Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου


Recommended Posts

Ο οροφος ειναι μεγαλυτερος απο τον προβλεπομενο στην αδεια   και εχει ΥΔ .Ναι πρέπει να μπει παραβίαση πλαγιάς απόστασης στον όροφο.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα, έχω οριζόντια ιδιοκτησία-ισόγειο κατάστημα (κατηγορία 2 αρ.96) η οποία κατασκευάσθηκε με μεγαλύτερο ύψος και επεκτάθηκε και προς τον ακάλυπτο, επίσης έχει αυθαίρετο πατάρι.

Το τελικό εμβαδόν 49τμ και αυθαίρετο πατάρι 25τμ και έχω μπερδευτεί με το πως θα υπολογίσω Ποσοστό Υπέρβασης δόμησης....και που θα χρεώσω υπέρβαση ύψους....

1)Για το Ποσοστό Υπέρβασης δόμησης:Θα βάλω τα αυθαίρετα τετραγωνικά στον αριθμητή (θα συνυπολογίσω και αυθαίρετο πατάρι) και παρανομαστή τι θα βάλω ? Από τον πίνακα της σύστασης: βάση ποσοστού συνιδιοκτησίας αναλογούν 20τμ,  ο πίνακας λέει «καθαρά τετραγωνικά 48τμ» και αν πολλαπλασιάσω χιλιοστά επί σημερ.ΣΔ έχω 25τμ. Η άδεια λέει 50τμ κατάστημα. Θεωρώ ότι πρέπει να πάρω τα καθαρά τετραγωνικά του πίνακα, δηλαδή 48τμ σωστά?

2) το ύψος του ισογείου έγινε 5,40μ  αντί για 3,85μ. Αυτό το δηλώνω σε άλλο φ.κ. ΜΕ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΥΨΟΥΣ για όλα τα νόμιμα τετραγωνικά ισογείου ΧΩΡΙΣ υπέρβαση δόμησης?

3) επειδή έχει επεκταθεί όλο το ισόγειο 5τμ προς τον ακάλυπτο, προφανώς αυτά τα τετραγωνικά τα δηλώνω ΥΔΚΧ (50%-100& της επιτρεπόμενης) αλλά δε βάζω υπέρβαση ύψους, σωστά?

4)το πατάρι το δηλώνω με 0,30 μειωτικό συντελεστή, ΥΔ =50%-100& της επιτρεπόμενης και δε βάζω υπέρβαση ύψους, σωστά?

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

Αυθαίρετος κλειστός χώρος στάθμευσης σε πυλωτή.Ο ιδιοκτήτης μιας Ο.Ι έχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του τμήματος της πυλωτης. Για τον υπολογισμό των ποσοστών υπέρβασης θα λάβω υπ'όψιν μου τα τ.μ που δικαιούται το διαμέρισμα με βάση τα χιλιοστά του ή θεωρείτε πως πρέπει να επιλέξω>200% ?(καθώς το τμήμα στο οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαιρεσία δεν έχει καθόλου νόμιμα τ.μ)

Link to comment
Share on other sites

miha :(καθώς το τμήμα στο οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαιρεσία δεν έχει καθόλου νόμιμα τ.μ) [εννοεις χιλιοστα]

Κατα τα λοιπα,

το διαμερισμα εχει....τμ. και ανηκουν σε αυτο....χιλιοστα οικοπεδου

Εχει σαν παρακολουθημα μια ΘΣΑ στην πυλωτη εμβαδου....τμ

Η ΘΣΑ δεν εχει χιλιοστα

Δεν μπορεις να παρεις απο το διαμερισμα χιλιοστα.

Αρα, ειναι  μια αυθαιρεσια  σε χωρο  χωρις χιλιοστα.[υποθετω οτι παραμενει σαν χρηση η ΘΣΑ]

 

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη όπως σωστά υποθέτεις η χρήση παραμένει ΘΣΑ. Η αυθαιρεσία έγκειται στην μετατροπή σε κλειστό χώρο.Συμφωνώ ότι η θέση στάθμευσης δεν έχει χιλιοστά απλά επειδή δεν είναι ξεχωριστή Ο.Ι αναρωτήθηκα μήπως και μπορώ να χρησιμοποιήσω τα χιλιοστά της Ο.Ι στην οποία αυτή ''ανήκει''. Επομένως συμφωνούμε στο >200%?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπερίζω τους αγαπητούς συναδέλφους.

Μια ερώτηση για να ξεκαθαρίσω λίγο μια απορία που έχω. Όσον αφορά τις επιφάνειες των παταριών, εντός περιγράμματος σε εντός σχεδίου - οικισμού περιοχή κλπ.

