Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Δικαιολογητικά υπαγωγής στο Ν. 4495/17


Recommended Posts

Δημοσιεύθηκε στις : [ 15-11-2017 ]

Κ.Υ.Α. αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/27454/2631/2017

(Διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής δικαιολογητικών, κατάθεσης ειδικού προστίμου, προϋποθέσεις και έλεγχος μειώσεων ειδικού προστίμου λόγω εργασιών προσαρμογής, στατικής ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισης, για την υπαγωγή αυθαιρέτων κατασκευών στον ν. 4495/2017 «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», ανάθεση διαχείρισης και λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος υπαγωγής αυθαιρέτων και καθορισμός ποσού ανταπόδοσης και λοιπών υποχρεώσεων του αρμόδιου φορέα διαχείρισης του πληροφοριακού συστήματος)

πηγή εδώ

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/27435

Edited by dimitris GM
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On ‎28‎/‎6‎/‎2018 at 8:05 ΜΜ, Largy said:

περαιωμένη εννοεις? Γιατι αν δεν είναι ολοκληρωμένη πώς αλλιώς?

ναι, σόρρυ, περαιωμένη υποβολή σωστά.

Link to comment
Share on other sites

On 28/6/2018 at 7:30 ΜΜ, ploos said:

 Έχω φρέσκα νέα από συμβολαιογράφο που νομίζω μας αφορούν όλους.Παρέδωσα σήμερα βεβαίωση 4495,πεντάφυλλο, και κάτοψη για μεταβίβαση ακινήτου και με ενημέρωσαν πως υπάρχει νέα οδηγία από τον σύλλογό των συμβολαιογράφων : στην κάτοψη της υπαγωγής που τους παραδίδουμε ,στο πινακάκι που γράφουμε σύντομα τις αυθαιρεσίες, και γράφουμε "το ίδιο σχέδιο ΘΑ υποβληθεί στο ηλ. σύστημα του ΤΕΕ", το ΘΑ να γίνει ΕΧΕΙ. Δηλ. να λέμε "το ίδιο σχέδιο έχει υποβληθεί στο ηλ. σύστημα του ΤΕΕ". Αυτά...Και να υποβάλουμε κιόλας την κάτοψη πριν την σύνταξη του συμβολαίου. Δεν μου είπε τίποτα κουλό για "ολοκληρωμένη υπαγωγή" ,ευτυχώς αλλά επιφυλλάσομαι….

Δηλαδή το ανεξάρτητο κρατίδιο των συμβολαιογράφων νομοθέτησε και εμείς θα πρέπει να χορεύουμε στο ρυθμό τους;

Μας ζητάνε δηλαδή να αναγράψουμε ψευδή δήλωση, διότι εμείς δεν θέλουμε ή δεν έχουμε αναρτήσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο σύστημα, ενώ έχουμε κανει οριστική υπαγωγή (με 30% εξόφληση ή πλήρη εξόφληση) και έχουμε κάθε δικαίωμα να τα αναρτήσουμε εντός της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος (δηλαδή 6 μήνες από την ημερομηνία υπαγωγής).

 

Άρα η σωστή διατύπωση είναι "το παρόν σχέδιο συνοδεύει την με α/α δήλωση υπαγωγή ν. 4495 με ηλεκτρονικό κωδικό.....και είναι ταυτόσημο με αυτό που θα αναρτηθεί στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος". 

 

Edited by Pavlos33
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι συμβολαιογράφοι ακριβώς πάνω στον ν.4495 "πατάνε" που το ζητούν έτσι, αφού αν γίνει συμβόλαιο σε ακίνητο με αυθαιρεσίες χωρίς επισυναπτόμενα τα σχέδια που πρέπει να έχουν ανέβει στο σύστημα πριν τα συμβόλαια , είναι άκυρο.

Οπότε για να καλυφθούν σου λένε ... ok δεν σου ζητάμε τα σχέδια που πρέπει να έχεις ανεβάσει και να τα έχουμε εμείς συνημμένα στο συμβόλαιο .... για να φτιάξουμε εμείς το συμβόλαιο  ... δήλωσέ μας όμως ότι έχεις ανεβάσει τα συγκεκριμένα σχέδια στο πληροφοριακό σύστημα.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Μισό λεπτό γιατί με τους συμβολαιογράφους θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε.

Ο μηχανικός είναι αυτός που βεβαιώνει για να μεταβιβαστεί το ακίνητο και επιπλέον δηλώνει υπεύθυνα ότι τα σχέδια θα είναι ταυτόσημα με αυτά που θα αναρτηθούν. Αυτοί δηλαδή τι ακριβώς λένε; 

Ότι αμφισβητούν τη δήλωση του μηχανικού και προσπαθούν να  καλύψουν ενδεχόμενα ψευδούς δήλωσης; 

Συμβόλαιο θα γίνει με βεβαίωση νομιμότητας και σχέδια με δήλωση μηχανικού τα οποία ο συντάκτης τους δηλώνει ότι είναι ταυτόσημα με αυτά που θα ανέβουν εντός της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος.

