Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου


Recommended Posts

δες την στο ΔΚ αν την μετράει σαν χώρο Βοηθ. χρήσης ή οχι, στο Διαγραμμα κάλυψης θα δεις επίσης αν βάζει την σκάλα στην δόμηση που κτίζει το οικόπεδο. Θα δεις τους υπολογισμούς λίγο αναλυτικά, αν δεν την μετράει, μην την βάλεις ούτε εσύ, συνήθως όταν κάναν τέτοιου είδους διόροφα, την σκάλα δεν την ξαναμέτραγαν στον όροφο, ειδικά όταν δεν έφτανε σε στάθμη πιο πάνω σαν απόληξη κλιμακοστασίου.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς. Για ένα εσωτερικό κλιμακοστάσιο που είναι στο παρακάτω όροφο μέτρησε στην δόμηση μια φορά απ' ότι βλέπω στο κάτω όροφο και στον όροφο που καταλήγει αφαιρέθηκε η επιφάνεια του.  Για την σοφίτα σκοπεύω να προσμετρήσω την επιφάνεια της συν της σκάλας με μειωτικό.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Ανεβάζω μια τομή για να είναι ξεκάθαρο. Ουσιαστικά προστέθηκε η πλάκα της σοφίτας και η σκάλα που οδηγεί σε αυτή. Να παραλείψω ή όχι τα τ.μ. της σκάλας για την δόμηση τελικά;

1.png

Link to comment
Share on other sites

θα σου απαντήσω την γνώμη μου. 1 βάζε στις τομές την στάθμη εδάφους, την Α στάθμη δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι υπόγειο αλλά μάλλον είναι.

Την σκάλα την μετράει μια φορά στο διαγ. κάλυψης από τη β' στάθμη στην Γ' ? Ενώ στην κάτοψη Γ' στάθμης που ξαναεμφανίζεται δεν την ξαναμετράει (μάλλον), σωστό ακούγεται. Βέβαια συνηθίζεται σε τέτοιες κατασκευές η σκάλα και από τη Β' στάθμη να κατεβαίνει στην Α' . Ενώ εσύ έχεις πλάκα κάτω από την Β' . Αυτό σημαίνει πως έπρεπε να την μετρήσει μια φορά στην Β' ο χώρος όμως κάτω από τη σκάλα τι έγινε? Διότι αν στο διάγραμμα κάλυψης φαίνεται κενός και στην πράξη έχει γίνει wc ή αποθήκη από κάτω τα πράγματα αλλάζουν.

Ανάφερε ακόμα το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας, αν βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου, αυτά βοηθάνε τους Μηχανικούς να απαντήσουν.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, είναι εντός σχεδίου, άδεια του 2004 που έγινε το 2005 με όλες τις αυθαιρεσίες από την αρχή. Αρχικά είχε ημιυπόγειο (αποθήκη) αλλά εν τέλη έγινε εκχωμάτωση (τουλάχιστον έτσι θα το δηλώσω καθώς η στάθμη του εδάφους είναι πάνω κάτω στην ίδια στάθμη με την αρχική άδεια) και μετατράπηκε σε τριώροφη οικοδομή με την αποθήκη σε κύρια χρήση πλέον. Στην συγκεκριμένη τομή δεν έχω στάθμη εδάφους.

Δεν κατεβαίνει στην Α' η σκάλα της Β'. Δεν συνδέονται εσωτερικά η Α' με την Β. Κάτω από την σκάλα στην Β' είναι wc το οποίο υπήρχε στην αρχική άδεια γι αυτό φαντάζομαι προσμετράει και κανονικά και στην δόμηση. Στην Γ' όμως που ανεβαίνει στην σοφίτα είναι κενό κάτω σκάλα όπως φαίνεται στην τομή. Να παραλείψω τα τ.μ. της σκάλας ή όχι; Εχω μπερδευτεί λιγάκι.  

