Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Δικαιολογητικά υπαγωγής στο Ν. 4495/17


Recommended Posts

Στο συμβόλαιο της σύστασης αναφέρει  «οικόπεδο 900τμ χωρίζετε σε 2 άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα 600τμ και 300τμ» και ύστερα κάνει την σύσταση Ο.Ι. σε μία διώροφη οικοδομή και Κάθετης Ιδιοκτησίας σε μια αποθήκη που βρίσκονται στο κομμάτι του οικοπέδου με τα 600τμ.  

Edited by Saleptsis
Link to comment
Share on other sites

Μήπως να προχωρήσεις με παράβολο και άδεια νομιμοποίησης εφόσον καλύπτεσαι από τους όρους δόμησης...

Edited by spafent
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, θα ήθελα την γνώμη σας στον παρακάτω προβληματισμό μου. Σε ένα αγροτεμάχιο 9 στρ. βγήκε οικοδομική άδεια για εξοχική κατοικία. Έπειτα από κάποια χρόνια πούλησε 1 στρ. στον γείτονα στο νότιο όριο. Μετά από κάποια χρόνια πάλι, αγόρασε 1 στρ. στο δυτικό όριο. Με αποτέλεσμα σήμερα ναι μεν να έχει το εμβαδόν της Ο.Α. αλλά με διαφορετικό περίγραμμα οικοπέδου. Πως αντιμετωπίζεται η μεταβολή αυτή? ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

55 λεπτά πριν, spafent said:

Μήπως να προχωρήσεις με παράβολο και άδεια νομιμοποίησης εφόσον καλύπτεσαι από τους όρους δόμησης...

Από την πολεοδομία μου είπαν ότι εφόσον υπάρχει Ο.Α. θα πρέπει να ταχτοποιήσω με τον 4495. Με προβληματίζει που δεν μπορώ να βάλω και στην κάλυψη τα τετραγωνικά της υπέρβασης λόγο του ότι επιλέγω ΟΧΙ στην Ο.Α. εξακολουθώ να θεωρούνται αυθαίρετα μόνο η επέκταση που έγινε χωρίς άδεια και όχι όλο το κτίριο, σωστά....

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Saleptsis said:

Στο συμβόλαιο της σύστασης αναφέρει  «οικόπεδο 900τμ χωρίζετε σε 2 άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα 600τμ και 300τμ» και ύστερα κάνει την σύσταση Ο.Ι. σε μία διώροφη οικοδομή και Κάθετης Ιδιοκτησίας σε μια αποθήκη που βρίσκονται στο κομμάτι του οικοπέδου με τα 600τμ.  

ποιός ηταν ιδιοκτητης...ποιός χωρισε και πώς το χωρισε?

Link to comment
Share on other sites

Τα είχε όλα ένας στο παρελθόν, και τα 3 κτίσματα συνολικά, που υπάρχουν στο οικόπεδο, και το οικόπεδο, μετά από την σύσταση του συμβολαίου, όπου χωριστικέ το οικόπεδο και έγινα οι Ο.Ι. και οι Κ.Ι., όπως αναφέρω παραπάνω, ακολούθησε δεύτερο συμβόλαιο για την γονική παροχή, και έδωσε από μία Ο.Ι. και μια Κ.Ι. σε κάθε ένα από τα 2 παιδία του, με ποσοστά επί του οικοπέδου κτλ. Αυτός κράτησε την επικαρπία. Τώρα εγώ καλούμε να ταχτοποιήσω μια Ο.Ι. που ιδιοκτήτης είναι ένας εκ τον παιδιών του. Δεν ξέρω αν θεωρώ σωστά, αλλά λόγο του συμβολαίου υπάρχει διαχωρισμός του οικοπέδου και άρα επιλέγω ΟΧΙ στην Ο.Α.

Link to comment
Share on other sites

δεν φαινεται με σαφηνεια η σειρα των πραξεων,  ουτε τι εχτισε ή αν ειχε αδεια και ποσο εχτισε...τι "κατατμηση" εκανε και με ποίους ορους...

Εν τελει η κατατμηση -ακομα και με κτισμα- ειναι νομιμη εάν δεν προσκρουει σε πολεοδομικες διαταξεις

  Αλλά, δεν μπορει   δεν γινει "μονομερως" υπερ του ίδιου ιδιοκτητη αλλά   μόνον σε/ή και  προς τριτον, ανεξαρτητως ποσοστου.

[ενας που εχει 3 στρ. δεν μπορει να τα κοψει σε τρια αρτια και οικοδομησιμα οικοπεδα εμβαδου 1 στρ. το καθε ενα.

