Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 5 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Καλά τα λέτε γιατί ξέρουμε τι υπάρχει αλλά για σκεφτείτε ότι πηγαίνοντας σε ένα κατάστημα

ύψους 5 μ βλέπετε απ' έξω στην πρόσοψη μια ταμπέλα 2 μ  στο  ισόγειο μια "οροφή" γυψοσανίδα στα 3 μ ύψος

και στην γωνία μία σκάλα που σε οδηγεί σε πατάρι και στο οποίο η οριοθέτηση από τοίχους είναι πχ το μισό της κάτοψης του ισογείου, που θα ξέρει ο μηχανικός τι κρύβεται πίσω από τους τοίχους , βατό πατάρι η ψευδοροφή?

όλα αυτά φυσικά τα συζητάμε και μηχανορραφώ λόγω της κατηγορίας 5 σε συνδυασμό με απαιτήσεις Παθητικής που θέλει η πυροσβεστική (ανταλλακτικά αυτοκινήτων).

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

εχεις ενα παταρι  μονοκόματο, εμβαδου  137 τμ,  εχεις βαλει του κοσμου τα μπουντρελια

και μετα θες να πεις οτι

τα μισα μπουντρελια μπηκανε για να ειναι ¨"γερή η ψευδοροφη"

Οσον δε αφορα σε αυτο

"και στην γωνία μία σκάλα που σε οδηγεί σε πατάρι και στο οποίο η οριοθέτηση από τοίχους είναι πχ το μισό της κάτοψης του ισογείου, που θα ξέρει ο μηχανικός τι κρύβεται πίσω από τους τοίχους , βατό πατάρι η ψευδοροφή? "

 

γι' αυτο λεγεται "μηχανικος"

γιατί "ξέρει" ..... αλλως οφειλει να ξερει  και  γι αυτο υπογραφει.

και οχι να αρκείται σε οσα λεει ο πελατης...

 Στην τελική....εσυ αποφασίζεις

υγ

ειναι καταστημα σημερα  ανταλλακτικών ή τωρα προκειται να  γινει?

Ειναι ιδιοκτητο  ή  με μισθωση??

Εχει ρευμα? Τι γραφει στα ΔΤ και στο ΤΑΠ?
 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Είναι κατάστημα ανταλλακτικών , έχει ρεύμα ΤΑΠ,ΔΤ 134 μ2 , ιδιόκτητο και επειδή αγόρασε και το όμορο

θέλει να τα ενοποιήσει  και να επικαιροποιήσει και μέτρα πυρασφάλειας  

 

Link to comment
Share on other sites

 "Θα αγορασει το διπλανο", οπότε θα γινει και σε αυτο ελεγχος νομιμότητας...  και  ελπίζω να μην εχει τις ιδιες αυθαιρεσιες με το πρωτο ως προς το παταρι  ή αλλού..

Αρα, αυτο ΄το δευτερο, ή ειναι καθαρό....ή υπο τακτοποίηση.

[αν και θεωρω οτι αυτο το θεμα με τα παταρια ειναι "κολλητικό"...

Μαλλον εκανε ο ενας εκαναν και οι διπλανοι, "δεν βαρυεσαι...ελληνικο ειμαστε...πού θα μας βρουνε??]

 

Μετα την αγορα, εχεις να κανεις,

- ή λειτουργικη συνένωση, αρα πρεπει να αναφερεις για την νομιμοτητα και των δυο "υπο συνενωση" ΟΙ.

- ή συνενωση με τροποποιηση της συστασης [και εδω θες νομιμοτητα κτισματων και διαφορες βεβαιωσεις Ε9/ΕΝΦΙΑ/ ΤΑΠ...και για τα δύο]

υγ

 Για το πρώτο, έχεις ηδη προβλημα με τον ΕΝΦΙΑ και με τα ΔΤ, διοτι δεν φαινεται το παταρι των 134 τμ.  και θα του ελθει καποια στιγμη ο "λογαριασμος"

Δεν εχετε συζητησει για την τακτοποίηση του δικού του παταριού....ακόμα?

