Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 5 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Συνάδελφοι να σας ρωτήσω, μπορέι σε ακίνητο να υπάρχουν ταυτόχρονα παραβάσεις κατηγορίας 4 & 5? Στον 4178 ανέφερε ρητά η εγκ'υκλιος 3 πως δεν γίνεται και η πλατφόρμα το εμπόδιζε.

Έχω περίπτωση διώροφης οικοδομής όπου έχω κάνει αίτηση σε όλο το ακίνητο και κάποιες παραβάσεις στον ακάλυπτο και στο δώμα είναι κατηγορίας 5, ενώ κάποιες άλλες είναι κατηγορίας 4 στα διαμερίσματα και στο υπόγειο μια αλλαγή χρήσης σε χώρο κύριας χρήσης. Μπορώ να τα βάλω ή είναι λάθος?

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

έχω κάνει δήλωση σε 4178, 3 ακίνητα ίδιου ιδιοκτήτη, αν θυμάμαι καλά 4 φ.κ. είχε, τα 3 πρέπει να ήταν κατ. 4 και ένα κατ. 5

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα Συνάδελφοι

Σε 2 όμορα ακίνητα που βρίσκονται σε προσφυγικό συνοικισμό(ευεργετικές διατάξεις για δόμηση 1957) έχει γίνει αυθαίρετη συνένωση στο ισόγειο και στον ά όροφο. Τα ακίνητα ρυμοτομούνται και δη το ΑΚΙΝΗΤΟ_1 ρυμοτομείται το κτίσμα έπειτα από την εφαρμογή επέκτασης σχεδίου Πόλεως το 1986(σκαρίφημα).  Με πιο αναλυτική περιγραφή

Αρτιότητα κατά ΚΑΝΟΝΑ 200,00 μ., 112,00 μ2 (προ 1962) και 70,00 μ2 (προ 1923) 

* Το ΑΚΙΝΗΤΟ_1 είναι διώροφο με εμβαδόν οικοπέδου 39,25 μ2 (έπειτα από ρυμ. 36,17 μ2) και το ΑΚΙΝΗΤΟ_2 τριώροφο με εμβαδόν οικοπέδου 35,33 μ2 (έπειτα από ρυμ. 32,56 μ2) . Ιδιοκτησιακά είναι αυτοτελή γήπεδα με κτίσμα το καθένα το οποίο προήλθε από παραχωρητήριο στις διαστάσεις που είναι το οικόπεδο.

* Το ΑΚΙΝΗΤΟ_1 ανήκει στον γιο και το ΑΚΙΝΗΤΟ_2 στον πατέρα.

* Έχει γίνει αυθαίρετη συνένωση στα κτίσματα δημιουργώντας ένα ισόγειο διαμέρισμα(που αναπτύσσετε στα δύο οικόπεδα) και μία μεζονέτα που αναπτύσσεται στον Ά και β' ΄όροφο.

* Τώρα θέλουν να τακτοποιήσουν την συνένωση και να κάνουν οριζόντιες ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΙΣΟΓΕΙΟΥ και ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ Α-Β ΟΡΟΦΟΥ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

- Μπορεί να μπει για τακτοποίηση (αυθαίρετη συνένωση) ανεξάρτητα αν το κτίσμα(περίγραμμα) στο ΑΚΙΝΗΤΟ_1 είναι εντός ρυμμοτομικής διότι προυφίστανται της ρυμοτόμησης. Σωστά?

Σε ερώτηση μου στην συμβολαιογράφο μου είπε ότι πράξη(δλδ σύσταση οριζόντιας ιδ. μπορεί να γίνει επί ρυμ. κτίσματος). 

- Με την συνένωση, αλλά και την ρυμοτόμηση, πλέον χάνονται οι ευεργετικές διατάξεις ως ενιαίο οικόπεδο και κατακτάται ως μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο.

Έχει πέσει στην αντίληψη σας κάτι αντίστοιχο που να συνεχίζει τις ευεργετικές διατάξεις οικοδομησιμότητας και στο ενιαίο οικόπεδο?

