Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου


Recommended Posts

40 λεπτά πριν, Vasili said:

(...)Επειδή λοιπόν έχουμε και αντλιοστάσιο και μικρή αποθήκη τότε μπορούμε σε 1 ΦΚ με κατηγορία 3 να ενταχθούν και η αποθήκη και το αντλιοστάσιο ? και τα εμβαδά τους δεν θα ληφθούν υπόψιν στον υπολογσμό των συντελεστών υπέρβασης ? (για τον οικίσκο της πομόνας εφόσον πληροί τις προυποθέσεις του εδαφίου ηη κατηγορίας 3, τότε μπορεί να υπαχθεί και αυτός, καθώς και η αποθήκη  στην ίδια κατηγορία και στο ίδιο φύλλο καταγραφής. Στην τεχνική έκθεση περιγράφεις τα σχετικά)

Πρέπει να σημειώσω πως στη δήλωση έχω αρκετά ΦΚ για τις λοιπές αυθαιρεσίες του ακινήτου που είναι πολλές. (μην ανησυχείς έχει τύχει δήλωση με 20 φύλλα καταγραφής οπότε κανένα άγχος μην έχεις)  Η αρχική ερώτηση για τον υπολογισμό του συντελεστή υπέρβασης είναι σημαντική γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση αυθαιρέτου, αν δεν προσθέσω ό,τι βάζω στην κατηγορία 3 τότε ο συντελεστής ΥΔ είναι 49 % ενώ αν το βάλω γίνεται 52 % και επομένως περνάω σε άλλη κατηγορία. ( Η κατηγορία 4 έχει κριτήριο 40-40-20 για αυθαιρεσίες όπως αναλύονται στο εδάφιο δδ της κατηγορίας 4. Συνεπώς και στις δυο περιπτώσεις το ακίνητο δεν πιάνει την κατηγορία 4)

Και επίσης κάτι για τις ισόγειες αποθήκες οι οποίες παίρνουν μειωτικό συντελεστή μέχρι 50 τ.μ.

................

Επομένως μπορώ να τακτοποιήσω τα 48,10 τ.μ. με μειωτικό (0.50) [ναι] και τα 18,20 τ.μ. ως ΚΧ (ναι). Αφού λοιπόν χρησιμοποιήσω τον μειωτικό στα 48,50 τ.μ. όλοι οι λοιποί ισόγειοι βοηθητικοί χώροι θα πρέπει να υπολογιστούν ως ΚΧ (και να γραφτεί στην τεχνική έκθεση πως είναι βοηθητικοί αλλά λόγω κανονισμών υπολογίζονται ως ΚΧ). [για συστημικούς λόγους υπολογισμού προστίμου του πληροφοριακού συστήματος και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, οι επιφάνειες των υπόλοιπων αποθηκών καταχωρούνται στα κελιά των χώρων κύριας χρήσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής δηλώσεων ν. 4495/17 του ΤΕΕ, πλην όμως η χρήση των χώρων αυτών είναι βοηθητική σύμφωνα με τους σχετικούς οικοδομικούς κανονισμούς]

 

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Παυλο σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

ως προς τις κατηγορίες δεν αναφερόμουν στην κατηγορία 4 ή 5 (θα είναι 5 ως φαίνεται), αλλά στην επιλογή συντελεστή υπέρβασης δόμησης (<50% και 50 - 100 %). Αυτό αλλάζει τα πρόστιμα σημαντικά.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις τους. Με βοήθησες καθοριστικά.

Edited by Vasili
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

πώς θα δηλώνατε ημιυπαίθριο χώρο που κλείστηκε το 2009 (εμβαδόν 4,3τ.μ.);

Με κατηγορία 4 και υπέρβαση δόμησης ή με κατηγορία 4 και 1 λοιπή παράβαση;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

 Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Προς ενημέρωσή σου υπάρχουν ανοικτά θέματα για κάθε άρθρο του Ν. 4495/17. Την επόμενη φορά που θα ποστάρεις να επιλέξεις κάποιο από αυτά.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@maRaiz Ένας αυθαίρετα κλεισμένος χώρος δεν υπολογίζεται ποτέ με αναλυτικό, με εξαίρεση την περίπτωση που αυτός είχε προσμετρήσει στο συντελεστή δόμησης. Το κλείσιμο του Η.Χ θα υπολογιστεί ως υπέρβαση δόμησης Κ.Χ και όχι με αναλυτικό.

