάζεις χρήση σε Ο.Ι. για ποιο λόγο να τακτοποιήσεις αυθαίρετα στους κοινόχρηστους χώρους του ακινήτου? Κάνε χρήση του άρθρου  107 παρ 2 Ν.4495 και ασχολήσου με τα του οίκου σου.

2. Για ποιο λόγο εκδίδεις άδεια αλλαγής χρήσης με άδεια δόμησης? Υπάρχει το παράθυρο να κάνεις αλλαγή χρήσης με απλή ενημέρωση φακέλου αν δεν τροποποιείται Δίαγραμμα Δόμησης, Η/Μ από άλλους ορόφους, και η στατική Μελέτη.

3. Θα μπορούσες στην έννοια της αλλαγής χρήσης να συμπεριλάβεις τα ανοίγματα και να τα νομιμοποιήσεις με την έκδοση της άδειας. Δηλαδή αν όντως πρέπει να βγάλεις άδεια δόμησης θα μπουν στην έννοια της άδειας. Αν τελικά γίνεται με ενημέρωση μπορείς να τα συμπεριλάβεις στην ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας αφού σαν εργασία συμπεριλαμβάνεται πλέον στην άδεια μικρής κλίμακας. 

 

edit

Απ' οτι κατάλαβα και τα ανοίγματα σε άλλη οριζόντια είναι. Άρα γιατί να τα τακτοποιήσεις/νομιμοποιήσεις και αυτά? Άρθρο  107 παρ 2 Ν.4495

Edited by Tekton85
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 Τελικά η ερώτηση ανάγεται στο εάν θα εξεταστεί το κτήριο συνολικά για την νομιμότητα του.

Και από ότι φαίνεται με το Α107 αυτό μάλλον ξεπερνιέται και ασχολείται μόνο με την δικιά της ΟΙ.

Μου διεύφευγε αυτό με το Α107.

Τώρα βέβαια για τον Η/Χ που είναι σε Κ/Χ δεν ξέρω μήπως εκεί υπάρχει κάποιο θέμα , γιατί σαν κοινόχρηστο που είναι κάποιο κομμάτι του λογικά ανήκει και στην ΟΙ η οποία θα αλλάξει χρήση. Δηλαδή να το κάνω πιό "χοντρό" το παράδειγμα:

Αν στην θέση του Η/Χ υπήρχε μία μικρή κατοικία 30,00τμ , η ΥΔΟΜ δεν θα το θεωρούσε πρόβλημα και θα προχωρούσε κανονικά σε έκδοση ΟΑ για τη ΟΙ που θα ζητούσε την αλλαγή χρήσης;

 

Edited by karanus
  • Thanks 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ να σου πω την αλήθεια karanus θα το πάλευα να μην ασχοληθεί. Και πιστεύω θα το πετύχαινα..Τώρα είναι και θέμα πολεοδομίας βέβαια. Πάντως στην περίπτωση της συναδέλφου θεωρώ πολύ σημαντικό το αν απαιτείται άδεια δόμησης για την αλλαγή χρήσης ή απλά ενημέρωση φακέλου.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα σε σωστή  βάση το βάζειςκαι πρέπει να τα διεκδικούμε αυτά που μπορούμε.

Αλλά εδώ για ΕΕΜΚ σου ζητάει νομιμότητα όλου του κτηρίου και θα σε αφήσει σε άδεια δόμησης;

Σίγουρα το ερώτημα έπρεπε να ξεκαθάριζε και για τι αλλαγή χρήσης μιλάμε, γιατί υπάρχουν και αλλαγές χρήσης που απαιτούν και συντελεστή δόμησης.

 

υ.γ. Ξέρεις εμένα το μυαλό μου όταν το διάβασα έτρεξε στην σκέψη ότι αυτός που νοικιάζει και προχωράει σε αλλαγή χρήσης θα πρόκειται για κάποιο μαγαζί , οπότε η επιχειρηματική αντίληψη πληρώνω και κάτι παραπάνω και την τελειώνω την ιστορία, γιατί στήνω επιχείρηση και θέλω να είμαι σε όλα οκ και συνάμα γρήγορος.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι  είδη επικαλέστηκα το 107 αλλά η απάντηση είναι ότι οι υπηρεσίες δόμησης εξετάζουν το σύνολο του κτιρίου ως νομιμότητα που σημαίνει αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και μνεία σε όλες τις παραβάσεις. Ο η.χ είναι κοινόχρηστος, άρα με αφορά. Η αλλαγή χρήσης είναι από κατάστημα σε Κ.Υ.Ε , επηρεάζει το σ.δ και ομοίως ο έξτρα η.χ αλλάζει το δ.κ,  άρα θέλει άδεια δόμησης. Αξιολογώντας τα όσα είπατε θα προσπαθήσω να συμπεριλάβω τη μετακίνηση των ανοιγμάτων στη μία λοιπή παράβαση όσον αφορά τα πρόστιμα κάνοντας απλώς αναλυτική περιγραφή για τα ανοίγματα στην τεχνική έκθεση και αναφέροντας και το αρθρ. 107 εκεί.

Link to comment
Share on other sites

Ασχέτως των υπολοίπων, μπορείς να μου πεις πως επηρεάζεται ο ΣΔ από την αλλαγή χρήσης ενός εμπορικού καταστήματος σε χώρο συνάθροισης κοινού ;

(σημειώνω ότι χρήση ΚΥΕ δεν υπάρχει)

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

dim καλημέρα, 

Κάτι δεν λες σωστά. Ο συντελεστής δόμησης δεν αλλάζει. Επίσης το διάγραμμα κάλυψης από τη στιγμή που η αλλαγή χρήσης αφορά σε Ο.Ι. δεν μεταβάλλεται υποχρεωτικά διότι με τη διαδικασία της ενημέρωσης δεν θα προσκομισθεί. Απλά στην κάτοψη ενημέρωσης θα γράψεις ένα ωραίο κειμενάκι ότι στην διακεκριμένη Ο.Ι. δεν υπάρχουν αυθαίρετα κάνοντας παράλληλα αναφορά στο άρθρο 107 παρ 2  

Με τον τρόπο αυτό καλύπτεσαι και εσύ και η ΥΔΟΜ.

Τα φορτία της στατικής μελέτης νομίζω δεν μεταβάλλονται οπότε τελικά σου απομένει ένα πρόβλημα:

Αν η κάτοψη του Κ.Υ.Ε. είναι διαφορετική από αυτή του καταστήματος θα σου πουν ότι αλλάζεις διαρρύθμιση σε ειδικό κτίριο. Οπότε έχεις 2 επιλογές:

1. Τακτοποίηση με Υ.Δ. του ιδιοκτήτη ότι η διαρρύθμιση που θες να κάνεις υπάρχει ήδη αυθαίρετα πριν το 2011 και μετά αλλαγή χρήσης με ενημέρωση.

2. Αλλαγή διαρρύθμισης με μικρή κλίμακα σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση εργασιών μικρής κλίμακας 4520 Β/18 και ενημέρωση του φακέλου της άδειας με τις νέες μελέτες. Μετά αλλαγή χρήσης με ενημέρωση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.