Ευχαριστώ.  

 

topo.pdf

 

Edited by itzanis
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Συνάδελφοι Καλημερα ! Σε διαμέρισμα ισογείου χωρίς καμία παράβαση άλλη εκτός από ότι εχει επεκταθεί και «πατάει» - παραβιάζει το προκηπιο -πράσια κατά 10 εκατοστά , Δηλ αντί για 4 έχω 3,90 μηκοσ Πρασιας , θα μπορουσα να δωσω βεβαίωση εφ όσον ειμαι στις ανοχές του 2%;  Η παω αναγκαστικά κατηγορία 5; Σας ευχαριστώ !

Edited by gtho
Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις επαληθεύει ότι είσαι στο 2% τότε μπορείς να επικαλεστείς την παρ. 2 του Άρθρου 81 και να αναγράψεις τα σχετικά (βλ. παρακάτω) στην τεχνική έκθεση της βεβαίωσης. 

2.  Δεν  συνιστούν  αυθαίρετη  κατασκευή  και  δεν  καταγράφονται  ως  παραβάσεις  κατά  τον  έλεγχο  οι 
αποκλίσεις των περιμετρικών διαστάσεων του κτιρίου έως δύο τοις εκατό (2%) από τις αναγραφόμενες 
στο διάγραμμα κάλυψης/δόμησης της οικοδομικής άδειας/άδειας δόμησης
, μετρούμενες σε διαστάσεις 
κτίστη (φέρων οργανισμός και στοιχεία πλήρωσής του, χωρίς επιχρίσματα επενδύσεις), εφόσον με τις 
αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται κοινόχρηστοι χώροι του σχεδίου πόλεως. 

ερμηνεία της εγκ. 2 Ν. 4495/17:
Στην παρ.2 δίδονται οδηγίες όσον αφορά στον τρόπο μέτρησης μεγεθών κατά τον έλεγχο των κατασκευών, καθώς 
και  οι  αποδεκτές  ανοχές  στις  παραπάνω  μετρήσεις.  Αποκλίσεις  των  μεγεθών  μέσα  στα  όρια  των  ανοχών  δεν 
αποτελούν αυθαιρεσία.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Παύλο για την απάντηση , θεωρείς ότι το 2% μπορουμε να το επικαλεστούμε επιλεκτικά για ένα τμήμα χώρου σε μια παρόμοια περίπτωση αν παράλληλα ρυθμίζουμε πχ και έναν κλεισμένο ημιυπαίθριο; Και αυτό προκειμένου να μείνουμε στην κατηγορία 4 

Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, gtho said:

Συνάδελφοι Καλημερα ! Σε διαμέρισμα ισογείου χωρίς καμία παράβαση άλλη εκτός από ότι εχει επεκταθεί και «πατάει» - παραβιάζει το προκηπιο -πράσια κατά 10 εκατοστά , Δηλ αντί για 4 έχω 3,90 μηκοσ Πρασιας , θα μπορουσα να δωσω βεβαίωση εφ όσον ειμαι στις ανοχές του 2%;  Η παω αναγκαστικά κατηγορία 5; Σας ευχαριστώ !

Πως έβγαλες την ανοχή του 2%; Δεν βγαίνει από το πλάτος του προκηπίου!!!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Pavlo στα ποσοστά υπέρβασης δόμησης κάλυψη  είμαι <20% άρα εάν ρύθμιζα και δεν λάμβανα υπόψη την ανοχή 2% θα ήμουν κατηγορία 4. Τώρα που αυτή η λωρίδα της πρόσοψης της ιδιοκρησίας( 6.00μ x 0.10 ) πατάει για 10 εκατοστά στο προκήπιο φοβάμαι μήπως εμπίπτω στην κατηγορία 5 μιας και

''................... κατασκευές εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης μετά τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου. Δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και δεν εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου.''

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.