Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου


Recommended Posts

37 λεπτά πριν, janna said:

Όταν γΊνεται  μια δήλωση για όλη την οικοδομή και για όλες τις οριζόντιες  τοτε κάθε οριζόντια εχει ξεχωριστό φυλλο με τα ποσοστά υπερβασης που της αναλογούν και τα κοινόχτηστα με το συνολικό ποσοστό εφοσον δεν εχουν ποσοστά. σωστα?

Αρχικά συμφωνώ με τον ΙΑΣΟΝΑ στην τοποθέτησή του. Ναι μεν ο νόμος (από το 2011 μέχρι και τον 4495) αναφέρει ότι μπορεί να υποβληθεί ενιαία δήλωση για περισσότερες της μιας, οριζόντιες ιδιοκτησίες, αλλά είναι απορίας άξιο γιατί ποτέ σε καμία εγκύκλιο δεν δόθηκε ουδεμία οδηγία για τον υπολογιστικό τρόπο αντιμετώπισης. Η άποψη που έχει σχηματιστεί (και στο φόρουμ) από μεγάλο μέρος των συναδέλφων είναι να αποφεύγεται η ενιαία δήλωση ειδικά δε σε περίπτωση διαφορετικών ιδιοκτητών. Φανταστείτε για παράδειγμα να κάνουν μια δήλωση 10 οριζόντιες, να εξοφλούν το πρόστιμο με δόσεις και κάποια στιγμή κάποιος ιδιοκτήτης από αυτές τις 10 ιδιοκτησίες να θέλει να μεταβιβάσει (εξόφληση τουλάχιστον στο 30%), ενώ άλλος ή άλλοι να κάνουν στάση πληρωμών και το πρόστιμο να μην εξοφλείται.  Προσωπική μου γνώμη είναι να κάνεις μια δήλωση ανά οριζόντια ιδιοκτησία και μια ξεχωριστή δήλωση για τους κοινόχρηστους χώρους, ελέγχοντας όλους τους κοινόχρηστους κτιρίου και οικοπέδου.

Edited by Pavlos33
  • Like 3
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, janna said:

Όταν γίνεται  μια δήλωση για όλη την οικοδομή και για όλες τις οριζόντιες  τοτε κάθε οριζόντια εχει ξεχωριστό φύλλο με τα ποσοστά υπέρβασης που της αναλογούν .... θεωρητικά θα μπορούσε, αλλά σκοντάφτει στο ότι η έννοια του ποσοστού υπέρβασης δόμησης, όπως και η κατηγορίες 1,4 ή 5 είναι ενιαία για όλη τη δήλωση.

και τα κοινόχτηστα με το συνολικό ποσοστό εφοσον δεν εχουν ποσοστά. σωστα? ...όχι αφού δεν απομένουν χιλιοστά για τα κοινόχρηστα... εκτός κι αν εννοείς τα κοινόχρηστα να έχουν πάλι 1000/1000 που είναι πάλι λάθος γιατί έτσι διπλασιάζεις την επιτρεπόμενη δόμηση του οικοπέδου.

εξού και συμφωνώ με τον @ΙΑΣΟΝΑΣ για τα κοινόχρηστα αυθαίρετα.

Εντωμεταξύ υπάρχει και μια μικρή διαφορά στα αυθαίρετα που είναι στον κοινόχρηστο χώρο, πλην όμως έχουν νομέα και σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων (νομίζω κάτι τέτοιο αναφέρει ο @tettris), οπότε αυτά θεωρούνται παρακολούθημα των υπολοίπων ιδιοκτησιών του νομέα και εξ' αυτών λαμβάνουν χιλιοστά, αρκεί η τροποποίηση της σύστασης να ακολουθήσει τον μετέωρο αρχικά υπολογισμό του ποσοστού υπέρβασης δόμησης. Αυτό κι είναι αλχημεία - καυτή πατάτα !!! (μακριά από εμάς😁)

  • Like 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

19 ώρες πριν, ppanag said:

οπότε αυτά θεωρούνται παρακολούθημα των υπολοίπων ιδιοκτησιών του νομέα και εξ' αυτών λαμβάνουν χιλιοστά

Αν δεν αναφέρονται στη σύσταση δεν είναι παρακολούθημα, άρα 0 χιλιοστά, αν είναι λειτουργικα ενωμένα με την οριζόντια οκ να το πας σαν επέκταση. Στην παλιά Παρ 9, εκτός του ότι δεν θέλαμε συναίνεση, περιμέναμε κ μια υπουργική απόφαση που θα όριζε τον τρόπο τακτοποίησης, αλλά ήρθε ο 4759 κ την πήρε το άζαξ.

Για τα 1000/1000 εννοείται μόνο με δήλωση επί κοινόχρηστων κ πλήρη έλεγχο.

Edited by zazeng
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, zazeng said:

...

Για τα 1000/1000 εννοείται μόνο με δήλωση επί κοινόχρηστων κ πλήρη έλεγχο.

συμφωνώ και μάλιστα λέγοντας πλήρη έλεγχο εννοούμε ότι στον υπολογισμό θα συμπεριληφθούν και ΟΛΑ τα ιδιόκτητα αυθαίρετα.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας! Θα μπορούσαμε να κάνουμε ίσως μια κατηγοριοποίηση, να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα;

Παραβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους και παραβάσεις με κοινή χρήση (συνιδιόκτητες)

1. Επέκταση ΟΙ σε κοινόχρηστο χώρο:

          α) Δεν απαιτείται συναίνεση αν έχουμε σωρευτικά τις προϋποθέσεις της παρ.5 (σύμφωνα με την παρ. 7)

          β) Δεν απαιτείται συναίνεση αν ισχύει το ένα από τα παρ.5α ή παρ.5β, και επιπλέον έχει παρέλθει 10ετία και δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση κατεδάφισης. (σύμφωνα με παρ.7)

          γ) Απαιτείται συναίνεση >50%, αν δεν ισχύουν τα α) ή β). (σύμφωνα με παρ.9)

Σε όλες τις περιπτώσεις (α, β, γ) τακτοποίηση στην ίδια δήλωση με την ΟΙ και υπολογισμός συντελεστών και κατηγορίας με τα χιλιοστά της ΟΙ, μονομερής τροποποίηση της σύστασης στις περιπτώσεις α και β, συναίνεση >50% στη γ.

