Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 5 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Έχω μία περίπτωση αυθαιρέτου Κατηγορίας 5 το οποίο το τακτοποιώ με την επιλογή ''ακίνητα που αποκτώνται κατόπιν κληρονομικής διαδοχής''. Ο αρχικός ιδιοκτήτης απεβίωσε τον Νοέμβριο του 21 και τώρα τα κληρονομεί στην κόρη και στην εγγονή (ως επικαρπία και ψιλή κυριότητα). Η ερώτηση μου είναι στους ιδιοκτήτες πρέπει να βάλω και τους δύο ως ιδιοκτήτες με ποσοστο 100%; Ή είναι πιο σωστή η επιλογή νομέας και κάτοχος χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας πάλι με 100% έκαστως;

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

γιατι "χωρις τιτλους ιδιοκτησιας";;;

Οταν κανουν  αποδοχη,

δικαιουται να σου δοσει εντολη και ο ψιλος κυριος και ο επικαρπωτης.

Αρα, πρωτα μετρας, τα δινεις στον συμβ/φο ατυπα,  κανουν την αποδοχη

και μετα ξαναρχονται   σε σενα, δια τα περαιτερω.....

 

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ Δημήτρη για την άμεση απάντηση. 

Και εγώ αυτό σκεφτόμουν αλλά ήθελα να είμαι σίγουρος πριν προχωρήσω. Να υποθέσω πως στους ιδιοκτήτες μπαίνουν και οι δύο με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100% έκαστος και με μία παράθεση στα σχόλια ποιος είναι ο επικαρπωτής και ποιος ο ψιλός;

Link to comment
Share on other sites

δεν κανω δηλωσεις, αλλά,

αν θυμαμαι καλα

βαζεις αιτουντα  100% τον ενα

και στις σημειωσεις την ιδιοτητα του αλλου

Link to comment
Share on other sites

Την δήλωση μπορεί να την κάνει είτε ο ψιλος κύριος είτε ο επικαρπωτης . Με τα γραφόμενα σου το ποσοστό συνιδιοκτησίας που γράφουμε  στη δήλωση ( για όποιον από τους δύο την  υποβάλει ) είναι 100% είτε για τον ψιλο είτε για τον επικαρπωτη. Πριν την υπαγωγή θα πρέπει να σου προσκομίσουν τουλάχιστον το Ε9.

 

Edited by venezia
Διόρθωση ορθογραφιας κειμένου
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα,

  Τωρα με τα ΤΠΣ ,αν και εφόσον κριθεί συνταγματικός ο ΖΥΣ του 4495, αλλά και με τα ΣΧΟΟΑΠ τα οποία έχουν προβλέψει πχ (παραθέτω απόσπασμα ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής μου εν ισχύ)

αναπαλαίωση παλαιών κτιρίων κλπ. ).
5.4.1 Ζώνη Υποδοχής Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης
Ως Ζώνες Υποδοχής Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης
(Ζ.Υ.Σ.) καθορίζονται οι περιοχές επέκτασης σύμφωνα
με το άρθρο 4 του Ν. 3044/2002 και το άρθρο 14 του
Ν. 3212/2004 με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο προσαύξη.
σης του Σ.Δ. σε περιοχές με χρήσεις Γενικής Κατοικίας
(άρθρο 14 του Ν. 3212/2004) το 25% για Σ.Δ. μέχρι 0,80,
σε περιοχές με ειδικές χρήσεις 20% και για περιοχές
παραθεριστικής κατοικίας το 10% του Σ.Δ.

 

Καταλαβαίνει κανείς οτι θα μπορούν όλα τα της ΚΑΤ5 στα εκτός σχεδίου  να υπαχθούν? Γιατί εγώ καταλαβαίνω οχι. Εκτός αν τα τσουβαλιάσουν όλα  στο παρά 5.Αλλά θεωρητικά μιλώντας τώρα είναι εν δυνάμει στον ΑΕΡΑ σωστά?