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 17/3/2021 at 5:24 ΜΜ, Pavlos33 said:

Κατά τη γνώμη μου αφού το πατάρι έχει επιφάνεια άνω του 70% δεν καλύπτεται ο ορισμός του άρθρου 2 παρ 28 (*)  ΝΟΚ (δηλαδή δεν αποτελεί εσωτερικό εξώστη), οπότε δεν μπορεί να γίνει χρήση της διάταξης μη προσμέτρησης της επιφάνειάς του στον προσδιορισμό κατηγορίας. Για μένα είναι κατηγορία 5 .

(*) 28.  Εσωτερικός  εξώστης  (πατάρι)  είναι  ο  προσβάσιμος  χώρος  που  βρίσκεται  εντός  χώρου,  όπου  η  υποκείμενη  επιφάνεια πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης και έχει προσπέλαση από το χώρο αυτόν και το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο του κτιρίου και το κεντρικό κλιμακοστάσιο αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας. Αποτελεί παράρτημα της υποκείμενης χρήσης, έχει συνολικό καθαρό εμβαδόν, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εξωτερικοί του τοίχοι, μικρότερο του 70% της μικτής επιφάνειας  του υποκείμενου χώρου, δεν θεωρείται όροφος και δεν αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Ως υποκείμενος 
χώρος, νοείται η συνολική επιφάνεια της κάτοψης, συμπεριλαμβανομένων των τοίχων που την ορίζουν. Κάτω από τον εσωτερικό  εξώστη  είναι  χώροι  κύριας  ή  βοηθητικής  χρήσης,  όπως  διάδρομοι,  χώροι  υγιεινής.  Στον  υπολογισμό  του ποσοστού του εσωτερικού εξώστη προσμετράται η κλίμακα ανόδου, που συνδέει τον εσωτερικό εξώστη με το χώρο της υποκείμενης επιφάνειας (δεν προσμετράται η κλίμακα του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου ή του κεντρικού κλιμακοστασίου αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας). Το πατάρι δύναται να είναι συνεπίπεδο με όροφο ή σοφίτα του κτιρίου, να είναι προσπελάσιμο  από  τους  παραπάνω  χώρους  και  να  φέρει  κλειστούς  βοηθητικούς  χώρους  σε  οποιοδήποτε  σημείο  της επιφάνειάς του και σε απόσταση ενός (1) τουλάχιστον μέτρου από τα ανοικτά όρια. Σε περίπτωση κτιρίου με στέγη, αν το πατάρι βρίσκεται κάτω από την στέγη δύναται να αποτελεί ενιαίο σύνολο με το χώρο κάτω από την στέγη. Σε αυτήν την περίπτωση, για τον υπολογισμό του ελεύθερου ύψους ο παραπάνω χώρος αντιμετωπίζεται ενιαία, υπό την προϋπόθεση ότι πληροί τους όρους ελεύθερου ύψους των χώρων κύριας χρήσης. 

Σαν απορία, από που προκύπτει από το λεκτικό του νόμου ότι πρέπει να καλύπτεται ΚΑΙ ο ορισμός του ΝΟΚ; 

Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες και υπόγεια.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κατ αναλογία εφαρμογής ορισμού σοφιτών και παταριών (εσωτερικοί ανοικτοί εξώστες)  βάσει άρθρου 2 ΝΟΚ προκειμένου να εφαρμοστεί μειωτικός συντελεστής. Παρομοίως και στην περίπτωση υπολογισμού προστίμου δεν αναφέρεται στο νόμο ότι για να δικαιούται μειωτικό θα πρέπει να πληροί τον ορισμό του άρθρου 2 του ΝΟΚ, όμως και στην εγκ. 4 Ν. 4178 και στην 2 Ν. 4495 εισήχθη αυτή η απαίτηση και μόνο για τους δυο αυτούς χώρους (σοφίτα και πατάρι) ελλείψει ορισμού στον προγενέστερο κανονισμό (ΓΟΚ 85).

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 2 του 4495 για να εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής σε εσωτερικούς εξώστες και σοφίτες θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις των ορισμών του ΝΟΚ, ανεξαρτήτως επιφάνειας και ύψους.

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο για τον υπολογισμό του ποσοστού των υπερβάσεων των αυθαιρεσιών (έλεγχος κατηγορίας 4) εξαιρούνται μη αυτοτελείς αυθαίρετοι χώροι εντός του νομίμου περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές.