 

11.jpg

1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Σε οικισμό με αυθαίρετη επέκταση κτιρίου μέσα στο τμήμα που απέχει λιγότερο από 2,50 μέτρα από το δρόμο, το χρεώνετε σαν παραβίαση πρασιάς κατηγορία 5 ή σαν παραβίαση πλαγίων αποστάσεων οικοπέδου κατηγορία 4 (αν φυσικά πληροί και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην κατηγορία 4)? Νομίζω μία ερωταπάντηση από το ΤΕΕ Πελοποννήσου ανέφερε ότι είναι πιο ορθό να μπει παραβίαση πλάγιας απόστασης και όχι πρασιάς, αφού δεν υπάρχει εγκεκριμένη ρυμοτομική - οικοδομική γραμμή στους οικισμούς, αλλά δεν θυμάμαι αν αφορούσε τον 4178 ή τον 4495.. Το έχετε δει να αναφέρεται το θέμα κάπου αλλού?

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

41 λεπτά πριν, pipakos said:

Σε οικισμό με αυθαίρετη επέκταση κτιρίου μέσα στο τμήμα που απέχει λιγότερο από 2,50 μέτρα από το δρόμο

Γεια...υπάρχει κάποια  γραμμή δόμησης στο διάγραμμα κάλυψης στα 2,50 μ.από το όριο με τον δρόμο? Σε ποιο ΠΔ υπάγεται ο οικισμός?δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτει η παραβίαση,αυτό εννοώ...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Αφορά οικισμό προ του 1923. Δεν υπάρχει γραμμή δόμησης.

Βρήκα και την ερωταπάντηση του τεε Πελοποννήσου που αφορά τον 4178:

"887.Σε οικόπεδο εντός οικισμού και χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή με παλαιότητα από 01/01/2004 έως 28/7/2011, καθ' υπέρβαση της υπάρχουσας οικοδομικής άδειας με υπέρβαση δόμησης <40% της επιτρεπόμενης δόμησης, υπέρβαση κάλυψης <40% της επιτρεπόμενης κάλυψης, χωρίς υπέρβαση ύψους, αλλά εντός της υποχρεωτικής απόστασης των 2,50 μ. από το όριο του δημοτικού δρόμου με το οικόπεδο εμβαδού > 500 τμ. Λαμβάνοντας υπόψη την παράγραφο 70, άρθρο 2, Ν.4067/2012 "Προκήπιο (ή πρασιά) είναι το τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου, που βρίσκεται μεταξύ της ρυμοτομικής και οικοδομικής γραμμής, όπως αυτές ορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο." και την παράγραφο β, Δ. Κατηγορία 4, άρθρο 9, Ν. 4178/2013 "Δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και δεν εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου.", η ανωτέρω αυθαίρετη κατασκευή εντάσσεται στην Κατηγορία 4 ή 5; Εάν η αυθαίρετη κατασκευή εντάσσεται στην Κατηγορία 4 δεδομένου ότι δεν υφίσταται προκήπιο σε εντός οικισμού και χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο περιοχές, στο φύλλο καταγραφής σημειώνεται παραβίαση πλάγιων αποστάσεων ή παραβίαση Ο.Γ. σε προκήπιο ;

Αν και στην αρχή εφαρμογής του νόμου ήμουν της άποψης ότι έπρεπε να δηλωθεί ως παραβίαση προκηπίου, πλέον και με βάση την παράγραφο του ΝΟΚ (και όχι μόνο αυτή) που αναφέρετε είμαι της άποψης ότι είναι ορθό να δηλωθεί στην κατηγορία 4. Προφανώς ΔΕΝ θα επιλεγεί ο συντελεστής παραβίασης πρασιάς. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να δηλωθεί παραβίαση πλάγιας απόστασης κατά αναλογία με ότι θα συνέβαινε σε ένα εκτός σχεδίου με υποχρεωτική απόσταση 15μ από κάθε όριο."

Είναι λοιπόν της άποψης να δηλωθεί σαν παραβίαση πλάγιας απόστασης, κι ας αφορά δρόμο και όχι όμορη ιδιοκτησία. Η άλλη επιλογή εφόσον δεν υπάρχει πρασιά είναι να μην δηλωθεί ούτε παραβίαση πλάγιας απόστασης, παρά μόνο ΥΔ και ΥΚ. Ποια προσέγγιση θεωρείται σωστότερη?

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.