Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Δικαιολογητικά υπαγωγής στο Ν. 4495/17


Recommended Posts

Εσύ, αφού το έχεις, το χρησιμοποιείς! Αδιαφορείς για το τι ισχυρίζεται ο καθένας! Δεν ξεχνάς ότι, "υπάρχουν πολλές πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια"!!!

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα σας,

Έχω περίπτωση όπου η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί στο όνομα της γιαγιάς, η οποία έχει πεθάνει. Παππούς δεν υπάρχει. Ο πατέρας (γιος της γιαγιάς) μαζί με τον αδερφό του δεν προέβησαν ποτέ σε αποδοχή κληρονομιάς. Στο Ε9 δηλώνουν το σπίτι εξ ημισίας σε πλήρη κυριότητα. Τώρα, με το Κτηματολόγιο, θέλουν να τακτοποιήσουν το σπίτι και, αφού βρουν μια χαμένη ιδιόγραφη διαθήκη, να το μεταβιβάσουν από τη γιαγιά σε όποιον αποφανθεί η διαθήκη που θα βρουν.

Το θέμα μου εμένα είναι σε ποιον θα κάνω την τακτοποίηση; Στη γιαγιά που πέθανε; Στον πατέρα και τον αδερφό που το συντηρούν όλα αυτά τα χρόνια;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Θα κάνουν πρώτα αποδοχή κληρονομιάς και μετά θα βάλεις στο σύστημα τη δήλωση. Εξυπακούεται ότι θα έχεις κάνει όλα τα σχέδια (τοπογραφικό κατόψεις κλπ) που απαιτούνται ώστε αμέσως μετά την αποδοχή κληρονομιάς να κάνεις την υπαγωγή έχοντας πλέον ιδιοκτήτες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

το "μυστικο" ειναι εδω

"αφού βρουν μια χαμένη ιδιόγραφη διαθήκη"

[και για ποσα χρονια τωρα ειναι "χαμενη" αυτη η διαθηκη?]

Τεσπα,

Αν βρεθει, θα τακτοποιησουν/αποδεχτουν οι τετιμημενοι. Αυτοι ειναι οι πελατες/ιδιοκτήτες.

αλλά, αν δεν βρεθει η "χαμενη διαθηκη",  θα ειναι εξ αδιαιρετου  οι νομιμοι κληρονομοι της γιαγιάς

σε ολα και θα πρεπει να κανουν αποδοχη/τακτοποιηση/διανομη, όπως προανεφερε ο παυλος.

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Μα, για να κάνουν αποδοχή θέλουν βεβαίωση μηχανικού. Ο συμβολαιογράφος δεν μπορεί να κάνει αποδοχή, χωρίς να γίνει η τακτοποίηση. Και εγώ δεν ξέρω πώς να τεκμηριώσω τον ιδιοκτήτη και αν μπορώ να περάσω στο σπίτι κάποιον ο οποίος έχει πεθάνει.

Link to comment
Share on other sites

Για την αποδοχή κληρονομιάς δεν απαιτείται βεβαίωση μηχανικού και ως εκ τούτου δεν απαιτείτα τακτοποίηση.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για την γνωστή περίπτωση όπου οι συμβολαιογράφοι ζητάνε εκ των προτέρων βεβαίωση μηχανικού (αν και φυσικά δεν απαιτείται) για να μην μπουν στον κόπο να κάνουν τροποποίηση της αποδοχής στο μέλλον αν κατά τον έλεγχο βρεθούν αυθαιρεσίες και χρειαστεί τακτοποίηση.

Νομίζω ότι το διφορούμενο "Κληρονόμοι ακινήτων στα οποία υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις καταθέτουν συμπληρωματικά το Ε9 του αποβιώσαντος Δικαιοπαρόχου." της παρ. γ του άρθρου 99 του 4495, αφήνει ένα περιθώριο να κάνουν πράγματι τακτοποίηση οι κληρονόμοι, αφού, λόγω του ότι δεν έχουν κάνει αποποίηση κληρονομιάς θεωρείται ότι την έχουν αποδεχτεί. (αν λέω χαζομάρες, διορθώστε με οι γνώστες των νομικών...)

Link to comment
Share on other sites

Εμείς σε συνεργασία μαζί τους θα πρέπει να τους παραδώσουμε τοπογραφικό και με τα σωστά εμβαδά κτιριακών χώρων όπως ακριβώς θα τα εισάγουμε στη συνέχεια -μετά την αποδοχή κληρονομιάς- στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ. Έτσι δεν θα προκύψει καμία μεταβολή στις καταχωρήσεις του Ε9. Οι συχνές περιπτώσεις, ειδικά τώρα με το κτηματολόγιο είναι να κάνουν αποδοχή όσοι συγκληρονόμοι δεν είχαν κάνει και να μεταβιβάζουν το εξ αδιαιρέτου ποσοστό τους στους υπόλοιπους ώστε να μη φανεί ποσοστό στο ακίνητο ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Χωρίς πράξη αποδοχής κληρονομιάς στα χέρα που να αναφέρεται το σύνολο των ιδιοκτητών του ακινήτου, δήλωση υπαγωγής δεν πρέπει να αναλαμβάνει κανείς. Δες στο αντίστοιχο εδάφιο ποιοι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση. Μεταξύ αυτών είναι φυσικά οι ιδιοκτήτες. Πως ξέρει ο μηχανικός ποιοι πράγματι είναι οι ιδιοκτήτες αφού δεν του παρασχέθηκε κάποια συμβολαιογραφική πράξη που να τους αναγράφει. Το μόνο όφελος που μπορώ να σκεφτώ για την περίπτωση που περιγράφω (αποδοχή ποσοστών και εν συνεχεία μεταβίβαση σε άλλους συγκληρονόμους) είναι η οικονομία πράξεων διότι θα μπορεί να γίνει στο ίδιο συμβόλαιο. Κατά τα άλλα η σίγουρη και ασφαλής αντιμετώπιση είναι πρώτα η αποδοχή μετά η υπαγωγή και στη συνέχεια οποιαδήποτε άλλη μεταβίβαση, διανομή κλπ.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.