Υπάρχει παρανομία εκ μέρους του μηχανικού σε κάτι τέτοιο; Ο νόμος δεν δίνει 6 μήνες περιθώριο να ανέβουν τα δικαιολογητικά;

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ν.4495/17:
"[...]
Άρθρο 83
Απαίτηση έκδοσης βεβαίωσης μηχανικού σε δικαιοπραξίες, εγγραπτέες πράξεις
...
9 . Στα συμβολαιογραφικά έγγραφα που αφορούν δικαιοπραξίες μεταβίβασης ακινήτων και στα οποία υπάρχουν κατασκευές ή χρήσεις του παρόντος, εφόσον αυτές δεν απεικονίζονται στα σχέδια της οικοδομικής άδειας ή της άδειας δόμησης, γίνεται ειδική μνεία για τα στοιχεία νομιμότητας των κατασκευών ή των χρήσεων αυτών και επισυνάπτονται, επί ποινή ακυρότητας, αντίγραφα από το πληροφοριακό σύστημα του άρθρου 90 των σχεδίων που τις απεικονίζουν.
[...]"
Εφόσον δεν μπορούν να έχουν αντίγραφα ... που να φαίνονται ότι είναι αντίγραφα ανεβασμένα στο σύστημα ... σου λένε δήλωσέ μας ότι είναι αυτα που έχεις ανεβάσει για να κάνουμε συμβόλαια

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς ο Γιώργος έχει δίκιο. Οι συμβολαιογράφοι πατάνε στις παρ.3 και 9 του άρθρου 83. Για την 9 με πρόλαβε ο Γιώργος ...

Η παρ.3 είναι μνημείο κακής διατύπωσης (αν μπορεί να θεωρηθεί ότι διατυπώνει κάτι...). όμως το ίδιο το ΥΠΕΝ (με τη νομικό του) και το ΤΕΕ (με τους εκπροσώπους του) επιβεβαιώνουν στους συμβολαιογράφους ότι οι αλλαγές αυτές έγιναν για να συμμαζέψουν οι μηχανικοί το θέμα και να μη διακινδυνεύουν ακυρώσεις συμβολαίων από τυχόν αλλαγή των σχεδίων ...

Πάλι καλά δηλαδή που δεν επεκτείνεται η οδηγία και σε όλα τα δικαιολογητικά. Ακόμη και εκεί υπάρχουν αμφιβολίες από τους συμβαλαιογράφους ...

Link to comment
Share on other sites

Και το παρακάτω της σχετικής απόφασης τι νόημα έχει ακριβώς;

2.α Μέχρι την ολοκλήρωση της υποβολής των δικαιο-
λογητικών είναι δυνατή η οριστικοποίηση της δήλωσης, 
εφόσον εξοφληθεί το ενιαίο ειδικό πρόστιμο ή ποσο-
στό τουλάχιστον 30% αυτού
και υποβληθεί ηλεκτρονικά 
δήλωση του εξουσιοδοτημένου μηχανικού ότι έχει στη 
διάθεση του όλα τα δικαιολογητικά και τις μελέτες και 

θα τα υποβάλει ηλεκτρονικά εντός της ανωτέρω προθε-
σμίας
. Εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις 
εκδίδεται η βεβαίωση της παρ. 2 (περ. γ) του άρθρου 83 
του ν. 4495/2017. Σε περίπτωση οριστικής υπαγωγής της 
δήλωσης πριν τη συνολική εξόφληση του προστίμου, 
γίνεται σαφής αναφορά στην τεχνική έκθεση της δή-
λωσης υπαγωγής που συνοδεύει τη βεβαίωση για την 
εξόφληση ποσοστού 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου 
κατ’ εφαρμογή της παρ. 3 του ιδίου άρθρου.

 

Link to comment
Share on other sites

Η απόφαση δεν είναι νόμος και ήδη είναι αρκετών μηνών ... οι τροποποιήσεις είναι ημερών.

Μηνών κατά τη διάρκεια των οποίων "γίνεται γιγαντιαία προσπάθεια από μεριάς του υπουργείου για την ασφάλεια των συναλλαγών".

Σε συνεργασία πάντα με το Σύλλογο των συμβολαιογράφων και το άγρυπνο μάτι του ΤΕΕ ...

Link to comment
Share on other sites

Παύλε  ... κάνοντας τον δικηγόρο του διαβ... ο συμβολαιογράφος ισχυρίζεται ότι αυτή η προθεσμία δεν αφορά τον συμβολαιογράφο αλλά εμάς ... και η προθεσμία αυτή αφορά  την οριστικοποίηση της δήλωσης.

Αλλά αν θες να κάνεις τώρα συμβόλαια κάνε αυτό που γράφει ο νόμος στο άρθρο 83 ή κάνε συμβόλαια όταν υποβάλλεις τα σχέδια στην προθεσμία που σου (ΕΣΕΝΑ) ορίζει ο ο νόμος (για εμάς ως μηχανικούς) και έλα τότε να κάνεις συμβόλαια. 

Σε κάθε περίπτωση μαζί μας είμαι .... (μην παρεξηγηθώ κιόλας):grin:

 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.