Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου


Recommended Posts

On 9/3/2021 at 1:17 ΠΜ, anavatis said:

 

α. τους συντελεστές τετραγωνιδίων?  

β.το ποσοστό υπέρβασης για την κατηγορία (αυτό θεωρώ ότι πάει με τους εκτός σχεδίου όταν εκδόθηκε η άδεια) 

Θα δείξω στο τοπογραφικό τις διαφοροποιήσεις του οικοπέδου βάσει σχεδίου πόλεως και βάσει τοπογραφικού αδείας?

Για το α. Με τους σημερινούς όρους, σύμφωνα με τη παρ. 2 του άρθρου 100 . Η εγκ. 2 δίνει και μια δεύτερη επιλογή (σύγκριση με τα "μεγέθη της άδειας" ονομάζεται...) που αφού μεταφραστεί, ενδέχεται να προκύψει ότι δεν συνίσταται για τη περίπτωση....

Για το β. Το ίδιο με το παραπάνω δηλαδή με τους σημερινούς όρους.  Και εδώ πάντως υπάρχουν δύο επιλογές,  με τη διαφορά ότι και οι δύο προβλέπονται από τον ίδιο το  νόμο... 

Η δεύτερη επιλογή (παρ αα και ββ της δ.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4 του άρθρου 96) ίσως να είναι η δυσμενέστερη για τη συγκεκριμένη περίπτωση και αν τελικά είναι έτσι  δεν θα υπάρχει και λόγος να την επιλέξετε. 

Σε κάθε περίπτωση, είτε έχετε και άλλες υπερβάσεις είτε όχι, εξετάστε και το ενδεχόμενο να υπάρχει σήμερα σύννομη θέση ώστε στη συνέχεια να δείτε αν  μπορεί να εφαρμοστεί η περ. ιδιδ της γ)ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3 του άρθρου 96 για την οποία  η εγκ. 2 δίνει κάποιες διευκρινίσεις, διευρύνοντας μάλλον τις περιπτώσεις που μπορεί να εφαρμοστεί.

Edited by maximos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, maximos said:

Για το α. Με τους σημερινούς όρους, σύμφωνα με τη παρ. 2 του άρθρου 100 . Η εγκ. 2 δίνει και μια δεύτερη επιλογή (σύγκριση με τα "μεγέθη της άδειας" ονομάζεται...) που αφού μεταφραστεί, ενδέχεται να προκύψει ότι δεν συνίσταται για τη περίπτωση....

 

σχετικά με αυτό που λέει η εγκύκλιος με τους σημερινούς όρους....ή εάν υπάρχει άδεια με τα μεγέθη της άδειας. 

Εάν πάω με τα μεγέθη της άδειας σίγουρα είμαι καλυμμένος γιατί οι όροι δόμησης εκτός σχεδίου είναι δυσμενέστεροι από τους εντός σχεδίου, ίσως αυτή είναι η φιλοσοφία εδω. σίγουρα το πρόστιμο που θα προκύψει θα είναι μεγαλύτερο...αλλά η υπαγωγή θα είναι σωστή. 

Link to comment
Share on other sites

On 10/3/2021 at 4:10 ΠΜ, anavatis said:

σχετικά με αυτό που λέει η εγκύκλιος με τους σημερινούς όρους....ή εάν υπάρχει άδεια με τα μεγέθη της άδειας. 

Καταρχάς η εγκύκλιος δεν μας υποχρεώνει, επί της ουσίας δε  καταστρατηγεί το νόμο (παρ. 2 του άρθρου 100), εφόσον σ' αυτόν προβλέπεται μία και μοναδική δυνατότητα.