απ ότι ξεκαθαρίστηκε δεν υπολογίζονται στον υπολογισμό για την εξεύρεση της Κατηγορίας όπως μας γραφει ο 4495 αρ. 96 $ δ.

Η ερώτηση είναι : Στον υπολογισμό για το % της υπέρβασης Δόμησης υπολογίζονται, η  όχι?

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας,

Εχω 2 ερωτήσεις και παρακαλώ την βοήθεια σας:

α)

για τον υπολογισμό του ποσοστού υπέρβασης δόμησης βρίσκω το λόγο: Άθροισμα εμβαδών αυθαιρέτων που προσμετρούν στη δόμηση / μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στο γήπεδο.

Στον αριθμητή προστίθεται και η μικρή αποθήκη που είναι κάτω από 15 τ.μ. και πάει ως κατηγορία 3 ?

Επίσης αντίστοιχα για την υπέρβαση κάλυψης ο λόγος είναι: Άθροισμα εμβαδών αυθαιρέτων με υπέρβαση κάλυψης / μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη. Στον αριθμητή προστίθενται και τα εμβαδά των Η.Χ. που υπολογίζονται με αναλυτικό ?

Επίσης - και συγγνώμη αν φανεί αφελές - η διαδικασία που ακολουθώ είναι να προσδιορίζω τους συντελεστές υπέρβασης αφού αθροίσω τα σύνολα των αυθαιρεσιών και βρω τους λόγους. Αυτούς τους λόγους τους βάζω σε κάθε ΦΚ για την δόμηση και για την κάλυψη αντίστοιχα - όταν βέβαια υπάρχει ΥΚ. Αυτό σωστό δεν είναι ?

β)

Σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο έχει κτιστεί κατοικία με αυθαιρεσίες, επεκτάσεις κλπ. Ανάμεσα στα διάφορα κτίσματα υπάρχει και ένα μικρό κτίσμα πλακοσκεπές με εμβαδό 5 τ.μ. το οποίο στεγάζει μοτέρ για άντληση νερού. Αυτό το τακτοποιώ ως κατηγορία 3 ? Στο αγροτεμάχιο έχει πολλές μικρές και μεγάλες αποθηκούλες. Μια λοιπόν από αυτές έχει εμβαδόν 13,50 τ.μ. και κολλητά σε αυτήν έχει το μοτερόσπιτο (με ξεχωριστή πόρτα) εμβαδού 5 τ.μ. μπορώ στην ιδια κατ 3 να βάλω και την αποθηκούλα και το μοτερόσπιτο ?

Ευχαριστώ.

 

Edited by Vasili
Link to comment
Share on other sites

30 λεπτά πριν, Vasili said:

(..._) για τον υπολογισμό του ποσοστού υπέρβασης δόμησης βρίσκω το λόγο: Άθροισμα εμβαδών αυθαιρέτων που προσμετρούν στη δόμηση / μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στο γήπεδο (ναι)

Στον αριθμητή προστίθεται και η μικρή αποθήκη που είναι κάτω από 15 τ.μ.που πάει ως κατηγορία 3 ? (όχι)

Επίσης αντίστοιχα για την υπέρβαση κάλυψης ο λόγος είναι: Άθροισμα εμβαδών αυθαιρέτων με υπέρβαση κάλυψης / μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη. Στον αριθμητή προστίθενται και τα εμβαδά των Η.Χ. που υπολογίζονται με αναλυτικό;  (όχι)

Επίσης - και συγγνώμη αν φανεί αφελές - η διαδικασία που ακολουθώ είναι να προσδιορίζω τους συντελεστές υπέρβασης αφού αθροίσω τα σύνολα των αυθαιρεσιών και βρω τους λόγους. Αυτούς τους λόγους τους βάζω σε κάθε ΦΚ για την δόμηση και για την κάλυψη αντίστοιχα - όταν βέβαια υπάρχει ΥΚ. Αυτό σωστό δεν είναι ; (οι συντελεστές υπέρβασης δόμησης και κάλυψης εκφρασμένοι σε ποσοστά επιλέγονται οι ίδιοι, σε Φ.Κ που έχουν αντίστοιχες υπερβάσεις δόμησης, κάλυψης ή συνδυασμό αυτών)

