Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου


Recommended Posts

Ο συνταξιούχος να μας κάνει τη χάρη να απολαύσει τη συνταξή του μιας και είναι από τους τυχερούς που πρόλαβε και πήρε σύνταξη και να μην εκφέρει τέτοιες επικίνδυνες απόψεις.

Άρα, σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, το ακίνητο δεν διέθετε τίτλο κυριότητας (λογικά κατά την δωρεά θα έκαναν έλεγχο τίτλων μήπως υφίστατο κάποιος προγενέστερος τίτλος, καθώς έχουμε δει και τέτοιες περιπτώσεις). Άρα στην άδεια έδειξαν λανθασμένα οικόπεδο 1500 τμ  ενώ το πραγματικό οικόπεδο τότε και τώρα είναι πολύ μικρότερο και μη άρτιο, οπότε για τον υπολογισμό προστίμου θα θεωρήσεις ότι λέει η συνάδελφος πιο πάνω, δηλαδή χωρίς Ο.Α σύμφωνα με το παράρτημα Α (το οποίο αν το διαβάσεις προσεκτικά δεν αναφέρει αυτό που ισχυρίζεσαι).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Επομένως,  μου λέτε ότι υπάρχει κίνδυνος, λόγω της τακτοποίησης  να ελεγθεί και να ανακληθεί η άδεια ή ότι είναι λανθασμένη η τακτοποίηση μόνο των κατασκευών που δεν προβλεπόταν στην οα?

Link to comment
Share on other sites

Η άδεια φυσικά και είναι ευάλωτη σε όποιο έλεγχο και όποια καταγγελία, πλην όμως από την στιγμή που θα τακτοποιήσεις το ακίνητο δεν έχει κανένα πρόβλημα αφού αναστέλλονται όλες οι κυρώσεις περί αυθαιρέτων κατασκευών. Όλο το ακίνητο θα θεωρηθεί χωρίς άδεια. Νομίζω είναι σαφής η τοποθέτησή μας.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, πριν λίγες μέρες έκανα μία ερώτηση-τοποθέτηση για ανάλογη περίπτωση (σελ. 62 και 63, δυστυχώς δεν υπάρχουν αριθμοί για να γίνω πιο συγκεκριμμένος), παραθέτοντας την κατανόηση μου επί του θέματος, καθώς βλέπω διαφορετικές απόψεις θα ήθελα μία απάντηση και για τη δική μου περίπτωση από τους χρήστες pavlos33 και danaikaterina αν σας είναι εύκολο.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχω χαθεί με παλιότερες συζητήσεις που αφορούν και τον 4178 θέλω να επαναφέρω ένα θέμα.

Οι βοηθητικοί χώροι (πχ ισόγειες αποθήκες) λαμβάνονται υπόψιν στον υπολογισμό των ποσοστών υπέρβασης πολεοδομικών μεγεθών για υπολογισμό του προστίμου;

Όσον αφορά το ποσοστό υπέρβασης δόμησης ας υποθέσουμε ότι είναι ξεκάθαρο, γιατί στο παράρτημα Α λέει: "αφορά σε επιφάνειες με κύρια χρήση", άρα εγώ καταλαβαίνω ότι δεν υπολογίζονται οι βοηθητικοί χώροι. Όσον αφορά το ποσοστό υπέρβασης κάλυψης μπορώ να μην το υπολογίσω ούτε εκεί, με βάσει την εγκύκλιο 4 του 4178 που έλεγε "Για τον υπολογισµό του ποσοστού των υπερβάσεων των αυθαιρεσιών συνυπολογίζονται όλοι οι αυθαίρετοι κλειστοί χώροι κύριας χρήσης που προσαυξάνουν το συντελεστή δόµησης του ακινήτου";

Έχουν πλέον ισχύ οι εγκύκλιοι του 4178 ή θεωρούμε ότι είναι ξεκάθαρο από το παράρτημα Α του 4495 ότι υπολογίζονται όλα;

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, αντίστοιχο και το δικό μου ερώτημα με του teo_z.

Διώροφη μονοκατοικία με υπόγειο, εκτός σχεδίου με οικοδομική άδεια. Οι αυθαιρεσίες είναι (1ΦΚ για την καθεμία):

1) Aλλαγή χρήσης γκαράζ ισογείου σε κατοικία (ΥΔ)

2) Αλλαγή χρήσης τμήματος του υπογείου από ΒΧ σε ΚΧ (ΥΔ με μειωτικό)

3) Επέκταση υπογείου εκτός περιγράμματος για ΚΧ (ΥΔ+ΥΚ με μειωτικό)

4) Επέκταση υπογείου εκτός περιγράμματος για ΒΧ (ΥΔ+ΥΚ με μειωτικό)

Με βάση την περιβόητη παρ.3 του άρθρου 100 για το ποσοστό ΥΔ αθροίζω όλες τις υπερβάσεις ΚΧ (1+2+3) και βάζω κοινό συντελεστή ΥΔ σε αυτές (βγαίνει <100%). Η ΥΔ λόγω ΒΧ (4) θεωρείτε ότι πρέπει να προστεθεί και αυτή λόγω του ότι είναι εκτός περιγράμματος? Από τη διατύπωση του ΝΟΚ φαίνεται ότι μάλλον αυξάνει τον ΣΔ, αλλά εξακολουθεί να είναι ΒΧ.