Ασχετα από το παραπάνω, η δυνατότητα που προβλέπει η εγκύκλιος 2 αφορά  περιπτώσεις που συμβαίνει το "ανάποδο",  δηλαδή περιπτώσεις που τα επιτρεπόμενα πολεοδομικά μεγέθη ήταν μεγαλύτερα (σε σχέση με τα σημερινά, αν αυτά έχουν βέβαια  μεταβληθεί) κατά την έκδοση της αδείας. Μπορεί να αφορά (να έχει νόημα να εφαρμοστεί) και σε περιπτώσεις όπου η εγκεκριμένη δόμηση είναι μεγαλύτερη της "επιτρεπόμενης",  όπως πχ σε περιπτώσεις με Ο.Ι.  στις οποίες η δόμηση δεν αντιστοιχούσε  στο ποσοστό συνιδιοκτησίας (στην εγκύκλιο2 τα "μεγέθη της άδειας" δεν προσδιορίζονται ως επιτρεπόμενα ή ως εγκεκριμένα).
Νομίζω πως το προβλεπόμενο από το  νόμο (σύγκριση με τα σημερινά επιτρεπόμενα μεγέθη) είναι σαφές και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Η αντίστοιχη της παρ. 2 του άρθρου 100 του ν.4495.17,   στον ν.4178.13,  είναι η  παρ. 2 του άρθρου 18  του τελευταίου.
 Γι' αυτήν,  η εγκ. 4 (του ν.4178.13)  "διευκρίνισε" το παρακάτω αυτονόητο... (με τα κεφαλαία)

ΑΡΘΡΟ 18
33) Παρ. 2 : α) Κατά τη διατύπωση της παραγράφου αυτής για τον υπολογισµό των σχετικών
συντελεστών τετραγωνιδίων «τα µεγέθη των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων
συγκρίνονται µε τους επιτρεπόµενους όρους και περιορισµούς δόµησης που ισχύουν στην
περιοχή του ακινήτου».

Σκοπός της διάταξης είναι, ανεξαρτήτως εάν το οικόπεδο/γήπεδο όπου βρίσκεται η
αυθαίρετη κατασκευή είναι άρτιο και οικοδοµήσιµο, να συγκρίνονται τα πολεοδοµικά µεγέθη του αθροίσµατος των επιφανειών των αυθαιρέτων κατασκευών ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης µε τους όρους δόµησης που ισχύουν ΣΗΜΕΡΑ στη θέση του ακινήτου προκειµένου να υπολογιστούν οι συντελεστές τετραγωνιδίων και στη συνέχεια το ενιαίο ειδικό πρόστιµο. 

Edited by maximos
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλά αναζητάς maximos τη λογική και το μονοσήμαντο του νόμου, αλλά για άλλη μια φορά είναι μάλλον δύσκολο να προσδιοριστούν. Πάντως, λογικό θα ήταν, αν είναι να συγκρίνουμε με παρελθόντα μεγέθη, αυτά να αφορούν στο έτος (όσο γίνεται αυτό να προσεγγιστεί) κατασκευής του αυθαιρέτου. Ειδάλλως στην περίπτωση που οι όροι δόμησης σήμερα είναι δυσμενέστεροι, θα είχαμε το παράδοξο αυθαιρεσία κάποιας παλαιότητας σε ακίνητο με ο.α. να κρίνεται αυστηρότερα από αυθαιρεσία στην ίδια περιοχή και ίδιας παλαιότητας σε ακίνητο χωρίς άδεια.

Επιπλέον, δεν καταλαβαίνω και το εξής της εγκ. 4: Πώς γίνεται να ορίσουμε πολεοδομικά μεγέθη σε περίπτωση μη άρτιου οικοπέδου;...

Link to comment
Share on other sites

On 13/3/2021 at 12:31 ΜΜ, tettris said:

 Πάντως, λογικό θα ήταν, αν είναι να συγκρίνουμε με παρελθόντα μεγέθη, Δεν επιβάλλεται, η εγκύκλιος δίνει εναλλακτική δυνατότητα ( "είναι δυνατή η σύγκριση " αναφέρεται, που σημαίνει "διαλέγουμε και παίρνουμε").  Αυτονόητο είναι ότι θα επιλέγαμε τη σύγκριση με τα "μεγέθη της άδειας " μόνο αν αυτά είναι ευμενέστερα, αν δεν είναι, τότε με τα σημερινά επιτρεπόμενα, σύμφωνα με το νόμο. 