Άρθρο 72
Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή (Ζ.Υ.Σ.) - Εξουσιοδοτική διάταξη
1. Η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης (Μ.Σ.Δ.) πραγματοποιείται από ακίνητο προσφοράς συντελεστή σε ακίνητο υποδοχής, που βρίσκεται εντός Ζώνης Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.).
2. Οι Ζ.Υ.Σ. εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τήρηση της ακόλουθης διαδικασίας :
α) Κίνηση της διαδικασίας επίσπευσης για την έγκρισή τους, με έκδοση απόφασης από τον οικείο δήμο ή σύνολο όμορων δήμων ή την περιφέρεια ή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
β) Εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.), με τήρηση των διαδικασιών δημοσιότητας, σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ. 107017/2006 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και του Υφυπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (Β1225).
γ) Εκπόνηση της ειδικής πολεοδομικής μελέτης Ζ.Υ.Σ., με τήρηση των διαδικασιών δημοσιότητας αυτής.
δ) Γνωμοδότηση των οικείων Δημοτικών ή Περιφερειακών Συμβουλίων.
ε) Εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού (Δ.Π.Σ.) ή της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών Περιοχών (Δ.Σ.Μ.Α.Π.Π.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά περίπτωση.
στ) Γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.).
3. Οι Ζ.Υ.Σ. καθορίζονται, επίσης, στο πλαίσιο εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και ΕΠΣ σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 8 του ν.4447/2016 (Α241).
4. Το χωρικό πεδίο της ειδικής πολεοδομικής μελέτης Ζ.Υ.Σ. καθορίζεται, ως το σύνολο της έκτασης κάθε δημοτικής ενότητας ή δήμου ή και των όμορων δήμων ή και της οικείας περιφερειακής ενότητας ή περιφέρειας, βάσει πολεοδομικών κριτηρίων.
5. Οι Ζ.Υ.Σ. μπορεί να χωροθετούνται σε περιοχές που βρίσκονται :
α) εντός Εγκεκριμένων Ρυμοτομικών Σχεδίων ή εντός περιοχών, για τις οποίες έχει εκκινήσει η διαδικασία πολεοδόμησης με κανονιστική πράξη ή εντός περιοχών προς πολεοδόμηση ή εντός εγκεκριμένων ορίων οικισμών που υφίστανται πριν από την έναρξη ισχύος του από 17.7.1923 ν.δ. (Α228), ή έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων,
β) εκτός των ορίων ιστορικών τόπων, παραδοσιακών οικισμών, αρχαιολογικών χώρων, περιοχών που προβλέπονται στην παρ.3 του άρθρου 18 του ν.1650/1986 (Α160), στην περ. β΄ της παρ.5 του άρθρου 6 του ν.4067/2012 (Α79) ή στην περ. β΄ της παρ.1 του άρθρου 4 του ν.1577/1985 (Α210) και περιοχών στις οποίες έχουν επιβληθεί ειδικοί όροι δόμησης για την προστασία παραδοσιακών ή αρχιτεκτονικών συνόλων, αρχαιολογικών χώρων ή άλλων πολιτιστικών ή περιβαλλοντικά αξιόλογων στοιχείων,
γ) εκτός ιστορικών κέντρων πόλεων, με εξαίρεση τα τμήματα στα οποία γίνεται ανάπλαση, σύμφωνα με τα άρθρα 8 έως και 17 του ν.2508/1997 (Α124),
δ) εκτός καθορισμένων ορίων περιοχών, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ζώνες προστασίας χώρων ή κτιρίων που έχουν κηρυχθεί για οποιονδήποτε λόγο προστατευόμενοι, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις,
ε) εκτός των δύο πρώτων Οικοδομικών Τετραγώνων (Ο.Τ.) μετά από τη γραμμή του αιγιαλού ή της όχθης μεγάλων λιμνών ή πλεύσιμων ποταμών και εκτός ανοικτών οικοδομικών τετραγώνων,
στ) εκτός οικοδομικών τετραγώνων με κλίση του φυσικού εδάφους μεγαλύτερη από είκοσι πέντε τοις εκατό (25%),
ζ) εκτός οικοδομικών τετραγώνων που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις.
Επιπλέον των χαρακτηριστικών αυτών, πρέπει να τεκμηριώνεται από τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παρ.2, ότι με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης :
α) δεν αλλοιώνεται η οικιστική φυσιογνωμία της περιοχής,
β) δεν απειλείται η αλλοίωση ευμενών όρων διαβίωσης που έχουν διαμορφωθεί, λαμβανομένων υπόψη των δράσεων περιβαλλοντικής και πολεοδομικής εξισορρόπησης μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης του άρθρου 76,
γ) δεν επέρχεται υπέρβαση του ορίου κορεσμού της περιοχής, με βάση την οικιστική πυκνότητα και ενόψει του ήδη ισχύοντος συντελεστή δόμησης.

 

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

αν δεις τον 4495

απο τα αρθρα  64-80 που αφορούν την Τραπεζα γης,  την ΜΣΔ κλπ παρομοια...

θα δεις οτι  εχουν  γινει ηδη 22 τροποποιησεις...

πριν   καν αρχισει η εφαρμογη του νομου.

Εχει πολυ δρομο ακομα...εχει και τον ελεγχο του ΣτΕ...

Η δικη σας, νεα γενηα μηχανικων....πιθανον να προλαβει κατι  απο ολα αυτα τα...θρυλουμενα..

 Ευχομαι να μην διαψευσθω.

[η δικη μας η παληα των δικηγορων και μηχανικων, προλαβαμε να εκδωσουμε μερικους τιτλους...]

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συνάδελφοι καλημέρα, έχω μια περίπτωση τακτοποίησης αυθαιρέτων επί διωρόφου οικοδομής με υπόγειο. Υπάρχει σύσταση οριζοντίων με ένα οροφοδιαμέρισμα(οροζόντια ιδιοκτησία) / όροφο και 2 αποθήκες (οριζόντιες ιδιοκτησίες) στο υπόγειο.  Οι αυθαιρεσίες που διαπιστώθηκαν είναι: δύο στέγαστρα στον ακάλυπτο χώρο από τα οποία το ένα κατά το 1/3 της επιφάνειάς του βρίσκεται εντός προκηπίου και άνω των 20εκ., μία υπέρβαση εξωστών (>20%) και μία διαφορετική διαμερισμάτωση στο χώρο του υπογείου. Χρεώνω μία λοιπή παράβαση Κατηγορίας 4 και μία ΔΔ Κατηγορίας 4. Το θέμα που με προβληματίζει είναι προφανώς ότι αν λόγω της προαναφερόμενης παραβίασης του προκηπίου πρέπει να χρεώσω άλλη μια δεύτερη λοιπή παράβαση με Κατηγορία 5 ή να χρεώσω ΜΟΝΟ μία λοιπή παράβαση Κατηγορίας 5 και να περιγράψω την κατάσταση στην Τεχνική έκθεση. Ποια είναι η άποψή σας. 

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

@Panos Jr. Θα δηλώσεις όλες τις παραβάσεις αναλυτικού προϋπολογισμού μαζί και θα επιλέξεις τη δυσμενέστερη κατηγορία.
Επισημαίνω ότι η διαφορετική διαμερισμάτωση δεν αθροίζεται με τις άλλες παραβάσεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.