Για την 4) μπορώ να επιλέξω υπέρβαση δόμησης <50% με την αιτιολογία ότι είναι ΒΧ? Μου φαίνεται λογικό να μην μπει ο συντελεστής ΥΔ σε ΒΧ, ειδικά αν δεν έχω υπολογίσει τον χώρο αυτό στο ποσοστό ΥΔ με βάση τα προηγούμενα...

Επίσης αναφορικά με την ΥΚ, αθροίζω τα 3) και 4) και προφανώς βάζω το ποσοστό της συνολικής ΥΚ μόνο σε αυτά τα ΦΚ, σωστά?

Οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη...

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας,

ο συντελεστής υπέρβασης κάλυψης και υπέρβασης δόμησης μπαίνει ο ίδιος σε όλα τα ΦΚ ? Τότε για ποιο λόγο υπάρχει το αντίστοιχο dropdown σε κάθε ΦΚ αντί να είναι κεντρικό ? Κακός σχεδιασμός ? Αναρωτιέμαι.

Link to comment
Share on other sites

On 4/9/2020 at 8:25 ΜΜ, teo_z said:

Οι βοηθητικοί χώροι (πχ ισόγειες αποθήκες) λαμβάνονται υπόψιν στον υπολογισμό των ποσοστών υπέρβασης πολεοδομικών μεγεθών για υπολογισμό του προστίμου;

Καλή ερώτηση και δεν βρίσκω εκτενή σχόλια για το συγκεκριμένο θέμα, όσο έψαξα. Παρ' όλο που είναι σημαντικό. Η άποψή μου πάντως συνοψίζεται στα γραφόμενα των συναδέλφων επί 4178:

και

Όλα αυτά πάντως ως προς το πσοσοστό υπέρβασης δόμησης. Στην κάλυψη και τις πλάγιες αποστάσεις δεν αναφέρει το παράρτημα ξεκάθαρα κύριους χώρους, οπότε εκεί η παραπάνω προσέγγιση είναι παρακινδυνευμένη.

Γενικά πάντως το θεωρώ ορθό οι βοηθητικοί χώροι να μην επηρεάζουν το ύψος του προστίμου (μέσω του % υπέρβασης) το ίδιο με τους κύριους χώρους. Η πολεοδομική επιβάρυνση που συνεισφέρουν λαμβάνεται εξάλλου υπόψη στην επιλογή κατηγορίας, όπου η συμμετοχή ή όχι ενός κλειστού χώρου εξαρτάται από άλλα κριτήρια και όχι από αυτό του βοηθητικού/κύριου χώρου.

Link to comment
Share on other sites

On 14/9/2020 at 11:07 ΠΜ, Vasili said:

ο συντελεστής υπέρβασης κάλυψης και υπέρβασης δόμησης μπαίνει ο ίδιος σε όλα τα ΦΚ ? Τότε για ποιο λόγο υπάρχει το αντίστοιχο dropdown σε κάθε ΦΚ αντί να είναι κεντρικό ?

Έχει σχολιαστεί αυτό ξανά και ο πιο πιθανός λόγος είναι για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει δυνατότητα να υπαχθούν περισσότερες από μία ιδιοκτησίες στην ίδια δήλωση.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι. Έχω περίπτωση τακτοποίησης 2οροφης οικοδομής επί πυλωτής. Οι αυθαιρεσίες είναι το κλείσιμο της μισής πυλωτής και το ότι ο δεύτερος  όροφος διπλασιάστηκε και έγινε σαν τον πρώτο. Η συνολική μου δόμηση αυτή τη στιγμή δημιουργεί υπέρβαση μεγαλύτερη του 50% της επιτρεπόμενης. ( Η επιτρεπόμενη με την πραγματοποιούμενη στην άδεια είχαν διαφορά λιγότερο του 1τμ).Στα φκ θα βάλω από <50% όσα τετραγωνικά φτάνουν μέχρι την υπέρβαση του 50% και τα υπόλοιπα από 50%-100%; Ή πρέπει να μπουν όλα τα φκ από 50%-100%;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.