αυτά να αφορούν στο έτος (όσο γίνεται αυτό να προσεγγιστεί) κατασκευής του αυθαιρέτου. με τα "μεγέθη της άδειας ", δεν υπάρχει άλλη επιλογή ως προς αυτή τη δυνατότητα που προβλέπει η εγκύκλιος 2, είναι συγκεκριμένος ο χρόνος (ότι αναφέρεται στην Ο.Α.).

 Ειδάλλως στην περίπτωση που οι όροι δόμησης σήμερα είναι δυσμενέστεροι, θα είχαμε το παράδοξο αυθαιρεσία κάποιας παλαιότητας σε ακίνητο με ο.α. να κρίνεται αυστηρότερα από αυθαιρεσία στην ίδια περιοχή και ίδιας παλαιότητας σε ακίνητο χωρίς άδεια. Αυτό ακριβώς αντιμετωπίζει η εγκύκλιος 2  με αυτή την εναλλακτική δυνατότητα που προσφέρει, δηλαδή να προκύψουν μικρότεροι συντελεστές τετραγωνιδίων, δηλαδή μικρότερο πρόστιμο (θυμίζω σε όλους μας ότι εδώ συζητάμε για πρόστιμο, όχι για επιλογή κατηγορίας).

Επιπλέον, δεν καταλαβαίνω και το εξής της εγκ. 4: Πώς γίνεται να ορίσουμε πολεοδομικά μεγέθη σε περίπτωση μη άρτιου οικοπέδου;... Συνάδελφε tettris  είναι μερικά πράγματα που δε χρειάζεται να τα καταλάβουμε. Ο νόμος είναι γεμάτος συμβάσεις (επί συμβάσεων), δεν εννοώ κάτι άλλο....  φτάνει να το δεχτούμε αυτό. Είναι καθαρά "τεχνικό ζήτημα" που αφορά τον υπολογισμό του προστίμου.  Θα συγκρίνουμε με  τα επιτρεπόμενα που ισχύουν σήμερα στη περιοχή του οικοπέδου ή με τα μεγέθη της άδειας κατά την εγκύκλιο. Αν συντρέχει η (σχετική) περίπτωση του Παραρτήματος Α,  σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να θεωρηθεί το "οχι" στην Ο.Α. τότε αυτό μάλλον δε μας αφορά. Με επιφύλαξη το τελευταίο γιατί ξεχνάμε κιόλας...

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Οκ. σχετικά με το τελευταίο:  

σε περίπτωση που έχω οικοδομική του 1985 με οικοδομική άδεια σε οικόπεδο 1500τ.μ. εντός σχεδίου οικισμου.

έχει ανεγερθεί η οικοδομή και κατόπιν έγινει κατάτμηση στα 300τ.μ..

η οικοδομή έχει αυθαίρετα τα οποία για την τακτοποίηση επιλέγεται ¨χωρίς οικοδομική άδεια" και τακτοποιούνται οι υπερβάσεις.

αν το οικόπεδο είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο σήμερα καθότι δεν έχει ακόμα χαρακτηριστεί ο δρόμος που υπάρχει για την πρόσβαση ως κοινόχρηστος, τότε μπορεί να γίνει η τακτοποίηση? μπορεί να γίνει και σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας? τί πρέπει να κάνουμε με το δρόμο?

 

@ maximos , αυτό που γράφεις:  για το:

ΑΡΘΡΟ 18
33) Παρ. 2 : α) Κατά τη διατύπωση της παραγράφου αυτής για τον υπολογισµό των σχετικών
συντελεστών τετραγωνιδίων «τα µεγέθη των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων
συγκρίνονται µε τους επιτρεπόµενους όρους και περιορισµούς δόµησης που ισχύουν στην
περιοχή του ακινήτου».".....Σκοπός της διάταξης είναι, ανεξαρτήτως εάν το οικόπεδο/γήπεδο όπου βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή είναι άρτιο και οικοδοµήσιµο, να συγκρίνονται τα πολεοδοµικά µεγέθη του αθροίσµατος των επιφανειών των αυθαιρέτων κατασκευών ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης µε τους όρους δόµησης που ισχύουν ΣΗΜΕΡΑ στη θέση του ακινήτου προκειµένου να υπολογιστούν οι συντελεστές τετραγωνιδίων και στη συνέχεια το ενιαίο ειδικό πρόστιµο." 

