Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Ρυθμίσεις του Ν.Δ. 1024/1971 και Ν. 3741/1929


Recommended Posts

@dimitris GM έχω καταργήσει μπαλκονόπορτα, δεν χρειάστηκε να γκρεμίσω τοίχο δηλαδή απλά αφαίρεσα το κούφωμα και έχω δημιουργήσει κύριο χώρο περίπου 7μ2.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 101
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

 πάς με την παρ. 8 του αρθρου 98

8. Επί αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης που έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε οριζόντια ή κάθετη συνιδιοκτησία και εντός τμημάτων αποκλειστικής χρήσης αυτών, εφόσον κατά τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους ως αποκλειστική χρήση, για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος δεν απαιτείται συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών.

Κατα την γνωμη μου, δεν απαιτειται "μονομερής"

Αυτο θα σου το πει ο συμβ/φος. Υποθετω οτι τους εχουν  σταλεί οδηγες για τον τροπο συστασης της μονομερους και ποιός και σε ποιόν πληρωνει  τον ΦΜΑ της παρ. 10.

 

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Καλή εβδομάδα,
το παρακάτω έχει κατατεθεί στην Βουλή , γνωρίζετε αν ψηφίστηκε;;;;;;;
 
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Άρθρο 232
Μονομερής υπαγωγή και τροποποίηση συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας – Τροποποίηση
άρθρου 98 ν. 4495/2017
1. Στο τέλος της περ. β) της παρ. 5 του άρθρου 98 του ν. 4495/2017 (Α ́ 167), περί παραβάσεων σε οριζόντιες ιδιοκτησίες, προστίθενται οι λέξεις «άνωθεν του ισογείου», και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Ειδικώς στις περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας με παραβάσεις που αφορούν την επέκταση αυτής καθ’ ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτών στον παρόντα, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, μόνο στις εξής περιπτώσεις:
α) όταν η αυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση-κατασκευή της οικοδομής ή
β) όταν η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οικοδομής, άνωθεν του ισογείου.».
2. Στο άρθρο 98 του ν. 4495/2017 ως εξής:
«9Α. Ειδικώς στην περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης ή απομείωσης αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας εις βάρος ή υπέρ όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας του αυτού ή άλλου ιδιοκτήτη, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτής στον παρόντα, αν η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση της αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής. Με τον ίδιο τρόπο οι ιδιοκτήτες των οριζοντίων ιδιοκτησιών που επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση αυτή, έχουν δικαίωμα να προβούν από κοινού σε συμβολαιογραφική πράξη μονομερούς τροποποιήσεως της πράξεως συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσουν ή κατανείμουν, αμοιβαίως, τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο, στις οριζόντιες ιδιοκτησίες τους ή να τον εξαιρέσουν από αυτήν, χωρίς να θίγονται υφιστάμενα συνολικά ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου και κατανομής κοινοχρήστων δαπανών των αμοιβαίως θιγομένων οριζοντίων ιδιοκτησιών. Στην περίπτωση αυτή, η σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.».
 
 
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Καλημέρα, εκτός θέματος: άρα @jbosdas αυτό με την τροπ/ση απαντά σε ένα μικρής πιθανότητας ενδεχόμενο που είχα στο μυαλό μου, όταν αντί για ΔΔ ενταχθεί στην Κατ3 μια μεταβολή εμβαδού, αν αποφεύγεται η τροπ/ση σύστασης.

Γενικότερα διάβασα ότι οι συμβ/φοι είχαν ζητήσει τη δυνατότητα μεταβίβασης ιδιοκτησίας με καταγραφή της τρέχουσας καταμέτρησης αν η απόκλιση είναι μικρότερη του 2%, χωρίς τροποποίηση. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι νεότερο, αλλά δεδομένης της έλλειψης σαφούς οδηγίας κάποιοι ζητούσαν ο μηχανικός να αναφέρει την επιφάνεια της άδειας όταν είναι <2%, buffer που ωστόσο, όπως έχει γράψει και ο dimitrisGM, υπάρχει ακόμα και στο Ε9 και άρα δεν θα έπρεπε να ζορίζονται.

Και κάτι επιπλέον: αν η απόκλιση στις περιμετρικές διαστάσεις του περιγράμματος είναι >2%, αλλά η επιφάνεια <2%, ο μηχανικός δηλώνει αναγκαστικά ΔΔ, αλλά ο συμβ/φος αποφεύγει την τροποποίηση;

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Μην μπλέκεις τις κατηγορίες με την τροποποίηση της σύστασης.Τροποποίηση ΣΟΙ γίνεται όταν αλλάζει το εμβαδό της σύστασης.