Συνεπώς για τον έλεγχο της Κ4 το κριτήριο εξαίρεσης είναι η αυτοτέλεια του παταριού (δηλαδή αν είναι ανεξάρτητο) χωρίς περιορισμό εμβαδού.

Edited by Jupiter
  • Like 4
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,συμφωνώ με τον Jupiter-το "πατάρι" και η "σοφίτα" που ρυθμίζονται με τον ν.4495,έχουν ονομαστεί πατάρι και σοφίτα-ας μου επιτραπεί να πω-κατ'ευφημισμό.Πρόκειται πολλές φορές για εξ ολοκλήρου αυθαίρετες κατασκευές,τις οποίες κατασκεύασε ο ιδιοκτήτης μέσα στο κατάστημα του,ή-αντίστοιχα- κάτω από την στέγη του φτιάχνοντας μια υψηλότερη από της άδειας στέγη.Δύσκολα λοιπόν θα έβρισκε κανείς να ρυθμίσει μια αυθαίρετη "σοφίτα" που πληροί τον ορισμό του ΝΟΚ και ως προς το μέγεθος- και ύψος- ,και το ίδιο ισχύει και για το πατάρι.Ως εκ τούτου,από τον 4178 ακόμη,όλες οι απαντήσεις του ΤΕΕ,γι αυτές τις κατασκευές και τον τρόπο ρύθμισης τους,βασίζονται εν μέρει στον ορισμό του ΝΟΚ,ως προς την θέση και την προσβασιμότητα τους,τονίζοντας ότι λαμβάνονται ως τέτοια "ανεξαρτήτως μεγέθους και ύψους".H εγκύκλιος 2 απλά το επιβεβαίωσε.

Σκεφτείτε απλά ότι κάποιος που κατασκεύασε αυθαίρετα "πατάρι",δεν είχε σίγουρα στον νου του να κρατήσει το 70% της επιφάνειας του υποκείμενου ορόφου,και κάποιος που κατασκεύασε αυθαίρετα "σοφίτα",δεν είχε σίγουρα στο νου του να κρατήσει το 50% της επιφάνειας του υποκείμενου ορόφου.Ως επί τω το πλείστον,οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύτηκαν αυθαίρετα,όση περισσότερη επιφάνεια σε σχέση με τον υποκείμενο όροφο,μπορούσαν να εκμεταλλευτούν.

Συνεπώς,στα παραπάνω η άποψη μου,από τον συνδυασμό των άρθρων και των διαφόρων επεξηγήσεων,  είναι ότι το "πατάρι" σε εντός σχεδίου περιοχή,και εντός νομίμου περιγράμματος της ιδιοκτησίας,δεν πρέπει να συνυπολογιστεί στην επιλογή Κατηγορίας,εφόσον για την ρύθμιση του ως "παταριού",συντρέχουν οι προϋποθέσεις -μόνο ως προς την θέση και την προσβασιμότητα αυτού- βάσει ορισμού ΝΟΚ.

Περαιτέρω,σωστά αναφέρθηκαν από τον Δημήτρη, οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για τις μελλοντικές πράξεις που πρέπει να εκδοθούν για το κατάστημα,ωστόσο αυτές δεν αποτελούν αντικείμενο για την επιλογή κατηγορίας από τον μηχανικό για την ρύθμιση ν.4495/2017.

Edited by ChristinaK
ανορθογραφια
  • Like 4
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Jupiter said:

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 2 του 4495 για να εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής σε εσωτερικούς εξώστες και σοφίτες θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις των ορισμών του ΝΟΚ, ανεξαρτήτως επιφάνειας και ύψους.

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο για τον υπολογισμό του ποσοστού των υπερβάσεων των αυθαιρεσιών (έλεγχος κατηγορίας 4) εξαιρούνται μη αυτοτελείς αυθαίρετοι χώροι εντός του νομίμου περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές.

Συνεπώς για τον έλεγχο της Κ4 το κριτήριο εξαίρεσης είναι η αυτοτέλεια του παταριού (δηλαδή αν είναι ανεξάρτητο) χωρίς περιορισμό εμβαδού.