2. Ανεξάρτητο κτίσμα σε κ/χ χώρο αποκλειστικής χρήσης ΟΙ (λόγω σύστασης):

            Αγνοούμε την παρ. 8 και χρειαζόμαστε συναίνεση >50% σύμφωνα με παρ.9 (ή 100% για νομικούς λόγους, πέρα του 4495; ) για τακτοποίηση και τροποποίηση της σύστασης. Η τακτοποίηση γίνεται στην ίδια δήλωση της ιδιοκτησίας, με τα χιλιοστά της ΟΙ για συντελεστές και κατηγορία.

3. Ανεξάρτητο κτίσμα σε κ/χ χώρο, μη αποκλειστικής χρήσης ΟΙ (δεν αναφέρεται σε σύσταση), το οποίο ιδιοχρησιμοποιεί μία ΟΙ:

           Απαιτείται συναίνεση >50% σύμφωνα με παρ.9 (ή 100% για νομικούς λόγους, πέρα του 4495; ). για τακτοποίηση και τροποποίηση της σύστασης. Η τακτοποίηση γίνεται με 0 χιλιοστά (μέγιστος συντελεστής, άρα και κατ. 5(?)).

4. Ανεξάρτητο κτίσμα συνιδιόκτητο (κοινόχρηστο) σε κ/χ χώρο:

          Απαιτείται συναίνεση; Λογικά ναι, αλλά >50% (παρ.9) ή 100%; Τακτοποίηση με ξεχωριστή δήλωση ειδικά για κοινόχρηστες παραβάσεις και 1000 χιλιοστά για συντελεστές και κατηγορία. Ερώτηση στους συναδέλφους @zazeng και @ppanagΕίναι προϋπόθεση όμως να έχουν τακτοποιηθεί όλες οι ΟΙ, ώστε να συνυπολογιστούν οι τυχόν παραβάσεις τους στα προηγούμενα ποσοστά; Τροποποίηση της σύστασης με το παραπάνω (όποιο είναι το σωστό) ποσοστό.

5. Συνιδιόκτητη παράβαση (κοινόχρηστη) εις βάρους ΟΙ:

           Ίσως εδώ μπορεί να γίνει χρήση του δεύτερου μισού της παρ. 8. Εκτός αν αφορά μόνο σε παραρτήματα της ΟΙ και όχι στην επιφάνεια της ίδιας της ΟΙ. Τακτοποίηση μέσω της δήλωσης της επιβαρυμένης ΟΙ και μονομερής τροποποίηση της σύστασης.

 

Παρακαλώ τις διορθώσεις και παρατηρήσεις σας! (φυσικά αν κάποιος συνάδελφος έχει όρεξη να δώσει και πρακτικά παραδείγματα θα βοηθούσε ιδιαίτερα)

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι  για ένα οικόπεδο 2000τμ εντός οικισμού( με αρτιότητα 1000τμ ) και με κατοικια που  στην Ο.Α του 1973 με τίτλο '' Επέκταση υπάρχοντος ισογείου ''  προβλεπόταν από 100τμ (μαζί όμως με ένα ημιυπαιθριο 15τμ που τον προσμετρουσαν στα τετραγωνικά σύμφωνα με τον παλιό ΓΟΚ ) να προστεθεί σε αυτή αποθήκη 15τμ και τελικά σήμερα έχουμε  115τμ κατοικία ( χωρις αποθήκη ) + 15 τμ του αρχικού ημιυπαιθριου που υπάρχει ακόμα,  α) μπορώ να βάλω όλη την κατοικία πλέον  (αφού είναι προ του 1975 γενικά )ως αυθαιρετη κατ.1  καθώς έχει αλλάξει και η θέση της λίγο και τα τμ είναι μπερδεμένα αφού παλιά μετρούσαν τον η/Χ στην δόμηση ; Β) το οικόπεδο σήμερα είναι 1400 , πάλι οικοδομήσιμο όμως , ίσως δεν είχε αποτυπωθεί σωστά , και με τμήμα εντός και εκτός  οικισμού πάλι με κατά κανόνα αρτιότητα το εντός όμως , 1100 τμ, πρέπει να βάλω ΟΧΙ στην Ο.Α κατά το παράρτημα Α του ν.4495 ; Ευχαριστώ πολύ όποιον μπορεί να βοηθήσει .

Edited by dmarkoul79
Link to comment
Share on other sites

[τεττρις]

εδω

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο - Page 124 - Ν. 4495/17 - Αντιμετώπιση Αυθαίρετης Δόμησης - Michanikos.gr

 

και εδω

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17 ] Επιλογή κατηγορίας αυθαιρέτων κατασκευών - Page 58 - Ν. 4495/17 - Αντιμετώπιση Αυθαίρετης Δόμησης - Michanikos.gr

κατα τα λοιπα

καθε υποθεση ειναι ξεχωριστή,  με τα δικα της ειδικα χαρακτηριστικά.

 Επομενως, οσους κανονες και "αναλυσεις" κανουμε στο αρθρο αυτό, παντα θα υπαρχει κατι το "ξεχωριστο"

Edited by dimitris GM
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.