ισχύει δηλαδή και στην περίπτωση μιας μεταγενέστερης κατάτμησης, όπως περιγράφω παραπάνω?

 

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, anavatis said:

 

ισχύει δηλαδή και στην περίπτωση μιας μεταγενέστερης κατάτμησης, όπως περιγράφω παραπάνω?

 

Στο Παράρτημα Α' αναφέρεται (στη 1η τελεία της γ):

"δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο παρά τα αντιθέτως αναφερόμενα στη σχετική οικοδομική άδεια"

Νομίζω πως το παραπάνω αφορά τη περίπτωση που η σχετική δήλωση  του μηχανικού (επί του τοπογραφικού διαγράμματος) ήταν ψευδής...
Υποθέτοντας ότι ο  έλεγχος  για το αν είναι ψευδής ή αληθής η δήλωση αρτιότητας,  δε μπορεί παρά να αφορά το "οικόπεδο της άδειας", θα έλεγα  ότι...
Στη περίπτωση που το οικόπεδο, όπως αυτό εμφανιζόταν στο τοπογραφικό διάγραμμα της Ο.Α.,  ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο, 
τότε η 1η τελεία της γ δε μας αφορά και   θα πρέπει να εξετάσουμε την άλλη περίπτωση,  αυτή που περιγράφεται στη 2η τελεία της γ) του  Παραρτήματος Α' .

Από την οποία,   δυστυχώς,  δεν είναι ξεκάθαρο...  το  αν η προυπόθεση (εφαρμογής της) είναι να έχουμε ΜΗ  ΝΟΜΙΜΗ  "μεταγενέστερη κατάτμηση", και ίσως τελικά...  να αρκεί για να εφαρμοστεί, το να είναι το  γήπεδο η το οικόπεδο μικρότερο (όπως αναφέρεται),  λόγω μεταγενέστερης κατάτμησης.
Σύμφωνα με τα παραπάνω και κατ' ανάγκη....  πιθανολογώντας, νομίζω πως θα έπρεπε να είχε τεθεί το "όχι" στην Ο.Α.
Σ' αυτή τη περίπτωση δεν υπάρχει ανάγκη υπολογισμού  του συντελεστή δόμησης *5, του συντελεστή κάλυψης *7, ούτε και του συντελεστή πλάγιας απόστασης *8,  χρειάζεται μόνο το "επιτρεπόμενο ύψος που ισχύει στη περιοχή του ακινήτου", που μπορεί να αφορά  το συντελεστή ύψους *6.

Edited by maximos
Link to comment
Share on other sites

ναι, σωστά, στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται ο συντελεστής "οχι"στην οικοδομική άδεια (λόγω μεταγενέστερης κατάτμησης), και δηλώνονται οι υπερβάσεις δόμησης στο τμήμα του οικοπέδου που αναλογεί...διότι κάπου υπήρχε και η άποψη ότι όλο το κτίσμα πάει ως αυθαίρετο. 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Σε αυτοτελές κτίσμα κύριας χρήσης κατοικίας νόμιμης επιφάνειας 50τ.μ. έστω ότι έχουμε κι άλλο ένα ανεξάρτητο στο οικόπεδο αυθαίρετο βοηθητικό κτίσμα το οποίο είναι κατασκευασμένο από λαμαρίνες και μεταλική στέγη, έχει εμβαδόν 60τ.μ. και ύψος 3μ.  και χρησιμοποιείται ως χώρος αποθήκευσης πραγμάτων (ξύλα, υλικά, κτλ). 

πως τακτοποιείται? υπέρβαση δόμησης χωρίς μειωτικό? ή με αναλυτικό ?

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, anavatis said:

......................αυθαίρετο βοηθητικό κτίσμα............. έχει εμβαδόν 60τ.μ. πως τακτοποιείται? υπέρβαση δόμησης χωρίς μειωτικό!!

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.