Πριν από την οποιαδήποτε εγκύκλιο πρέπει να εξετάζεται πρώτα ο νόμος. Υπάρχουν εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί καταφανώς παράνομα και αυτό δεν ομολογείται για "προφανείς" λόγους. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος έχει περάσει πολλά τέτοια όρια ...

Ο νόμος διακρίνει τις εξής δύο περιπτώσεις :

Α. Υπολογισμού του συντελεστή προστίμου (παρ.6, άρθρου 100), όπου λαμβάνεται το 0.3 στην περίπτωση εσωτερικού εξώστη.

Β. Ελέγχου διάκρισης κατηγορίας μεταξύ των Κατ.4 και Κατ.5 (δ του άρθρου 96).

Για την περ. Β δεν υπάρχει κάποιο θέμα ορισμού γιατί τα κριτήρια ελέγχου είναι μόνο η αυτοτέλεια, εντός περιγράμματος, σε εντός σχεδίου.

Στην περ. Α ο συντελεστής απονέμεται βάσει ορισμού. Αν είναι όντως πατάρι παίρνει το 0.3 αν όχι δεν το παίρνει και υποτίθεται πάντοτε η μονάδα.

Το πατάρι ορίζεται πολεοδομικά από το 1955 μέχρι σήμερα (εκτός του χρονικού διαστήματος 1986-2012) περίπου με την ίδια μέθοδο ως μια επιφάνεια εντός του όγκου μιας κύριας χρήσης που δεν υπερβαίνει τα 2/3 της υποκείμενης χρήσης. Είναι δηλαδή μια πολεοδομική οντότητα που ορίζεται μέσω των χαρακτηριστικών της υποκείμενης κύριας χρήσης και αν τα παραβιάζει δεν θεωρείται πατάρι αλλά κάτι άλλο.

Επομένως ο νόμος λέει ότι μια επιφάνεια που θα ήθελε να είναι πατάρι αλλά δεν είναι δεν παίρνει τον συντελεστή μείωσης στο πρόστιμο. Αν δηλωθεί ως κατεδαφιζόμενη η υπερβάλλουσα επιφάνεια και επίσης ικανοποιούνται τα λοιπά του ορισμού του εσωτερικού εξώστη του ΝΟΚ, τότε θα τον πάρει με την υλοποίηση της κατεδάφισης.

Γενικά στα θέματα των επιφανειών καθώς και των σχετικών με αυτές ορισμών εννοιών ισχύουν πάντοτε οι διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 23 του ΝΟΚ.

υγ. δεν πρόλαβα να διαβάσω την τοποθέτηση της Χριστίνας. Αν δεν είναι στο ίδιο πνεύμα, θα σχολιάσω ...

και σχολιάζω :

- για την κατηγορία δεν υπάρχει θέμα όπως ήδη συμφώνησα, απλά σχολίασα και την παράθεση του συναδέλφου περί του συντελεστή και των ισχυρισμών της εγκυκλίου.

- αν για την εγκύκλιο ισχύουν αυτά που είπα αρχικά, για τους ισχυρισμούς του ΤΕΕ ισχύουν ακόμη χειρότερα, ισχύουν μόνο σε επίπεδο προσωπικής άποψης ...

 

Edited by kan62
  • Like 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

α]

https://www.taxydromos.gr/Real Estate/258700-patari-pote-einai-nomimo.html

 

β]

η εγκ. 4, στο 36, μιλαει για αυθαιρετο εσωτερικο εξωστη/παταρι και σοφιτα.

Η εννοια του παταριου ειναι,  χωρος που προσβλεπει στο εσωτερικο του κυριως χωρου και καταλαμβανει μερος του κυριως χωρου, "εξωστης  εσωτερικος"

Από την στιγμη που εχει καλυφθει ολη η "επιφανεια" του ισογειου, παυει να ισχυει η εννοια "παταρι", αφου προκειται για περικλειστο χωρο εντος του εμβαφδου  της υποκειμενης ΟΙ

και οχι "ενα τμημα" που μπορει κανεις να βαλει μειωτικο σαν "παταρι"  και το υπολοιπο χωρις μειωτικο.

 

 

 

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.