β)Σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο έχει κτιστεί κατοικία με αυθαιρεσίες, επεκτάσεις κλπ. Ανάμεσα στα διάφορα κτίσματα υπάρχει και ένα μικρό κτίσμα πλακοσκεπές με εμβαδό 5 τ.μ. το οποίο στεγάζει μοτέρ για άντληση νερού. Αυτό το τακτοποιώ ως κατηγορία 3 ? [για το κτίσμα του αντλιοστασίου μπορείς να κάνεις χρήση του εδαφίου ηη της κατηγορίας 3  (υπαγωγή χωρίς πρόστιμο) και αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις μπορείς να το υπολογίσεις με τις γενικές διατάξεις ως βοηθητικό χώρο και μειωτικό συντελεστή]

Στο αγροτεμάχιο έχει πολλές μικρές και μεγάλες αποθηκούλες. Μια λοιπόν από αυτές έχει εμβαδόν 13,50 τ.μ. και κολλητά σε αυτήν έχει το μοτερόσπιτο (με ξεχωριστή πόρτα) εμβαδού 5 τ.μ. μπορώ στην ίδια κατ 3 να βάλω και την αποθηκούλα και το μοτερόσπιτο ?

(αν εφαρμόσεις την εγκ. 2 Ν. 4495 δεν επιτρέπει την υπαγωγή ως αποθήκη σε αντλιοστάσια. Σε συνδυασμό με το παραπάνω εδάφιο ηη κατ 3 αν μπορείς τον οικίσκο μοτέρ να τον υπάγεις στην  κατηγορία αυτή, τότε μπορείς και την μικρή αποθήκη να την υπάγεις στην ίδια κατηγορία  πληρώνοντας όμως 250 Ευρώ επιπλέον του γενικού προστίμου του ακινήτου, λόγω κατηγορίας 3.

 

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Παύλο είσαι πρώτος!!  Σε ευχαριστώ θερμά Μια διευκρίνιση για το τελευταίο κομμάτι:

Επειδή λοιπόν έχουμε και αντλιοστάσιο και μικρή αποθήκη τότε μπορούμε σε 1 ΦΚ με κατηγορία 3 να ενταχθούν και η αποθήκη και το αντλιοστάσιο ? και τα εμβαδά τους δεν θα ληφθούν υπόψιν στον υπολογσμό των συντελεστών υπέρβασης ?

Πρέπει να σημειώσω πως στη δήλωση έχω αρκετά ΦΚ για τις λοιπές αυθαιρεσίες του ακινήτου που είναι πολλές. Η αρχική ερώτηση για τον υπολογισμό του συντελεστή υπέρβασης είναι σημαντική γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση αυθαιρέτου, αν δεν προσθέσω ό,τι βάζω στην κατηγορία 3 τότε ο συντελεστής ΥΔ είναι 49 % ενώ αν το βάλω γίνεται 52 % και επομένως περνάω σε άλλη κατηγορία.

Και επίσης κάτι για τις ισόγειες αποθήκες οι οποίες παίρνουν μειωτικό συντελεστή μέχρι 50 τ.μ.

Στο ακίνητο εχω 1 κατοικία, 3 αποθήκες, 1 μοτερόσπιτο, χαγιάτια και στέγαστρα. Η κατοικία έχει άδεια και έχει μερικές μικρές επεκτάσεις. Το μοτερόσπιτο και η μια μιρκή αποθήκη αποτελούν ανεξάρτητα κτίσματα μακριά από την κατοικία. Κατασκευάστηκαν καθ υπέρβαση της άδειας.

Οι άλλες 2 αποθήκες αποτελούν τμήματα ενός ισογείου κτίσματος το οποίο κτίστηκε καθ'ύπέρβαση της άδειας κολλητά με την κατοικία για χρήση γκαράζ και αποθήκης. Όντως η χρήσεις είναι αυτές.

Αυτές οι δύο αποθήκες έχουν εμβαδά η μία 18,20 τ.μ. (εχει εργαλεία ) και η άλλη 48,10 (είναι γκαράζ). Χωρίζονται μεταξύ τους με εσωτερικό τοίχο.

Επομένως μπορώ να τακτοποιήσω τα 48,10 τ.μ. με μειωτικό (0.50) και τα 18,20 τ.μ. ως ΚΧ. Αφού λοιπόν χρησιμοποιήσω τον μειωτικό στα 48,50 τ.μ. όλοι οι λοιποί ισόγειοι βοηθητικοί χώροι θα πρέπει να υπολογιστούν ως ΚΧ (και να γραφτεί στην τεχνική έκθεση πως είναι βοηθητικοί αλλά λόγω κανονισμών υπολογίζονται ως ΚΧ). 

 

Edited by Vasili
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.