Μπορει στο "μεσαιο" να δοσει ποσοστο σε τριτον. Ετσι γινεται η κατατμηση νομιμα. Αρα θα μιλησεις με τον συμβ/φο να δειτε τους τιτλους]

 

Δες και  την ΝΣΚ669/92, οτι  η κατατμηση δεν γινεται μονομερως αλλα μονον με μεταβιβαση ολοκληρου τμήματος ή  ποσοστου σε "τμημα"

ΝΣΚ 969/92,  αποσπασμα]

α. Κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας, που απαρτίστηκε από τους Αντιπροέδρους Ε. Σαρακηνό και Α. Παπαντωνόπουλο και από τους Νομικούς Συμβούλους Στ. Αργυρόπουλο, Α. Χρυσανθακόπουλο, Λ. Παπίδα, Μ. Βεκρή, Κ. Παπακώστα, Ρ. Αντωνακόπουλο, Γ. Παπασωτηρίου, Ν. Γεράσιμο, Δ. Γριμάνη, Κ. Βολτή, Κ. Ηλιακοπούλου και Κ. Ντούση, προς την οποία (γνώμη) συντάχθηκαν και οι Πάρεδροι Η. Παπαδόπουλος και Ν. Κατσίμπας, στο ερώτημα αυτό (πρώτο) προσήκει η ακόλουθη απάντηση.

 

Όπως είναι πρόδηλο, ο όρος οικόπεδο χρησιμοποιείται στο από 24-04-1985 προεδρικό διάταγμα με τη γνωστή στην πολεοδομική νομοθεσία έννοιά του, από τον διδόμενο δε με τις αναφερόμενες παραπάνω διατάξεις ορισμό της έννοιας του οικοπέδου προκύπτει, ότι την ατομικότητα αυτού (οικοπέδου), ως πολεοδομικής μονάδας, δημιουργεί το ότι τούτο ως ενιαία έκταση γης ανήκει στον αυτόν ιδιοκτήτη ή σε περισσότερους συνιδιοκτήτες εξ αδιαιρέτου κατά ποσοστά συνιδιοκτησίας που είναι τα αυτά ως προς ολόκληρη την έκτασή του (βλέπε και ΣτΕ 46/1990, 2469/1982, 2223/1982, 2317/1979 και 3810/1978).

Έτσι, τα όρια του οικοπέδου προσδιορίζονται από τα όρια του ενιαίου ακινήτου που αποτελεί το αντικείμενο του αντίστοιχου με το οικόπεδο δικαιώματος κυριότητας ή συγκυριότητας. Απόρροια αυτών είναι, ότι, για να επέλθει κατάτμηση ενός οικοπέδου, θα πρέπει τμήμα ή τμήματα αυτού να μεταβιβαστούν κατά κυριότητα, με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο, σε τρίτο, ήτοι να μεταβληθούν, με βάση το δικαίωμα κυριότητας, τα αρχικά όρια του οικοπέδου.

Επομένως, με μονομερή πράξη του ιδιοκτήτη ενιαίου οικοπέδου, με την οποία δεν μεταβιβάζεται κατά κυριότητα σε τρίτο τμήμα του οικοπέδου, αλλά απλώς διαιρείται τούτο σε μερικότερα τμήματα, κατά τρόπο πολεοδομικώς αδιάφορο, δεν επέρχεται κατάτμηση του οικοπέδου, αφού ο ιδιοκτήτης της όλης συνεχόμενης έκτασης αυτού, και μετά την προαναφερόμενη διαίρεση, παραμένει ο ίδιος και συνεπώς η όλη αυτή έκταση εξακολουθεί να έχει τα χαρακτηριστικά στοιχεία που συγκροτούν κατά τον σαφή ορισμό του νόμου την έννοια του οικοπέδου (βλέπε και γνωμοδότηση 574/1987 της Συνέλευσης των Προϊσταμένων Νομικών Διευθύνσεων).

Κατ' ακολουθία τούτων, κατά τη γνώμη της αναφερόμενης παραπάνω πλειοψηφίας της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στο πρώτο από τα τιθέμενα ερωτήματα προσήκει αρνητική απάντηση.

 

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Έχω φρέσκα νέα από συμβολαιογράφο που νομίζω μας αφορούν όλους.Παρέδωσα σήμερα βεβαίωση 4495,πεντάφυλλο, και κάτοψη για μεταβίβαση ακινήτου και με ενημέρωσαν πως υπάρχει νέα οδηγία από τον σύλλογό των συμβολαιογράφων : στην κάτοψη της υπαγωγής που τους παραδίδουμε ,στο πινακάκι που γράφουμε σύντομα τις αυθαιρεσίες, και γράφουμε "το ίδιο σχέδιο ΘΑ υποβληθεί στο ηλ. σύστημα του ΤΕΕ", το ΘΑ να γίνει ΕΧΕΙ. Δηλ. να λέμε "το ίδιο σχέδιο έχει υποβληθεί στο ηλ. σύστημα του ΤΕΕ". Αυτά...Και να υποβάλουμε κιόλας την κάτοψη πριν την σύνταξη του συμβολαίου. Δεν μου είπε τίποτα κουλό για "ολοκληρωμένη υπαγωγή" ,ευτυχώς αλλά επιφυλλάσομαι….

Edited by ploos
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

34 λεπτά πριν, ploos said:

. Δεν μου είπε τίποτα κουλό για "ολοκληρωμένη υπαγωγή" ,ευτυχώς αλλά επιφυλλάσομαι….

περαιωμένη εννοεις? Γιατι αν δεν είναι ολοκληρωμένη πώς αλλιώς?

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.