Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου


Recommended Posts

Μια λεπτομέρεια βέβαια είναι (αν και πολύ το ψηρίζουμε) αν "νόμιμες επιφάνειες", που δεν μετράνε στον υπολογισμό του προστίμου, θεωρούνται και οι νομίμως υφιστάμενες (ή τακτοποιημένες) ή μονο αυτές που είναι με οικ. άδεια. Αν πρόκειται για πρόσθετες τοιχοποιίες (με τις οποίες ο η/υ έκλεισε) και δεν έχουν τακτοποιηθεί, τότε όπως σου είπε ο pavlos, πρέπει να τακτοποιηθούν για να μετρήσουν και να "κλείσει" το υφιστάμενο εμβαδόν του ακινήτου.

ερώτηση: Αν τις τακτοποιήσεις θα τις βάλεις με αναλυτικό ή σαν επιφάνεια;

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Στις κατόψεις της πολεδομίας φαίνονται ως τοίχοι. Βέβαια η διπλή γραμμή του μπροστινού τοίχου (που επίσης τον έχει αφαιρέσει ο συνάδελφος στη δήλωση 3843) μάλλον απεικονίζει στηθαίο. Το διάγραμμα κάλυψης έχει συμπεριλάβει και τους περιμετρικούς τοίχους στο εμβαδόν του ημιυπαιθρίου.

Edit Σαν επιφάνεια θα τις βάλω τις περιμετρικές τοιχοποιίες για να μετρήσουν και στο συνολικό εμβαδόν του ακινήτου.

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

με τοιχοποιία που χτισθηκε εκ των υστερων και εκανε -εστω- δυο δωματια,

πας σαν επιφανεια ολοκληρου χωρις αφαιρεση τοιχων

Μονον οι τοιχοποιίες εντος της αδειας αφαιρουνται

ε/α

1. Σε περίπτωση αλλαγής χρήσης χώρου σε σχέση με την οικοδομική άδεια ή δημιουργίας χώρου εντός εγκεκριμένου όγκου κτιρίου με βάση την οικοδομική άδεια στην επιφάνεια του αυθαιρέτου υπολογίζονται οι περιμετρικοί τοίχοι;

"Στις περιπτώσεις αλλαγής χρήσης χώρων που έχουν ανεγερθεί βάσει οικοδομικής άδειας ή έχουν δημιουργηθεί εντός εγκεκριμένου όγκου κτιρίου στην επιφάνεια του αυθαιρέτου δεν υπολογίζονται οι περιμετρικοί τοίχοι που καλύπτονται από την οικοδομική άδεια."

ή

εστω μια αποθηκη  στο υπογειο,  εκ δυο χωρων,  με μεσοτοιχια, που επικοινωνουσαν με  πορτα και εγινε κατοικια

Η εωτερικη τοιχοποιία υπηρχε νομιμα εξ αρχης.

 

 

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό ακριβώς . Υπήρχε εξ αρχής σαν επιφάνεια και είχε εξ αρχής προστεθεί στα συνολικά τμ της αποθήκης σε σχέδια πολεοδομίας και συμβόλαιο. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους περιμετρικούς τοίχους του ημιυπαίθριου χώρου οι οποίοι δεν αναφέρονταν πουθενά εξ αρχής και με καμία χρήση αφού θεωρούνταν κάτα κάποιο τρόπο σαν τοιχεία βεράντας.

Link to comment
Share on other sites

Το φαντάστηκα ότι θα το έβαζες σαν επιφάνεια για τον λόγο που περιγράφεις (και γιατί είναι πιο σωστό). Απλά γενικότερα έχω την απορία, ακόμα και με αναλυτικό να τις έβαζες και στην τεχνική περιγραφή αναφέρεις ακριβώς την κατάσταση και γράφεις και το υφιστάμενο εμβαδόν του διαμερίσματος, δεν είναι άραγε ισάξιο; Τέλος πάντων, καλή υπαγωγή! (δε βλέπω να υπάρχει κάποια ένσταση στο να μη το κάνεις). 

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι είναι πιο σωστό όπως είπες κι εσύ να πάει με τμ στο σύνολο αφού ο αναλυτικός υποτίθεται ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται για αυθαίρετες κατασκευές που αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου. Επιπλέον όπως μετράνε οι εξωτερικές τυχοποιίες στη δόμηση στο διάγραμμα κάλυψης έτσι θα έπρεπε να μετράνε και στις υπαγωγές. Ένας λόγος παραπάνω για να μην γίνονται και μπερδέματα με συμβολαιογράφους, εφορίες, υποθηκοφύλακες κτλ.

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνονται μπερδέματα αν τουλάχιστον στην τεχνική έκθεση αναφέρονται ξεκάθαρα νόμιμα, αυθαίρετα και συνολικά τμ. Θεωρώ πως μέσω του 4495 δεν γίνεται πάντα να καλύπτεις με ΥΔ όλες τις πιθανές περιπτώσεις επιφάνειας που μετράνε πολεοδομικά, φορολογικά κλπ. Γι' αυτό και επί πρόσθετα πρέπει η τεχνική έκθεση (και τα σχέδια) να βάζει/βάζουν "τάξη", ώστε να είναι κατανοητή η πραγματική κατάσταση από όλους. Δεν το έχω ψάξει ωστόσο με την Η.Τ. (επειδή δεν έχω κάνει ακόμα) αν εκεί πρέπει συστημικά να προκύπτουν τα υφιστάμενα εμβαδά από το άθροισμα νόμιμης επιφάνειας και αυθαιρεσίες ΥΔ, ΥΚ, κλπ. και όχι έμμεσα από την τεχνική έκθεση.

Επίσης ως προς το θέμα σου, μήπως πρέπει να εξετάσεις και το εξής (δεν θυμάμαι αν το ανέφερες): Επειδή η τακτοποίηση του 3843 δεν έγινε σωστά, και εφόσον οι τοίχοι αφορούν στην ίδια παράβαση για την οποία έγινε η τότε τακτ/ση, μήπως δεν γίνεται να τους βάλεις μόνους τους με 4495 (είτε με αναλυτικό είτε με επιφάνεια) σαν να είναι διαφορετική παράβαση, αλλά να πρέπει να τακτοποιήσεις εκ νέου τον Η/Υ για όλη την αυθαίρετη επιφάνειά του με τον 4495 και να αφαιρέσεις το πρόστιμο που πληρώθηκε με τον 3843...

Edited by tettris
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Για τα καμμένα στο Μάτι και για σπίτι που δεν κάηκε ολοσχερώς και θέλει τώρα ο ιδιοκτήτης του να κάνει τακτοποίηση για να ενταχθεί στο εξοικονομώ, ισχύει ότι μπορούν να ενταχθούν στον 4495 μόνο με την καταβολή του παραβόλου χωρίς να πληρώσουν το υπόλοιπο πρόστιμο, όπως μου είπε ένας υποψήφιος πελάτης που ρώτησε λέει και στην πολεδομία? Γνωρίζει κάποιος που αναφέρεται (αν αναφέρεται) κάτι τέτοιο στη νομοθεσία? Και τι συμβαίνει αν το κτίριο είναι κατηγορίας 5? Μπορεί να δηλωθεί κατ' εξαίρεση?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Υπόγεια θέση στάθμευσης μετατράπηκε σε κατοικία. Το πρόστιμο υπολογίζεται:

1)ΥΔ με συντελεστή 0,50 (παραμένει υπογειο);

2)αλλαγή χρήσης βάζω;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.