Η κατηγορία όπως αναφέρει παραπάνω ο Ακης απαιτεί να δώσει περισσότερα στοιχεία (και να το κάνεις εξ αρχής σε κάθε ερώτημά σου ώστε να έχει πληρότητα) έχει να κάνει με τα επιτρεπόμενα μεγέθη του ακινήτου και το αν εξετάζεις οριζόντια ιδιοκτησία οπότε θα πρέπει να συγκρίνεις λαμβάνοντας υπόψιν και το ποσοστό συνιδιοκτησίας της  ώστε να έχεις τον συντελεστή δόμησης που της αναλογεί.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα

Έχω υπέρβαση δόμησης 100,07% ! (και δεν μπορώ να πειράξω κάτι στον υπολογισμό...)

Θεωρητικά είμαι στην περίπτωση 100%-200%.........., σωστα?

 Ο νόμος λέει 50 έως 100 και μετά πάλι 100 έως 200

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εν τέλει όταν έχουμε μονοκατοικία (χωρίς σύσταση) και έχουμε π.χ. επιτρεπόμενη δόμηση = 120μ2 και έχουμε αυθαίρετους Κ.Χ. στο ισόγειο 50μ2 και αυθαίρετη επέκταση υπογείου βοηθητικής χρήσης άλλα 20μ2,

1) Το συνολικό ποσοστό υπέρβασης δόμησης είναι 50/120 ή 70/120 ? Γιατί κάποιοι θεωρούν ότι οι β.χ. δεν μετράνε στο ποσοστό υπέρβασης δόμησης.

2) Αν η επέκταση του υπογείου είναι και κάτω από προκήπιο αλλάζει κάτι ? 

@ΙΑΣΟΝΑΣ@Pavlos33

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Γεια σας, για τακτοποίηση αυθαίρετης μαιζονέτας το εμβαδόν της εσωτερικής κλίμακας μπορώ να το αφαιρέσω στα στοιχεία δόμησης ?

Το ρωτώ γιατί αν το αφαιρέσω τότε το ακίνητο είναι σύννομο και έχει συνολικό εμβαδόν δόμησης < 200 τ.μ. και θα μπορούσα να επιλέξω την έκδοση άδειας νομιμοποίησης αντί για ρύθμιση. To ακίνητο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή, δεν είναι δασική έκταση, υπάγεται στις παρεκκλίσεις του ΠΔ 85 (270Δ) (αρτιο κατά παρέκκλιση), η ΜΣΕ το βγάζει επαρκές. Εκτός του ότι είναι αυθαίρετο μπορεί να νομιμοποιηθεί.

Στο εσωτερικό του κτίσματος υπάρχει σκάλα που συνδέει τον ισόγειο με τον α' όροφο. Στο ισόγειο κάτω από τη σκάλα έχει κατασκευαστεί wc. Μπορώ να αφαιρέσω από τα στοιχεία δόμησης τη σκάλα και να την προσμετρήσω μόνο μια φορά ? το εμβαδόν που καταλαμβάνει η σκάλα είναι 7 τ.μ.

σας ευχαριστώ πολύ 

Link to comment
Share on other sites

Για την υπαγωγή όχι. Για τη νομιμοποίηση θα εξετάσεις το σύνολο των διατάξεων που ίσχυαν κατά τη χρονολογία τέλεσης των αυθαιρεσιών ή το σύνολο των σημερινών διατάξεων (ΝΟΚ). Αν με διατάξεις ΝΟΚ δικαιούσαι να αφαιρέσεις τη σκάλα της μεζονέτας τότε μπορείς να προχωρήσεις σε νομιμοποίηση.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.