Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 097 - Ν. 4495/17] Ρύθμιση αναστολής και εξαίρεσης από την κατεδάφιση


Recommended Posts

Ο.Α. αγροτικής αποθήκης που λειτουργούσε εξαρχής με χρήση βιοτεχνίας και βιοτεχνικής αποθήκης, χρήση που απαγορευόταν και τότε και τώρα. Άρα σε αυτή την περίπτωση δεν εντάσσεται στον 4495 το ακίνητο, σωστά; Συνεπώς, μέχρι να επανέλθει η νόμιμη χρήση το ακίνητο δεν μπορεί να μεταβιβαστεί.

Link to comment
Share on other sites

Η βιομηχανική χρήση γιατί απαγορευόταν την εποχή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης; 

Υποθέτω μιλάμε για εκτός σχεδίου περιοχή. Υπήρχε κάποιο ΓΠΣ που την απαγόρευε; 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι.

 

Έχω ακίνητο με αρχική οικοδομική άδεια το 1971 ανέγερσης εργοστασίου σε εκτός σχεδίου περιοχή. Μέχρι και το 2002 εκδίδονται διάφορες άδειες προσθηκών κλπ. Η χρήση στις άδειες παραμένει εργοστάσιο. Το 2005 βγαίνει ΓΠΣ για την περιοχή και η χρήση στο αγροτεμάχιο μου είναι πολεοδομικό κέντρο. Μεταξύ 2005 και πρίν το 2011 ο πελατης μου αλλάζει χρήση στο κτήριο σε εμπορικές αποθήκες και κάνει και κάποιες αυθαιρεσίες (νέες προσθήκες). Το ερώτημα μου είναι απο την στιγμή που το 2005 απαγορεύτηκε η χρήση εμπορικής αποθήκης στην περιοχή, τακτοποιείται με τον 4495, απο την στιγμή που όταν είχαν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες επιτρεπόταν?

Edited by KSaraf
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα σας,

Σε εκτός σχεδίου περιοχή χτίστηκε κατοικία το 1974 με οικοδομική άδεια (τότε επιτρεπόταν η χρήση κατοικίας). Το 2002 έγινε προσθήκη ενός δωματίου στην κατοικία χωρίς οικοδομική άδεια. Οι χρήσεις γης στην περιοχή άλλαξαν το 1992 και δεν επιτρεπόταν μετά το 1992 να χτιστεί κατοικία. Μπορεί η επέκταση που έγινε το 2002 να ενταχθεί στο Ν. 4495/2017 ή απαγορεύεται επειδή όταν έγινε οι χρήσεις γης δεν επέτρεπαν την κατασκευή κατοικίας?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλησπέρα σας,

Ως νέα μηχανικός μου γεννάται το εξής ερώτημα για την Υπαγωγή αυθαιρέτων στο νόμο 4495/2017. Για τις κατηγορίες 1 έως 4 το άρθρο 96 αναφέρει ότι με την υπαγωγή στο Ν. και την καταβολή του σχετικού παραβόλου και του σχετικού εναίου προστίμου, οι αυθαίρετες κατασκευές εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση. Μόνο στην κατηγορία 5 αναφέρεται ότι η επιβολή κυρώσεων αναστέλλεται για 30 έτη. Σε περιπτώσεις λοιπόν των κατηγοριών 1,2,3 και 4 και επιλέγοντας στο σύστημα με Ρύθμιση και όχι με έκδοση άδειας νομιμοποίησης, η ρύθμιση αυτή έχει ισχύ για πάντα ή για 30 έτη; Όσο και περίεργο μπορεί να ακούγεται διίστανται οι απόψεις όσων έχω ρωτήσει. Θα ήθελα τεκμηριωμένες απαντήσεις. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για το χρόνο σας. 

Link to comment
Share on other sites

"Εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης" σημαίνει με απλά λόγια ότι, δεν θ' ασχοληθεί ποτέ κανένας πλέον μαζί τους, διότι αυτά πλέον δεν αποτελούν αυθαιρεσίες και εν καιρώ θα "νομιμοποιηθούν" με την απόκτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, όταν αυτό καταστεί δυνατόν..... Δηλαδή, τότε θ' αποκτήσουν τον μανδύα των "νομίμως υφιστάμενων κτιρίων" (μανδύας που αποκτάται από ένα κτίριο όταν γι' αυτό έχει εκδοθεί νόμιμη ΟΑ).

Για να κατανοήσεις πλήρως την τεκμηρίωση που ζητάς, απαιτείται να μελετήσεις προσεκτικά τον 4495 και σε ότι, αφορά στην ηλεκτρονική ταυτότητα και σε ότι, αφορά στις ρυθμίσεις αυθαιρεσιών κ.λπ.

Link to comment
Share on other sites

Κάτι αντίστοιχο είχα καταλάβει από τα συμφραζόμενα. Επειδή πρόκειται για θέμα που με αφορά και προσωπικά... Θα ήθελα να γνωρίζω τις κυρώσεις σε κάθε περίπτωση. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Στο άρθρο αυτό τίθεται η προϋπόθεση να μην απαγορεύεται η χρήση του αυθαίρετου από τις πολεοδομικές διατάξεις της περιοχής που ισχύουν σήμερα ή ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής ή ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της ο.α. 
Το αυθαίρετό μου είναι ξενοδοχείο επιπλωμένων διαμερισμάτων 4 στρεμμάτων ...η χρήση επιτρέπεται στην περιοχή, αλλά από 10 στρέμματα κ πάνω σήμερα και από 8 στρέμματα και πάνω όταν εκδόθηκε η ο.α..

Σύμφωνα με την προφορική απάντηση του helpdesk του κεντρικού ΤΕΕ ο έλεγχος αφορά στη χρήση γενικά χωρίς περαιτέρω έλεγχο της αρτιότητας, οπότε μου είπαν ότι η τακτοποίηση είναι εφικτή.

Η προϊσταμένη της πολεοδομίας όμως - Ηρακλειο Κρήτης- υποστηρίζει ότι οι πολεοδομικές διατάξεις της χρήσης συμπεριλαμβάνουν και τον έλεγχο αρτιότητας, όποτε μου είπε ότι η τακτοποίηση δεν είναι εφικτή.

Γραπτή απάντηση δεν πρόκειται να πάρω, όπως όλοι γνωρίζουμε.
 

Μπορει κάποιος να μου δώσει τα φώτα του?

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.