Αν έχεις <2% δεν αναγράφεις τίποτα στην δήλωση υπαγωγής οπότε και δεν αλλάζει το εμβαδό.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάνω από όλα για την πάντα άμεση ανταπόκριση. Εντάξει, δεκτό για την κατηγορία 3 και άσχετα πώς δηλώνεται στα αυθαίρετα λόγω του μεγέθους, άλλο θέμα είναι η τροποποίηση ΣΟΙ.

Πάντως μπορεί να υπάρχει <2% απόκλιση εμβαδού, αλλά >2% στις διαστάσεις (συνδυαστικά αυξομειώσεις διαστάσεων). Η τροποποίηση θα απαιτηθεί; Ή δεν τον νοιάζει τον συμβ/φο ποιες είναι οι αυθαιρεσίες, αλλά συγκρίνει μόνο επιφάνεια στη σύσταση με τρέχουσα, για να καταλήξει αν θα κάνει τροποποίηση;

Συγνώμη που παρεμβάλλω επιπλέον ερωτήματα (και πιθανόν κουράζω), αλλά επειδή έχεις εμπειρία γι'αυτό και η αυξημένη επιθυμία να ρωτήσω. Αυτό το 2% πώς το ελέγχουμε στα αυθαίρετα και ειδικά στις ιδιοκτησίες/διαμερίσματα; Κατάλαβα ότι συνάδελφοι παίρνουν ως αρχή τη διάταξη σχετικά με την ενημέρωση φακέλου, δηλαδή: <2% διάσταση και max 20εκ. Στα αυθαίρετα ωστόσο γράφει το εξής:

οι αποκλίσεις των διαστάσεων του κτιρίου (...) έως δύο τοις εκατό (2%) συνολικά από τις αναγραφόμενες στο διάγραμμα κάλυψης/δόμησης της οικοδομικής άδειας/άδειας δόμησης,

Τί να εννοεί με το "συνολικά"; Επίσης στην ενημέρωση φακέλου προφανώς αναφέρεται στις εξωτερικές διαστάσεις κτιρίου, όπως αναγράφονται στο ΔΚ. Σε μια παλιά άδεια (μπορεί να μην υπάρχει ΔΚ) που εξετάζουμε για αυθαίρετα μπορεί να μην αναγράφονται καν κάποιες διαστάσεις και κυρίως αυτές που αφορούν τα όρια με τους κοινόχρηστους χώρους (κλιμακοστάσια). Μόνο γραφικά μπορούμε να συγκρίνουμε. Πόσο λοιπόν αυστηροί πρέπει να είμαστε με το 2% διάσταση προς διάσταση, ώστε να πούμε δεν υπάρχει απόκλιση; Είναι εντελώς στην κρίση μας; Πώς σχετίζεται η δουλειά του συμβ/φου με το αν θα κρίνουμε ότι υπάρχει ΔΔ, λόγω διάστασης >2%;

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Έχω μία περίεργη περίπτωση και θέλω βοήθεια. Αυτό που περιγράφω έχει γίνει στις περισσότερες Ο.Ι. της πολυκατοικίας αλλά αναφέρομαι μόνο στη δικιά μου.

Διαμέρισμα σε πολυκατοικία.

Το 2005 βγαίνει η άδεια. Εμβαδόν διαμερίσματος 100μ2 στην κάτοψη. Ακολούθως βγαίνει η σύσταση πάλι με 100μ2 στην κάτοψη.

Ξεκινάει η κατασκευή και γίνεται 100,80μ2 στην πράξη. Το 2007 ολοκληρώνεται η κατασκευή και γίνεται αναθεώρηση της άδειας με το σωστό εμβαδόν στην άδεια πλέον 100,80μ2.

Ακολούθως γίνεται τροποποίηση σύστασης αλλά αφήνουν το 100μ2 !! Αποτέλεσμα τα συμβόλαια αγοράς κτλ έχουν εμβαδόν 100μ2 και η αναθεώρηση το σωστό 100,80μ2.

Δεν μπορεί να γίνει μονομερής τροποποίηση για διόρθωση του εμβαδού του διαμερίσματος με βάση το εγκεκριμένο πολεοδομικά εμβαδόν ? 

Παρόμοια προβλήματα (μικροδιαφορές στα εμβαδά μεταξύ σύστασης και άδειας έχουν και τα πάρκινγκ και οι αποθήκες!!).

Link to comment
Share on other sites

Από ότι ακούγεται από τους συμβ/φους (και δίκιο μοιάζει να έχουν σύμφωνα με το άρθρο 98) μονομερής τροποποίησης ΠΣΟΙ γίνεται στις περιπτώσεις καταπάτησης Κ.Χ ή μείωσης επιφάνειας λόγω Κ.Χ και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 98 (από κατασκευής, εντός κτιριακού όγκου, 10-ετία κλπ). Ίσως δεν θα έπρεπε κατά την αναθεώρηση της Ο.Α να βάλουν το εμβαδόν των 100,80 τμ διότι ενέπιπτε στην ανοχή του 2%. Με συμβολαιογράφο μίλησες;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.